Vitus Bering - den danske Columbus

‘På sporet af Vitus Bering’ er en dokumentar på DR TV. Vi følger Vitus Berings utrolige bedrifter og mindes, at en af verdens største opdagelsesrejsende faktisk er dansker. Så stor endda, at han - Витус Ионассен Беринг - Iwan Iwanowitsch Bering - kaldes Ruslands Columbus.

vitus bering forsker

Foto: DR

Vitus Bering

Han blev født i Horsens i 1681, levede et yderst spændende liv men endte sine dage på en lille russisk ø i 1741. Graven blev først fundet af russiske og danske arkæologer 250 år efter i 1991. Bering fik et hav, et stræde, en ø og meget andet opkaldt efter sig. Bering Ø er der, hvor Vitus Bering i dag ligger begravet. Beringstrædet er mellem Asien og Nordamerika, og Beringshavet er en del af Stillehavet, der er en af de rigeste fiskeområder på jorden.

Alaskas største gletsjer er såmænd også opkaldt efter Bering. Den er 2.250 kvadratkilometer stor - Til sammenligning er de største svenske omkring 12 km2, og i Norge er det Jostedalsbræen på 487 km2, der også er den største i Europa.

Vitus Bering påviste, at Sibirien og Amerika ikke er landfaste men adskilt af strædet, som englænderen James Cook senere gav Berings navn. Han fik kortlagt den nordlige del af Rusland, banede vej for at Alaska blev russisk (indtil 1867), anlagde søveje og meget meget mere.

bering oen

Foto: DR

På sporet af Vitus Bering

DR Dokumentaren “På sporet af Vitus Bering” er rigtig spændende og gengiver historien godt og pålideligt. Masser af kilder bidrager til, at vi kommer helt ned på jorden, ind i grotter, ud på havet og højt op i bjergene. Alt sammen med hjælp fra forskere, lokale folk, inspektører og ildsjæle.

Dokumentaren er i 6 afsnit og er bestemt værd at se. Eneste minus er, at vores vært Cecilie også vil have sin egen historie med. Hun lider af vandskræk, kan ikke lide at rejse og så videre. Det er information, som jeg som seer egentligt er ret ligeglad med.

vitus bering ekspedition dr

Foto: DR

Men hun og holdet gør det utroligt godt, og deres brug af lokale er virkelig godt flettet ind i dokumentaren. Her kunne man have valgt at fokusere udelukkende på historien om Vitus Bering, men man har også inddraget det, at Vitus var både dansker og russer (hyret af den russiske zar). Og det virker utroligt godt.

Der er utroligt meget i fortællingen om Vitus Bering, og man sidder igen og undrer sig over, hvor historien er henne i dag? Som med så mange andre store danskere, er det som om, at janteloven stadig hersker, selv helt ind i historietimerne. Men så er det godt, at vi har DR, folk som Cecilie og hele holdet. Hvis du bare har en lille smule eventyrlyst i blodet, så skal du se dokumentaren.

Se hele dokumentaren her: https://www.dr.dk/drtv/episode/ekspeditionen-_-paa-sporet-af-vitus-bering_197428

I det hele taget bugner DRTV af gratis fornøjelser med friluftsliv og eventyr. Gå selv på opdagelse, og sig gerne til, hvis du finder noget godt.

Vil du læse eller se mere:

Fra Horsens til verdens ende. Artikel i Berlingske, 12.07.2004
Nordøstpassagen - en skildring af Vitus Berings liv og rejser. Dokumentarfilm 1971
En glimrende uddybning af Berings liv

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.