Spørgsmål vedr. shelters og "uskrevne regler"

Mere
8 år 6 måneder siden #17910 af D31
Hej,

Jeg ville høre om der er nogen uskrevne regler omkring overnatning i shelters?
Da jeg i sommers var ude at vandre i Sverige, stødte jeg flere gange ind i at der i "gæstebøger" var skrevet ting som, vi var gået til shelter X men det var optaget, og vi valgte dette i stedet.
Så mit spørgsmål går på om folk der kommer til et shelter forventer at det er "deres", eller om det blot er fordi folk gerne vil have det for sig selv, at de vælger at gå videre? Jeg er klar over at der er steder i hvert fald i dk, hvor man skal reservere plads. Men ville bare høre om der var noget "etiquette" som jeg ikke var klar over :)

Tak for et super site - selvom jeg har været passiv indtil videre.

Vh Nikolai

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
8 år 6 måneder siden - 8 år 6 måneder siden #17915 af D31
Ok, det er godt at høre :)

Tænkte naturligvis på situationer hvor shelteret ikke er fyldt, men hvor der måske kunne opstå en "kedelig" stemning, hvis der var uskrevne regler omkring anvendelse som jeg ikke kendte.

Jeg foretrækker dog at overnatte i telt, så ikke et stort problem. Men altid rart lige at have forhørt sig.

Takker.

Vh Nikolai
Sidste redigering: 8 år 6 måneder siden ved D31.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
8 år 6 måneder siden #17923 af Georas
Jeg vil mene der er tre mulige scenarier når man ankommer til en shelterplads hvor der ligger andre i forvejen:

1. Det er et shelter der kan reserveres i forvejen, som på naturstyrelsens hjemmeside, her er det selvfølgelig dem der har reserveret shelteret der har brugsretten.
Jeg har som eksempel engang reserveret tre sheltere til en skoleklasse på naturstyrelsens hjemmeside, her synes jeg det er fair at familien med det store picnic udstyr flytter sig, så klassens tur ikke bliver ødelagt.

2. Det er et shelter der ikke ligger ret langt ude i naturen, og hvor nærmeste parkeringsplads, vej, eller anden civilisation, er indenfor kort afstand. Her mener jeg det må være "først til mølle" princippet der gælder.
Eksempelvis har jeg prøvet at køre til en parkeringsplads ved Kopperhatten i Sydsverige med rygsækken fuld af rødvin og mad, for derefter at vandre et par hundrede meter til et shelter. Da shelteret var optaget, kunne vi ikke bare bede de vandrere der var der om at hømme sig, så vi kunne drikke og spise i fred, og vi måtte returnere til bilen, eller slå et telt op i nærheden. Vi valgte det sidste.

3. Det er et shelter eller en hytte der ligger ganske langt fra nærmeste civilisation. Her mener jeg faktisk der findes en uskreven regel om, at det er de sidst ankomne der har ret til de bedste pladser i shelteret/hytten, da det formentlig er de mest udmattede.
Jeg kom engang sammen med to gode venner til Unna Raitastugen i Nordsverige, som ganske vist ikke ligger så langt fra Nallo stuen, men dog i uvejsomt terræn. Ud på aftenen kom tre vandrere også til stuen. de havde gået fra Vistasvagge cirka 16 km. væk, og ankom i pisøse regnvejr. Vi havde i denne situation naturligvis ikke "optaget" pladsen, så vi rykkede os sammen, og havde i øvrigt en ganske hyggelig aften, selvom seks personer var lidt for meget til den lille hytte.

Med andre ord, den sunde fornuft finder den rigtige løsning i langt de fleste tilfælde :)

De bedste hilsner
Rasmus
Følgende bruger(e) sagde tak: LHL

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
8 år 6 måneder siden #17949 af LHL
Jeg har gået en del på Skåneleden, men altid udenfor højsæson, det vil sige fra oktober til marts. Kun et par enkelte gange er jeg stødt ind i andre på shelterpladserne. Det har aldrig været noget problem, jeg sover alligevel altid i telt, og bålet det finder man udaf at deles om, og så hygger man sig med gode historier osv.

Men hvis man ankommer som sidste gruppe, og havde sat næsen op efter at have det for sig selv, ja så må man videre til næste shelter, hvis tiden tillader det. Det er ikke ret mange steder på Skåneleden hvor der kun er få km til næste shelter, ofte er der 12-15 km.

Som først ankomne gruppe, der vil det være utrolig dårlig stil ikke at byde andre velkommen, også selvom man mest har lyst til at være der selv.

mvh Lars
Følgende bruger(e) sagde tak: Ljunggren, Skotte, Georas

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
8 år 6 måneder siden - 8 år 6 måneder siden #17977 af KaWa
De fleste sheltre i Skåne kan rumme 6 - 8 personer. Hvis man skal være 8 er der meget lidt plads til bagage og til at vende sig på (især når man ligger og sover). Men ... hvis der ikke er andre muligheder (telt eller tarp) så er min erfaring at man rykker sammen og "overlever".

Selv bruger jeg meget gerne shelterpladserne og overnatter i shelteret (i modsætning til René som nærmest er modstander af den "luksus" :) ) Det giver god komfort også siddekomfort og så skal jeg bære mindre (telt, tarp og lignende). Til gengæld kan jeg være nødt til at overnatte helt i det fri (og det dør man ikke af) hvis pladsen er totalt fyldt op.

Jeg kommer i Skåne og på ledens shelterpladser året rundt. Meget gerne for at få fred og ikke at skulle forholde mig til alle mulige andre mennesker - det gør jeg i mit arbejde som socialpædagog og misbrugsbehandler hver eneste dag. Jeg har ofte oplevet ret støjende grupper af både unge og ældre der bruger pladserne til "druk-fester". Senest var det i den anden weekend i september ved Vesslarp, hvor der kom en gruppe på 14 mænd fra 18 - 68 år. Desværre havde man kort forinden skiftet tagpappet på sheltertaget og ladet affaldet ligge. Tagpap indeholder jo tjære og brænder med stor gul og røgfyldt flamme - det gjorde gruppen brug af. Jeg valgte at blive og acceptere støjen og røgen - det er min opfattelse at allemannnsretten er for alle og at svenskere på en aller amden måde også har ret til at benytte Skåneleden ;)

Nyd din tid i naturen - Wahl
Sidste redigering: 8 år 6 måneder siden ved KaWa.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
8 år 5 måneder siden - 8 år 5 måneder siden #18033 af D31
Tak for eksemplerne. Jeg er helt enig med jer alle sammen, det var egentlig også sådan jeg havde forestillet mig det, men ville lige høre fra nogle mere erfarne vandrere :)

@KaWa det var ikke lige den måde man havde håbet at afslutte aftenen på. Men har læst om at det kan betale sig at undersøge shelters før man tager ud hvis de ligger tæt på nogle af de mindre byer. Der er også et par af shelterpladserne der er kommenteret på, på skaaneledens hjemmmeside, netop pga. der oftere er fester der.

Vh Nikolai
Sidste redigering: 8 år 5 måneder siden ved D31.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Tid til at oprette siden: 0.210 sekunder