Gå-nu-nat shelterplads - Vilsbøl Klitplantage - Thy Nationalpark

Pladsen med det sjove navn er en perle af en plads med et stort shelter og god plads til telte. Gå-nu-nat pladsen ligger tæt ved Nors Sø og er en oplagt plads til dig, der vil opsøge Thy Nationalpark.

 gaa nu nat shelter

Shelterplads i Thy Nationalpark

Med 5 km ud til Vesterhavet skulle man tro, at man ikke kan høre havet fra denne plads. Selv om vejstøj for mange af “os københavnere” er en hverdagsudfordring, blev vi overraskede over at kunne høre havet hele 5 km væk. Med en pålandsvind på 5-6 sekundmeter havde vi en konstant brummen fra vest. 5-6 m/sek er sikkert for ingenting at regne på disse kanter.

shelterplads i nationalpark thy

Pladsen

Vi havde valgt pladsen, for den er en af de mest populære i Jylland. Det ved jeg fra data fra Naturstyrelsen. Vi søgte ikke andres selskab, men hvad pokker er det ved en plads, der drager folk til sig?

Jo, selvfølgelig gør placeringen i udkanten af Thy Nationalpark og den tætte placering med kun 1½ km til Nors Sø sit til det. Nors Sø er en skøn badesø med sandbund. Vi nøøød at komme i vandet. Mod syd ligger Vandet Sø, og i områdets plantager er der gode vandrestier, hvor man blandt andet fra udkigstårnet ved Nors Sø kan studere det rige fugleliv. Hensynet til fuglene gør, at søen ikke må benyttes til sejlads af nogen slags.

Lejrpladsen er rar og bekvem af bruge. Det er en stor kvadratisk plads med den store shelter trukket tilbage i det ene hjørne. Græsarealet til teltning er plant og omkranset af træer, der er så høje, at de tager vinden og skærmer for solen. Du kan vælge, om du vil have morgen- eller aftensol, for den lyser på pladsen i alle de lyse timer. Højere er træerne ikke. Der er godt med muligheder omkring pladsen, hvis du kommer med din køje.

shelterplads og teltplads i thy nationalpark

Bekvemmeligheder

Shelteren er af den type, hvor der er indrettet rum med vægge fra stolperne og ind. Alle tiders i en tid, hvor vi på grund af Covid19-forholdsregler skal være ekstra opmærksomme på at holde afstand til andre.

Som det er dansk standard, ligger bålpladsen desværre væk fra shelteret, så der er ikke mulighed for at nyde strålevarmen inde i shelteret, hvis man benytter det i kolde perioder.

Det at der kun er en bålplads skyldes formentlig, at pladsen har status som en såkaldt stor lejrplads, hvilket vil sige, at den først og fremmest er beregnet for og kan bookes af organisationer og institutioner. I det perspektiv er det helt i orden. Vi kunne kun se et mindre uautoriseret bålsted på hele pladsen. Heldigvis for det, for brandrisikoen er helt klart stor.

Af bekvemmeligheder skal nævnes, at der er vandhane og et primitivt toilet. Der var et par nye affaldsstativer og et fyldt brændedepot, da vi overnattede på pladsen midt i juli 2021. Ja, og så kom Naturstyrelsens folk faktisk, mens vi var der, og stillede hele fire bord-bænkesæt op.

shelterplads med brænde

Transport

Man kan komme til Gå-nu-nat shelterpladsen til fods, på cykel og i bil. Cykelruten Hanstholm-København passerer pladsen. Kommer man i bil, skal man parkere i kanten på en smal hjulsporsvej, der ender foran Naturstyrelsens kædeaflukning. Det er så godt, at bilerne ikke kan komme helt ind, for det kunne ødelægge vegetationen. Der er da også kun 50 m, så det går nok. Man er henvist til at parkere i siden af hjulsporet, hvor man kan risikere at ødelægge afgrøderne på marken.

DDS spejdercenter Nors Sø ligger lige ved siden af, men man må selvfølgelig ikke benytte arealet til parkering.

Alt i alt: Vi fandt aldrig ud af, hvorfor pladsen har fået sit besynderlige navn, men pyt. Det er en fed plads. Når vi igen skal til Thy, vil vi helt sikkert overveje, om vi ikke skal bruge pladsen igen.

gaa nu nat

Vil du vide mere

Find vej: Egshvilevej 7, 7700 Thisted

Naturstyrelsens materiale
Folder om Klitplantagerne ved Vandet Sø (2020)

Nationalpark Thy
https://nationalparkthy.dk/oplev-nationalparken/

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.