Nordens højeste fjelde

Nordens højeste fjelde vil nok overraske dig. Vi ser på top 10 over højeste fjelde i Norden og en liste over landene i Norden højeste punkter. Vi ser også på hvilket nordisk land der er det største, og et land tager alle sejre...

nordens højeste fjelde

Foto: Wikipedia

Top 10 over Nordens højeste fjelde

“I et land uden høje bjerge” synger Michael Falch med en voldsom jysk beskedenhed (selvom han oprindeligt er fra Køge) og det har han jo sådan set ret i - eller har han?

Du kender det godt. Når vi mødes med vores Nordiske brødre og søstre, skal vi stå til regnskab for vores vage natur og flade land. En sådan session havde jeg også med en svensk ven, lige indtil jeg kom i tanke om, at det jo ikke helt forholder sig sådan. Du kan derfor fra nu af lukke munden på svenskere, nordmænd, finnere, islændinge - endda overlegent. I denne artikel pisser vi på janteloven og giver de nordiske lande det endelige dødsstød på hvem der har det højeste fjeld! Er du klar til at bliver overrasket?

 

Nummer

Meter over havet

Fjeld

Land

1

3693

Gunnbjørns Fjeld

Kongeriget Danmark

2

3682

Qaqqaq Kershaw

Kongeriget Danmark

3

3669

Qaqqaq Johnson

Kongeriget Danmark

4

3609

Qaqqaq Poul Emile Victor 

Kongeriget Danmark

5

3383

Mont Forel

Kongeriget Danmark

6

2933

Petermanns Bjerg

Kongeriget Danmark

7

2831

Stauning Alper

Kongeriget Danmark

8

2700

Miriam Fjeld

Kongeriget Danmark

9

2469

Galdhøpiggen

Norge

10

2460

Glittertinden

Norge

Så næste gang du ender i “det flade land” sessionen med en Nordbo, kan du altså trumfe (efter liiige at have ladet dem tale færdig - selvfølgelig) med, at det højeste fjeld ligger i Kongeriget Danmark og er beskedne 1224 meter højere (altså over 1,2 kilometer! eller 50% højere...) end den nærmeste konkurrent, fra et andet land. Du kan jo også starte med at spørge; “Hvor mange fjelde har I over 3000 meter?” og derefter liste top 5. Du kan jo også påstå at alt under 2500 blot er et lettere bump på vejen (lyder det bekendt - blot den anden vej rundt?).

De Nordiske landes højeste fjelde

Kigger vi på de Nordiske landes højeste toppe pr. land, giver det også en fantastisk baghyler til vores nordiske brødre og søstre:

Nummer

Meter over havet

Fjeld

Land

1

3693

Gunnbjørns Fjeld

Kongeriget Danmark

2

2469

Galdhøpiggen

Norge

3

2119

Hvannadalshnúkur

Island

4

2117

Kebnekaise

Sverige

5

1324

Halti

Finland

Så hvor meget højere er Kongerigets Danmark højeste fjeld så i forhold til de andre:

- 1224 meter højere end Galdhøpiggen
- 1574 meter højere end Hvannadalshnúkur
- 1576 meter højere end Kebnekaise
- 2369 meter højere end Halti

det hoejste fjeld i norden

Gunnbjørns Fjeld

Gunnbjørns Fjeld ligger i bjergkæden Watkins på Grønlands østkyst. I bjergkæden er der flere toppe over 3500 m.o.h. (men hvem tæller?) og Gunnbjørn er i øvrigt det højeste fjeld over Polarcirklen.
Fjeldet blev første gang besteget i 1935, bl.a. af danskeren Ebbe Munch, men er ellers ikke et yndet mål for bjergbestigere. Det kræver ekspeditiontilladelse og bjergkæden ligger desuden langt væk fra nærmeste civilisation.

Størrelse og natur

Skal du spice samtalen og dreje den hen på størrelse, taber vores små naboer også. Kongeriget Danmark er således det 12 største land i verden, og klart det største land i Norden. Vi skal laaaaangt ned på listen for at finde nærmeste konkurrent, der denne gang er Sverige. En 57. plads bliver det til. Norge finder vi på en 63. plads, men fjerner vi Svalbard og Jan Mayen fra Norge ender de små nordmænd på en skuffende 68. plads. Altså en plads under Finland, der kommer ind som nummer 67. Island er ikke at finde i top 100, men ender på en 109. plads.

Så hvor stort er kongeriget Danmark i forhold til vores mikro-naboer?

- 2.210.583 km2, Kongeriget Danmark
- 450.295 km2, Sverige
- 386.224 km2, Norge
- 338.145 km2, Finland
- 103.000 km2, Island

Sagt på en anden måde er Kongeriget Danmark 4,9 gange større end Sverige, 5,7 gange større end Norge, 6,5 gange større end Finland og hel 21,5 gange større end Island.

Naturen er blandt verdens flotteste i Norden. Den ros skal vi alle have, men skal vi sammenligne os, så er det meget let: Verdens største Nationalpark ligger i Kongeriget Danmark og er et af verdens mest øde områder. På vild natur vinder vi altså også stort...

Kongeriget Danmark!

“I et land med meget høje bjerge” regner jeg med bliver udgivet snart. Evt. i 2021 hvor Michael Falchs hit har 35 års jubilæum.

Så kære landsmand! (Meget) Op med mulen og fortæl så vores mikroput søstre og brødre i Norden sandheden, om et Kongerige aldrig set magen... og de levede lykkeligt (nå ja, der er vist også noget med det!) til deres dages ende.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.