Kajaktur i det Sydfynske ø-hav

Den 23. august 2013 mødes 4 spændte og glade outsite kajakroere ved Ballen havn på Fyn. Marlon og Torben kommer fra Sjælland og har mødt hinanden ved en tidligere lejlighed. Yvonne og jeg kender hinanden og har sammen været på flere friluftsture. Vi kender hverken Torben eller Marlon, men jeg har ved flere lejligheder skrevet med Marlon. Vi er alle spændte på at møde hinanden og spændte på at skulle bruge weekenden sammen på vandet.

kajaktur i det sydfynske øhav

 

Kajaktur i øhavet

Det er sidst på eftermiddagen og solen står højt og flot.  Allerede ved første øjekast, er der en dejlig stemning og en god kemi.  

Første etape er kort og overkommelig. Men eftersom vi skal lære hinanden at kende, er det ganske godt at starte roligt ud. Vi sejler fra Ballen havn, og følger sejlrenden til Skarø, hvor vi skal overnatte. Turen er små 5 km med 5-6 sek/meter sidevind og tager en lille time.  

Ved ankomst til Skarø, når vi kun lige at få kajakkerne i land, da Marlon med stor begejstring fortæller, at vi skal have is til aftensmad. Ingen af os er svære at overtale, for Marlon har tydeligvis  insiderviden om Skarø isen. Vi låser kajakkerne forsvarligt, og begiver os de 500 meter fra havnen, op til Skarø city, hvor vi finder isbutikken. Den hyggelige gårdhave og den varme sol og det gode selskab, indbyder klart til Skarø is.  Sorbet is med friske bær, kaffe og hjemmelavet kage, der er masser af lækre sager. Vi køber alle is og sætter os ud i solen.

Nu er tiden til, at vi skal lære hinanden bedre at kende. Jeg har fra Outsite hjemmesiden, læst om Marlon og hendes kajaktur over Østersøen, så jeg er rigtig spændt på at høre hende fortælle, og nu er lejligheden ganske passende. Vi nyder isen, alt imens vi hører fortællinger om Marlons kajaktur over Østersøen, flugtruten fra det gamle DDR til Møn. Det er en gribende historie, og Marlon er en god fortæller. Efter isen er indtaget og vi har sludret om løst og fast, må vi tilbage til naturen. Vi finder vores kajakker, og hiver hver især vores kogegrej og mad frem. Vi mangler bestemt ikke noget. Trangia, jetboilere, oksefars, gulerødder, kaffe og muffins, èn ting er sikkert, vi kommer ikke til at sulte eller gå ned på grej, på denne tur.   Da vi hopper i soveposerne, kender vi allerede hinanden ganske godt, og vi har et par skønne dage i vente.

Næste morgen vågner vi til turens anden etape, og det står  hurtigt klart for os, at  trods den varme sol, faktisk også får godt med vind. Efter vi har indtaget morgenmaden og pakket kajakkerne, er vi klar til turens længste dag. Planen er ca. 25-28 km sejlads og ø-hop imellem Skarø-Tåsinge-Hjortø-Drejø, for til slut at overnatte på Avernakø.  Idet vi forlader Skarø og sætter kursen mod Tåsinge, har vi ca. 8 sek/meter modvind, og skal passere sejlrenden imellem Svendborg og Ærø. Vi sejler i ganske fint tempo og ankommer til sejlrenden, netop som Ærøfærgen har passeret, så der er fri bane mod Tåsinge, tror vi.  Vi skal jo bruge lidt tid på de obligatoriske billeder og iøvrigt nyde udsigten imellem øerne. Derfor går tiden  hurtigere end vi har regnet med. Så da vi er klar til at passere sejlrenden, og er ganske godt igang med det, ankommer Ærøfærgen på ny.  Færgen er ikke sådan lige til at flytte på, og den har en god fart og retning, lige imod os. Ingen af os har mod på at lege “kylling” med en færge, og vi erkender, at vi har tabt slaget. Kyllinger som vi er, bakker vi for fuld kraft, indtil vi er ude af færgens sejlretning. Trods vores nederlag , er vi dog ikke sådan til at slå ud, og vi er hurtigt på rette kurs igen.

Efter en times sejlads med god modvind, kommer vi i læ ved Tåsinge kyst. Vi følger kysten en halv times tid, og vender derefter snuden mod Hjortø. Denne gang med 8 s/m vind i ryggen, hvilket giver en ganske god fart, og mulighed for at “surfe” lidt på bølgerne.

Vi ankommer til Hjortø ved 11 tiden, og indtager frokost. Vi finder et godt sted på havnen, indtager middagsmaden og ser på kort og planlægger vores næste træk mod Drejø. Marlon foreslår, at vi sejler syd om Drejø, for at komme i læ for vinden, og det skulle vise sig at være en god plan.

Men først skal vi til Drejø havn, hvor planen er at købe flødeskum, til Marlons medbragte æblekage. Ved ankomst til havnen er flødeskumsbutikken dog ikke til at få øje på, og vi satser derfor på flødeskum på Avernakø i stedet.  Vi fortsætter syd om Drejø, og vi har vinden i ryggen, så tempoet er højt.  Vi nyder at glide og surfe på bølgerne.

Da vi er for enden af Drejø, mangler vi små 5-6 km til Avernakø og Korshavn. På denne strækning, får vi alt andet end vinden i ryggen. Vinden er tiltaget og da vi ikke længere ligger i læ ved drejø, skal vi nu til at arbejde for sagen. Vi har  imellem 8-10 s/m sidevind, og ø-hoppet fra Drejø til Avernakø, bliver en sjov fornøjelser. Bølgerne er små og skarpe, og kommer hurtigt i flere retninger, så det er om at holde tungen lige i munden, men sjovt er det.  Da vi ankommer til Korshavn er vinden nu oppe på 10-12 s/m, og der er flere måbende blikke, fra de øvrige havnegæster. Enkelte vover sig over til os og spørger, om vi virkelig har sejlet dertil. Friske og glade kunne vi så fortælle, at det har vi da. .  Men vi har haft godt styr på kajakkerne og har ikke haft de store problemer, så alt er jo i skønneste orden, og desuden har vi sat næsen op efter flødeskum til æblekagen.

Ved ankomsten, springer Marlon straks ind på havnen efter fløde. Hun bliver dog slemt skuffet, da en lokal kan fortælle hende, at øens butik, ligger i den anden ende af øen. Marlon vælger da at tage “hundeøjnene” på og fortælle den lokale, at vi nu har sejlet turen fra Drejø i håb om æblekage, så måske hun har en fløde hun vil sælge os. Den lokale kvinde forbarmer sig over Marlon og hendes gribende historie om 4 outsite roere, der bare må have æblekage, og fremskaffer hurtigt en kvart piskefløde, uden beregning. Så vi siger tak til damen. Trangia og jetboiler bliver hurtigt trukket frem fra pakkelugerne, for nu skal vi have kaffe.  Marlon pisker hurtigt og effektivt fløden i en pose, og wupti, så er der æblekage og hygge i læ for den tiltagende vind.

Efter æblekagen er indtaget, er det igen tid til kortlæsning. Vinden er 12 s/m og det ville ikke være helt forsvarligt at begive os de små 2 km over sejlrenden til Fyn. Vi tjekker sejlsikkert app`en, og der er ingen tegn på opklaring resten af dagen eller dagen efter.  Ved yderligere tjek af vejret, kan vi se, at der vil være et mindre ophold i blæsten imellem kl. 03.00 og kl. 06.00. Både Marlon og Torben har ved andre lejligheder, sejlet i mørke, og de er begge ganske begejstret for det. Yvonne og jeg har endnu ikke haft den mulighed, så det er en god lille oplevelse at få med hjem. Og som Torben så fint siger,:” når vi færdes i naturen er vi gæster, men når vi færdes i naturen i mørket, så er vi en del af den”.  Og jeg kan kun give ham ret.

Klokken er 05.00 da vi sætter kajakkerne i vandet og begiver os afsted. Vinden har ganske rigtigt lagt sig, og er  på 7,5 s/m, hvilket er fint. Månen står så fint bag os, og den sender et fint lys over det mørke vand. Vi glider roligt igennem mørket, og efter en lille halv time, kan vi så småt begynde at se orange striber fra solen, lige foran os. Da vi rammer Fyn, sejler vi ind  og finder en god lille plet ved stranden, hvor vi holder en lang morgenmadspause. Da vi tjekker kortet, kan vi nu se, at vi i mørket har tilbagelagt ca. 7 km, og derfor kun har små 7 km tilbage. Vi kommer på vandet igen, og sejler i modvind langs kysten til Ballen Havn, hvor vi ankommer ved 9-tiden, alle glade og mætte af den gode oplevelse.  Vi får taget en god afsked, og er alle enige om, at Outsite turen har været vellykket, og godt kan gentages med en ny destination til næste år.