Cykeltur på 25000 km. fra Holland til Nepal

Outsite har mødt Susanne og Martin på deres vej mod Indien og Nepal. De har indtil nu cyklet fra Holland til Kina og næste store by er Beijing. Men hvad får folk til at tage på sådan en tur? Hvordan planlægger man en tur på 25000 km.? Hvad koster turcykling i det omfang? Der er mange spørgsmål der popper op og Twisting Spokes (Susanne og Martin) svare ærligt på alt fra hvordan røven har det, til menneskers gæstfrihed. Læs om deres tur indtil nu og hvor længe de fortsætter med turcyklingen.

cykeltur fra holland til indien 25000 kilometer paa cykel

Hvem er Twisting spokes

Susanne og Martin er på et stort eventyr fra Holland til Nepal. De er lige nu kommet til Kina og skal igennem det store land. Susanne er 31 år og født i Holland, har altid elsket at rejse og udforske nye steder. Er uddannet psykolog og har en master i businessadministration. Martin er 33 år født i Danmark i en lille by Jægerspris men har siden rejst og boet i flere lande deriblandt Sverige og Holland i længere tid. Har læst elektronik på Frederiksberg tekniske skole. Har været spejder i mange år og er vild med at være ude i naturen! De mødte hindanden i Pristina i Kosovo hvor de begge var ude at rejse med rygsækken. Det var tilbage i sommeren 2009. Kort efter flyttede Martin til Holland og de slog sig ned i Rotterdam.

twisting spokes turcykling

En ting er at drømme, noget andet er at gøre det. Man skal selvfølgelig være et sted i livet hvor det at rive teltpløkkerne op, forlade hjemmet og tage på eventyr i nogle år er muligt. Susanne og Martin har allerede været af sted i et år, så de har både erfaringen og erindringen.
Men hvad er baggrunden for at tage af sted?

Baggrunden for denne rejse er at komme tæt på forskellige kulturer, mennesker og naturen. Vi er ikke cykelfanatikere men mere rejsende. Da Martin tilbage i 2005 hørte fra en kammerat der var på vej mod Bangkok fra England, blev der sået et frø. Da vi så flyttede sammen vidste vi at vi ville ud og rejse og være afsted et antal år på et tidspunt. Da vi begge har rejst som backpackere og gerne ville tætter på mennesket og naturen var det klart at backpacker ikke var for os mere. Så vi kom hurtig frem til at cyklen nok var det rettet for os.

Hvordan planlægger man en så omfattende tur?
Det er nok et spørgsmål der fylder meget i starten men bliver mindre og mindre jo tættere man kommer på målet.

Ja hvordan planlægger man en tur som vores, den kan ikke planlægges men forberedes.

Martin er igang med et projekt for at sprede Turcykling i Danmark og kommer blandt andet med gode råd. Søg på RejseCyklisten på Facebook og snart kommer hjemmesiden i luften på www.rejsecyklisten.dk

Man kan havde ideer og ligge en løs rute. Men man kan ikke planlægge alle dage. Det er måske lidt svært at forstå men da vi ikke ved hvordan vejene ser ud eller hvordan vejret bliver, kan vi ikke vide hvorlagt vi kan cykle.

Så vi lavede en rute på google maps gennem de lande vi ville besøge den sagde at vi skulle cykle 25000km for at komme til Kathmandu. Så tænkte vi at vi ca kunne cykle 80km pr. dag. 25000 delt med 80 er 312,5 cykel dage. Da vi også gerne vil stoppe og møde mennesker og slappe lidt af sagde vi ca 500 dage afsted. Men den holdt altså ikke da vi nu er nået til Ulaanbaatar på 13 måneder og har cirka cyklet 17000km så vi regner med at vi har brug for et år til at komme til Nepal. Som sagt man kan ikke rigtig planlægge en tur som denne da det er friheden der gør det ekstra interessant.

Vi brugte ca 2 år på at planlægge men det første år var mere løst end fast.
Da vi havde gået med ideen i maven i omkring et år og var begyndt at spare sammen, besluttede vi os for en dato; 2-02-2014. Derefter gik det stærkt. Vi lavede mange lister, læste på flere websider om turcykling. Vi fik lagt ruten fast mod øst gennem Iran mod Mongoliet ned gennem Kina mod indien og til slut Kathmandu Nepal.

Hvordan kom I på ideen?
Som sagt var der et frø plantet hos Martin og det frø ville ikke stoppe med at gro. Så Martin tog 4 uger afsted tilbage i 2010 mod syd Frankrig fra Holland og var så godt at frøet nu var blevet til en blomst. Vi vidste som sagt at vi ville ud og rejse og gerne et par år. Langsomt men sikkert kom vi frem til at det skulle være turcykling. Vi havde flere små cykelture 3 - 5 dage ad gangen. 8 måneder før vi tog afsted på denne rejse tog vi 3 uger til pyrenæerne. Det var for at teste os selv i bjergene og teste vores udstyr

Budget før tur?
500dage med 40€ så 20.000€ cirka 300.000kr dette skulle dække alt fra mad, vandrehjem, reparationer og visummer. Det holder nogenlunde stik men vi tager vores tid så det bliver til 700+dage så vi håber på at vi har penge nok…

Træning til turen?
Ja og Nej hvad vi mener med det er at man kan ikke træne sig op til en tur som denne det sker simpelthen undervejs. Men vi havde nogle ture inden vi tog afsted for at forberede os og vores udstyr. Men vi prøvede at cykle et par gange om ugen for at sørge at vi ikke startede fra nul.

Pakkeliste? Hvad har I med?
Det er en lang liste…. Se på vores hjemmeside der har vi en ikke komplet liste :)

Hvor mange kg. har I på hver cykel?
Vi ved det ikke men noget i denne stil :)
Susanne ca 25kg +/- vand og mad + cykel ca 16kg total 41kg. Med vand og mad omkrig 50kg
Martin ca 30kg +/- vand og mad + cykel ca 16kg 46kg. Med vand og mad omkring 55-60kg

Læs om Mojo og Isaba, det er de to cykler som viser Susanne og Martin verden...

Hvor vigtig er vægt kontra komfort?
Holdbarhed, Komfort, vægt

Hvor lang er jeres tur?
Ca. 25.000 km.

Hvor mange lande skal I igennem?
Omkring 23, Holland, Tyskland, Østrig, Italien, Albanien, Makedonien, Grækenland, Tyrkiet, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakstan, Kina, Mongoliet, Sydkorea, Laos, Thailand, Myanmar, Indien, Bangladesh, Nepal. plus Rusland og Nordkorea men ikke på cykel :)

Er det en rejse hvor vi følger jer eller er det en rejse for nødhjælp til Afrika etc.?
Det er en rejse for os hvor vi deler vores liv med de mennesker vi møder undervejs. Vi samler ikke penge ind til nødhjælp. Det at vi cykler mest udenfor byer og følger ikke rigtig andre turister gør at vores penge bliver brugt hos den lille købmand eller markedsplads. Vi tror på at det er godt at sprede pengene på denne måde.

Hvad regner I med at få ud af rejsen?
Vi regner med at lære meget om de kulture vi rejser i gennem. Ja faktisk vil vi gerne lære hvordan andre mennesker lever med hinanden. Samtidig vil vi gerne tage lidt afstand fra den vest europæiske leve stil.

Hvordan var det at stå og kigge ned af vejen og tænke “Nu er det nu…” og tager jeres første træd i pedalerne?
En dag vi aldrig glemmer! Vi vidste ikke hvad alt dette skulle betyde for os. Nu kan vi kigge halv vejs og er meget glade for denne chance vi har taget.

turcykling fra holland til kina

Hvor langt er I nået?
ca 17000km

Følg deres rute her...

Hvordan har røven det? Er det ikke hårdt at cykle så meget?
Godt du spørg lige ud! Vi har ikke store problemer med røven eller bagen for dem der ikke kan sige røv. Vi har meget gode sadler og cykler med cykel shorts. Da vi begyndte havde vi lidt ondt de første par uger men ikke rigtig siden.

Har I en rytme på cyklerne? 
Rytme er noget der kommer af sig selv når men lever som vi gør men ikke nogen fast rytme.
Vi står gerne op med solen og går i seng igen når den går ned. Vi vil gerne cykle mellem 60 - 100km det tager mellem 5-8 timer. Så dagene de former sig der omkring.

Hvor mange lande har I besøgt indtil nu?
Det er blevet til 16 lande.

cykeltur fra holland til indien 25000 kilometer paa cykel

Højdemeter indtil nu?
Højste bjerg var 4655m.
Total ca 95000m taget fra GPS’en

Budget indtil nu?
ca 35€ pr. dag

Hvordan overnatter I? 
Vi har vores telt som er vores hjem det meste af tiden. hvis vi ikke campere er vi gerne inviteret hjem til nogen. Vi bruger også warmshowers.org eller couchsurfing.com som er online foreninger hvor man kan kontakte andre mennesker og få love til at blive hos dem. Den sidste mulighed er Hostel/vandrehjem og små hoteller. I Kina kan man finde så kaldte “Trucker motel” som er meget billigt men også meget meget simpelt.

kina paa cykel

Har det været et problem at finde steder at sove? 
Ikke rigtigt vi er meget kreative! Men I starten skulle vi vende os til at slå teltet op på meget fremmede steder. I Iran fandt vi hurtigt ud af at frugt plantager var de bedste steder.
Vi har et lille regel sæt for vores camper pladser
Hvis der er mennesker i nærheden så spørger vi dem om vi kan sætte vores telt op.
Hvis der ikke er nogen i nærhed som prøver vi at gemme os godt

godt overnatningssted paa cykeltur plantage

Hvis planen ikke holder er det som regel der man oplever noget - eller i det mindste kan grine af det nogle dage senere?
Vi holder hoved koldt og tager det som en oplevelse. Men da vi ikke rigtig har en plan er vi ret flexible.

Spændende mennesker I har mødt på jeres vej? 
Det er svært da vi har mødt så mange gode og spændene mennesker! Men hvis vi lige skal fortælle om en person, så er Uruzbek ret spændene.
Uruzbek bor højt oppe i Pamir bjergene i Tajikistan. Vi mødte Uruzbek

Oruzbek

en aften da vi skulle til at finde et sted at campere, det blæste en halv pelikan og vi var oppe omkring 4100m så var lidt koldt. Men som det ofte har været kom vi forbi et lille hus, vi bakkede på og spurgte om vi kunne slå vores telt op i ly for vinden. Men uruzbek inviterede os hurtig indenfor og før vi vidste af det kom hans kone fra en anden landsby og lavede mad til os alle sammen. Uruzbek er vejarbejder og tjener ca 1€ om dagen ved siden af er han guide på jagt turer hvor

rige mennesker kommer for at jage Marco Polo fåret. hvis de finde det rette får og skyder det skal de ca betale 15000€ for trofæet.

Menneskers gæstfrihed?
Det er næsten ikke til at tælle hvormange gange vi er blevet inviteret hjem til fremmede mennesker undervejs. Men det er så specielt hver eneste gang! Her i Mongoliet bor menneskerne stadigvæk i telte kaldet en Ger. Her har Martin sovet flere gange med hele familier.

gaestfrihed verden er skoen

Europa vs. Asien, hvad er den store forskel?
Vi er alle sammen mennesker, der er ingen store forskelle! Men sprog og mad forandre sig jo mere øst man kommer. Men vi er ikke så forskellige som man gerne nogle gange vil tro. En stor forskel er den materielle rigdom vi har i vesten som mange detsvære drømmer og stræber efter. Men hvem ved hvor længe vesten bliver ved med at være de rige??

Jeres værste oplevelse med mennesker?
Ja godt spørgsmål og et spørgsmål alle spørger! Men vi har ingen slemme oplevelser. Tror det har meget at gøre med hvordan man selv kigger på verdenen. En enkel gang mens vi sov i teltet kom der en bil med nogle fulde mænd men vi fik snakket dem væk igen. Det var i Iran og de var mere nysgerrige end de ville noget dumt.

Uheld på cyklen?
Ja der er et par men den værste var nok da Susanne faldt på cyklen i Albanien og slog hovedet hårdt i vejen så hendes hjelm flækkede midt over. Det var et sek. af uopmærksomhed og hun kørte skævt på vejkanten og styrtede in vejen. Der skete ikke meget mere end nogle store blå mærker.

Hvor mange gange er I punkteret/anden rep. af cykel?
ca 9 punkteringer i total. ikke rigtig nogle problemer ellers. Tabt en skrue osv. Men vore cykler er super super stærke se vores hjemmeside.

Værste vejr oplevelse?
Oversvømmelser i Grækenland hvor vi cyklede gennem kloak vand til op over anklerne.
Cykle 470km gennem ørken på 4,5dag i mod vind
Gennem Mongoliet med dags temperature mellem -10 og -26 det var lidt koldt nogle gange.

Når man er af sted så længe to personer, skal man vel virkelig kende hinanden og man lærer vel også personen at kende helt ind til knoglerne. Hvordan tager I minusdage og plusdage?
Vi har kun gode dage…… Vi har selfølgelig gode og dårlige dage. Men vi prøver at hjælpe hinanden og komme ud på den ande side med et smil. Nogle gange cykler vi med lidt afstand for at havde lidt plads til at køle af.

Bøvl ved grænser/visa?
Ja helt sikkert central asien er berømt og berygtet for deres visum regler og korrupte vagter. Men det er gået okay. Vi har ikke betalt nogen under bordet. Men vi har in fyldt mange formularer, svaret på mange spørgsmål. Men hvis man bare gør sit bedste og giver dem hvad de vil se går det godt….

Hvad har I fået ud af rejsen indtil nu?
Det er svært at svare på! Vi har fået så meget at vi ikke altid kan skelne mellem alt det vi har set, lært, smagt, lugtet, hørt. Men vi har lært meget om kulture i denne del af verdenen. Religion og dens udvikling. Vi har personligt lært at vi ikke vil leve som vi gjorde travle med arbejde, bil og

lejlighed. Vi vil leve mere i et med natur og andre mennesker.

Har rejsen levet op til håb og drømmene? 
Et stort JA!

cykeltur gennem oerken

Har I et budskab inden start?

Forberedelse og spørg andre der har været på en ligene tur. Så kommer man frem!

Har I et budskab efter start? 

Cycle on and keep calm :)

Har I sponsore?
Vi er 120% selv finansieret. Men har fået et par gaver af vores familier undervejs.

Vil du vide meget mere om Susanne og Martin så besøg deres hjemmeside Twisting Spokes her... husk også at du i højre side på deres hjemmeside kan tilmelde deres nyhedsbrev og følge dem videre.

Læs også:

 Turcykling i Nordnorge  Sikkerhedsudstyr og signalering  Valg af hængekøje
 turcykling i nordnorge  sikkerhed paa vandretur  valg af haengekoeje

Er der spørgsmål der trænger sig på, stiller Susanne og Martin op og svare dig i forummet, så stil dit spørgsmål til dem herunder (kræver login):

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.