Vandretur fra Skagen til Italien

Om 6 uger går det løs. 2½ års planlægning afløses af et år med vandring. En ret så længe ventet begivenhed, som, hvis jeg nu skal være helt ærlig, jeg har gået og talt ned til, på samme måde, som et barn tæller ned til juleaften. Ekstrem vandreture fra Skagen til Italien og tilbage igen.

ekstrem vandretur fra danmark til italien

Svop Walk - Jesper Svop

Når jeg nu ser tilbage på starten for 2½ år siden, så sidder jeg og griner lidt af mig selv. Tankerne går hen til filmen ”Wild”, og om hvordan Cheryl Straied køber udstyr i blinde uden egentlig at ane, hvad hun har købt og hvorfor. På samme måde købte jeg i starten udstyr i blinde, uden reelt set at vide, hvad jeg skulle bruge enkelte dele til. I dag er meget af det smidt ud, noget givet til velgørenhed, mens det sidste er blevet i udstyrskassen.

jesper svopTøjet og skoene har jeg på mærkværdig vis ramt næsten spot on. De eneste tilføjelser siden det første store køb, har været et par Meindl støvler samt et par vandre sandaler af mærket Teva. Jeg har også testet både tøj og sko på mange vandrede kilometre i stort set al slags vejr, så jeg ved hvad styrker og svaghederne er, hvordan den bedste sammensætning er (lag-på-lag). Der er også blevet plads til et par Sealskinz sokker (vandtætte strømper) samt Sealskinz handsker. Handskerne har vist sig at være vel nok det bedste køb, jeg har gjort.
Mest tilfreds er jeg testen af de forskellige sko, jeg har købt. De er testet på en lidt hård måde, som har givet mig en god viden om, hvor på fødderne eventuelle vabler kan komme.

Testen af de forskellige sko er foregået på den måde, at jeg i hvert eneste par sko – dog ikke vandresandalerne – har gået en lang tur (+30 kilometer) uden nogen former for vabel plaster eller andet forebyggende materiale. Bare på med et par sokker og ud at gå. Resultatet kom i form af ret så smertefulde vabler rundt omkring på fødderne. Det positive her er, at jeg nu ved, hvor på fødderne vablerne kommer, og jeg kan forebygge, så vablerne ikke gentager sig. Jeg bruger Tensoplast på de steder, hvor jeg har anledning til at få vabler, og siden har jeg ikke haft en eneste vabel. Tensoplasten kan blive siddende i flere dage, så jeg ikke behøver det store lager med på turen. Et par ruller eller tre holder et langt stykke af vejen. Mange bruger almindeligt plaster, som er væsentlig billigere, men det har en tendens til at ”rulle” af efter én dag, hvor Tensoplasten bliver siddende i flere dage.

Vognen aka ”The Mule” (jeg skal altså ha’ fundet et bedre navn) er også gjort færdig. Alt er testet og klart. Faktisk har jeg lavet den sidste forberedelse til vognen i dag. En lapning af det ene hjul – der sad en stor fed torn i dækket fra den sidste tur. Overtrækket er imprægneret to gange, så det kan holde til en god del regn, de bevægelige dele er smurt med kobberfedt, så der ikke er noget, der bliver slidt alt for hurtigt. Jeg har også købt et par ruller med FiberFix, som er en slags gaffatape på steroider. Når det først er hærdet, så er det lige så stærkt som stål, så skulle noget af aluminiummen knække, så er jeg også godt forberedt her (selvfølgelig har jeg også en rulle gaffatape med – never leave home without it ;-)

På overnatningssiden har er der også blevet plads til et par nye ansigter. Jeg har købt en tarp, som jeg monterer ved hjælp af mine vandrestave, så jeg slipper for at slæbe stænger med til den. Bliver spændende at prøve den – vejret har jo ikke ligefrem været det bedste her i DK endnu. Jeg har også købt et ekstra underlag, egentlig kun for at beskytte det Therm-A-Rest, som jeg købte fra starten. Jeg er også blevet rigtig glad for mit Thermo-lagen, som jeg havde med på Hærvejstur i uge 15. Det gav lige den sidste gode varme i soveposen.
Det eneste, der mangler at blive gjort mht. udstyret er at få lagt waypoints på min gps samt hentet nogle forskellige apps til telefonen, som kan være med til at forbedre tur-oplevelsen.

Udstyret er altså stort set klart, men udstyret er ikke det eneste, der kræver en mængde forberedelse, når man tager ud og vandrer i et år.
Man skal også gøre op med sig selv, hvad man vil prioritere på turen. Jeg har x-antal kroner til turen, inden jeg må vende snuden hjem, for igen at tjene lidt kroner til dagen og vejen. Så hvad vil jeg prioritere at gøre, for de penge, der er til rådighed?
Nogen vil prioritere bare at hygge sig, og når pengene er slut, så er turen slut, uanset om man har nået sit mål eller ej. Andre har som mål, at gå så mange kilometer som muligt, uden at skelne til om man får oplevet noget. Alle der begiver sig ud på en længere tur, har hver sin tilgang til tingene, og det skal der være plads til.

vandrensning

Vandretur fra Danmark til Italien

Jeg har valgt at prioritere at nå fra start til mål (Skagen til Italien langs den Italienske vestkyst og hjem igen via den Italienske østkyst) på den tid, der er til rådighed. Så kan det godt være, at der er enkelte ting, jeg ikke når at se, men sådan må det så være. Jeg har dog 1½ dag om ugen samt den tid, jeg ikke bruger til at vandre, hvor der er plads til at stoppe op og opleve i stedet for kun at gå.
I og med at jeg har valgt at prioritere, at gennemføre fra start til slut, har det krævet en form for ruteplanlægning. I starten planlagde jeg en rute for hver dag. Men det blev lige en tand for stramt – der skal også være plads til følge pludselige indskydelser. Så jeg valgte i stedet at ligge en uge-plan. På denne måde har jeg mulighed for at stoppe op og opleve spændende ting samt snakke med spændende mennesker. På den anden side har jeg også et mål, jeg skal nå inden ugen er omme, så jeg er sikker på, at jeg når målet, inden for den afsatte tid. Det kræver disciplin, og den er vigtig at overholde, når man som jeg prioriterer at gennemføre turen. Eksempelvis har jeg en uge, hvor jeg ikke skal vandre mere end 100 km (Rom-Frosinone). Her har jeg masser af tid til at opleve verdens fedeste by. En anden uge skal jeg vandre 212 km (Bari-Foggia), her bliver der så knap så meget tid til at opleve. Jeg kan også vælge at vandre nogle flere kilometre i en uge for så at slappe af en anden. Uge målet er altså med til at sikre, at jeg holder mig til planen, og ikke fraviger alt for meget. Kommer jeg for langt bagud, må jeg droppe oplevelser. Hver sin tur – hvert sit mål med turen :-D

jespers walk ekstrem vandretur

Hvad jeg skal opleve på turen, vil tiden vise. Jeg vil prioritere historiske steder frem for kulturelle, besøge så mange fodbold stadions (mere om hvorfor senere i artiklen) som muligt. Men når jeg kommer til Italien, så bliver det noget helt andet, der står på menuen – bogstavelig talt.
Jeg er så heldig, at have en god ven – Ole Udsen – der er freelance vinskribent, og et omvandrende vin leksikon (google opslag for de unge læsere ;-) ), når det drejer sig om Italiensk vin. Af ham har jeg fået hjælp til en lækker rute, som går forbi en masse fantastiske vingårde. Så i Italien bliver vingårde en prioritet frem for meget andet.

Ruten

Hele ruten kan ses på min tur blog på www.svopwalk.dk Klik på "Rute" i venstre side af bloggen, og kom endelig med gode forslag inden for rutens rammer, hvis I har nogle forslag til, hvad jeg måske bør se.
Oprindelig gik turen fra Nordkapp til Italiens sydspids, men grundet jeg ikke følte at turen kunne gennemføres økonomisk forsvarligt med dette udgangspunkt, så valgte jeg i stedet at starte fra Skagen og vandre til den oprindelige mål by – Melito di Porto Salvo – og videre derfra hjem til Danmark og min fødeby Svendborg, langs den Italienske Østkyst.

Ruten er på 8956 km + det antal kilometre, jeg nu kommer til at gå forkert samt det jeg går, når jeg skal ud og opleve de forskellige byer. De 8956 km skal gennemføres på 53 uger. Og med 5,5 vandredage om ugen, giver det et snit antal vandrede kilometre på 30,7 km om dagen på vandredagene. Mange vil sige, at det er et voldsomt stort antal kilometer, der skal vandres, men hvad man lige skal huske på er, at jeg ikke skal lave noget som helst andet end at vandre og opleve. Jeg kan vælge at det skal tage 12 timer at vandre de godt 31 km, eller at det skal tage 7 timer. Jeg kan holde pause hver time, hvis det er det, jeg har lyst til.

jespers walk

Den megen tid der er tilovers hver dag, vil jeg tro kan blive en udfordring. Skal jeg sidde og glo i teltet, når der ikke er noget at opleve, for der vil utvivlsomt være steder ude på Karl Tyndskids mark, hvor der ikke sker noget.
Når nu jeg har en del tid tilovers, kan jeg jo lige så godt benytte den til gøre noget godt for andre. Derfor har jeg sammen med PLAN Danmark oprettet en indsamling, hvor evt. indtægter under turen samt efter turen (under turen går hver en krone til formålet – efter turen halvdelen) går til vores fælles valgte projekt. Dette giver mig lidt at se til, når jeg sidder i teltet om aftenen. Det kan være artikler til diverse blade og aviser, forberedelsen til en bog og/eller foredrag.
De indsamlede midler har PLAN og jeg valgt skal gå til PLAN’s arbejde med skole og uddannelse i Kenya’s fattige Bondo distrikt. Målet er 50.000,- og du kan læse mere om indsamlingen samt støtte den, hvis du har lyst, på denne side : http://charii.com/dk/projekter/skoleprojekt-i-kenya

Jeg nævnte før, at jeg vil besøge så mange fodbold stadions som mulig. Forklaringen på hvorfor er egentlig ret simpel – og så alligevel ikke. Som en bette knægt voksede jeg op med fodbold, og det har været en stor passion lige siden, ligesom det at vandre er blevet det i mine voksne år. At besøge fodbold stadions rundt om i Europa, har længe været en stor drøm, og når jeg nu alligevel smutter forbi klubberne på vejen ned gennem Europa og tilbage igen, så kunne jeg jo lige snuppe en signeret trøje med, fra de klubber der nu gerne vil støtte indsamlingen. Trøjerne vil blive solgt på auktion, når jeg kommer hjem, og hver en krone går til indsamlingen.
Med indsamlingen på plads og alle de oplevelser, der ligger og venter i det kommende år, tror jeg at min dagligdag, bliver passende pakket med oplevelser og opgaver.

svopwalk

Apropos dagligdagen, så er den nuværende begyndt at tilpasse sig turen mere og mere. Flyttekasserne er bragt fra kælderrummet til lejligheden og bøger,DVD’ere m.m. er så småt på vej i kasserne. Bilen er solgt til en kollega, den gamle kat (15 år) passes af min svigerinde og bror. Alt er efterhånden ved at falde i hak. Og jeg glæder mig helt vildt meget
Vi ses på Outsite om 42 dage og en gang om måneden derefter, når turen er startet. Her vil jeg poste en artikel, om den forgangne måned. I mellemtiden kan i følge små daglige opdateringer (når der er tilgang til wifi) på min Facebook gruppe (https://www.facebook.com/groups/jespersvopwalk). På min blog - http://svopwalk.dk/ - vil der komme længere opdateringer, så ofte jeg kan.
Fortsat rigtig godt forår og sommer – husk nu at komme ud og nyde naturen

Mvh
Jesper

Foto: Jesper Svop og Visit Skagen.

plan projekt kenya