Tvätthallarna Shelterplads

Shelter på Skåneleden og Halen sø - Tvätthallarna

I Sydsverige på grænsen mellem Skåne og Blekinge ligger Halen sø og Tvätthallarna Shelter. Skåneleden går lige forbi og du kan også ankomme i kano eller bil. Pladsen ligger med flot udsigt over søen og lige ved siden af det fantastiske udsigtspunkt ved Altidhult. Her er gode muligheder for ture rundt i området og tæt på kanoudlejning.

tvaethallarna shelter ved halen soe

Turen til Halen sø

Køreturen er smuk og man kan med fordel tage den små skovveje til Tvätthallarna. Fra E22 kan du kører mod Vånga (som har en fin skibakke) og på vejen passerer Ivö med den smukke udsigt. Vær opmærksom på at der både sommer og vinter kan være glat på skovvejene og har det regnet eller sneet meget, så kan det være svært at kører helt ned til shelterpladsen.

Tvätthallarna shelterplads

Pladsen ligger i en lille gryde for foden af Boafells bakka (180 m.) og "Altidhult bakka" (155 m.). Shelterne er derfor fint i læ for vinden og der kan stort set kun komme vind ind fra nord, nord-vest. Man kan ankomme i bil og på cykel, til fods eller i kano/kajak/packraft og adgang samt landgang er let. 

På Boafells bakka lige bagved shelteret er der skov, men som det nu er med shelterpladser er der fuldstændig rippet for nedfaldne grene og andet brændbart. Et godt råd er at gå over vejen til Altidhult bakka hvor man som regel kan finde brænde.

shelter med god udsigt i sydsverige

Der er suveræne muligheder for dagsture i området og Blekingeleden går lige igennem shelterpladsen. Hvis man følger den mod øst, kommer man op til et fantastisk udsigtspunkt hvor man kan se langt ud over Halen. Man kan selvfølgelig også starte/slutte kanoturen her og det er en udemærket forlænget weekendtur tilbage til Immeln Kanotcenter (eller 3 dage hvis man er 2 gutter af sted). Man kan selvfølgelig også tage turen op til Boafells toppen på 180 m., der er dog ingen belønning i forhold til udsigt, men der er tilgengæld en underlig installation med en trappe op på en sten...

Tvätt-shelteret

Det "rigtige" shelter ligger med flot udsigt over Halen sø og har åbningen mod nord. Det er ikke et såkaldt vintershelter, da bålstedet ikke er designet til at reflekterer varmen ind, men det kan selvfølgelig stadig benyttes i de kolde måneder.

Der er to bålsteder til shelteret:
Det første er stationært og kan bruges til at lave mad/grille på. Dette bålsted vil ikke give meget varme, men er meget godt til madlavning.
Det andet er mobilt og kan flyttes lidt rundt. Det er en metalskål og derfor fint som varmested.

shelter paa blekingeleden

Der er ca. plads til 4 voksne, men ligger man tæt og uden alt for store liggeunderlag, så kan man klemme 6 personer ind.

Tørrer-shelteret

Lige ved siden af ligger "tørrer-shelteret". Det er noget højere end et traditionelt shelter og kan bruges enten som shelter eller tørrerskur de våde somre hvor alt er gennemblødt. Der er højt til loftet og derfor kan der komme mere vind og kulde ind, men det kan sagtens bruges hvis det andet er optaget.

Lån det mobile bålsted, da der ikke er et fast bålsted til dette shelter.

Andre overnatningsmuligheder

Pladsen er flad, så her er oplagte muligheder for at telte. Der er en lille pynt hvor man kan ligge lidt væk fra shelterpladsen og hygge sig med en 180° udsigt. Her er man lidt i læ fra træerne og det er et hyggeligt lille spot. Pladsen kan sagtens tage større familietelte, ja endda et Vanaheim telt, men du bliver nok ikke populær hvis der er andre gæster, da du så vil tage deres udsigt.

Har I en hængekøje så tag den med! Bagved shelteret er der rige muligheder for at hænge og bakken sørger for at du kan få lige den udsigt du ønsker. Vil du virkelig have skråninger under køjen, så gå over og hæng på Altidhult bakka. 

MEN! Du kan også hænge lige i vandkanten. Dette vil jeg klart anbefale, da der er masser af muligheder for køjecamp ved breden og du kan få den bedste udsigt fra køjen (husk hanging kit til din brænder så du kan ligge og nyde kaffen sammen med udsigten).

Husk altid at tage et telt/andet med på shelterturer. Det sker at der er andre og så skal I ikke til at drøne rundt i området for at finde et ledigt shelter.

godt haengekoeje spot i sydsverige

Andre faciliteter

Der er borde/bænke system hvor man kan sidde og nyde maden og så er der en sjov flydepram. Hvad den har været brugt til, kan kun fantasien fortælle, men den er god at sidde på og hygge lidt eller børnene kan lege sørøvere.

Der er brændeskur og i kanosæsonen er der store chancer for at skuret er fyldt. Det er ikke verdens bedste brænde, men det kan gå hvis du ankommer til fods eller i kano. Ankommer du i bil, så købnogle net med hjemmefra. Ja! Hjemmefra. Et net i Sverige koster 75 SEK og selvom det er lidt større end benzintankens herhjemme, så er det stadig billigere at slæbe med fra Danmark (de er åbenbart nærrige med deres træer).

Der er infotavler med nttig info og så kan man købe fisketegn fra mobilen, så det er lige til at kaste snørren i søen, så snart man ankommer. 

Sheltersæsonen 

Om vinteren er her nok tomt, da andre pladser i området er bedre egnet. I foråret når kanosæsonen starter, skal du stå tidligt op for at få en plads her. Hvis du er i bil, så hold dig væk. Hvis du vandrer Blekingeleden, så har du nok en fordel ved at have telt/andet med og så kan du ligge dig i nærheden. Jeg vil dog anbefale jer der vandrer at finde et andet sted, f.eks. oppe på Altidhult bakka, da her er mange mennesker.

I højsæsonen skal du virkelig kæmpe om pladserne og har er rådet med at medbrige telt virkelig nødvendigt. Jeg ar set en stakkels familie med børn padle søen rundt til kl. 21 om aftenen, uden at finde et ledigt shelter. Det ødelægger ferien fra start. Jeg overnattede selv i telt, så jeg kunne desværre ikke hjælpe dem.

Hvordan kommer du hertil

I bil: Efter Øresundsbron kører du mod Kristianstad via E22 og herefter Kalmar. Du kan sætte GPS'en efter Olofström, men jeg vil anbefale at tage turen via de små veje, da den klart er flottere (hvis I har tiden).

Til fods: Fra Bökestad eller Bergatorpet går henholdsvis Skåneleden/Blekingeleden lige forbi og du kan ikke undgå at se shelterpladsen.

Til vands: Shelterpladsen ligger helt i bunden af Halen og den er ikke svær at finde.

Med det offentlige: Det bedste bud er at køre til Olofström, men her er langt at gå fra.

Med cykel: Der er rig mulighed for at ankomme på cykel, da der går en vej helt ned til shelteret.

Mere info

Ekopark Raslången (Ecopark Raslången): http://www.sveaskog.se/jakt-fiske-och-friluftsliv/besoksomraden/ekopark-raslangen/

Side med generel info om flora og fauna samt gode fakta.

Immeln Kanotcenter: http://www.immelnskanotcenter.se/

Jon står bag disken og har let til smil, selv når centralen koger over af mennesker. Overskud og venlighed er kodeordet her og han er altid god for råd og vejledning. Husk at tage svenske penge med, da kortbetaling IKKE er muligt.

Skåneleden: http://www.skaneleden.se/

Her finder du forslag til vandring på Skåneleden.

Blekingeleden: http://www.ronneby.se/sv/uppleva-gora/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/vandringsleder/1-blekingeleden/

Der er desværre ringe beskrivelser af Blekingeleden, der ellers bestemt er en vandretur værd.

Outsite.org vandring: https://www.outsite.org/vandreture/vandring-i-sverige

Her kan du finde mange turberretninger fra Skåne- og Blekingeleden - også fra shelterturer.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.