Skal jeg rense vandet?
Det korte svar er: Ja! Det kan have fatale konsekvenser, hvis du drikker af en forurenet kilde og kan sætte en stopper for din tur eller dit liv. Vi har hørt (og prøvet) om alt fra dårlig mave og svimmelhed til hjerneinfektion.
Du skal derfor have erfaring og viden, før du stikker snablen i vandet og drikker uden vandrensning/filtrering. I de nordlige egne (fjeldet) er der dog så meget rent vand, at du vil blive gjort opmærksom på, hvis der skulle være forurenede kilder. Det kan f.eks. være ved lemmingeår eller ved udslip.
Vi anbefaler vi LifeStraw, MSR og Katadyn, da disse har testet og dokumenteret deres produkter (det er faktisk ikke alle der har det).
Planlæg rent vand på vandreturen
I Danmark er du nødt til at planlægge din vandretur ud fra adgangen til rent vand. Du skal derfor kigge på kort og sikre dig, at du kommer forbi drikkevand på din vej:
Steder at finde rent vand i Danmark
Kirker
Havne
Offentlige toiletter
Betjente benzinstationer (med toilet eller bilvask)
Private hjem (stem dørklokke)
Supermarkeder med café/cafeteria skal have toilet.
Og selvfølgelig kan du finde offentlige vandhaner på lejrpladser osv. Du kan være nødsaget til at slæbe på en masse vand, men det er bedre end at løbe tør.
Rent vand i Danmark
Slåensø (Silkeborg), Grane Langsø (Silkeborg) og Avnsø (Hvalsø) er blandt Danmarks reneste søer, og generelt har vi rent drikkevand herhjemme (fra grundvandet). Men vi har desværre ikke så mange rene søer/vandløb. Faktisk skal du stort set bruge vandrens i de fleste søer herhjemme.
Rent vand i Sverige (og Norge)
I Sverige er der vattenskyddsområder, hvor vandet er “fredet” og fungerer som vandreservoir. Det er selvfølgelig ikke en garanti for, at du kan drikke vandet, men du kan være “lidt mere sikker”. Du har måske set de store gule skilte med “vattenskyddsområde”, når du kører på de svenske landeveje.
På billedet ses søen Raslången øst for Immeln i Sydsverige. På mange Outsiteture har vi drukket vandet fra søen og er endnu ikke stødt på problemer. Raslången er et af disse vattenskyddsområder.
Du kan se et kort med vattenskyddsområder i Sverige her: http://skyddadnatur.naturvardsverket.se/
Steder, hvor du i Sverige kan finde rent drikkevand
Kirker
Havne
Offentlige toiletter
Private hjem (stem dørklokker)
Elve
Søer
Vandløb
Vær dog opmærksom på, at du ikke kan tage vand fra ALLE søer og vandløb i Sverige. Et godt råd er at kigge på oplandet af søen og se, om der er mange marker eller store byer/fabrikker. Er der det, kan vandløbet/søen være forurenet.
Hvor meget vand skal jeg have med til hver dag?
Hvis du vil have et svar, skal du tage 1,4 liter med til mad og 2 liter til at drikke.
Hvis vi dykker ned i tallene, kan du måske skære fra eller lægge til. Lad os se på, hvad du skal bruge til madlavning:
Til morgenmad og kaffe bruger du ca. 400 ml (hvis du spiser morgenmad med frysetørret mælk). Du bruger ca. 2-300 ml på din frokost (nudler eller kaffe). Du bruger ca. 400 ml på en frysetørret ret i normalstørrelsen. Og så har du 300 ml til diverse og opvask/aftenkaffe. Jeg drikker sjældent 2 liter om dagen, kun hvis det er meget varmt. Men 1,5 liter vil jeg gerne have med.
Hvis der ikke er mulighed for at tanke vand undervejs, skal du derfor have 3,5 liter med, forudsat selvfølgelig at du passer ind i ovenstående tal. Det er ret mange ekstra kg, så det er smart at finde alternativer. Lad os se på eksemplet med Skjoldungestien:
Hvor kan man finde vand på eller tæt ved Skjoldungestien:
Roskilde Station
Stændertorvet
Offentlige toiletter
Roskilde Havn
Traktørstedet Boserupgård Naturcenter
Roskilde Golfklub
Shelterplads ved Kattinge Havn
Stem dørklokker i Svogerslev
Lejre Museum
Rådhuset i Lejre
Allerslev Kirke
Stem dørklokker i Lejre
Shelter i Lejre - 300 m fra ruten (vand ved spejderhytte)
Særløse Kirke
Stem dørklokker i Skov Hastrup
Avnstrup DDS Spejder Center (udendørs frostsikret vandhane på vestside)
Skovriderboligen ved Mortenstrup
Rævemosen (Teltplads i nordenden af Bidstrup Skovene)
Parkeringsplads (Nordenden af Bidstrup Skovene, nær Hvalsø)
Stem dørklokker i Hvalsø
Vær opmærksom på, at nogle steder er sæsonlukket, og nogle vandposter er vinterlukket.
Det kan synes af mange steder, du kan få vand, men det er det ikke. Nogle poster ligger væk fra Skjoldungestien, og nogle er måske lukket. Du skal derfor planlægge godt hjemmefra, så du har rigeligt at drikke - især om sommeren.
Så husk at planlæg din tur, og er du i tvivl, skal du tage vandfilter med.