Shelterplads i Langdal Plantage tæt ved Tranum

Shelterpladsen ved Tranum er en af dem, der bare ligger der, hvor den ligger. Tilpas når man vandrer på Nordsøstien, tilpas væk fra det hele og så absolut tilpas for en tur i Fosdalen, en af de 15 perler i Danmarks Naturkanon.

shelterplads i langdal plantage

Sheltertur i Thy

Kæresten og jeg havde bestemt os for, at sommerferien 2021 skulle bruges nord for Limfjorden med fokus på det vestlige i Hanherred og Thy Nationalpark. Vi kører i bil, så fleksibiliteten er klart større end på ‘rene’ vandreture. Faktisk ligger vi i telt, så det er teltpladser og friteltningsskove, vi søger. Udinaturen.dk, flere turistforeningers sider og kommunale hjemmesider og apps var kigget godt igennem for at finde gode overnatningssteder.

Formålet med netop denne plads var at opsøge Fosdalen - klart inspireret af mange anbefalinger i friluftsgrupper på Facebook. Der måtte jo være en grund til kanoniseringen i 2018. Beretningerne taler sandt. Turen i Fosdal og Langdal plantager er en perle. Så enkelt kan det siges.

Shelterpladsen

Shelterpladsen ligger faktiskt ret så uforstyrret - 500 m fra en p-plads og 700 m fra en anden p-plads, hvor der er et offentligt toilet og en udendørs vandpost. Man skal gå eller cykle til pladsen fra naturlegepladsen i den vestlige ende af byen, men det gøres uden problemer. Skiltningen dertil er god.

Lejrpladsen kan ikke bookes, så ‘først-til-mølle’ princippet gælder.

Kun træernes behagelige susen og lidt hjulstøj fra vejen ind mod Tranum kunne vi høre, når bilerne kørte fra betonplade til betonplade - en reminiscens fra 2. verdenskrig. Måske har du selv kørt på en af disse lange, lige veje ude i det vestjyske eller på en tur på motorvejene i det gamle Tyskland, så du kan genkende lyden og følelsen af at køre over mellemrummene.

Shelterpladsen ligger i et kuperet område, hvor både Nordsøruten og den nye kvalitetssti passerer. Vi så ingen langtursvandrere men på vores anden dag - en lørdag - kom flere forbi, enten på den 11 km lange rundtur, for dét sagde de, eller på deres tur med hunden.

shelter i jylland

Lejrpladsen har, hvad en primitiv plads skal have. Et shelter til 4-5 personer og med et par ‘skydelåger’, et godt fyldt brændeskur med en uskarp økse, en bålplads i jordplan med en hævesænkerist og med plads til et par telte. Vi havde held til at finde en nærmest vandret plads til vores telt, og vi sov herligt. Selve shelteret ligger lidt hævet i forhold til den åbne plads i et kryds af flere stier og en enkelt skovvej. Pladsen er omkranset af høje træer af forskellig slags.

Som det er dansk standard, ligger bålpladsen desværre væk fra shelteret, så der er ikke mulighed for at nyde strålevarmen inde i shelteret, hvis man benytter det i kolde perioder.

Der var ikke et bord-bænkesæt som oplyst på Udinaturen.dk, men der er en god bænk og nogle træstammer ved bålpladsen. Hellere dét end et egentligt bord; det er det primitive, vi søger. Lidt væk er en anden bænk, hvor vi satte vores vanddunk, så vi let kunne tappe fra den.

Alt i alt er shelterpladsen i Langdal Plantage enkel og var rigtig dejlig at benytte. Den fremtræder dog lidt slidt, hvor bålpladsen bestemt kan trænge til en opdatering med de jernringe, som ses mange andre steder. På pladsen lå stenene uorganiseret rundt om bålet.

shelterplads i tranum

Vil du vide mere

Læs om Fosdalen og Svinkløv - Danmarks Naturkanon
Læs om Nordsøstien og hent etapefoldere i Nordjylland
TV-serie om Nordsøstien: TV Midtvest (2011)

Naturstyrelsens materiale
Folder om Fosdal og Langdal plantager (2020)
Digital naturguide

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.