Mobil i fjeldet
Mobilsignalet i fjeldet er begrænset i mange områder. Kan vi så bruge vores smartphone på fjeldet, eller skal den bare ligge gemt i rygsækken, indtil vi kommer ud igen?
Først lidt om den IP certificering, man ser på mange smartphones i dag. IP certificering stå for Ingress Protection, hvor det første nummer er fra 1-6 og handler om støvtæthed, og det sidste nummer går fra 0-9 og handler om vandtæthed. Skalen kan ses her: http://da.wikipedia.org/wiki/IP-koden
En IP67 smartphone er således støvtæt og kan kortvarig klare neddykning i vand.
Vi har også smartphonen med på fjeldtur, for den er jo underholdning på rejsen, men for mange ligger den pakket ned i rygsækken under turen og tages op, når vi igen kommer ud i civilisationen. Men kan man bruge den på turen, hvad kan man bruge den til, og hvad kræver det?
Først og fremmest skal vi starte med at sige, at der i de fleste fjeldområder er meget begrænset dækning, medmindre du har en decideret satellittelefon. Vi kan således ikke regne med at kunne bruge den i nødstilfælde uden at skulle bruge timer på at komme op på en bjergtop. De timer kan være bedre brugt på at søge hjælp finde en hytte med nødtelefon, men måske er du langt væk fra en hytte, så er det rart at klar over alternativer, om ikke andet for at vide at selv fra en top i området, kan man ikke få forbindelse?
I området omkring Kebnekaise, som jeg bedst kender, ved jeg som udgangspunkt, at der er mobilantenner i Abisko, Nikkaluokta og ved Kebnekaise Fjeldstation. Hvis jeg så'n nogenlunde uhindret kan se disse steder, kan jeg regne med at have mobilforbindelse. Hvis vi tager udgangspunkt i Abisko, så ved jeg at jeg har oplevet mobilforbindelse de steder hvor der er røde krydser på mobildækningskortet.
Herudover kan specielle forhold betyde noget. Eksempelvis har jeg oplevet, at bjergsider kan reflektere signalet, så man eksempelvis på stien imellem Singi – Kebenkaise kan få forbindelse, selvom man ikke har ubrudt forbindelse til mobilmasten ved Kebnekaise Fjeldstation.
Som I kan se er der også et sted lidt øst for Vistas, hvor jeg fint har talt i mobil, selvom det ikke er på dækningskortet. I Sverige er det så kun hvis man kan roame med Telia, 3 har f.eks. ingen forbindelser. Telias dækningskort kan ses her:http://www.telia.se/privat/support/tackningskartor
Kigger vi på området omkring Kebnekaise Fjeldstation og Nikkaluokta, er der langt højere dækning og jeg har også oplevet at have dækning steder, der ikke lige er på kortet, såsom ved Tarfala hytterne og på vej ned fra genvejen Sälka – Kebnekaise Fjeldstation ved søen 980 på kortet, her regner jeg med signalet kan reflekteres på en stejl bjergside som allerede nævnt.
Men hvad kan man ellers bruge smartphone til, for dækningen er jo som vist nærmest ikke eksisterende langs det meste af Kungsleden. Derudover koster datatrafik i udlandet fortsat en del, så vær opmærksom på det, hvis du undervejs vil downloade noget til telefonen.
En anden advarsel er, at mobilen som al anden elektronik (GPS modtagere, lygter, opladere osv) kan gå i stykker. Man skal derfor aldrig kun stole på et device og en måde at gøre tingene på. Har man lovet en familien, at man ringer eller sender beskeder, kan man gøre dem unødigt bekymrede, blot fordi man har en død mobil eller har måtte ændre ruten. Derfor må familien derhjemme forstå, at beskederne er nice to have, og at man ikke skal reagere, blot fordi der ikke kommer beskeder, fordi man hænger en dag ekstra i Sälka grundet vejret eller lignende.
Spot Connect og Delorme InReach
Spot Connect kan ligesom den almindelige Spot sende et SOS signal eller et OK signal til folk derhjemme. Spot Connect kan dog også sende egne beskeder sammen med SOS signalet eller OK, fordi den kan bruge din smartphone via bluetooth og tilpasse de 41 karakterer og ikke de standard beskeder, den almindelige SPOT kan sende. Set i lyset af sommerens Spot fokus her på Outsite, kunne det måske være betryggende, man kunne skrive lidt i SOS feltet, hvis det er meget kritisk (hjerteproblemer eksempelvis), så det svenske redningsvæsen kunne skynde sig lidt mere. Den kan endda lade dig opdatere Facebook og Twitter, hvilket jeg dog ville synes er poppet, men godt til en sponsoreret ekspedition såsom en Everest bestigning eller lignende.
Men al kommunikation er envejs, du kan ikke modtage noget. Disse ting kræver dog et årligt abonnement på omkring 100$ og beskederne koster penge (kan købes i bundter). Men jeg synes det er tiltalende at man kan skrive korte beskeder, hvis man har nervøse familiemedlemmer derhjemme. Læs mere om den på:
Uden en mobil forbundet er der kun en mulighed for at sende SOS med Spot Connect.
http://www.findmespot.com og led efter Spot Connect og de tilhørende services.
Delorme Inreach er anderledes fra Spot, da Spot bruger Globalstar Satellitter imens Delorme InReach bruger Iridium Satellitter. Forskellen er at Globalstar (misledende navn) ikke er globalt, men mangler artiske områder og det sydlige afrika.
Delorme Inreach kan også forbinde sig med din Smartphone via en app kaldet Earthmate, som både kan bruges til at skrive og modtage beskeder. Earthmate app er også en basal kort app, med basiske topologiske kort, hvor app'en bruger GPS'en i Delorme Inreach senderen.
Delorme Inreach kan også fungerer uden mobilen, til såvel SOS og prædefinerede beskeder. Til gengæld er enheden større og bruger mere batteri. Den er også ca. dobbelt i pris af Spot Connect, til gengæld har Delorme, bedre abonnementer, hvor man kan købe en måned af gangen. Se mere på:
http://www.inreachdelorme.com
Kamera
De fleste mobiler har i dag et kamera der kan konkurrerer med de fleste kompaktkameraer. Da kameraet også vejer og fylder, kan en mobil træde ind her. Men vil du ikke kun tage billeder i godt vejr, er du tvunget til at have en af de vandtætte mobiler. Skal din mobil også være lidt hårdfør, skal du enten have en hårdfør mobil en såkaldt ”toughphone”, som dog typisk har et dårligere kamera, eller investerer i en hårdfør indpakning til din mobil. Der er dog visse nye modeller såsom Samsung Galaxy S5 Active, der er som standard modellen med en ”hårdere” skal.
Så mobilen som kamera på tur, er ikke det jeg udpræget vil anbefale, hvis du vil tage flotte naturbilleder, eller kunne skyde motiver lige med det samme. For en mobil der er tændt hele dagen, vil bruge meget batteri.
Beskyttelse
Har du ikke en såkaldt ”toughphone” såsom Galaxy XCover2 eller en Runbo Q5, så kan du købe beskyttelse til din mobil. Enten en vandtæt pose, såsom Asiviks,
http://www.spejdersport.dk/asivik-phone-case-galaxy.aspx
Eller et beskyttelsescover. Til Iphones og Samsung/HTC skulle eksempelvis Otterbox være særdeles gode:
Alt beskyttelse er dog et kompromis, imellem brugbarhed og beskyttelse. Den ultimative beskyttelse er en vandtæt plastickasse, som kan klare endda mange tæsk som denne:
Men du skal så have den ud af kassen for at bruge den og så er brugbarheden i bund. Jeg har selv brugt en Samsung Galaxy XCover2 på tre fjeldture, og den har fint klaret at ligge i sidelommen på mine bukser, men så har jeg også brugt et ordentligt robust kamera ved siden af (Nikon AW-110)
Opladning
Først og fremmest har man sin mobiloplader med på rejsen, for at sikre at inden man forlader toget eller fjeldstationen, er ens batteripakke(r) og mobil 100% opladet. Derudover så vil man formentlig være rimelig nede på batteri, når det er tid til at tage hjem, også kan man igen i toget lade op og komme ”online” igen.
Der findes i dag mange muligheder for at oplade sin mobil og andet elektronik på tur. I hovedtræk er de som følger:
- Batteripakker på et vist antal milliampere eksempelvis Brunton Heavy Metal 5500 med 5500 mAh. Husk at opbevare dine batteripakker vandtæt i en pakpose eller lignende. Har din mobil et 2800 mAh batteri kan din denne batteripakke lade din mobil op ca. 2 gange.
- Opladere med solceller, som kan oplade en batteripakke eller smartphone i løbet af dagen
- Opladere med brændstof såsom hydrogen celler i Brunton Reactor
Bålopladere med bål såsom BioLite CampStove, vil jeg ikke anbefale på en fjeldtur, fordi man mest er over trægrænsen, med meget begrænsede muligheder for brændsel. Jeg har selv brugt solceller og batteripakker. Batteripakker eller brændstof pakker, er for det meste den anbefalede løsning, men solceller er velkomment boost, som dog logisk er ret afhængigt af solen. Nogen ture har solceller været vægten værd, andre ture med primært gråvejr, har det været nærmest værdiløse 500 gram.
Power management
Det vigtigste når du er på tur er at styre smartphonens batteriforbrug. Der findes Apps hvor du kan tænde og slukke forskellige dele af smartphonens interfaces. Normalt kan man slukke alt ved at sætte den i flytilstand. Men skal man bruge GPS’en til kort eller Bluetooth til en Spot Connect, skal man tænde disse individuelt, når man skal bruge denne funktionalitet og slukke den igen bagefter for at spare på batteriet. Derudover bør du genstarte din mobil inden turen, så alle apps du ikke bruger er stoppet. Brug ikke batteridrænere såsom spil osv. Sæt skærmens lys så langt ned du kan og stadig kan se den.
Jeg har selv en Galaxy XCover2 jeg kun bruger på tur, så jeg har kun installeret de programmer jeg bruger på tur, såsom GPS Apps, Mobilbank, Spotify osv. Husk også at luk ned for programmerne igen, når du har brugt dem. Endelig så hold din mobil slukket, når du ikke bruger den. Jeg har kommet igennem 2 ugers fjeldtur, hvor jeg har brugt mobilen til GPS, mobilsnak til hjem, lidt musik når jeg ville slappe lidt af og lidt facebook i start og slut på turen, alligevel har jeg kun opladet den to gange på hele turen.
Men man skal lidt i ”nørd mode” for at kunne styre sin mobils batteriforbrug og der er en del artikler på nettet såsom:http://recode.net/2014/09/04/seven-ways-to-extend-your-smartphones-battery-life/
Jeg skriver selv en artikel efter denne, hvordan jeg helt specifikt har sat min Samsung Galaxy XCover2 op som "turmobil".
GPS og GPS Apps
Jeg er selv ved at teste en app der hedder MapApp Topo, som kun findes til Android. Fordelen er her du kan downloade mindre topografiske kortudsnit for et par Euro. Man vil eksempelvis kunne have fjeldkort for Kebnekaise området med indkøb af 8 kortudnit til 16 Euro. En test af MapApp Topo er i støbeskeen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wingusoft.android.mapapp&hl=da
Der er også apps som den meget populære Viewranger (som jeg dog selv finder for kompleks, for jeg ville ikke bruge de fleste funktioner) og det indbyggede Google Maps.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.augmentra.viewranger.android&hl=da
Det vigtigste er du kan downloade dine kort, så din app kan fungerer offline. Endelig er der også rene GPS apps såsom GPS test, som bare viser din lokation i koordinater. Dette er som at have en ”old school” Garmin og virker fint som en backup GPS, sammen med dit kort og kompas.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.chartcross.gpstest&hl=da
Der er masser af apps og der kommer hele tiden nye. Primært synes jeg det er nyttesløst at tracke hele sin tur, da det sluger batteri. Det vigtige er at GPS kan fortælle dig hvor du er og hvor du er på vej hen, kombineret med dit papirkort og kompas. Men aldrig stol på kun at bruge din GPS, elektronik kan gå i stykker, også selvom du har en toughphone.
Vejrudsigter
På en fjeldtur bruger man mest sine sanser og erfaring, for at se på vejret, vindens retning, skyer og hvordan det udvikler sig. I bjergområder er vejret også meget lokalt, grundet luftens gang i dale, over bjergrygge osv. Derfor er alt hvad der hedder vejrudsigter generelt og ikke specifikt.
Husk at have andre tastatur sprog end dansk installeret eksempelvis svensk.
Jeg bruger primært YR vejr app, for her kan jeg finde en udsigt for næsten alle små steder på fjeldet og selv når man ikke er online, gemmer den sidste melding jeg hentede for favoritsteder inden jeg kom ud i områder uden mobilforbindelse. Selvfølgelig bliver en vejrudsigt hurtigt ændret, men for 2-3 dage frem, har jeg oplevet en forholdsvis stor nøjagtighed.
https://play.google.com/store/apps/details?id=no.nrk.yr&hl=en
På fjeldtur og andre ture i Sverige er SMHI appen også udmærket, men ikke så detaljeret som YR, til gengæld har den også radar og lyn. Men alt det kræver også data forbindelse. Dog gemmer den de sidst hentede vejrudsigter for favoritsteder.
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.smhi.mobile.android&hl=en
DMI vejr app bruger jeg i DK, men faktisk mest for radar og lyn kortene på tur i DK. Men selv i DK bruger jeg mest YR appen til vejrudsigt.
Musik/Lydbøger
Har du masser af ledig plads på din mobil eller dens MicroSD kort, kan du have musik og lydbøger liggende. Forskellige bibliotekssystemer tillader dig også at låne lydbøger på din mobil, men de fungerer forskelligt, så test hjemmefra at du kan få dem til at virke når din telefon er offline, og at DRM (Digital Rights Management) kan holde til en uge eller to på tur uden mobil forbindelse. Spotify tillader dig eksempelvis at downloade dine playlister eller album, så du kan høre dem i offline mode. Jeg har brugt dette de sidste par år på fjeldtur og det fungerer fejlfrit.
Hav nogle gode solide hovedtelefoner (lette in ear foretrækker jeg), gerne nogen at de sæt der kan bruges til træning, så de kan tåle fugtige forhold som inde i et telt i regnvejr.
E-Bøger
Man kan forsvare vægtmæssigt at have sin mobil og ekstra opladningsdimser med på tur, hvis man er typen der plejer at have et par fysiske bøger med på tur og til togrejsen. Typisk vejer en paperback imellem 250-500 gram og man har jo alligevel mobilen med. Eksempelvis vejer en Brunton Heavy Metal 5500 battteri pakke 247 gram og vil kunne oplade de fleste mobiler et par gange. Så har man to af dem, svarer det til at have et par bøger med og de fylder mindre i rygsækken. Til gengæld kan du så ikke bruge mobilen til at tænde et bål (andet end hvis du smadrer batteriet), hvor en bog altid har nogen sider der kan ofres ;)
Men af gode bøger jeg bla. har med er Ljungrens udmærkede guidebog, så kan jeg læse op, hvis jeg går en anden rute. Jeg har Reimer Bo's "Min bænk i Abisko", som jeg tit læser på togrejsen.
Andre Apps
Her snakker vi ikke om spil, selvom det sikkert er godt til at fordrive en regnvejrsdag, men pas på mange problemer med stort batteriforbrug, så jeg bruger dem ikke. Et eksempel er Military Mountaneering App, som er testet her på Outsite:
En anden ting, din smartphone kan, er at bruge dens LED foto blitz som lygte. Pas dog på med mange fotoapps, da det er et populært område for reklamer. En del telefoner har efterhånden en lommelygte genvej. Men på sommerfjeldet er lygten jo lige meget.
Opsummering
Så for at opsummere synes jeg at der er masser af gode grunde til at have en mobil med på fjeldet, men enten en decideret "toughphone" eller med et ordentligt beskyttelsescover imod stød, tab og fugtighed/vand. Jeg bruger min til de fleste ting, der er nævnt her i artiklen, sammen med et Garmin Fenix ur og et godt kompas og kort. Men det er sjældent for at kommunikere med omverdenen, men som GPS, ebog og lydafspiller. Selvom jeg har en batteripakke eller to med, betyder det, at jeg slipper for at have bøger, musik afspiller eller en backup GPS med. Jeg har det hele i en med den Samsung Galaxy XCover2, som jeg købte billigt, og de apps jeg enten har købt eller er gratis.