Nye arkitekttegnede sheltere i Nationalpark Skjoldungernes Land

Den nye shelterplads mellem Lejre og Osted ligger på Skjoldungestien og er et forsøg på at tænke anderledes og kreativt - men holder det nye design?

designshelters i nationalpark skjoldungernesland og skjoldungestien

Lavringe Jord Shelterplads

Lavringe Jord Shelterplads er navnet på den nye lejrplads, der ligger ved Lavringe Å i Lejre Kommune. Altså som en del af Nationalpark Skjoldungernes Land. Pladsen er åbnet i efteråret 2021. Shelterne er designet af firmaet Norrøn, der helt tydeligt ikke fatter, hvad shelterlivet går ud på. Men det skal de heller ikke. De skal nytænke hele ideen om shelterne - det er de hyret til.

Lavringe Jord Shelterplads ligger lige på Skjoldungestien og tæt ved Istidsruten. Det er en genial placering, der giver mulighed for at besøge den mindre befærdede sidegren af Skjoldungestien, der ligger ca. 2 km syd for Lejre og med ca. 1,5 km frem til Osted og Ringstedvejen. Omgivelserne er rolige og uforstyrrede, men der vil komme folk forbi nu og da.

Designshelterne

Foran shelteren er der lavet en bænk, hvorfra man kan nyde bålet. Der er masser af plads på den, men desværre også så langt til bålstedet, der er 3-4 meter væk, at du ikke vil kunne mærke varmen fra bålet. Hygge ja, men hvor er det irriterende med de krav fra brandmyndighederne. Du vil i øvrigt heller ikke kunne finde brænde på pladsen (det håber jeg der kommer!), så det skal du ikke bekymre dig om.

ny shelterplads paa skjoldungestien

Det bekymrende er, om der dukker uautoriserede bålsteder op på pladsen, da der ikke er bålpladser direkte foran shelterne, hvor man sover og har udsigt fra. Dette er en fatal fejl ved pladsen og fra firmaet Norrøns side. Jeg var ellers inviteret til møde med dem og påpegede allerede her fejlen, men det blev ikke hørt. Nå… det kan nås endnu.

Inde i shelterne er der masser af plads, og der er endda ståhøjde. Du kan åbne/lukke skodder, der giver udsigt eller ly for vejret. Samtidig kan du få privatliv inde i shelteren, da man skal helt om til døren (ja der er en døråbning med fuld højde) for at kigge ind, hvis skodderne er lukket.

shelter med staahoejde og handicapvenligt

Ståhøjden og formen på shelterne kan jeg ret godt lide. Ståhøjden gør, at du hurtigt kan komme ind og ud af tøjet og ud i naturen. Formen er hyggelig, og hvis du skynder dig, kan du stadig nå at falde i søvn til duften af nyt træ. Der kan vel sove 5-6 personer i hvert shelter.

Udefra er shelterne også flotte og skal symbolisere vikingernes og sagnenes præg på Nationalpark Skjoldungernes Land. Det har designfirmaet ramt rigtig godt.

Andre overnatningsmuligheder

Der er masser af plads til telte på pladsen, der samtidig er flad. Der vil dog gå lidt tid, før træerne er så høje, at du kan sove i hængekøje. Tarp kan også være et problem lige nu.

Andre faciliteter på shelterpladsen

Der er som skrevet et bålsted i midten af pladsen. Derudover er der et flot toilet. Der er hverken brænde eller skraldespande, men du er heller ikke langt væk fra byen. Vand er der heller ikke, men du er tæt på Allerslev Kirke, hvor der er vand året rundt.

shelterplads med toilet

Familie- og handicapvenlig

Selvom jeg giver shelterpladsen lidt bank, er den faktisk fint tænkt til familiefriluftsliv. I hvert fald om sommeren. Uden at være ekspert vil jeg vurdere, at pladsen tilmed er handicapvenlig - også selv om der er et dørtrin op til shelteret.

Min anke er, at pladsen ikke er beregnet til at blive brugt året rundt. Som vi ofte ser, er det bålets placering, der trækker ned. Hvis der havde været bålsteder foran skodderne, ville det kunne give varme på en kold dag.

shelterplads paa skjoldungestien

Men at kunne sidde ude og nyde bålet en sommerdag vil være skønt sammen med familien. En overnatning eller to vil også gå rigtig godt grundet privatlivet inde i shelteren. Men hvor ville det være godt med en eller anden form for overdækning, hvor man kan søge i ly for regn.

Bookning

Pladsen kan endnu ikke reserveres, men den skal senere indgå i rækken af shelters, der kan bookes. Det giver mening i forhold til, at den alligevel ikke kan bruges til vandring (bevares, du kan da godt sove der, hvis du kommer forbi - værre er det heller ikke).

Dommen

Arrrr, det er altså en ommer! At placere en shelterplads på en vandrerute, hvor der rent faktisk ikke er særligt mange vandrere, er lidt underligt. Var shelterne placeret et andet sted på Skoldungestien end på denne afstikker mellem Lejre og Osted, ville det give mening. Til familiefriluftsliv er pladsen helt fin, men der er hverken adgang til at sanke brænde eller adgang til vand. Det trækker ned. Med placeringen af bålpladserne langt væk fra shelterne og uden en overdækket plads at søge læ under, er det samlede indtryk ikke for godt.

shelterplads i nationalpark skjoldungernes land

Det kunne have været godt, hvis shelterne her var traditionelle og designshelterne placeret et andet sted. Men altså… alligevel vil jeg anbefale dig at besøge shelterpladsen. Den er hyggelig og sjovt tænkt. Du vil kunne bruge pladsen og få en god nats søvn - uden tvivl.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.