Overnatning i naturen
Naturstyrelsen gør det rigtig godt. Naturens gæster gør det rigtig godt. I det hele taget går det rigtig godt i det danske friluftsliv. Det mærker vi bestemt også her på Outsite, hvor vores rekorder også bliver slået år efter år. En hurtig status viser, at antallet af medlemmer og deltagere på ture er steget med 100% i forhold til sidste år.
Antallet af shelters stiger også hele tiden. For kort tid siden sad jeg til møde med Nationalpark Sjoldungernes Land for at tale om placeringer af lejrpladser og shelterpladser i parken. Jeg er rigtig glad for at kunne bidrage med viden til friluftslivet og hjælpe med den utrolige udvikling, der er. En udvikling, der ikke ser ud til at stoppe forløbig.
For 2 år siden skrev jeg i en artikel, at store brands spåede, at man i løbet af ti år ville se en stor stigning i antallet af gæster i naturen (over hele verden). Der stod, at man skulle skynde sig ud, hvis man ville nå at nyde naturen. Om lidt er der ikke plads.
Vi kan kun konkludere, at stigningen allerede er sket i Danmark. Desværre, du var ikke hurtig nok ude!
Bookninger af overnatninger i naturen
2013: 105.000
2014: 130.000
2015: 140.000
2016: 116.000
2017: 165.000
2018: 130.000 (indtil videre)
Vi vil altså efter 7 måneder kunne slå 2013, 2014 og 2016. Men er alt så godt?
Fordeling af bookninger for landsdelene
Sjælland: 87.496
Jylland: 39.223
Fyn: 2375*
Bornholm: 586
*På Fyn er en del af shelterne i et andet bookingsystem. Måske er antallet altså forholdsvis lavt på grund af dette?
Fordelingen er meget interessant. Sjælland og øer står for over halvdelen af bookninger, og der er altså 200.000 flere jyder end sjællændere. Er der færre jyder, der dyrker friluftsliv end sjællændere, eller er der en anden forklaring?
Jeg er i gang med at kortlægge alle Naturstyrelsens og statens skove med fri teltning, køjening osv. Her tegner der sig et tydelig billede af en misvridning af antal skove med fri teltning i områder. I Jylland er der rigtig mange skove med fri teltning. Skovene er meget store. Det er kun i Sydjylland, hvor der er lidt tyndt med skove. Der er skove på Sjælland med fri teltning, men langt de fleste (et gæt er 85%) er i Nordsjælland, og det er meget små områder.
Tallene og fordelingen af skove med fri teltning fortæller, at der kan gøres meget, for at fordele trykket på den danske natur og bookninger hos Naturstyrelsen. Jeg har skrevet det før: Lav fri teltning i Boserup og Bidstrupskovene - det kan kun gå for langsomt.
Bookninger - er det godt?
Som privatperson og som Outsiter er jeg for bookninger i begge lejre. Det er rart at kunne planlægge en sheltertur med venner, familie osv. og vide, at man rent faktisk også har pladsen. Det er rart at kunne slå en vandretur op på Outsite og være sikker på at pladsen er ledig, når vi ankommer i en gruppe. Der kan være meget langt til næste shelter. Bookning af pladser er derfor godt, men...
Undersøgelse af bookninger
Vi har på Outsite lavet en undersøgelse af bookninger. Vi har udvalgt 10 sheltere over hele landet og valgt at besøge shelterpladsen, selvom den har været booket. Vi har i 10 ud af 10 tilfælde aldrig mødt et øje. Vi har overnattet på pladsen alle 10 gange. Pladserne er besøgt i al slags vejr og i 3 sæsoner (forår, sommer og efterår).
Nu er en stikprøve på 10 ikke særligt dækkende for en undersøgelse, men det er opsigtsvækkende, at der i 10 ud af 10 tilfælde ikke dukker nogen op.
Hvad går galt?
Problem:
Da man i nogle tilfælde kan booke en plads 2 år frem i tiden, kan noget af forklaringen være, at folk simpelthen glemmer, at de har booket en shelter. Naturstyrelsen sender en påmindelse ud nogle uger før overnatningen, men det er uforpligtigende ikke at svare.
Løsning:
2 år? Nu er det meget rart at kunne planlægge, men de fleste af os kan vel nøjes med 3-4 måneder? Eller hvad med et kompromis? 1 år?
Problem:
Forklaringen er også, at e-mailadressen simpelthen ikke eksisterer mere. Organisationer, foreninger osv. der booker shelters, kan have udskiftning i ledere, frivillige osv., og derfor går nogle bookninger i vasken. Ansvarlig for bookningen glemmer at den er foretaget, og shelteret står tomt.
Løsning:
Foreninger, organisationer osv. kan have en person, der står for alle bookninger. Det værende på lokal-, region- eller landsplan alt efter antal medlemmer. Husk, at det også er vores ansvar som forening, organisation osv. at bookningerne overholdes.
Problem:
Det er i de fleste tilfælde de store pladser, der kan bookes. I en af vores stikprøver vandrede vi forbi Boserup Skovs shelter, der er yderst populært (næste ledige overnatning i en weekend, er august 2019...). Shelteret ligger perfekt til en vandretur på Skjoldungestien, men der er ikke fri teltning i Boserup Skov, og der er kun et shelter mere, som har først til mølle princippet. Der er dog lige opført et nyt shelter, men dette kan også bookes.
Hvad gør man så, hvis man kun er to på tur? Tager man chancen i det ene shelter? Eller booker man den store plads? Se, det der interessant nok sker er, at hvis man booker en stor plads til to personer, så står pladsen stadig som ledig, indtil den er fyldt op. Er man ikke interesseret i selskab, så sletter man bookningen igen og skriver, at man er max. antal deltagere. Dette problem er skyld i, at mange pladser står gabende tomme, eller at der sidder to personer på en plads med 4 shelters.
Løsning:
Åbn for fri teltning i alle Naturstyrelsens skove. Eller åben op for flere små lejrpladser og shelterpladser, der kan bookes. Eller lav flere shelter- og teltpladser.
Problem:
Dårligt vejr.
Løsning:
Ingen. Det er sikkert, at nogle bliver væk p.g.a dårligt vejr. Her er der nok ingen løsning. Lige bortset fra nedenstående.
Løsningen, der virker
Når man ankommer til pladsen, sidder der en QR-kode, som man scanner på sin mobil. Gør man ikke det, har man ikke været på pladsen. Dette koster f.eks. et gebyr på x-antal kr. eller en udelukkelse fra bookningssystemet.
"Jamen, jeg har ikke smartphone eller min mobil løb tør for strøm!" Jep, det er derfor at der også er en analog kode, man kan skrive ned eller huske, til man kommer hjem og dermed kan udfylde.
Hvad mener du om det hele? Giv din mening eller løsning!