Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Shelter

Læs vores gratis Outdoor Magasin:

Møns Klint Shelterplads

Vi er heldige i Danmark. Lige ved Møns Klint ligger der en stor og fantastisk shelterplads der endda kan bookes. Der er 4 shelters og de ligger på en meget velholdt og flot shelterplads. Der er utroligt mange muligheder for ture rundt på Møns Klint og Camønoen og resten af øen der bestemt har noget at byde på.

shelter moens klint lejrplads

Magiske Møn

Når man kommer bragende med 130 km/t af sydmotorvejen er der ikke meget idyl. Men så snart man drejer fra motorvejen, enten ved Farø eller via Mønsbroen, så åbner det gamle Danmark sig. Det er ikke overdrevet at skrive at barndomsminder om Tysklandsture i en gammel Simka eller overfyldte pensionistbusser med rygning tilladt sammen med mormor dukker op. Men mindet er at sammenligne med spændingen om at skulle til Jylland via Storebæltsfærgerne. Forventningen, eventyren og det fantastiske ved "hvad er der på den anden side?".

Før Mønsbroen er man allerede i stemningen. Selvom det travle liv lige skal slippe en, så man ikke bander over de forbandet mange byer, hvor man må ned på 50 km/t igen og igen og igen...
Når man ser broen til Møn i det fjerne er man der allerede, men alligevel er der stadig langt til klinten, men pyt  med det. Du har nemlig en god tur foran dig.

moens klint

Har du god tid, så stop ind forbi Stege, der har sin helt egen charme. Ellers, så kig forbi Kaj Kok, der er en vejside restaurant med meget hyggelig stemning og god betjening. Du skal prøve deres stegt flæst og prøv så om du kan finde toilettet (skiltet der hjælper dig på vej, er ret sjovt).

Hvis du er gennemkørende, så er der efter Stege en væld af små byer, der er værd at beundre fra bilens vinduer. Der er utroligt mange gallerier og private hyggelige butikker på vejen, men det skal også nævnes at man kan mærke at man er ved at nå til Danmarks ende. I hvertfald i denne ende af landet. Nogle huse ligner desværre Låsby-Svendsens kunstværker, men det er ganske få og forstyrre ikke oplevelsen.

Du kommer på et tidspunkt til en utroligt vu og det fortæller dig at du nu er kommet til den kuperede del af Møn. Herfra er det bare at læne sig tilbage i bilsædet og lade indtryk komme ind. Det hele kulminere ved Møns Klint Resort (ganske fornuftigt alternativ, hvis du ønsker en campingplads i verdensklasse) og vejen ned til shelterpladsen og Møns Klint.

Møns Klint Lejrplads 

Asfalten stopper og du er nu på vej ned af en meget smuk skovvej. I skarpe sving og kuperet terræn, ligner vejen noget fra vildmarken i Sydsverige. Det er en utrolig hyggelig vej - en af dem man håber aldrig stopper. Møns Klint Oplevelsescenter og selv klinten dukker nu op, men du skal lidt længere. På højre side kommer der snart en umarkeret parkeringsplads hvor der er plads til mange biler.

Lige overfor den gratis parkeringsplads, er der en markeret sti, der tager dig hele vejen til Møns Klint lejrplads. Der er ca. 150-200 meter at gå.

shelter Møns Klint

Der er 4 shelters med plads til 4-5 personer i hver. Shelterne har en "bænk" ved indgangen, der er tilpas i højden, så man ikke dingler med benene. Shelterne er i fin stand. Foran hver shelter er der et lille bålsted med rist der kan køre op og ned. Mellem hver shelter er der et borde/bænke sæt med plads til 6-8 personer. I midten af det hele, er der et stort bålsted med bænke omkring hvor alle kan mødes.

Møns Klint Lejrplads (skulle den ikke hedde shelterplads? Man må ikke slå telt op på pladsen...) er generelt rigtig flot. Næsten for flot. Rundt om bålstederne er der lagt brosten i møsnter og man får fornemmelsen af en "flot friseret plads". Det ødelægger dog ikke oplevelsen - slet ikke. En af borde/bænkesættene var dog løs i bordpladen, så husk lige at se efter før du sætter dig.

baalsted paa lejrplads

Jeg havde faktisk forventet at blive vækket af morgenfriske løbere, MTB'ere eller gæster på Møns Klint. Men der var helt stille. Ikke et øje kom forbi og det undre mig lidt, men det er selvfølgelig rart med en stille plads. Og det er her - stille. Nærmeste civilisation er vel campingpladsen og der er langt. 

Det gør at man om natten kan høre "klinten synge". Man kunne høre lidt rumlen i løbet af natten. Det lød som sten/klumber af ler/kridt der faldt ned her og der men ikke et decideret skred. Det var hyggeligt og mindede en om hvor man var.

Andre faciliteter

På artiklens hovedbillede kan man ane en sti øverst i midten af billedet. Denne sti er en ridesti, men også stien til toilettet. Det er et muldtoilet og igen i fin stand.

shelter med toilet

Der er også en vandhane (meget kraftig stråle!) og Naturstyrelsen har efterladt en dunk som man kan bruge til at slukke bålet om aftenen/når man forlader pladsen. Der er masser af koste til at feje shelterne og andre redskaber.

vand paa shelterplads

Der er ikke økse/sav så dette skal du have med. Der står på Udinaturen at der er brænde, men det passer ikke. Vi fandt i hvert fald ikke noget og pladsen og omkringliggende skov er fuldstændig støvsuget for nedfaldene grene. Faktisk fandt vi kun, efter langtids søgen, lige nok til et par timers bål. Tag derfor selv brænde med.

Det er synd at der står at der er brænde. Hvis man ankommer og regner med dette, kan det gå ud over skoven. Man kan se spor af dette allerede og jeg spår at det bliver meget værre hvis ikke der kommer et brændeskur på pladsen.

Shelter sæsonen

Jeg troede ikke shelteret var ledigt. I denne weekend samles 200 vandrer for at åbne Camønoen. Men der var ikke et øje, så vi var heldige. Pladsen kan bookes og det anbefaler jeg at I gør. Vær opmærksom på at man i sommermånederne kan booke pladsen for 3 sammenhængende dage og uden for sæson 6 dage. 

shelterplads paa moens klint

Shelteren var booket. Både fra torsdag til fredag og fredag til lørdag (af to forskellige grupper). Der var dog ingen tegn på at der havde været nogle før os og der var ingen der kom (Der skulle have været henholdsvis 22 og 25 personer iflg. bookningen). Det er for surt! Surt for dem der gerne ville have benyttet shelterne, men ikke kunne fordi det var booket af nogle, der ikke tog sig tid til at afbooke. Det er desværre en tendens og jeg vil opfordre Natyrstyrelsen til at kigge på reglerne igen. Må jeg foreslå at man højest kan booke 2-3 måneder frem i tiden. På denne måde tilgodeser man både "spontane" og giver tid nok til mere organiserede grupper. På den nuværende måde, virker det som om vedkommende glemmer bookningen (men man får dog mails fra Naturstyrelsen).

camoenoen

Shelters er til for os alle - ikke bare grupper der booker i flæg. Husk nu at afbooke!

Om sommeren vil her være run på. Shelteret ligger utroligt godt! Men vi skal ikke langt ind i efteråret før her vil være masser af plads til næste forår. Men husk alligevel at book.

Hvordan kommer man til Møns Klint Lejrplads?

I bil: Den hurtigste vej er at tage Sydmotorvejen og køre af på frakørsel 41. Herefter følger du rute 59 og 287 til du rammer parkeringspladsen efter GeoCenter Møns Klint. 
Alternativ: Tag frakørsel 42 (Farø) og følg rute 287 til lejrpladsen.

Med Bus/Tog: Tag Regionaltoget til Vordingborg St. Herfra bus 660R mod Stege. I Stege skifter du til 678 der stopper ved GeoCenter Møns Klint.

Mere Info

Link til lejrpladsen: http://udinaturen.dk/facilitet/M%C3%B8ns-Klint-lejrplads/1134

Book shelter: http://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Kort/?dialog=1&udinaturenID=1134

GeoCenter Møns Klint: http://www.moensklint.dk/

VisitMønsKlint: http://front.visitmoensklint.dk/

Camønoen: http://camoenoen.dk/

Flere Shelters: https://www.outsite.org/friluftsliv/overnat-i-shelter-i-danmark-og-sverige

Læs også

Jetboil gasbrænder
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
B-Wild outdoorbutik
MSR Outdoorudstyr
Pro-Outdoor

 

Teva vandresandaler
Friliv outdoorbutik
Nordisk Outdoor
OutdoorPro
Aclima
SpejderGEAR

 

YETI soveposer og jakker
Friluftsland
Sea To Summit frysetørret mad
Leave No Trace
EXPED liggeunderlag og rygsæk
Slagelse Camping og Outdoor Center

 

Patagonia
Outdoor45
Therm a rest
Survivalstore
Eventyrsport
Trangia