Sådan får du en lettere oppakning.

Mere
12 år 1 dag siden - 12 år 21 timer siden #1971 af Terje
På Gossamer Gears hjemmeside ( gossamergear.com/wp/support/how-to-go-lighter ) er der gode råd til at få en lettere oppakning. Gossamer Gear producerer telte og rygsække i UL-segmentet. Rådene er skrevet af Glen Van Peski. Rådene er inddelt i 4 trin:

1) Hvorfor en lettere oppakning?
2) Jeg er klar til at starte!
3) Jeg ønsker at gå til næste niveau.
4) Jeg vandrer ultralet, men ønsker tricks til at spare ekstra gram.

Jeg har tilladt mig at redigere groft i rådene, og vil henvise til interesserede, at de selv læser videre på gossamergear.com.

Noget af det skrevne vil være selvfølgeligheder for nogen, andet måske en anelse kontroversielt, der bryder med vanetænkningen. Oversat fra amerikansk, hvilket nok påvirker ordvalget.

1) Hvorfor en lettere oppakning?

* Det er lettere for kroppen. Du nedsætter belastningen på dine (dårlige) knæ, ankler og fødder! Og det giver dig mulighed for at vandre længere / senere i livet.

* Det er Sikrere: Vandringen vil trætte dig mindre, og gøre sandsynligheden for at noget går galt mindre, grundet den mindre belastning på kroppen.

Hvis du vandrer i en gruppe hvor alle bærer over 20 kg på ryggen, og én forstuver sin ankel, har I begrænsede muligheder for at omfordele bagagen og belastningen på resten af gruppen. Hvis du vandrer i en gruppe af letvægts vandrere hvor alle bærer under 10 kg, er det nemmere.

Og hvis I har en reel nødsituation og har brug for at gå efter hjælp, vil I være mindre trætte af en let belastning, og bedre i stand til at springe hen af stien for at få hjælp.

* Mindre gear at holde styr på:

Du vil være hurtigere ude af lejren om morgenen, fordi der bare er mindre gear at pakke. Mindre gear vil få dig til at nyde dine omgivelser mere, og bruge mindre tid på dine 'ting'.

Ad 2 Jeg er klar til at starte!

* Data er din ven, vej alt!
For at finde hvor du er nu, har du brug for den brutale sandhed om vægten af dit udstyr. Du må ikke falde i fælden med at sige, at ”det vejer jo ikke noget”, det er sjældent faktisk tilfældet! Du kan få brug for indtil flere typer vægte i denne proces.

Tag hvert et stykke grej, du medbringer på tur eller måske vil tage med på tur. Vej hvert stykke grej, og nedskriv vægten med præcis beskrivelse. Skriv ikke bare ”T-shirt”, for bagefter at skulle spekulere over hvilken det var. Vær sikker på at veje alle dele af dit gear. Du skal fx ikke bare skrive førstehjælpskasse 230 g, men vej hele indholdet hver for sig.

* Analyser
List alt dit gear og vægte. Hvis du er handy med et regneark, er dette et fantastisk værktøj til opstilling af denne liste. Derefter kan du sortere poster efter vægt, således at tungere ting er i toppen (eller bunden).

Tag et kig og analyser din gearliste til en tur. De fleste mennesker bliver overraskede over at opdage, hvor mange ting, de tager med sig. Sommetider opdager folk en ting, de altid tager med, og indser, at de ikke kan huske hvornår de sidste gang brugte det på en tur.

Sammenlign vægten af forskellige muligheder du har, fx.en dunvest sammenlignet med en fleece vest. Brug lidt tid på at kigge på listen igennem, og se om du kan nedskrive et par bemærkninger / idéer baseret på, hvad du ser.

* Tag mindre med.
En af de nemmeste (og billigste) måder til at reducere pakningens vægt er, at lade ting blive derhjemme! Hvis du på din vægtliste ser noget, du aldrig bruger, men altid tager med, så overvej at lade det blive hjemme.

Hvis det er et førstehjælp-emne, skal du tænke grundigt over det, men den samme logik kan anvendes.

Brug oplysninger om turen til at finjustere din grejliste. Hvis du er på vej ud i det sene efterår, er insekter nok ikke et problem, så du kan lade dit hoved-myggenet og myggemiddel blive hjemme. Hvis du kan finde ud af, hvordan man spiser alt med en ske, behøver du ikke medbringe en gaffel.

En anden måde at tage mindre med, er at medbringe mindre mængder. Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt den tilsyneladende mindre vægt af sæbe, solcreme, hud lotion og myggespray tæller op. Stræb efter kun at tage med, hvad du forventer at kunne bruge på turen. Find rejsepakninger i de butikker du køber ind i, for at få små størrelser, eller find vareprøver. Køb mini-beholdere og omhæld produkter til dem efter mærkning.

* Udstyr med dobbelt funktion.
Hvis du kan finde et stykke gear, der har mere end én funktion, kan du lade noget andet derhjemme. Nu kan det ikke være perfekt til alle funktioner, men hvis du beslutter dig for det fungerer ok, er det er en fantastisk måde at spare vægt på.

Eksempel en bandanna fungerer som: Vaskeklud (brug det ene hjørne), håndklæde (brug alt undtagen den ene hjørne, skrab først vand af med hånden), bandage, hat (for at holde solen væk, eller som en lille ekstra isolering), lommetørklæde (snot gør selvfølgelig nogle af de andre anvendelser mindre ønskværdige), forfilter til vand, signalværktøj. (hvis du vælger rød eller lignende farve)

Andre eksempler kunne være en titanium kop, der fungerer som tallerken, skål, gryde, krus,
et ur med timer, alarm, kompas, højdemåler, barometer, termometer,
en hat, der giver solbeskyttelse, regn beskyttelse, varme og måske endda fungerer som håndvask.

Groundcloth. (vandtæt soveunderlag) En af disse tynde redningstæpper, især hvis du vælger et, der er guldfarvet på den ene side, kan tjene som en groundcloth, nød-varme / husly, og et signal værktøj (guld farven er generelt ikke naturligt forekommende og vil ikke ligne andre naturlige reflektioner fra luften som den sølvfarvede side kan). Selvfølgelig er polycryo groundcloth (tynd, solid plastic) endnu lettere og har den fordel, så du kan se småsten igennem det, før du sover på dem.

Liggeunderlag. Mange rammeløse rygsække er designet til at bruge dit liggeunderlag som en del af rammen. Det kan også fungere som siddepude i pauserne. Med den rette viden, kan et underlag være et vigtigt stykke førstehjælpsudstyr. Det kan også være en cool kælk til at glide ned af en snedrive til en alpin sø.

* Medbring lettere ting.

Når du har fundet ud af, hvad du kan efterlade derhjemme, enten fordi funktionen er omfattet af nogle andre med flere anvendelsesmuligheder, eller du har bare fundet ud af, hvordan du kan undvære det, er det på tide at begynde at sikre, at de ting du medbringer, er de letteste ting, du kan finde, eller i hvert fald det letteste du vil/kan betale.

Her er nogle emner, som du kan overveje:

Ske: Drop skeen i metal og vælg en i lexan, eller brug en fra McDonalds.

Lygte: Overvej nøje, hvor meget lys du virkelig har brug for, og hvilken slags funktioner virkelig er nødvendige. Hvis du finder en lille lygte, der kan clippes på din hat, behøver du ikke én med tung hovedrem og mange batterier. Lithium-batterier er lidt lettere og vil holde længere i kulden. En lille billig cykellygte med elastik kan dække meget brug.

Fodtøj: At løfte tunge støvler for hvert skridt kræver mange kræfter og energi, og minimerer fordelene ved at bære mindre vægt på din ryg. De fleste letvægts- backpackere bruger løbesko (trailrunners) til vandreture. Med mindre vægt på din ryg, er der også mindre vægt på dine fødder. Hvis du bruger vandrestave, hjælper de med balancen og kan hindre dig i at vride om på dine ankler. Lettere belastninger vil tillade dig at være mere fokuseret på dine omgivelser, og ikke at være så træt og vil hjælpe med at holde dig fra at snuble så meget. Desuden vil brug af løbesko bidrage til at styrke dine ankler.

Mugg: Hvis du ikke vil bruge din gryde som kop, så medbring den letteste kop, du kan finde. Min favorit var en tynd plastikkop fra et fastfoodsted. Jeg skulle bare sørge for der var noget inde i den, når den var i rygsækken, så den holdt form og ikke knækkede.

Køkken: Der er en masse muligheder for at lette alkohol eller esbit køkkener. Eller du kan lave dit eget gratis! På youtube findes mange af eksempler på hvordan man laver et alcoholstove ud af en dåse.

De 3 store:
Når du har vejet alt dit eksisterende gear, har sat det ind i et regneark, og rangeret det efter vægt, har du sikkert bemærket de tre tungeste ting, er rygsæk, telt og sovepose. Da de som regel er de tre tungeste poster, er det værd at tage et kig på dem for at barbere meget af vægten.

Rygsæk: Der findes rygsække, der i sig selv vejer op mod 3 kg. Og der findes UL-vandrere, hvis basisvægt (før mad) vejer 3 kg. Tænk over hvilken slags ture du har i sinde at bruge din rygsæk til, hvor længe, hvad slags terræn, og hvilken sæson. Hvis du vandrer i tørre områder (ørken), har du behov for at transportere vand.

Pres dig selv. En stor rygsæk råber på at blive fyldt. Hvis du får en kompakt rygsæk, kan det være et redskab til at hjælpe dig med at lette din pakning. Nogle af de superlette rygsække vejer under et halvt pund, og de er overraskende robuste. Selv folk, der lige er startet med ”letvægt”, kan klare sig med en rygsæk på under et kilo. Kendt klassiker er Golite Jam, men mange andre er kommet til.

Telt: For ikke så mange år siden, var et telt på 1,8 til 2,5 kg et letvægtstelt. Der er nu mange flere muligheder. Hvilket telt du har brug for, afhænger af den slags ture du tager på, men også på dit komfort niveau. Du er nødt til at overveje størrelsen (1-, 2-, 3- eller 4-person), 3-sæson eller 4-sæsonsbrug, behovet for insektbeskyttelse.

Man kan nu få et rummeligt enkeltvægstelt til én person på omkring et halvt kilo, og et 2-personers telt på omkring 750 gram, så der er ingen grund til at bære meget mere vægt end det. Vil du spare endnu mere vægt, så overvej at gå over til en tarp. Se Jeg ønsker at tage det til næste niveau.

Sovepose: Der er et væld af muligheder, når det kommer til soveposer. Dun eller fiber (dun er lettere / varmere, så længe den forbliver tør), lynlås/halv lynlås/ingen lynlås (lynlåse tilføjer vægt), hætte/ingen hætte.

Generelt er den letteste løsning dun. Jo højere bæreevne jo lettere og varmere. Glen Van Peski har en pose med ingen isolering i bunden og ingen lynlås. (en såkaldt quilt) Ingen lynlås sparer vægt, og isolering i bunden bliver mast af din krop, og giver ringe isoleringsværdi. Uden isolering i bunden af soveposen, skal du sørge for at bunden vender nedad, når du sover. Et tyndt skumunderlag giver masser af isolering fra jorden. Se: Jeg vandrer ultralet, men ønsker tricks til at spare ekstra gram.

Viden er magt!

En af de vigtigste ting, du har brug for når du letter din pakning, er viden og erfaring. Jo mere du ved, jo mindre kan du tage med.

Turplanlægning: Sted (har du været der før, eller har andre i gruppen, på samme årstid), rute (er turen en sti, hvor andre rejser, eller?), hvem rejser du med (hvad er deres rygsæk vægte? Hvor meget erfaring at de har? Har de nogen medicinsk uddannelse?), hvad kan vi forvente (temperatur, nedbør, myg, bjørne, sol), vand (drikkevand? Er der dybe vandløb at krydse?), er der steder at komme ud i en nødsituation?

Bøger: Bøger er en fantastisk måde at lære af andres erfaringer. Både fakta-bøger, og bøger om ture af letvægts-vandrere er nyttige kilder til information.

Pakkelister: Gennemgang af andre folks grej-lister er en stor kilde til ideer.

Internettet: Mængden af tilgængelige oplysninger på nettet er overvældende. Du kan tjekke hjemmesider med links til andre steder, så du hurtigt kan bogmærke en række websteder med nyttige oplysninger. Der er også online-grupper og fora, for ultralet backpacking. (se links på gossamergear.com)

Kurser: I førstehjælp, vandreture med leder, klare sig i ødemarken osv.

Tag på tur(!): Der er ingen erstatning for faktisk at komme ud! Tag noter, når du er på en tur. Hav pen og papir klar, så du kan notere ting ned mens du husker det. Skriv hvad der virkede, og hvad der ikke gjorde. Bemærk hvad gear andre folk havde som virkede, eller hvilken mad, der så velsmagende ud. Gennemgå dine noter, før næste vandretur. Møder du folk med lettere rygsække, end du selv vandrer med, så lær af dem.

3) Jeg ønsker at gå til næste niveau.

Så er du begyndt på rejsen. Du har været rundt på internettet, har læst et par bøger, og har lavet nogle ændringer i dit grej. Du ved hvad du ønsker dig i julegave. Vægten er smeltet ud af din rygsæk, idet du anvender principperne i at lade ting blive hjemme, at finde gear med dobbelt anvendelse, tager mindre med, og stadig finder lettere alternativer for de ting, du har. Nu er du på et plateau. Du har set fordelene ved at lette pakningen, og er sulten efter mere. Jeg ved ikke, hvad din basis-rygæk-vægt er, men lad os se på et par måder, du kan bryde igennem til en lavere rygsæk vægt.

* Skift til en tarp.
Selvom du har byttet til et lettere telt, vil teltet stadig er formentlig være en væsentlig del af din last. Hvis du kan skifte til en tarp, vil du sandsynligvis til at skære halvdelen af vægten!

Der er en række fordele ved tarps:
Stor fleksibilitet i, hvordan du sætter dem op. Du kan sætte dem højt op for mere siddeplads. Du kan bruge den til læhegn. Blæser det om natten, spænder du den lavt til jorden. Midt på en regnvejrsdag, kan den fungere som en spisestue eller hvilerum.

Bedre kontakt til det fri. Hvis du er vant til et telt, vil det at sove under en tarp de første par gange føles forfærdeligt udsat. Det gjorde det for mig. Du vil sandsynligvis opleve, at dine præferencer vil ændre sig. Nu føler jeg mig frygtelig begrænset inden i et telt. Jeg kan lide at være i stand til at kigge ud under en tarp og se hvad der foregår. Jeg kan godt lide bedre kontakt til udsigten og lyde omkring mig. Plus, at hvis jeg har brug for at komme ud i en fart, dur hvilken som helst retning i en tarp!

En tarp opbygger færdigheder. Generelt kan alle sætte et telt op, når de først finde ud af hvor de skal sætte alle stængerne i. Det giver tilfredshed at arrangere det perfekte sted, med varierende længder på liner, vandrestave, grene osv.

Myggestrategier. OK, hvis du ved, du vil færdes i et område med kraftig myggeplage er en tarp ikke den bedste idé. Men der er nogle gode råd til at reducere antallet af myg. Slå lejr et tørt sted (slå lejr væk fra vand), slå lejr på vindsiden af kamme (for at fange en brise til at holde myg i skak), sov med dit hoved-myggenet på (brug hatten til at holde nettet væk fra ansigt), brug ørepropper, så du ikke kan høre myggene, brug Tylenol (sovemiddel) så du ikke høre myggene, glem ikke myggemiddel.

Dræningsstrategier. Mange frygter, at hvis de ikke har et telt med et badekargulv, vil de blive våde, hvis det regner. Vælg dit sovested med omhu (se efter blidt konveks underlag), at der er afløb væk i alle retninger, eller i det mindste ikke det modsatte. Hvor det er muligt, så tænk over, hvor regn, der drypper fra din tarp render hen (forhåbentlig ikke tilbage mod dig, det er planen). Husk, at selv med en flad vandtæt bund, kan vand ikke hoppe, så i de fleste tilfælde det ikke vil komme op fra jorden op ovenpå dit underlag. De fleste ul-vandrere bruger et let stykke vandtæt stof til at sove på.

* Et kritisk kig på tøj.

De fleste mennesker tager efter min mening alt for meget tøj med på vandring. Min personlige holdning er, at hvis jeg ikke bruger hvert eneste stykke tøj jeg har med, enten om natten eller den koldeste del af dagen, så har jeg taget alt for meget tøj med.

En Driducks, eller lignende regnjakke, er et fantastisk stykke tøj. Det er fantastisk åndbar og forbavsende vandtæt, utrolig let, og endda billig! Jeg bruger min til en windshirt, regnjakke, og med min sovepose, som min varme jakke. Jeg vælger en størrelse større end jeg normalt bruger, så jeg har plads til min sovepose under det i lejren.

Isolering: Hvis du justerer din vandrestil (se ”juster din vandretidsplan” nedenfor), vil du blive overrasket over hvor lidt isolerende varmt tøj du skal bruge. Når du bevæger dig, skaber kroppen en utrolig mængde varme. Jeg har vandret i dagevis gennem sneen i kun lange bukser og våde løbesko og haft det behageligt. Når du stopper har du omkring 20 minutter før de våde fødder begynder at blive kolde, og du enten nødt til at komme i soveposen, eller begynde at bevæge dig igen. Med en størrelse XL Driducks jakke i stedet for min sædvanlige str. L, kan jeg drapere min sovepose omkring mig, under jakken, og har så en varm jakke til lejrbrug uden at have nogen ekstra vægt med.

Bukser, hvor benene kan lynes af, er en fantastisk løsning, der giver dig mulighed for naturlig ventilation i de varme dele af dagen, og med mulighed for sol-, mygge-, og rift-beskyttelse, og giver varme i de kølige tidspunkter på dagen, om morgenen eller om aftenen. Men måske er et par super lette løbeshorts, og et par rigtigt lette lange vandrebukser bukser ikke tungere, og muligvis endda en lille smule lettere.

Sokker. I årevis har jeg brugt tre par sokker: Et på mine fødder, et extra par rene, og ét, der var ved at tørre efter at have været vasket. Nu går jeg ofte med ét par, og går dem tørre, mens de er fugtige, eller går et stykke tid uden, mens de tørrer. Jeg synes jeg er bedst stillet med tynde nylonsokker (Coolmax eller lignende), low-cut for at spare vægt selvfølgelig.

Rent tøj i bilen. Et godt trick er at have noget rent tøj til turen hjem i bilens bagagerum. Det giver en lille smule mindre ildelugtende køretur hjem, og du behøver ikke at bekymre dig så meget om, hvor beskidt eller stinkende du bliver på turen.

Letteste tøj. Udover ikke at tage for mange beklædningsgenstande med, ønsker du sikkert at medbringe det letteste, du kan finde. Vi har allerede nævnt Driducks. For varme huer og handsker, tjek Possumdown. Der er et også stigende antal superlette dunjakker fra Montbell, Patagonia og andre, der kan hjælpe dig med at barbere et par ounces.

* Madstrategier.

Når du begynder at få vægten af dit gear ned, når du hurtigt det punkt, hvor den tungeste del af byrden er mad. Naturligvis er tilstrækkeligt med mad og vand vigtigt, men da det er tunge ting, ønsker du ikke at medbringe mere end nødvendigt. Så hvordan kan du sikkert minimere din mads vægt?

Kalorier pr. 100 gram. Lad maden du bærer tælle. Jeg har tager aldrig mad med mindre end 340 kalorier pr. 100 gram, og er altid på udkig efter måder at peppe kaloriefattige måltider op ved fx at blande olivenolie i.

Gør det velsmagende. Maden skal smage godt, så du spiser det. Saml opskrifter fra venner, online eller magasiner. Trailcooking.com og OnePanWonders.com er gode kilder til idéer. Observer, hvad andre folk spiser, der ser godt ud. Tag noter og gennemgå dem før en tur!

Find ud af hvor meget du spiser. Dette er formentlig den vigtigste nøgle til at reducere madvægt. Før hver tur, så vej al din mad. Og vej det mad, du bringer med hjem. Meget hurtigt vil du finde ud af, hvor meget mad du spiser om dagen.

* Underlagshemmeligheder.

Jeg er klar over det er en personlig ting. Jeg kender folk, der føler, de kan ikke sove på noget mindre end en tyk luftmadras, og jeg har vandret med fyre, som sover uden underlag. Hvis du er villig til at eksperimentere, kan du være i stand til at klare sig med meget lidt underlag.

Brug skum. Evazote skum er utrolig let, og en god isolator. Lange udgaver fylder mere end en luftmadras eller thermarest, så det vil tage mere plads. Ultraletvandrere vil ofte nøjes med et tyndt underlag, kun på længde med torsoen, dvs fra nakke til haleben.

Form dit soveværelse. Gør kun dette uden at efterlade spor, hvor du har sand, der kan udjævnes igen, blade, eller fyrrenåle. Hvis du vælger dit soveområde godt, kan du oprette en lille krater formet for din bagdel, og en tilstødende lille bunke til din lænden. Dette vil sprede trykket jævnt, støtte din ryg, og vil lade dig sove som en baby. Du kan også bruge tøj (regnjakken) til at forme underlaget.

Ekstra underlag. Da de meste af presset er koncentreret på dit haleben, eller hoften, hvis du sover på siden, kan du skære en lille skum-cirkel, for at få en dobbelt tykt underlag på trykpunktet.

Bedre levevilkår med kemikalier. Okay, vil ikke alle enige i dette, men en mild sovepille kan hjælpe med at tage brodden af natten. Det vil hjælpe dig med at falde i søvn, især den første nat eller to, når alle lydene er ukendte. Og noget lignende Tylenol kan afhjælpe ømhed fra en lang og hård dag med vandring. Anvend ansvarligt.

* Juster din vandretidsplan.

Det kan give en betydelig vægtbesparelse, blot at ændre den måde, du vandrer på. De fleste mennesker kan lide at vandre hele dagen, eller det meste af dagen, komme frem til lejrstedet, slå teltet op, lave mad som aftenen falder på, og sidde indtil det er sengetid.
Dette betyder, at du sidder og ikke genererer nogen varme fra aktivitet, på det koldeste tidspunkt af dagen. Til gengæld betyder det, at du sandsynligvis medbringer lange underbukser og en tyk trøje eller jakke, der er for varm at vandre i, og hvis eneste formål er at bære den i lejren.

Overvej i stedet:

Ingen morgenmad eller senere morgenmad. Den tidlige morgen vil være den koldeste dele af dagen. Det giver ingen mening at stå stille i kulden. Det bedste er at pakke rygsækken hurtigt, kaste en energibar i lommen, og begynde at vandre. Aktiviteten vil hurtigt give dig varmen. Så, når solen skinner dejligt, og du kommer til et rart beskyttet eller naturskønt sted, så stop for morgenmad.

Hold den vigtigste pause sent om eftermiddagen. Midt på den varme eftermiddag, er det dejligt at tage en lang pause. Det giver dig en mulighed for at tørre noget fugtig gear, og giver et godt afbræk på dagen. Du kan vælge et naturskønt sted, i nærheden af vand, der ikke vil være et godt sted at sove, men er perfekt til madlavning af dagens vigtigste måltid. Du kan nyde måltidet uden at ryste af kulde. Du kan endda tage en lille lur, hvis du har lyst.

Derefter vandrer du igen. Du vil blive drevet frem af energien fra måltidet, den kølige aften er fantastisk at vandre i, og kilometrene vil let forsvinde under dine fødder. Som dagslyset aftager, kan du vælge en skjult lejrplads uden at bekymre sig om madlavning. Du behøver ikke flade sten eller træstammer til at sidde på, eller vand. Du behøver ikke at bekymre dig om at rydde og vaske op i kulde og mørke. Du behøver ikke at bekymre sig om at tiltrække bjørne med duften af madlavning. Du hopper ind i din sovepose varm fra at have gået. Og bedst af alt, du har sparet vægten af det tøj, du ikke havde brug for at medbringe, fordi du ikke stod og hang i kulden!


4) Jeg vandrer ultralet, men ønsker tricks til at spare ekstra gram.

Du har gjort det hårde arbejde, og du har høstet store fordele. Din lille, lette rygsæk er misundt af andre, du vandrer med. Du citerer gearvægte til nærmeste tiendedel af et gram. Men, som enhver dygtig praktiserende håndværker, er du altid på udkig efter måder at spare et par mere gram. Du er villig til at prøve nye ting, hvis kan spare vægt, selv om du måske beslutter dig for bagefter, at det ikke var noget for dig. Så lad os have en diskussion om nogle områder, du måske ikke har fuldt udforsket endnu:

* Er varme jakker en god idé?

Der er nogle der mener, at en måde at minimere din oppaknings vægt er, at bruge en lettere sovepose, og så sove med sin varme dunjakke/fiberjakke for at hente den ekstra isolering. I teorien lyder dette attraktivt, men min påstand er, at du kan spare endnu mere vægt ved at omarrangere din tidsplan, så du ikke står stille på den koldeste del af dagen, se: Juster din vandretidsplan, du ikke medbringer en varm jakke, og istedet lægger den sparede vægt i en varmere sovepose.

En sovepose er meget effektiv isolering. Den er formet efter din krop, og der er ingen spildt stof til ekstra vedhæng. I virkeligheden, hvis du følger mine råd, er der ikke spildt dun til bunden af posen, det hele er koncentreret på siderne og toppen. I min almindelige sovepose, har jeg omkring 290 gram dun i en 522 grams sovepose, et forhold på ca 56% dun, med en isolationstykkelse på omkring 3 tommer.

Nu ser vi på en jakke, en Montbell Alpine Light dunjakke. En størrelse medium vægt er 328 gram, hvoraf 116 gram er dun, et forhold på kun 35%, og sige en tykkelse på måske 2 inches max. På grund af alle det ekstra stof, er selv en let, godt lavet jakke af lette materialer i sagens natur ineffektiv sammenlignet med en sovepose.

Så kombinationen af en varm jakke og let sovepose (forudsat at soveposen er dimensioneret til at gøre det muligt for jakken at opnå maksimal tykkelse fuldt ud) giver 5 tommers tykkelse tilsammen, i det mindste for overkroppen, for en vægt på omkring 841 gram. Til sammenligning har min varme sovepose omkring 406 gram dun i en 638 grams sovepose, et forhold på 65%, og 5 tommers tykkelse.

Så for et system, der er mindst lige så varmt, formentlig varmere, har jeg sparet næsten et halvt pund! Hvis du medbringer en dejlig varm jakke, er den sandsynligt al for varmt til rent faktisk at vandre i, så du kan kun bruge den i lejren. Hvis du reviderer din tidsplan, så du ikke bliver hængende i lejren, behøver du ikke jakken, og den ekstra vægt er meget bedre brugt i et varmere sovepose.

Michelinman. Hvis tingene spidser til med koldt vejr, kan du drapere soveposen omkring dig i lejren. Hvis du kører foden gennem hættens snøre, vil det holde den sammen, og hvis du bruger din rummelige regnjakke udover, vil det fungere som ”sjal”. Sure, det er ikke superpraktisk, men lagde du mærke til jeg fjernede et halvt pund ud af din basevægt? Hvis du var på 3624 gram, det er en reduktion på 6%, ikke så ringe!

* Maksimer din soveposens effektivitet.

Når du har nået til de ophøjede højder af ultralet vandring, vil du opdage, at hvert gram tæller. En konsekvens heraf er, at du skal vride maksimal ydelse din lette sovepose. En måde at gøre dette på er ordentlig pleje af din sovepose.

Komprimér ikke. Jeg bruger ikke en pose til min sovepose. Det er et spild af vægt, og giver ikke mulighed for fleksibilitet ved pakning af rygsækken. Når en længere tur starter, kan jeg være nødsaget til at skubbe min sovepose temmelig godt ned i bunden af min rygsæk. Men når maden bliver spist, og belastningen letter, lader jeg soveposen fylde så meget plads som muligt inde i rygsækken.

Hold den ren. Vask din pose med den rette sæbe og udstyr, eller få det gjort professionelt, og det vil hjælpe den med at opretholde maksimal isolationstykkelse.

Tillad restitutionstid. Når du holder pause midt på eftermiddagen til dit hovedmåltid, så tag soveposen ud, og lad den lufte, og lad solen drive fugt ud. Jeg vil gerne have mine soveposer med sort stof på indersiden, så jeg kan vende indersiden ud for maksimal solvarme. Også, så snart jeg slår lejr, breder jeg min groundcloth ud, og pakker min sovepose ud for at give den mest tid til at folde sig ud, før jeg kravler ind i den.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Hvor du slår lejr for natten, kan nemt gøre en 10-graders forskel. Hvis du er på kanten af din soveposes formåen (hvilket er det lette sted at være), vil du ønske at lære at undgå kolde luftstrømme. Du kan selv forske i det, men dybest set render kold luft nedad ligesom vand. Du ønsker ikke at være i et område, hvor der render kold luft. Jeg er sikker på at du har bemærket, ved vandreture i de tidlige morgentimer, hvordan temperaturen falder brat, når du krydser en slugt. Kig efter beskyttede steder, som vil gøre en forskel i, hvor varmt du sover.

* Sov godt.

Normalt er der ingen på turen der kommer og reder din seng og lægger chokolade på din pude. Hvis jeg er afsted med en sovepose, der kommer til at være på kanten af temperaturratingen, ønsker jeg at gøre hver eneste lille ting jeg kan for at få hver eneste grad ud af situationen.

En aftentur. Hvis jeg af en eller anden grund har stået længe nok til, at jeg ikke stadig er varm fra vandringen, vil jeg normalt tage en hurtig tur inden jeg går i seng. Dette får blodet pumpe, og der er intet værre end at kravle i posen let afkølet.

Pump din sovepose. Før jeg tager en aftentur, går jeg gennem min ryste-rutine med min sovepose. Tag i posen de to nederste kant, hold den vandret op og ned, og ryst. Dette flytter dun rundt til toppen af posen. Efter at jeg har gjort dette en stund, vil jeg swooshe posen rundt i luften et par gange, holde posen åben, så den skaber en vindpose.

Nødder på din pude. Bedre end chokolade på din pude, er nødder på din pude. Før en lang kold nat ønsker jeg ikke at vågne op midt om natten med kuldegysninger. Jeg kan lide at spise nødder som brændstof, for at holde den indre ovn i gang. Du kan spise dem som dessert, hvis du køber chokolade med mandler eller nødder.

* Ultralight madlavnings-muligheder.
Der er ikke noget som et varmt måltid på vandringen til at give dig et boost af energi og moral. Det kan også være et vigtigt sikkerhedsmargin under en uventet kold nat, eller i en nødsituation. Så lad os se på nogle måder at undgå at tilføje for meget vægt for at varme måltid.

Minimér antallet af varme måltider. Det er bare sund fornuft, men hvis du har en varm drik og varm grød til morgenmad, varm frokost og suppe, et varmt måltid, og en varm chokolade til aftensmad, vil du få brug for en masse mere brændstof, end hvis du begrænser dig selv til ét varmt måltid om dagen.

Det handler om, hvad der er vigtigt for dig. Du bestemmer, om det er værd at med de ekstra 30 – 60 gram om dagen for at få den ekstra varme drik og måltider. Men jeg har vandret med mennesker, der skar det ned til én varm kop kaffe midt på formiddagen, og en varm middag sidst på eftermiddagen, uden at de savnede alle de andre varme måltider og drikke. En del af dette kan bevirkes ved at ændre din vandretidsplan, så stå op og begynd at gå om morgenen, i stedet for at dase rundt i kulden.

Prøv fast brændsel. Esbit eller lignende sprittabletter, indeholder mere varme per gram end flydende sprit. Du kan blæse dem ud, og genbruge uforbrændte dele af dem. Ja, de lugter lidt, så du vil være sikker på du bruger dem i masser af luft. Ja, de gør bunden af din gryde sort, men vil du spare de sidste par gram eller ej? Brug en let gryde (og vindskærm osv.)

Min personlige favorit er Caldera Keg. Bruger den til Esbit og brænde. Jeg plejer at koge noget vand til suppe, og derefter bruge resten af vandet til et frysetørret måltid. Jeg pakker posen med den frysetørrede mad ind i min sovepose, mens jeg spiser suppen.

Prøv naturligt brændsel. Nogle områder kræver du selv har flydende brændsel med, fx. pga. brandfaren ved bål. Men ellers kan I, afhængigt af området og årstiden, lave små bål, eller bruge en Bush Buddy eller lignende, meget effektiv opvarmning, især for grupper. Selvom en Bush Buddy er tungere end andre muligheder, betaler det sig i længden ikke at skulle bære vægten af brændstof. Igen, vær ansvarlig, efterlad ingen spor, og overhold alle regler. Det handler ikke kun om dig, når du er derude, du repræsenterer alle vandrere.

Den letteste form for madlavning.

Den letteste form for madlavning er slet ikke at varme ting op. Udover at spare vægten af en brænder, gryde og brændstof, forenkler det din oppakning ved at reducere det samlede antal af gear. Notér: Jeg vil ikke anbefale at prøve dette, hvis du er på vandretur med folk, der laver varm mad.

Nogle tips at prøve:

En mulighed er at være på udkig efter fødevarer, der både kan spises varme eller kolde. Tørrede, kogte bønner er et eksempel. Det kan blandes op med koldt vand og spises med majschips eller pakket ind i en tortilla, eller varmes op.

Brug din kropsvarme. Hvis vejret er varmt, kan du opbløde og endda tilføje varme til fødevarer ved at bære dem mellem bagsiden af din nakke og din rygsæk, eller hænge dem andre steder(!) (bare være sikker på at bruge dobbelt-pose). Nogle gange vil bare det at sætte dem i baglommen på din rygsæk i solen gøre underværker.

Energibarer og snacks. Især hvis turen bliver kort, er der mange tilfredsstillende muligheder i form af barer og snacks. Alle har deres favorit, men jeg har ikke fundet noget, der slår ProBars, der indeholder alt i fødevare-ernæring.

Copyright © 2010 Gossamer Gear. Alle rettigheder forbeholdt. Se link til hjemmeside i toppen af artiklen.

info@GossamerGear.com

Se min hjemmeside
fjeldvandrer.dk/
Sidste redigering: 12 år 21 timer siden ved Terje.
Følgende bruger(e) sagde tak: Pia, Fri, Luft og Liv, Pihlen

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Tid til at oprette siden: 0.154 sekunder