Friluftsliv, hvad skal jeg vide og kunne?

Jeg har lært, at inden man kloger sig på diverse emner, så skal man lige kort beskrive sit udgangspunkt. Så du som læser, kan vurdere mine kvalifikationer for at kloge mig. Så her kommer en kort intro til min baggrund, og hvorfor jeg skriver om friluftsliv.

viden om friluftsliv med niels blok

Viden om friluftsliv

Jeg kommer ikke ud af en friluftsfamilie. Min kærlighed til naturen er autodidakt op gennem min opvækst. Den stammer mest af alt nok fra en oprindelig rastløshed i mig, der ofte gav sig til udtryk som en eventyrlyst, og et brændende ønske om at finde ud af, hvad der var på den anden side af bakken, under stenen og bag træet. Sådan er det egentligt stadig, også selvom jeg i dag har uddannet mig ret meget inden for feltet både i teoretisk og praktisk forstand. Min færd har efterhånden ladet mig sove i telt i mange landskaber i hele verden. Lige fra Danmarks smukke kyster, som er vores sidste vildmark, til bjerge, dale og skove i USA og Europa.

I 2008 startede jeg webshoppen Backpackinglight.dk, hvor jeg importerede og solgte friluftsudstyr til letvægtsfolket. Mit forretningskoncept var udelukkende at sælge udstyr, jeg selv ville bruge. Hvilket var en virkelig god ide og en virkelig dårlig forretning, hvis profit havde været mit eneste mål. Det var det heldigvis ikke. I dag er jeg ikke længere kommerciel med salg af udstyr, så jeg har igen tid til at komme derud, hvor jeg bliver lidt beskidt og lugter ilde. Jeg er stadig en ’less is more’ letvægts type, dog krydret lidt med pragmatisme og en middel aldrende mands lyst til at sove godt. Jeg er grundlæggende imod, de mange kategoriseringer af friluftsliv, og i USA har jeg flere gange stødt på udtrykket ’Hike Your Own Hike’, forkortet HYOH. Det er jeg stor fan af. Det er dog stadig min overbevisning, at hvis der er en brændstofmotor involveret i udøvelsen, så er det ikke friluftsliv. Og nej, det er det bare ikke. I dag består mit friluftsliv primært af vandring, packrafting og bikepacking.

Så hvorfor overhovedet bevæge sig ud i naturen? Naturen byder os jo ikke velkommen med åbne arme, den er dybest set fuldstændig ligeglad med os som mennesker. Vi skal også bære alt vores mad og udstyr hele vejen derud selv, alt imens vi måske bliver regnet og blæst på. Vi skal sove primitiv og måske endda dårligt, men alligevel så gør vi det. Hvad er det, får os til at gøre det igen og igen, hvad er det, der trækker i hjørnet af vores sjæl?

turcykling

Jeg tror ikke nødvendigvis mit bud er bedre end dit, men for mig står oplevelsen som central for mit friluftsliv. Gennem min udøvelse af friluftsliv har mit forhold til mig selv og mine omgivelser fået en praktisk og en erfaret dimension. Mine ture, uanset mit valgte transportmiddel, byder på indtryk, udfordringer og aktiviteter, der sætter sig i min krop som oplevelser og indtryk, der ofte er varige. Jeg mindes ofte hændelser fra tidligere ture, og på mange måder er mit nuværende og sikkert også mit fremtidige friluftsliv et forsøg på at (gen)skabe nye og lignende minder.

Det betyder, for mig at se, at der ikke er en række grundlæggende kundskaber og færdigheder, som går igen hen over de fleste typer af friluftsaktiviteter, som du og jeg skal i et eller andet omfang skal beherske for at kunne udøve friluftsliv både herhjemme og derude i den store verden. Det gode ved dem er. De er relativt nemme at lære, men også at du vil opleve, at som dine refleksioner og erfaringer vokser, således vokser også dine kundskaber og færdigheder, hvilket ofte giver dig mod på mere eller længere ture, og måske endda alene. Jeg giver hermed mit bud på, hvad det er for en række færdigheder, jeg ser som grundstenene i friluftsliv.

Transport. Vi skal som sådan ikke lære at gå, det kan vi allerede, men du skal måske lære at gå med en rygsæk. Du skal måske lære at gå på ski op ad et fjeld, klargøre en packraft, lappe en cykel i mørke, padle en kano. For mig indeholder friluftsliv en transport fra et sted til et andet, og der er ikke andre motorer involveret end rugbrødsmotoren.
Orientering. Jeg skal kunne navigere og finde frem til, hvor jeg skal være. Det betyder, jeg skal have lært at læse et kort, tage rigtige vejvalg, bruge kompas og GPS og kunne finde ud af, hvor jeg er henne.
Ly, lejr og bivuak. Jeg skal kunne identificere og vælge den rigtige lejrplads, finde ly og læ for vind og regn, slå et telt eller tarp op, lave en snehule og sove henover en nat, så jeg kan fortsætte dagen efter.
Mad og køkken. Skal jeg trives og have det godt skal jeg have energi og varme. Jeg skal derfor kunne vælge den rigtige mad og nok af den til mit forbrug. Jeg skal kunne tilberede den over enten et kogesystem eller et bål.

Udstyr og påklædning

Jeg skal have kendskab og erfaring med mit udstyr, så jeg ved hvordan det bruges inden den store tur. Jeg skal vide, hvordan jeg klæder mig mod vind, regn og kulde. Jeg skal kunne nødreparere og vedligeholde essentielt udstyr for min komfort og sikkerhed.

Sikkerhed. Jeg skal kunne planlægge en tur, og have viden om eventuelle farlige situationer, der kan opstå undervejs. Jeg skal kunne klare mig selv og kunne hjælpe andre i en nødsituation. Det kan være ankelvrid, styrt på cykel, væltet kano eller sneskred. Jeg skal derfor kunne nok førstehjælp til at behandle normale skader. Jeg skal kunne tilkalde hjælp og flytte en skadet person indtil assistance kan komme frem.

Historie, natur og miljø. Jeg skal have et grundlæggende kendskab til den verden, jeg træder ind i. Der har givet været mennesker før mig, og hvordan de har brugt og levet i naturen, kan fortælle mig meget om min egen verden og mig selv. Jeg skal vide noget om vegetation og dyrene i naturen, så jeg kan undgå at forstyrre dem, og kun efterlade fotos og bukkede græsstrå. Jeg skal have kendskab til meteorologi og skyformationer, så jeg kan sige lidt om kommende vejr, og jeg skal vide noget om strøm, bølger, sne, bræer og bjerge, hvis jeg befinder mig ude i dem.

Så skriften på væggen. Jo mere du ved og kan, jo mere kan du slappe af og nyde den fysiske aktivitet og naturens storhed. Du kan glæde dig over landskabets linjer og årstidernes skifte. Du kan blive mere ydmyg og eventyrlysten til at bevæge dig uden for udstukne stier og bruge din krop og sanser til at bevæge dig ind i ukendt terræn for at udforske dig selv og omverden mere indgående. For husk på. Du finder kun hjem, hvis du først farer vild.

Om Niels

Niels skriver om en pragmatisk tilgang til friluftsliv, set ud fra et minimalistisk perspektiv. Han har hjemmesiden UltralightPedestrian.com. Du kan også fange ham på Instagram under @niels.blok
Hans yndlingsemne i friluftsliv lige nu: Tubeless dæk på cyklen… Mindre dæktryk, bedre greb, jeg er fan!
Hans yndlings hade emne i friluftsliv lige nu: Voks på friluftstøj… Hvorfor, det giver jo ingen mening!
Hans sidste tur med sovepose: Mikroeventyr med overnatning Isefjorden rundt på cykel
Antal nætter i telt, tarp eller bivi i år: 12

Tips & Tricks

Hvad er forskellen på de forskellige kompasser?

Hvad er forskellen på de forskellige kompasser?

Der findes mange forskellige kompasser derude, og det kan være svært at vælge, når man står foran 10 forskellige. Prisen vil måske spille ind, men der er funktioner i kompasset, som vi skal bruge, når vi vandrer. Her ser vi på, hvad forskellen er på de forskellige kompasser.

Test af Outdoorudstyr

Test af solbriller til vandring og kajak

Test af solbriller til vandring og kajak

Anmeldelse af solbriller til aktivt brug fra SlastikSun. Vi har testet solbrillerne i snart et år, og er klar med dommen.