Vrangeskov shelter

Vrangeskov

Turen fra Odsherred og sydpå til Vrangeskov er fantastisk. Man oplever istidens indhug i landskabet og vejene bliver mindre og mindre, jo nærmere man kommer Vrangeskov. Turen går forbi Skjoldnæsholm og Bidstrup Skovene, søer, landsbyer og er i det hele taget med, til at man slipper ugens stress, før man når frem.

På parkeringspladsen lige øst for shelteret oplever man igen noget. Parkeringspladsen er nemlig rigtig hyggelig, og hvor mange gange har man lige tænkt det om en P-plads? Herfra går man vestpå gennem en bom og forbi den første overnatningsplads. Når man kommer til den lille bakke, kan man se bålhytten, og man kan ikke undgå at gå forkert.

Vrangeskov shelter

Jeg har aftalt med en kammerat, at vi skal hygge med en overnatning. Jesper og sønnen Dirch, min datter Drine og jeg. Jeg har efterhånden en del ældre udstyr, som jeg har beholdt netop for at kunne låne ud til venner, når chancen byder sig for lidt hygge. Der er lagt op til en god weekend med børn, bålmad og når børnene er gået i seng, så har vi liiiiiiige smuglet 2 gode øl med.

Til min rædsel sidder der dog nogle ved shelteret. De har allerede fundet sig godt til rette og har okkuperet det ene af de to shelters. Jeg har dog booket shelterpladsen på Naturstyrelsens hjemmeside, så jeg har jo i princippet førsteretten - eller har jeg?

Uanset hvad er der god plads. Det er en far og datter, og vi skal alligevel kun bruge det ene shelter, så der er ingen problemerm, og vi kan alle hygge os. Hvis der er plads, jamen så er der plads, og folk er velkomne.

De to sheltere ligger tæt og med gode muligheder for læ. Der er  masser af siddemuligheder rundt om bålet. Det hele forekommer dog at være slidt; pladsen kunne godt trænge til en kærlig hånd.

smadret shelterplads

Børn og natur

Det er som altid facinerende at se børn forvandle sig, når de kommer ud i naturen. De er med fra start og går rundt og er nysgerrige på, hvordan man puster liggeunderlaget op, hvordan man hugger brænde, hvordan man starter et bål osv. De er rigtig nysgerrige og deres naive og fordomsfulde tilgang til friluftsliv er skøn. 

Hvis de lige har et minuts kedsomhed, så er det godt, at der er to med. Dirch finder nogle vinbjergsnegle, og Drine kigger facineret med. De opdager så, at hele området flyder med dem og de går på snegle-rov. De får samlet nogle, mens Jesper og jeg hugger brænde.

aktiviteter for ungerne

Vi bliver dog hurtigt fanget af deres snegle-ræs, som de har opfundet på den ene bænk ved bålet. Vi udvælger en hver og må så, uden snyd og skubben, vente at se, hvilken der først når ud til kanten. 

Andre overnatningsfaciliteter

Lige efter parkeringspladsen ligger der et stort område, hvor man kan telte og måske knibe en køje ind. Der er sten, man kan sidde på og en bålplads. Der er plads til ret mange telte og en fin overnatningsmulighed. Da vi kom forbi, havde nogen bygget et fint lille læ, som dog nok kun dækkede bålet.

overnatningsplads i vrangeskov

Bålhytten

Bålhytten er i noget bedre kvalitet end resten af pladsen.

Hvis man gerne vil være sikker på at få en hyggelig oplevelse trods det danske vejr, så er en shelterplads med bålhytte en rigtig god idé. Vi havde lidt regn og fugt, men var ellers fint forskånet. Dog er det rart at kunne sidde tørt i bålhytten. Den er lavet, så der er læ mod vestenvinden og ellers åben. Skulle det blæse ind fra andre sider, kan man hurtigt sætte en tarp op.

vrangeskov shelter

Der er gode siddemuligheder på borde/bænkesættet eller ude i sidderne af bålhytten. Bålpladsen er fin nok, men den kunne måske godt hæves lidt over jorden. Der er grillrist, så man kan slæbe store bøffer, eller som vi havde med: masser af pølser og brød med uden også at skulle slæbe rist med. 

baalhygge med boern

Sheltersæsonen

Shelteret er meget populært at komme til. Det skyldes den gode lokation, men også at parkeringspladsen ligger så tæt på. Der kommer ofte en løber eller mountainbiker igennem pladsen, så du skal ikke regne med at have det hele for dig selv her. Det er en "dele-plads".

Hvordan kommer man til Vrangeskov Shelter

I bil: Det er ret let at komme til shelterpladsen med bil og parkeringspladsen kan vel huse 20+ biler. Kør til Ringsted på Vestmotorvejen og tag frakørsel 35. Herefter drejer du til venstre og fortsætter til Valsømaglevej, drejer til venstre og fortsætter til Haraldstedvej og drejer til venstre. Efter du kommer ind i skoven, er der halvvejs et skilt mod parkeringspladsen. Det er lidt svært at se, så kør langsomt hvis du kan.

Med det offentlige: Det kan næsten kun betale sig at gå, men ellers kan du tage bus nr. 415 og stå af ved stoppestedet Valsømagle. Herfra er der 21 minutters gågang (af turen på i alt 39 minutter).

Mere info

Vand: Nej. Medbring selv vand.

Der er ingen naboer i nærheden. Alternativt kan man bruge vandfilter og hente vand i Haraldstedsø, men den ligger ikke lige ved siden af.

Brænde: Nej

Medbring selv brænde, eller sank på pladsen eller i skoven. Pladsen bruges af mange, så du skal nok være heldig at finde tilpas meget brænde.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.