Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Forum

Overnatninger i naturen - Ny rekord for 2018

 • Milho
 • Milho's profilbillede Emne forfatter
 • Redaktør
 • Redaktør
 • Næste tur: Island
Mere
1 år 10 måneder siden #1 af Milho
Overnatning i naturen
Naturstyrelsen gør det rigtig godt. Naturens gæster gør...

Overnatninger i den danske natur slår alle rekorder i 2018. En opgørelse fra Naturstyrelsen viser, at 130.000 allerede har booket en overnatning på en lejrplads eller shelterplads. Sammenligner man med 2017, var tallet 165.000 - for hele året. Rigtig godt, at så mange benytter naturen, men er alt godt?

overnatning i shelters i danmark

Læs mere...


Vh Christian

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

 • Johannes
 • Johannes's profilbillede
 • Nyt medlem
 • Nyt medlem
 • Norsk Naturguide (studerende)
Mere
1 år 10 måneder siden #2 af Johannes
Besvaret af Johannes på emne Overnatninger i naturen - Ny rekord for 2018
Interessant udfordring du sætter ord på her Christian

Jeg er meget i tvivl om jeg synes at et booking system er en god eller dårlig ting. Jeg vil her forsøge at sætte ord på nogle udfordringer som jeg særligt oplever relateret til booking systemet. Måske du har en yderligere holdning til dette. Jeg må nok indrømme at jeg sikkert er præget af hyttekulturen i Norge hvor man altid kan få plads til nogle flere i hytten og man ikke bliver ked af at skulle dele med andre. Vi må nok erkende, at vi i danmark har en udpræget anden ide om hvad det vil sige at tage på tur i Danmark (Jeg selv også). Den mest udprægede holdning jeg oplever er at vi ønsker naturen for os selv og vil helst ikke dele pladsen med andre. Det synes jeg sådan set er en skam, da det svarer til at tage klapper for øjnene og leve bag et hegn og ikke kommer andre ved. Det mener jeg er en dårlig samfundsudvikling sådan helt generelt. Her oplever jeg at booking systemet er med til at fremme denne kultur hvor vi afskærmer os fra andre. Der er i hvert fald folk, der bruger bookingsystemet som begrundelse for hvorfor de ikke skal dele lejrpladsen med andre. Det er selvfølgelig dejligt at komme frem til en shelterplads og vide at man er garanteret en soveplads. Jeg skal derfor ligge an til en afskaffelse af booking systemet. Jeg oplever bare at vi I danmark ikke har udviklet en national kultur for hvordan vi bruger lejrpladserne og omgås hinanden. Det anser jeg som den største udfordring. På dette punkt har særligt DNT i Norge været med til at udvikle en særlige kultur for brugen af hytter / lejrpladser i friluftslivets ånd (Hentydning til Arne Næss og Niels Faarlund osv). Og jeg tror at det er hvad vi mangler i Danmark. En organisation der går ind og leder (ikke bestemmer) en vej mod en fælles kultur (og regler) for brugen af lejr og shelterpladser i Danmark.
Hvor mange har ikke forsøgt at oprette deres egne databaser / kort over hvor man kan finde shelterpladser efter de har fundet ud af at ikke alle er på udinaturen.dk? Udinaturen.dk er jo drevet af at private og organisationer ligger de pladser de konstruere op på hjemmesiden. Flere kommuner ligger dem på deres egne hjemmesider og lige så mange forskellige sider der findes lige så mange forskellige regler / kulturer er der for brugen af shelters i Danmark. Måske du ved om naturstyrelsen vil tage arbejdet med at udvikle en ny portal op? Jeg går i mit stille sind og håber på at Friluftsrådet måske engang vil tage denne opgave til sig.
En sådan paraply organisation der går ind og laver en fælles portal (Og får alle kommunerne med i arbejdet) tror jeg vil være en god udvikling for friluftslivskulturen i Danmark.
Gøres det rigtigt tror jeg også det kan reducere nogle af de problemer du opstiller. Jeg tror ikke nødvendigvis at flere enkeltstående teknologiske løsninger fjerner problemet. Det gør det bare mere unødvendigt omstændigt at tage på overnatningstur. Vi er på mange punkter kun ved at udvikle / genfinde en kultur for brugen af vores egen natur.

mvh
Johannes Madsen

Følgende bruger(e) sagde tak: Brøndum

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

 • Per Sørensen
 • Nyt medlem
 • Nyt medlem
Mere
1 år 10 måneder siden #3 af Per Sørensen
Besvaret af Per Sørensen på emne Overnatninger i naturen - Ny rekord for 2018
Drop booking systemet

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

 • Brøndum
 • Brøndum's profilbillede
 • Entusiast
 • Entusiast
 • Næste tur: Himmelbjergruten med Outsite.org
Mere
1 år 10 måneder siden #4 af Brøndum
Besvaret af Brøndum på emne Overnatninger i naturen - Ny rekord for 2018
"Er der færre jyder, der dyrker friluftsliv end sjællændere, eller er der en anden forklaring" Skriver du. En "anden" forklaring kan være at der laves shelterpladser som aldrig før. I hvert fald i Sønderborg kommune, hvor der de sidste 2 år er kommet mere end 14 nye shelters til. Ingen af dem kan bookes og vil derfor ikke indgå i nogen statestik. Men da mange af dem er rejst tæt på Gendarmstien er jeg sikker på at de er flittigt brugt.
mvh
Brøndum

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

 • Milho
 • Milho's profilbillede Emne forfatter
 • Redaktør
 • Redaktør
 • Næste tur: Island
Mere
1 år 10 måneder siden #5 af Milho
@Johannes: Jeg mener at en deling af hytte i Norge/Sverige sammenlignet med shelter i Danmark ikke kan lade sig gøre:
1) I NO/SE kan det være et spørgsmål om liv og død. Det vil det sjældent være i DK.
2) Hytterne har meget større kapacitet (gulvplads f.eks.) og derfor kan man sagtens generere flere overnatningspladser.
Vær opmærksom på, at der i Sverige er den reglen, at dem der er kommet først, skal gå videre (uanset vejret), hvis en nødhytte bliver overfyldt. Så så socialt er det jo heller ikke.

Jeg er dog enig i din holdning i at man i DK vil have naturen for sig selv. Dette er lidt spøjst, eftersom der er meget begrænset natur. Hvis vi alle vil dette, er der simpelthen ikke plads derude. Denne "natur for mig selv" kan man dog sagtens dyrke i Sverige/Norge, hvor der er masser af plads.

Det kræver selvfølgelig at man kender de gode og øde steder og det er denne tanke, som ryger over i en shelterbookning: "Nu er det mit område". Regler hos naturstyrelsen er dog klar: Du skal dele, hvis der er plads i shelteret - uanset om du har booket eller ej.


Vh Christian

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

 • Milho
 • Milho's profilbillede Emne forfatter
 • Redaktør
 • Redaktør
 • Næste tur: Island
Mere
1 år 10 måneder siden #6 af Milho
@Brøndum: Det er helt klart, at statistikken ikke er sigende for antal overnatninger, men det er den eneste Naturstyrelsen kan gå ud fra. Jeg ved ikke om der er flere shelters/pladser der kan bookes på sjælland end Jylland, men det er et godt spørgsmål.


Vh Christian

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

 • thegeographer
 • Nyt medlem
 • Nyt medlem
Mere
1 år 10 måneder siden #7 af thegeographer
Besvaret af thegeographer på emne Overnatninger i naturen - Ny rekord for 2018
Jeg er ikke umiddelbart fan af et bookingsystem. Synes der er mange potentielle problemer: har man booket og bliver forsinket - går pladsen så til en anden? Hvornår kan man som vandrende forvente at pladsen er fri og skal man så hele tiden tjekke mobil/computer - charmen ved en vandretur går væk synes jeg.

Og så måske det primære problem: er nødvendigheden af et bookingsystem ikke størst for foreninger/større grupper (ala Outsites ture?). Er bange for at et bookingsystem vil gøre at man som sidst ankomne ikke er velkommen på pladsen fordi tidligere ankomme “har booket”.

Ja, undskyld, men jeg er altså bange for at et bookingsystem ødelægger oplevelsen af den spontane vandretur der ikke er planlagt uger, måneder, år i forvejen.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

 • Milho
 • Milho's profilbillede Emne forfatter
 • Redaktør
 • Redaktør
 • Næste tur: Island
Mere
1 år 10 måneder siden #8 af Milho
Jeg vil mene (men nu har jeg jo også begge briller på...), at du har ret i at nødvendigheden er der for større grupper, hvorimod der næsten altid kan masses 2 personer ind.

Vi skal prøve at huske alle brugere af pladser. Det gælder også børnehaver, skoler, spejdere osv. Det er ikke fedt for en skoleklasse, at have planlagt en tur i naturen, revet tid ud af skemaet, læreren har planlagt aktiviteter osv. for at komme frem til en plads, hvor der er andre gæster. Skoleklassen vil nok blive alligevel og de andre gæster, vil nok ikke nyde freden lige så meget, med 29 unger rendende rundt :D Her kommer bookingsystemet også til sin ret - for begge parter (jeg ved godt at nogle kommuner ligefrem "reserverer" deres shelters til institutioner i dagstimerne).


Vh Christian

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Tid til at oprette siden: 0.218 sekunder

Vandreture og friluftskurser

 
Kom med på vandretur eller friluftskursus
Kursus i friluftsliv

Kursus i Basisfriluftsliv

kr. 1000 00
Båltyper, lær at tænde det perfekte bål
Mad over bål og kogegrej
Kort- og kompaslære
Etablering af lejr og meget mere...
Vandretur i Lapland

Vandretur i Lapland

kr UDSOLGT
Vildmarken
Væk fra stier - ud i naturen
Professionel turguide
Over polarcirklen
Kanotur for kvinder

Kanotur for kvinder

kr 1200 00
Kun for kvinder
Konatur i Nordens sydligste vildmark
Kun 2,5 timer fra broen
Oplev stemninge og find stor inspiration
Planlægning af tur kursus

Planlægning af vandretur kursus

kr 800 00
Hvordan vælger jeg en vandrerute
Hvornår på året kan jeg tage afsted
Hvordan sørger jeg for at være sikker
Hvilket grej egner sig bedst til min tur
Jetboil
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
Friluftsland
Aclima
Pro-Outdoor
Jetboil
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
Friluftsland
Aclima
Pro-Outdoor

Follow Us