Hvem deltager i Fjällräven Classic Sweden?

En gang tilbage i jan-feb 2018 modtog jeg et elektronisk spørgeskema om den svenske vandreevent Fjällräven Classic, der foregår i Lapland. Fjällräven ville gerne kigge nærmere på alle os, der tidligere har deltaget.

deltagere i fjallraven classic

 

Nu foreligger der en opsamling fra Mittuniversitetet i Östersund. Rapporten fra forskerne er interessant læsning. Af de ca. 20000 deltagere i perioden 2005-17 har 2264 svaret. Det er så mange, at forskerne siger ok til tallenes troværdighed.
Fjällräven Classic Sweden er ifølge rapporten udtryk for en trend, hvor friluftslivet ”sportificeres”. Man kan forvente flere af den slags, og mon ikke du kender andre lignende events. På samme tid er det noget, som folk elsker at hade, for tre ud af fire fjeldvandrere vil allerhelst undgå at være i fjeldet der, hvor eventen foregår. Egentlig ikke mærkeligt, for går man den modsatte retning af strømmen, skal man hilse flere end 2000 gange.

Hvis man er singlekvinde og gerne vil møde en mand, der gerne vandrer, er der et potentiale i Classic. 66 % af deltagerne er nemlig mænd. Knapt hver fjerde deltager bor alene, og af dem, der har svaret, er næsten halvdelen 31-45 år. Halvdelen af alle kommer fra Sverige (41,5%) eller de andre nordiske lande (8,5%).

Langt de fleste deltagere (72%) havde aldrig været i det konkrete område i Lapland før, og for ca. 60 % vedkommende var det deres første svenske fjeldoplevelse overhovedet. De vigtigste årsager til, at folk deltog i Classic var at møde naturen og opholde sig udenfor (91%), at opleve et unikt område (79%), at opleve de svenske fjelde (78%), at kunne fokusere på vandring som aktivitet (75%) og at kunne opleve frihed (67%). Forskerne bag rapporten finder det bemærkelsesværdigt, at det for mange deltagere ikke er vigtigt at møde andre mennesker – dette til trods for eventens sociale karakter og de mange deltagere. Kun 40% betoner dette aspekt. 18% deltog alene, mens en god del har deltaget sammen med venner eller familie.
Det kunne være sjovt at få en tilsvarende pejling af den danske classic, for her lægges der fra arrangørernes side rigtigt meget op til hygge-delen - med stor opbakning fra deltagerne. De danske arrangører spurgte faktisk deltagerne et år, men det var vist til intern brug, for resultaterne er ikke kommet ud.

For os her på Outsite er et af målene at inspirere folk til at komme ud og opleve friluftslivet. Derfor kan det glæde, at Fjällräven ser ud til at lykkes med sit vandreprojekt, der nu også findes i USA og Hong Kong ud over på Sydfyn. For hele 87 % deltagerne i den svenske Classic betyder deltagelsen nemlig, at de gerne vil ud i fjeldverdenen igen, og for 60% har eventen faktisk en afgørende betydning for det. Godt gået.

Deltagerne beskriver, at eventen tilbyder dem nogle rammer, som de kan føle sig trygge i, og hvor de får boostet deres mod og selvværd. Nogen siger endda, at de herefter ikke længere tøver med at sove ude i telt.
Også det vækker glæde her i Outsites redaktionslokaler, for lige præcis den slags hører vi og turlederne også fra deltagerne i både vores begynderture og fjeldture igennem de efterhånden mange år, som Outsite har arrangeret den slags. Det er også sagt af deltagerne på Vandremakkernes overnatningsture i shelter eller telt. Deltagerne i de forskellige tilbud er glade for at have været med, og for nogens vedkommende ville de ikke selv have gjort det (eller turdet faktisk), og det har givet dem lyst til at komme i gang selv eller prøve mere.

Thomas Vaaben Søgaard, redaktør på Outsite

Hvis du vil vide mere

https://www.miun.se/etour/ETOUR-Publikationer/Publikationsarkiv/upplevelser-och-effekter-av-evenemang-i-fjallen/

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.

Tips & Tricks

Find mobildækning i naturen

Find mobildækning i naturen

Mobildækning ude i naturen og andre tricks Det er selvfølgelig ikke alle steder der er mobildækning, når vi bevæger os rundt i naturen. Slet ikke derude i tyndt befolkede områder eller ingenmandsland. Det er altid meget rart at kunne finde signal på mobilen og teleselskaberne har dækningskort du kan gå efter. Men disse kort er faktisk teoretiske. Selvom de tester signalet, har de selvfølgelig...

Test af Outdoorudstyr

Reflektorovn til bål

Reflektorovn til bål

Man kan bage på bålet på mange måder, men ingen slår helt en reflektorovn. En reflektorovn fylder ingenting i forhold til bålgryder og så optager den ikke plads i ilden. Med andre ord kan du billigt og let tilføje hjemmebag til menuen næste gang du tager på shelter- eller kanotur. Se videoen fra testen her: