5 ting til en bushcrafttur

Bushcraft kan nok bedst oversættes "vildmarksfærdigheder", og det betyder også, at langt de fleste af mine bushcraftture, i modsætning til mere almindelige friluftture, går ud på at øve mine færdigheder, blive bedre til at bruge de omgivelser jeg er i, om det så er en tæt svensk granskov, kysten i DK eller en lille birkeskov lige før trægrænsen. Derfor ser mit udstyr på bushcraftture nok også noget anderledes ud end på f.eks. en vandretur. 

grej til bushcraft tur

Bushcraft 

Jeg har altid følgende med på bushcrafttur:

1. Kniv
For mig er kniven det absolut vigtigste stykke grej, jeg har. Med en god kniv (som f.eks. en fulltang kniv i kulstofstål med scandigring ) og en god portion færdigheder i "rygsækken" kan man komme rigtig langt med at fremstille en masse af de ting, man ellers normal ville tage med hjemmefra.

2. Sav
Hvis jeg skal vælge mellem min sav og min økse, vælger jeg til en hver tid saven, selvom jeg selvfølgelig helst har begge dele med. Grunden til, at saven bliver valgt før øksen, er fordi at den for det første giver mig mulighed for at bearbejde træ på en måde, som jeg ikke kan med øksen og kniven, og for det andet bruger jeg langt færre kræfter ved at save brænde end ved at skulle hugge det over med øksen. Derudover kan man med en god kniv gøre mange af de samme ting som man kan med en mindre økse.

Værktøj står generelt højt på mange bushcrafters pakliste netop fordi, at mange af vores ture går mere ud på at fremstille forskellige ting end at flytte sig fra A til B.

3. Gryde
En eller anden form for beholder til at koge vand i og generelt lave mad i er svær at undvære, uanset hvilken tur man er på. På alle min bushcraftture laver jeg mad over bål, og med primitive teknikker kommer man langt med at stege og bage på flade sten, i jordovne og lign, men jeg kan også godt lide en god kop cowboykaffe, og det er bare svært at lave i en jordovn, så derfor har jeg altid en gryde med, da den bare er svær at genskabe i naturen.

4. Tarp
Tarpen eller presenningen, som den jo hedder på dansk, er et multifunktionelt stykke grej, som jeg meget sjældent tager afsted uden. Man kan sagtens bygge shelter/bivuak af naturlige materialer, men det tager nemt 3-4 timer for en person at bygge noget, som tager 5 min. at lave med en tarp. Er det ikke en meget primitiv tur eller en tur, hvor netop shelterbyggeri er et projekt på turen, tager jeg altid min tarp med. En kvadratisk tarp som f.eks. DD hammocks 3x3 m tarp kan sættes op på et utal af måder (youtube: tarp tent ), og jeg bruger den som alt fra et hurtigt learn-to shelter til en dagtur til min hængekøje, som "granrisbåd", vandopsamler m.m.

5. Snor
Man kan sagtens lave snor af naturlige materialer som f.eks. brændnælde, granrødder, elme- eller lindebark.men det tager igen meget lang tid at lave 2-30 meter, og snor er uundværlig, når der skal bygges bushcraftlejr og projekter. Derfor vælger jeg altid at have snor med i rygsækken.

Udover ovennævnte har jeg lidt afhængigt af turen også ofte økse, et ildstål/lighter og førstehjælpsgrej med, samt et eller andet form for sovesystem med. Det kan være alt fra hængekøje, bivybag og sovepose til rensdyrskind og uldtæppe, dog langt de flest gange hængekøje.

Det er til gengæld også det, ja måske lige udover mad, så har jeg sjældent brug for mere på mine ture, resten improviserer og bygger jeg efter behov.

Du kan læse meget mere om Bushcraft her: http://bushcraftdk.websitetoolbox.com/ 

Se det spændende grej til primitive turer her: http://www.bushcraftbutikken.dk/