På vandreeventyr til Italien

Vandreeventyr i den gode sags tjeneste

Hej Outsite, Det er nu 10 dage siden jeg startede vandreturen ”From Skagen to the toe of Italy and…..” og gennem de første 10 dage, har jeg allerede oplevet en hel del – både på den positive og negative side. Den første uge har budt på 5 vandredage, 2 hviledage og 176 tilbagelagte kilometer. Og jeg har lært rigtig meget på de 5 første vandredage.

ekstrem vandretur

De første vandredage

De fem første dage har været præget af et vejr, som jeg næsten ikke kunne have bestilt bedre. Måske en lille smule køligere og en smule mere vind, ville have været ønskeligt. Typisk Dansk at brokke sig, når noget er godt ikke sandt ;-)

Fra Skagen til Fårup lige uden for Randers, var det ufatteligt varmt, og når man går langs vejen, så er det ikke altid fordi der er så meget læ, så der er blevet rigt brug for solcremen. Venstre side af kroppen har været ekstra udsat, da jeg går mod syd og solen drejer fra øst sydover mod vest. Det betyder, at solen for det meste har skinnet på venstre side af ansigtet, og venstre øre fik sig da også en brandvabel på øreflippen. Jeg har brugt faktor 10 på armene de første 3 dage, som siden er blevet til faktor 20. Jeg har beholdt faktor 30 til ansigt og nakke/hals samt ansigtet.

Overnatningerne er for det meste fundet sted i teltet, men det er også blevet til en enkelt overnatning i shelter. De første to dage, var jeg så ”heldig” at shelteret var optaget, men i Rold skov havde jeg hele 10 shelters for mig selv. Teltet er bestemt ikke noget problem, men jeg foretrækker helt sikkert shelter, når jeg har muliugheden for det. Shelterpladsen Knivsholdt hovedgård var den første jeg overnattede på. Desværre i telt, da en skoleklasse havde optaget alle shelters. Jeg kan på det varmeste anbefale denne shelterplads, hvis man skulle være så heldig at komme forbi Frederikshavn.

morgenmad paa ekstrem vandretur

Det meste af min tur foregår langs landevejen og de cykelstier der løber langs med den. Men kan argumentere både for og imod at vandre langs landevejen, men jeg har valgt det for at opleve de små bysamfund, der løber langs turen til Italien og tilbage igen. Enkelte ture fører mig dog også gennem naturskønne områder, som bl.a. Rold skov, som er helt sublim at færdes i. Der er fyldt med vandreruter, og den besidder et helt fantastisk shelter ved Mosskov pavillonen, der ligger lige ned til Store Økssø. Søen kan der bades i, der er tilgang til toilet og vand, så der mangler ikke noget her. Skoven er fuld af dyreliv. Jeg var så heldig gennem de 4 kilometer jeg vandrede gennem Rold skov. Jeg så både mår, rådyr, musvåger samt hvad jeg og en fælles turgåer mente var en rød glente, som er et pænt sjældent syn i Danmark.

I mine forberedelser til turen har jeg vandret en god del kilometre, men i disse forberedelser, har jeg kun været fokuseret på at træne fødderne og bentøjet til at gå langt, og det har ikke været noget problem, at tilbagelægge 40+ km. Hvad jeg derimod IKKE, har været opmærksom på, er hvordan vægten fra rygsækken trykker på fodsålerne. Rygsækkens vægt vil alt andet lige trykke tilsvarende ekstra på fodsålerne, og min rygsæk var desværre alt for tung til at starte med, noget jeg først havde mulighed for at ændre ordentligt på ved den første hviledag.

vandretur fra skagen til italien

Når man går langs vejen, vil man opleve et lidt andet tryk på fødderne, end når man går i skoven langs stierne eller på fjeldet i den fri natur. Her har man et stort set lige fordelt tryk på højre og venstre fodsål. Går man langs vejen er det en anden sag. Hvis der er cykelsti langs vejen, så er det optimalt, men er der ikke, så er man nødt til at trække så langt ud i vejkanten som muligt. Og her bliver trykket mere lagt over på venstre fod, da vejen ”hælder” en lille smule, så regnvandet kan løbe af vejbanen. Dette har medført, at jeg i løbet af de første 5 vandredage, har overbelastet venstre fod, så den er, eller rettere sagt har været, hævet så meget, at jeg har været nødt til at købe et par støttestrømper og holde et par ekstra dages pause, så hævelsen kan fortage sig, og foden være klar til nye vandredage. I tillæg har jeg kortet de enkelte dage ned til maks. 25-30 km, og holde en del længere pause(r), end jeg har gjort de første 5 dage. Foden er nu i skrivende stund, stort set tilbage til normal status, så i morgen – søndag den 12.06 – er jeg klar til at genoptage vandreturen, med overnatning i shelter beliggende lige ned til Skanderborg søerne.

jesper svop vandretur

Den tunge rygsæk tillægger jeg også en del af skylden for, at fødderne har været overbelastet. Når jeg ikke har trænet ordentligt, var det rigtig dumt, at gå videre med en så tung rygsæk. Ved den første hvilepause gennemgik jeg udstyret igen, og fik smidt 6,5 kilo udstyr af, som jeg gerne ville have haft med, men som ikke er en stor nødvendighed. Jeg kan nu ligge rygsækken op på toppen af vognen, uden jeg behøver at frygte for vognens maks. belastning. Her bliver den liggende, så længe jeg går langs vejen. Når jeg kommer på skovstier eller smalle fortov, så ryger den på ryggen igen, så vognen er nemmere at dreje med.

Jeg ønsker alle på Outsite.org en fantastisk sommer, og jeg håber at I vil få lige så mange rigtig gode oplevelser på jeres vandreture samt at I vil dele dem med alle os andre her på Outsite.

Skulle i få lyst til at læse dagsrapporterne, så kan i læse dem på www.svopwalk.dk, hvor de bliver opdateret så snart jeg er i nærheden af gratis wifi :-D I kan også følge med på Facebook, som jeg opdaterer hver dag med små hurtige historier og billeder.
På gensyn i juli :-D
Mvh
Jesper Svop Jørgensen

Interview med Jesper Svop

"For en halv time siden var, der afgang fra campingpladsen mod Grenen. Lige nu sidder jeg på Grenen og reflekterer over de sidste 2 1/2 år. Om 5 minutter går starten." Jeg læser opdateringen på Jespers Facebookside "From Skagen to the toe of Italy and...". Jeg kan selv  mærke suset i maven og tænker på min ven Jesper og hvordan han må have det.

Jeg talte første gang med Jesper for 1,5 år siden. Jeg havde tilfældigvis faldet over hans projekt og fundet det fascinerende. Jeg havde lige interviewet Charlie fra "Walking for Water" og var nysgerrig på hvordan man egentligt planlægger en så ekstrem vandretur - 14 dage kan man være 6-8 måneder om. Charlie har selv den skønne Ungdoms-gå-på-mod og har kastet sig ud i projektet, men da Jesper tager telefonen, møder jeg noget helt andet.

jesper svop

Efter 2 timers samtale, er jeg kun blevet mere interesseret og er meget klogere på hvordan man kan planlægge et så stort projekt. Jesper har sparet op og har tænkt sig at gøre det i 1,5 år mere. Ikke nok med at der skal være til turen, der skal også være til det uforudsete, opbevaring og ikke mindst opstarten når han kommer hjem.

Det er et projekt jeg kan forstå. Jeg har talt med mange eventyrer der enten siger: "Gør det bare" eller for at citerer Charlie: I'm just your ordinary guy - If I can do it, so can you!". Charlies vinkel er rigtig fed og jeg kan se mig selv for 10-15 år siden med sammen mod. De fleste taler dog udenom. Enten har de bare forladt det hele og lever fra dag til dag eller også er de tavse. Er det mon dem der har været så heldige at vinde i Lotto? Har de rige forældre/familie? Ikke Jesper. Jesper sparer langsomt op til hans drømmeprojekt.

Det kan jeg personligt relatere til. Med kæreste, to børn, hus, lån o.s.v. kan jeg ikke bare tage af sted. Hvis jeg gjorde det, ville jeg efterlade en familie i økonomisk rod og kaos. Jesper Svop kan jeg drømme mig væk sammen med. Det er et realistisk projekt, der er til at følge for mig og der hvor jeg er i livet.

"Det er Jesper!" stemmen er ikke bare glad, men også super stolt. "Hej Jesper det er Christian - hvordan har du det?". "Jamen jeg har det bare super godt!". Jeg er rigtig glad på Jespers vegne, endelig er han af sted! Jeg ved godt at jeg ringer lige som han skal til at gå videre på anden dagen og jeg ville egenlig bare ønske ham rigtig god tur, fra alle os på Outsite. Men Jesper har tid. Han har allerede smidt det meste af stressen og virker til at være meget i nu'et.

telt til ekstrem vandretur

Han er samtidig bund ærlig og vi taler om de tanker vi har gået og talt om på blandt andet Hærvejen, hvor vi tog en weekendtur. Han har allerede gået og grint over tanken "Hvad fanden er det jeg laver!?" og hvad fanden er det egentligt Jesper laver? Du kan finde mange af artiklerne her på Outsite eller læse på hans hjemmeside

"Hvordan er det endeligt at være af sted og det at have sluppet hverdagen?". "Jamen ved du hvad? Jeg kan stadig ikke helt forstå det. Det er en uvirkelig drøm jeg bevæger mig i - endelig er jeg af sted!".

Jeg vil gerne opfordre alle til at følge og støtte Jespers projekt, med indsamlinger til godtgørende formål og rejsen. Klik forbi hans Facebook gruppe og meld dig ind med et klik. Følg med fra kontoret og hverdagen og få et lile stykke eventyr hver dag.

Jesper - rigtig god tur ønskes du af alle her på Outsite.