Avnstrup shelteren

Utroligt nok at man må køre her? Området minder om en svensk dyb skov og vejen snor sig sammen med landskabet. Pludselig dukker Asylcenter Avnstrup op i en lysning, og så er der et mylder af bygninger. En grusvej leder dig videre til en parkeringsplads, og du kan se Bidstrup Skovene rejse sig på den anden side af søen.

Da vi fra Outsite besøger shelterpladsen er den helt ny. Der er stadig lugten af nyt træ, og der er lidt minestrimmel tilbage. Der er endnu ingen skilte , men det kommer nok snart. Hvis du når derud inden skiltningen, så skal du bare gå op i parkeringspladsens nordøstlige del og langs MTB banen. En bro går over åen og så står du her - Avnstrup Shelterplads.

stor shelter paa sjaelland

Shelterpladsen

Der er masser af plads på shelterpladsen. Foruden de to store bålhytter er der også bålsteder ude, og området er stort nok til aktiviteter. Bålhytterne er charmerende med "skæve" stolper, men når vi bevæger os ind i hytten, er der tænkt overraskende meget over indretningen, og der er endda lidt kunst at kigge på. Materialerne og store og solide, så det bliver ikke ødelagt de første 20 år - heldigvis.

Inde i hytterne ligger er der to indbyggede sheltere i højre side. Der er plads til 4-5 personer i hver, men her er også handikapvenlige faciliteter. Man kan kører en slidske ud, så det er let at komme fra rullestol og ind i shelteret ved overnatning.

avnstrup shelter

Rundt om i bålhytterne er der bænke langs væggen. Der er altså masser af siddeplads, og rummet er stort i begge hytter, der er bygget sammen til en stor shelter. En overraskelse er stolpen i midten (se ovenstående billede). Her er kunst men der gemmer sig også en smart feature: Opsætning til hængekøjer.

Der er plads til 5-6 køjer, og da du er overdækket, skal du kun tænke på din køje og isoleringen nedefra. Det er godt tænkt!

ugenialt genialt baalsted

I den anden hytte finder vi det store bålsted. Langs væggene er der stadig bænke, så man rigtig kan sidde og hygge sig rundt om bålet, men...

Bålstedet er i 3 niveauer. Det er også godt tænkt, for det giver mulighed for at benytte det til forskellige ting. På øverste niveau kan man stå op og lave mad. Det er en rar stilling, som man ellers ikke oplever ved mange bålsteder, hvor arbejdsstillingen kan blive dårlig, men ikke her. På det midterste niveau kan man også lave mad, men stenene mod øverste niveau kan udnyttes til strålevarme - godt tænkt! Det nederste niveau kan bruges til varmegivende bål eller til snobrød/pølser.

Bålstedet er altså meget genialt men...

Desværre vender det forkert! Det er rigtig synd, og vi må igen ærgre os over, at shelterbrugerne åbenbart ikke bliver spurgt til råds. Arkitekten har helt sikkert haft gode intentioner, men det mangler lige det sidste for at blive fuldstændig gennemført. Det er synd, for stedet har ikke været billigt. Gode solige materialer, handikapvenligt og flotte faciliteter. Men hvis det ikke vender rigtigt, så kan det hurtigt blive ubrugeligt.

Nederste niveau vender ud mod ingenting og ud mod vinden/træk. På ovenstående billede er fotoet taget fra bænkene. Var nedeste niveau mod her, kunne man nyde strålevarmen fra bålet. Nu risikerer man, at folk laver bål på jorden foran bålstedet, da dette vil give rigtig god strålevarme. Det er dog ikke tilladt... Det midterste niveau, hvor man også kunne udnytte strålevarmen, peger hen mod det eneste sted, hvor der ikke er bænke, men låger. 90 grader, så ville det være en af Danmarks bedste bålsteder... 

Bookning

Shelteret kan bookes: https://udinaturen.dk/shelter/3072 

Andre overnatningsmuligheder

Der må ikke sættes telte op på pladsen, men der findes teltpladser i Bidstrup Skovene nogle kilometer fra shelterpladsen. Men husk, at du kan sove i hængekøje. Både inde og ude (det er tilladt at køje i offentlige skove).

Andre faciliteter

Shelteren er som nævnt handikapvenlig. Det gælder hele vejen fra parkeringspladsen til shelteret. Flot bred sti og ingen niveauer. På parkeringspladsen er der gode toiletfaciliteter og vand. Man skal selv have brænde med, eller sanke i skovbunden.

udsigten

Sheltersæsonen

I højsæsonen vil shelteren være propfyldt af mennesker. Foruden institutioner vil der også være run på fra private i weekenderne, da faciliteterne vil lokke. Der er ikke mange meter fra parkeringspladsen, så det er også muligt at overslæbe grej til stedet. Du skal derfor ikke forvente at kunne komme vandrende til shelterne og få plads.

Omvendt vil her ikke være mange i forår/efterår/vintersæsonnen ud over på hverdage, hvor institutioner nok vil benytte stedet.

Hvordan kommer man hertil?

I bil: Fra Holbækmotorvejen, kan du tage en smuk tur langs Danmarks længste álle til Ledreborg. Derefter kører du gennem Lejre by og så venter en smuk og anderledes tur ned til Bidstrup Skovene. Du tager frakørsel 13 og kan se hele ruten her: https://goo.gl/maps/EJpAs6kECUt

Med Bus/Tog: Tag Regionaltoget til Hvalsø. Herfra kan du følge Skjoldungestien sydpå til Bidstrup Skovene og navigerer mod Avnstrup. Der går også busser til Avnstrup Centret. Det er bus 215 og du kan se kørerplanen her...

Lokale tips

Bidstrup Skovene er fyldt med oplevelser og historie. Fra gamle tørvemoser fra krigen, hvor du kan finde kødædende planter, til gamle spor af kongevejen. Bl.a. et ”hemmeligt” sted, hvor man kan finde spor af et ledvogterhus. Her er også grævling, så hvis man står (meget) tidligt op, kan man måske se dem.

Skovene er i visse områder ”event-skov”. Du kan rende ind i store arrangerede løb, og hver lørdag skal du være vågen, da der kører hundeslæder (efter ATV/andet, da her jo ikke er meget sne). Dette er dog mest i skovens nordøstlige ende og generer ikke den nye shelterplads.

Sjællands højeste punkt Gyldenløvehøj (125,5 moh) ligger tæt på shelterpladsen. Udsynet er begrænset, men på vejen dertil fornemmer man dog det ganske kuperede terræn (Danmark taget i betragtning).

oplevelser i bidstrup skovene

Avnsø i den nordøstlige del er en af Danmarks reneste søer. Her er der mange faciliteter til en skovtur med borde/bænkesæt, bålsteder osv. Her er også badefaciliteter, og folk vinterbader her også. Der er også fiskeri i Avnsø og andre søer i skoven. Det kræver fisketegn.

I det hele taget er skoven, der kun ligger 35 minutter fra København, virkelig anbefalelsesværdig. Skoven er ikke overrendt, og her er masser af plads. Du kan f.eks. finde en brochure og gå på oplevelse i de mange spændende tilbud. Skjoldungestien går gennem skoven, og du kan selv forkorte eller forlænge stien, som du vil. Outsite har ofte ture i området, og vi kan bestemt anbefale dig at tage stien, der er en del af den rigtige Camino. Vi kan kalde denne del ”Cold Camino”.

Sidst,men ikke mindst, er Bidstrup Skovene en del af Nationalpark Skjoldungernes Land. Her kræver det nok et magasin, at gøre opmærksom på tilbud, events og faciliteter.

Mere info

Naturstyrelsen
Bidstrupskovene brochure
Nationalpark Skjoldungernes Land
Gyldenløvehøj

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.