Penge til lang vandretur
Jeg valgte at arbejde ud fra princippet ”Better safe than sorry”, hvilket vil sige, at jeg sikkert på mange områder og i manges øjne, har skudt langt over, hvad den enkelte post egentlig vil koste. Men det er netop det mit budget princip går ud på. At der gerne må være god margin fra den budgetterte pris til den virkelige.
På denne måde er jeg sikker på, at jeg ikke møder nogle ubehagelige overraskelser undervejs, og skulle jeg alligevel gøre det et enkelt sted eller to, så er der mange andre poster i budgettet, som jeg kan hente fra.
Et budget handler ikke om, at hver enkelt post SKAL overholdes. Jeg vil mene, at det stort set er umuligt at lave et budget, der ikke et eller andet sted overskrides. Et budget handler om, at der til syvende og sidst er sorte tal på bundlinjen.
Og et budget tager tid at lave ordentligt.
Det er ikke bare noget, der lige klaskes sammen på en enkelt weekend. Som Klovborg osten ville ha sagt ”Et budget tager den tid et budget skal ta”.
I den oprindelige turplan, var der ikke noget budget, og udstyr m.m. blev købt ind i blinde, uden at tænke på, om det nu også var nødvendigtog uden den store tanke på, hvad det kostede. Og det er farligt, hvis man som jeg godt kan lide grej ;-)
Udstyret blev vel egentlig ikke købt ind i blinde, men blev prøvet og testet, og der blev kigget på mange alternativer. Men uden et ordentligt tur budget vil jeg sige, at der er røget et par tusind lapper over disken – brugt på udstyr der vel nok ikke var helt nødvendigt.
Men efter at den oprindelige plan blev skrinlagt, og jeg stadig var fast besluttet på, at turen skulle føres ud i livet, så gik jeg tilbage i arbejds modus, og lagde en plan for, hvordan turen skulle kunne gennemføres.
Og starten var et godt gennemarbejdet budget.
Til at starte med lavede jeg et regneark, hvor jeg lagde de enkelte poster ind. Flybilletter, diverse transport (hvor vandring ikke er muligt), beklædning, overnatning, mad, diverse udstyr, IT/Kommunikation og noget man bestemt heller ikke må glemme, de private udgifter hjemme mens man er undervejs.
Da jeg var tilfreds med mængden af poster på budgettet, begyndte jeg at ligge værdier ind på de enkelte poster.
Flybilletter blev egentlig ikke tjekket ret grundigt, for jeg valgte at tjekke priser via SAS’ hjemmeside. Hvorfor er egentlig ret simpelt. Turen til Nordkapp må bare ikke gå galt, mest af alt af hensyn til bagagen og alt mit udstyr – vognen alias ”The mule” bl.a. I Norge skal jeg skifte fly i Oslo til Alta og videre fra Alta til Honningsvåg. Den sidste del af rejsen foregår ikke med SAS men med et datterselskab til SAS – Widerøe. Og min erfaring med flyrejser siger, at hvis to forskellige selskaber skal håndtere din bagage mellem flyskift, er chancen for at der sker ”fuck-ups” større end hvis det er samme firma. Så derfor SAS – og desuden så er de ret dyre at flyve med, så at tjekke priserne der går hånd-i-hånd med mit princip ”Better safe than sorry”.
Jeg arbejder med et ”levende budget”. Det vil sige, at jeg løbende tjekker priser på ting, jeg ved kan ændre i pris. Og her er flybilletter et af de punkter, jeg tjekker løbende. Den indlagte budget pris på ud-rejsen er 5.500,- som skal inkludere billet samt transport af ekstra bagage, vogn og træksele. Prisen på billetten i dag er 1.800,- (flex billet koster 3.700,-), så er der i værste fald 1.800,- tilbage til ekstra/special bagage og det skulle vidst række rigeligt langt.
På samme måde har jeg arbejdet mig igennem alle poster på budgettet.
Men der er også enkelte poster, hvor det ikke er muligt, at tjekke priser eller er en så stor opgave, at jeg har lagt en god pose penge i posten.
En sådan post er diverse transport.
Diverse transport dækker over transport udgifter man andre midler end mine fødder. Båd, Bus eller tog, kan i enkelte tilfælde blive nødvendigt, hvis ikke jeg er heldig at få lift med private.
Nu er formålet med turen vandring, og diverse transport skal derfor kun ske, hvor vandring ikke er muligt. Eksempelvis vil jeg allerede under dag to være nødsaget til transport med bus, da en del af ruten denne dag går gennem en tunnel under vand. Så her er der ikke noget valg.
Andre steder kan jeg gå over fjeldet, hvis der er tunnel. En del gange omkring Molde-Ålesund-Stavanger i Norge skal jeg med båd, da der her er mange små øer, som kun er forbundet med båd (dejligt med lidt lokal kendskab ).
Men jeg ved ikke hvordan det vil være i Italien, så derfor er der også her, lagt en god pose penge til side. Diverse transport posten hedder 5.000,- for hele turen.
Jeg har også under turen valgt at have lidt kommunikations udstyr med, for at kunne skrive video dagbog, tage en del billeder/video af oplevelserne, så der er lidt at lave foredrag af bagefter, men også til at kommunikere lidt med familien hjemme (dette var et ”krav” fra mor Kirsten ;-).
Kamera og objektiver havde jeg fra før, men måtte investere i ny lille bærbar og lidt GoPro gadgets.
Ting der måske ikke lige er nødvendig for turens gennemførelse, men som jeg ser nødvendig, for at kunne dele turen med andre via billeder og video.
Ud over ting, der direkte har forbindelse til turen, er der også ting, der ikke har en direkte forbindelse.
De hjemlige udgifter er sådanne poster. Udgifterne her svinger naturligvis fra person til person fra familie til familie.
For min del består de hjemlige udgifter i indskud til ny lejlighed (har valgt at opsige min lejlighed fremfor at fremleje den), månedsløn efter hjemkost (indtil den første løn tikker ind på kontoen igen), billån etc.
Og sådan kunne jeg fortsætte i en uendelighed (sådan næsten da) med resten af posterne i budgettet, men princippet med indlægget her, har været at forklare, hvordan jeg har arbejdet med budgettet. Forklaring af de enkelte poster kommer løbende i de kommende indlæg her på Outsite.org.
God tur derude
Mvh
Jesper
http://jespersvopwalk.blogspot.dk/