Shelter ved Asserbo Slotsruin i Tisvilde hegn
Asserbo er et magisk sted. Det samme er shelter- og lejrpladsen der med troldeskov og mystisk sø, skaber en hyggestemning ligeså snart man aner shelteret fra stien. Asserbo shelterplads i Tisvilde hegn har mange faciliteter og stedet er velholdt og velbesøgt. Der er masser af plads og så kan du finde de mest utrolige teltpladser og køjespots.
Asserbo shelter- og lejrplads
Ved Asserbo Slotsruin parkerer du din bil og går østpå mod shelterpladsen. Du skal ikke gå langs ruinen, men tage stien langs åen. Det er et spændende og sumpet område med sjove sommerhuse på den ene side og skove på den anden. Langsomt kan man ane shelterpladsen til venstre og man kan godt se at den gamle grusgrav er et helt unikt sted.
Når man drejer ind på pladsen, overvældes man af muligheder for vilde teltpladser eller køjespots med helt fantastisk udsigt. Der er dog også nogle underlige skure og bygninger, men dem glemmer man hurtigt.
Asserbo shelter
Man går langs søen, over en sjov lavbro og op ad trappen til shelteret. Her bliver man mødt af et solidt shelter, der trods regn er helt tørt indvendigt. Når man har lagt liggeunderlaget og soveposen, vender man sig om, til en fantastisk udsigt over den gamle grusgrav og søen med de mange farver. Foran er der desværre intet bålsted, men det er der andre steder på pladsen. Det er derfor ikke et vintershelter med mindre du tager et bålsted med hjemmefra (såsom Atago fra Petromax).
Der er plads til ca. 4-6 personer i shelteret, alt efter hvor meget man holder af hinanden. Lige ved siden af er der to borde/bænkesæt og en stor bålplads hvor der kan sidde 12+ personer rundt om bålet.
Andre overnatningsmuligheder
Der er masser af plads til teltning på pladsen, men det ultimative sted er mellem shelteret og bålhytten. Her er der en høj hvor du har udsigt over hele pladsen samt søen. Det er fantastisk at åbne døren og have den udsigt om morgenen.
Heroppe kan du også hænge din køje og få den fedeste udsigt. En køjecamp er også muligt hele vejen rundt på skrænterne af grusgraven. Tarp er der selvfølgelig også mulighed for.
Faciliteter
Der er alle de faciliteter man kan håbe på. Bålhytten er kæmpe stor og her kan der sidde to grupper af 12 personer i hver og nyde maden samt hyggen. Over bålet er der en grill, der kan køres op og ned, så der kan reguleres for varmen ved madlavning.
Der er masser af brænde i brændeskuret, men der ligger også meget ved i skovbunden, så bål skal du nok få.
Ved shelteret ligger der som skrevet en stor bålplads. Der er masser af borde/bænke på pladsen og nogle af dem kan flyttes rundt.
Der er drikkevand ved "pumpehuset" og et gæt er at vandhanen er åben året rundt, fordi der sikkert er frostsikret varme på inde i huset. Hele pladsen er barnevogn- og kørestolsvenlig og du må endda tage din hest med (hvis du har sådan en stående...).
Sheltersæsonen
Det er et populært sted. Der kommer mange skovgæster i løbet af dagen, men der er også mange mountainbikere der holder pause her. Der kommer familier forbi og nogle der forsøger at fiske i den lille sø. Et gæt er dog at der intet er at hente i søen. Der kom en stor gruppe vandrere, der holdt pause ved shelteren samt to personer der kom til sidst og de lignede nogle der gerne ville overnatte, men spurgte desværre hverken os eller gruppen om det var muligt for dem (husk nu at spørge når du kommer frem. Måske holder folk bare pause eller er på vej hjem).
Om vinteren vil du nok have shelteren for dig selv, men i de 3 andre sæsoner skal du nok have andre overnatningsmuligheder med. Shelteren kan være optaget af andre, da pladsen ikke ligger langt fra parkeringspladsen.
Hvordan kommer man hertil
I bil:
Kør mod Frederiksværk og herefter Vinderød (første afkørsel i den store rundkørsel). Når du kommer forbi den gamle charmerende købmand (gult bindingsværks hus) skal du til venstre mod slotsruinen. Der er et skilt som dog er lidt skjult af et træ. Ved slotsruinen er der en stor parkeringsplads.
Det er en smuk tur om du kommer fra København, Hillerød eller Frederikssund.
Se mere på Google maps: https://www.google.dk/maps/place/Asserbo+Slotsruin/@55.9964921,12.0166342,13.36z/data=!4m2!3m1!1s0x465213aead93c275:0x90460ab85bb7046c?hl=da
Offentlige:
Det tager ca. 1 t. 30 min. fra København H.
Bus 320R kører fra Helsinge st., Frederiksværk st. og Frederikssund st. samt mindre lokalbane stationer på vejen. Stoppestedet nærmest hedder Chr. E. Bartholdys allé. (Helsingevej).
Det er en rigtig hyggelig tur, der tager dig ud i feriebyerne via lokalbanen og lokalbussen, men 1,5 time er jo ikke en dagsrejse og turen og pladsen er det hele værd!
Mere info
Se mere om pladsen: http://udinaturen.dk/facilitet/tisvilde-hegn-plads-n%C3%A6r-asserbo-slotsruin/1746
Naturoplevelser i Tisvilde Hegn: http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/tisvilde-hegn/
Folder over skoven: http://naturstyrelsen.dk/media/nst/89799/Tisvilde%20Hegn_131113_Web.pdf
Historien om Asserbo Slotsruin: https://da.wikipedia.org/wiki/Asserbo_Slotsruin
Lokalkendskab: I Asserbo lå Danmarks største bindingsværk hus, der er tegnet af arkitekt Skånstrøm. Bygningen var fredet, men blev for et år siden revet ned, til fordel for nogle sommerhuse. Der har været hotel og efterskole på stedet. Frederiksværk og Hundested er meget hyyggelige byer, der er værd at besøge og tager man hele kysten med, så kan du holde en uges ferie (eller mere) her. Man kan lave nogle fantastiske vandreture i området og hvis man har tiden, kan man går fra Hundested til Helsingør på en flot rute.
Der er hyggelig bådsejlads fra Frederiksværk med M/S Frederikke: http://www.msfrederikke.dk/
I Hundested havn er der en hel unik stemning.