Gershøj
En shelterplads midt i en by? Er den virkelig god? Det korte svar er: Ja!
Det lange svar er, at Gershøj er en charmerende landsby med en fantastisk lokation og udsigt, der alene er et besøg værd. Tag din brænder under armen, og besøg havnen, der tager dig tilbage til de go'e gamle dage. Lav en kop kaf eller teeeee, som de siger herude, og nyd stemningen. Måske inviterer fiskerne dig ind på en høkerbajer i deres lille hytte, og måske du får en sludder for en sladder med de lokale.
Jeg røg engang ind i skuret og var nær aldrig kommet derfra igen. På den gode måde selvfølgelig. For det var skide hyggeligt (for at sige det mildt). Jeg tog et billede af d'herrer fiskerne, der vidst taler for sig selv.
Billedet vandt i al beskedenhed 2. pladsen i Danmarks største fotomaraton i kategorien "Det gode liv". Billedet er ikke photoshoppet.
Gershøj shelterplads
Da landsbyen hverken har hovedveje eller store fabrikker, ligger du stort ugeneret i shelteret. Højest når de lokale går en tur i det grønne område og så får du måske et "hej".
Selve shelteret ligger i et lille hak i "skoven". Det ligger derfor fint i forhold til vind, der kun kan komme ind fra syd. På disse kanter blæser det altid fra vest. 20 meter fra shelteret ligger bålplads nr. 1. Der er desværre al for langt væk til at give varme i shelteret. Det er dog ikke unikt for denne shelterplads - langt fra. Der er desværre ikke mange pladser herhjemme, hvor bålstedet ligger, så man også kan bruge det om vinteren. Det er rigtigt ærgerligt.
Jeg har fra en brandinspektør fået forklaringen, der selvfølgelig handler om sikkerhed. Shelterpladserne i Sydsverige er meget bedre, men de er også for det meste besøgt af erfarende brugere. Folk er dog ikke idioter herhjemme, så lidt bedre kunne det godt blive.
I den forbindelse har jeg længe tænkt over en brugbar løsning, og den vidste sig meget anvendelig. Temperaturen lovede -5 C, så nu skulle Petromax Atago prøves. Vi ankom til pladsen, og efter tingene var båret de ca. 50 meter fra p-pladsen til shelteret, blev der tændt op i Atago. Det var ikke svært.
Tværtimod! Atago er nemlig en overdimensioneret solo stove med træk i bunden, røggas efterbrænder og masser af ekstraudstyr. Kort sagt kan du med fordel bruge det transportable bålsted som varmekilde i shelters om vinteren.
Rundt om det eksisterende bålsted er der træstammer at sidde på samt bord/bænke system. Der er også skraldespand, så affald er let at komme af med.
Ved p-pladsen ligger dame/herre toiletterne. Det er aflåst om vinteren, men der er rindende vand samt træk og slip om sommeren.
Fri teltning
På den aflange grund helt ned til vandet er der mulighed for fri teltning. Der er plads til rigtig mange telte, og du kan sagtens ligge ugeneret på den store plads. Hvis det ikke blæser fra øst, vil jeg anbefale dig at placere indgangen ud mod Roskilde Fjord. Ned til vandet er en bakke, så du kan ligge lige på toppen af den med smuk udsigt.
Andre faciliteter og dyreliv
Nede ved vandet er der også et bord/bænke system med skraldespand. Helt nede ved vandet er bålplads 2. Bålpladsen ligger både i læ fra alle sidder og med lidt udsigt, så den kan nærmest ikke blive bedre.
I "skoven" samt nede ved vandet kan man sagtens hænge sin hængekøje op. Man kan stort set hænge hele vejen oppe fra vejen og ned til vandet. Helt nede i vandkanten er der også muligheder for de mere øvede køjebrugere. Så man kan få en genial udsigt. Hernede er man også mindst forstyrret, bortset fra vandets skvulpen. Man kan jo prøve at spotte de mange marsvin, der plasker rundt i fjorden.
Her er også havørne, ræve og masser af små fugle. De små fugle hjælper dig medat opdage havørnen, da de bliver meget stille, når den kæmpe rovfugl kommer svævende over fjorden. Der er 40 ynglende havørnepar på Hornsherred, så der er nærmest ørne-garanti.
Anmeldelse af Gershøj shelterplads
De gange. jeg har overnattet eller testet udstyr på pladsen, har der stort set ikke været forstyrrelser. Vejen hører man ikke fra shelteret, og jeg har kun en enkelt gang hørt en motorsav. Det kan dog også ske i skoven. Pladsen ligger så godt, at du ikke føler, at du nærmest ligger midt mellem ligusterhækkene. Du får derfor hurtigt fornemmelsen af at være i naturen. Alle gange har der også været brænde, og så ligger der masser af nedfalne grene, man også kan hugge op til bålet.
![]() |
Pladsen får 4 stjerner, da der stort set er alle faciliteter. Havde den ligger i skoven lidt væk fra byen. havde den fået 5.
Hvordan kommer du til Gershøj
Bil:
Fra København tager det 40-50 minutter på holbækmotorvejen. Tag afkørsel 15 "Gevninge", og kør af Hornsherredvej samt Elverdamsvej. Du har to muligheder for at ramme Gershøj. Fra syd eller vest. Jeg vil anbefale at ankomme fra vest, da man så også ser den smukke lille kirke, der ligger ned til fjorden. Når du skal hjem igen, så kør sydpå. Husk at slå et smut forbi havnen og måske også kroen.
Bus og tog:
Det tager 1 time og 17 minutter fra Københavns Hovedbanegård at stå på pladsen. Tag regionaltoget mod Roskilde og skift til bus 230R. I Kirke Hyllinge skifter du til bus 223 eller får en kop kaffe hos undertegnet :).
Fotos: Google Earth, Pia (Pelle) og Milho.