10 gode råd til Leave No Trace med hængekøje

10 gode råd til at følge Leave No Trace principperne, når du er ude med hængekøjen. Køjer er gode forbilleder, når det handler om ikke at efterlade fodspor i naturen, da de bl.a. ikke ligger på jorden.

leave no trace råd til hængekøje

Leave No Trace råd til hængekøje

1) Hængekøjer sætter generelt ikke det store aftryk på naturen og de er gode eksempler på en overnatningsform med meget lidt påvirkning. Ved brug af korrekt ophængssystem (suspension), efterlader hængekøjer stort set intet spor, i forhold til telt, tarp, bivybag osv.

2) Brug Tree-huggers når du hænger din hængekøje op. Tree-huggers er bred webbing på 2-3 cm. ca., der skåner barken på træet. Brug aldrig mindre snor/reb som dyneema da denne ødelægger barken og i værste fald kan dræbe træet. Du må aldrig hamre noget ind i træet.

3) Lav altid hængekøjelejren 60 meter væk fra vandløb, da dette skåner miljøet ved åen. Her lever der unikke planter.

4) Kig efter etablerede lejrpladser. Husk, at en god lejrplads skal findes - ikke laves. Hold lejrpladsen begrænset og lav aktiviteter i områder med begrænset antal planter. Hvis I er mange afsted, så overvej at sprede jer over et område i stedet for at koncentrere jer ét sted.

5) Hæng aldrig hængekøjen i et dødt træ (widdowmaker). Du kan komme alvorligt til skade eller i værste fald dø (det er desværre sket mange gange). Undersøg det træ, du skal hænge i, og husk at kigge op på trækronerne. Her kan du også se, om træet er dødt eller levende.

gode råd til hængekøjen

6) Husk altid at spørge lodsejer om tilladelse. Langt de fleste, vi har spurgt, har sagt ja til, at vi må komme. Husk også, at de nuværende regler giver dig mulighed for at bruge din hængekøje i alle statslige skove.

7) Når du har fundet to egnede træer, så husk at kontrollere jorden under køjen. Der kan være giftige planter/buske, hvepsebo, myretuer osv. Husk, at planter, der vokser i højden, er mere skrøbelige end planter nær havoverfladen. En ideel plads er uden planter og dyreliv under dig (og sten for den sags skyld). Begynd ikke at fælde noget. Der er masser af andre steder, du kan være.

8) Hæng din hængekøje så lavt som muligt. Både for din egen sikkerheds skyld men også for at undgå at skade grene og blade. Undgå træer, der er tyndere end dine lår, træer der bøjer når du sætter dig i køjer og træer der vokser i fugtige områder, da rødderne kan stå ustabilt.

9) Før du forlader lejren, skal du kontrollere, at du og I ikke efterlader madrester, skrald eller anden form for affald.

10) Som altid; ryd op efter dig selv, og efterlad lejrpladsen i samme eller bedre stand, end da du ankom.

Respekter andre skovgæster, og giv den næste hænger samme gode oplevelse, som du havde.

kursus i hængekøje

Hængekøjekursus

Kom med Outsite på Hængekøjekursus, og prøv 20+ hængekøjer, nørd i gennem en hel weekend. Overnat i den hængekøje, du har kigget på, før du køber og meget meget mere. Læs mere og tilmeld dig lige her: https://www.outsite.dk/ture-kurser/kursus-i-vandring-og-friluftsliv/36-haengekoejekursus-hammocks

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.