Shelterferie med familien

Der er mange fordele ved at holde shelterferie med familien. Gratis overnatning i shelteret er en af dem, og det kan måske give flere ferier og oplevelser i løbet af året? Læs med og få inspiration.

shelterferie med familien

Ekstra ferie med familien i et Shelter

Sommerferien var egentligt gået. Vi havde 5 dage tilbage og pengene var brugt på fly, hotel osv.
Vores mellemste vågnede en morgen og spurgte: “kan vi ikke tage i Legoland?”. Det havde stået øverst på hans ønskeliste længe, men “den store ferie sydpå” var prioriteret. Det er ret dyrt at hive 5 personer i Legoland fra Sjælland. Bropenge, diesel, hotel, indgang til Legoland, mad, drikke, souvenirs osv. Danmark er bestemt ikke et billigt land at holde ferie i! Eller er det?

Vi begyndte langsomt at tale om det:
På køleskabet hang gratis adgangsbilletter til børnene fra div. morgenmadsprodukter
Bro og diesel kunne vi nok klare
Overnatning i Shelter er gratis
Mad kan vi klare ved alm. indkøb og lave mad over bål
Adgang for to voksne til Legoland og hvad man nu skal have af mad, drikke osv. kunne vi også klare

Jamen… så var det da bare med at planlægge lidt, pakke bilen og komme afsted.

Det giver bestemt muligheder, at have muligheden for gratis overnatning i budgettet. En overnatning på hotel for 5 personer i sommerferien, koster ret meget. Bevares, det er ikke fordi vi ikke vil sove på hotel, det er der intet galt med (og dejlig med luksus), men dette gav os bare muligheden, for en ekstra oplevelse i sommerferien.

Planlæg shelterferie

Jeg gik på udinaturen.dk og zoomede ind på Billund. Der er utallige shelterpladser at vælge imellem, og de ligger alle i fornuftig afstand. Jeg har vandret på Hærvejen et par gange ved Jelling, så jeg kendte nogle af dem i forvejen, så vi kunne jo tage et af dem.
Jeg havde to shelters mere i baghånden, hvis nu det første var optaget. Det er altid en god idé med plan B og C når vi taler overnatningsmuligheder i naturen. Også selvom du har booket shelteret. Der kan være fejl i bookningssystemet, der kan dukke andre op, der kan være kæmpe byfest i nærheden, der gør at ingen får lukket et øje osv.

shelterferie med boern

Hvis I finder et shelter der ligger forholdsvis tæt på parkeringsplads, så husk at I kan tage lidt mere luksus med. Det værende tæpper til aftenen/natten hvis det skulle blive lidt køligt. Det kan også være køkkenredskaber som skærebræt, grydeskeer osv. Det gør madlavningen lettere og mere hygiejnisk i shelteret. Det kan også være campingstole, udekøkken (campingkøkken) osv.

Vi var tæt på shelteret ved 14-tiden og handlede ind før vi ankom. Vi havde også købt en pose brænde (i Jem & Fix koster de ca. 19 kr. for en pose. Samme pose der koster 40-50 kr. på benzintanken).
Det er rart at have styr på dette når man ankommer. Så kan man bruge tiden på at rede seng (puste liggeunderlag op, gøre soveposer klar osv.) og lave bål. Shelterpladser kan være støvsuget for brænde, så det er rart at have noget at starte bålet med. Det er også rart hvis man ikke lige kan finde tørt brænde til en start. Så har man lidt at tørre det næste brænde der skal på bålet.

Shelterferie med børn

Naturen giver så meget! Både til børn og voksne. Ligegyldig hvor afhængig I er af “hverdagen” (det værende smartphone, varmt vand, strøm, køleskab osv.), så vil I alle få meget ud af en shelterferie sammen. Der går ikke længe før kroppen begynder at vende sig til naturen, og dine instinkter vågner. Dine børn er der allerede før I når shelteret. De kan have “må jeg gerne få min telefon?”- syndromet de første 20 minutter, men fundet af et insekt, god pind, en snegl osv. får dem til at glemme skærmen - i rigtig lang tid.

ferie med boern

Derudover får de også nye interesser og lærer en masse nyt (chancen er at du også gør). Uventede spørgsmål kan vælte ud af børn, og hvis du ikke kan svare, kan I skrive spørgsmålene ned, og undersøge dem når I kommer hjem (eller I har “skærmtid” - eller måske når børnene sover). “Hvordan renser den LifeStraw egentligt vandet?”, “hvad er det for noget slim sneglen laver?”, “hvad er det for en fugl”, “hvad er det for et træ?” Lige så snart du ikke kan svare, så er det jo ikke et nederlag - tvært i mod; det er en mulighed for at I alle lærer noget nyt.

Fordelene ved shelterferierne er mange og det giver jer, kort sagt, muligheden for flere ferier i løbet af året. Hvis I er hardcore friluftsmennesker, så kunne I jo også tænke skiferien som shelterferie. Der er masser af shelters i Norge og Sverige og dem kan I finde på Outsite. I kan selvfølgelig også bruge de udenlandske shelters om sommeren ;)

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.