Råd til til solo vandreture i nordlige Skandinavien- (Sverige? Norge? Finland?)

Mere
5 år 9 måneder siden - 5 år 9 måneder siden #31872 af Iivari
Jeg er ved at skulle planlægge en vandre rejse til det nordlige Skandinavien. Rejsen skal være enten i september eller oktober. Jeg foretrækker Sverige, men er åben for Norge og Finland også.

Turen er bl.a. en scouting tur hvor jeg skal filme og finde lokationer til en lille film og jeg skal jeg både have kamera (kompakt), stativ og batterier med. Derfor vil jeg gerne gøre det så nemt for mig selv som muligt i forhold til logistik, mens jeg stadig får noget ud af (na)turen og får tid til at opleve og lære det nordlige Skandinavien bedre at kende. Det ville jeg gerne gøre ved at holde mig til 1- eller 2-dags ture og have en base i en lokal by.

Jeg forestiller mig en samlet tur på omkring 5-7 dage.

Det ideelle scenarie ville være at finde en mindre by eller et tilkommeligt indlogeringssted hvor jeg kunne have base og hvor jeg ville kunne vandre ud i bjerglandskabet, gå ture på 5-8 timer og filme lidt i løbet af dagen. Hvis der derudover også var mulighed for at vandre ud til et shelter på en længere tur, overnatte i shelteret og vandre tilbage til basen næste dag ville det også være optimalt i forhold til at kunne opleve en morgen ude i landskabet. Om man kan overnatte ude er dog ikke en dealbreaker.

Med andre ord leder jeg efter et sted med gode 1-dags vandreture evt. med mulighed for en overnatning i et shelter 6-8 timer væk fra min base.

Jeg søger råd til steder og ruter, der har: følgende karakteristikker - eller noget der ligner :)
  • Fjelde/bjerglandskaber - Helst golde landskaber samt gode udsigtspunkter fra bakker/fjelde.
  • Shelters/hytter eller landsby i nærheden med overnatningsmuligheder. Da jeg skal slæbe på kamera og lydudstyr vil jeg gerne undgå at gå med telt og vil satse på mest at gå 1-dags ture.
  • En mulig base på ruten skal kunne tilgås med bus, tog, fly eller færge. Jeg har kørekort, men vil helst undgå at leje bil da rejsebudget er en faktor.
  • Jo tættere på polarcirklen jo bedre, men snakker vi lidt syd for Lapland eller nogle øer vil jeg ikke udelukke, at det også er interessant :)


Min base kan være hvad som helst: bed and breakfast, lejet værelse, vandrehjem, hytte. Det eneste krav er elektricitet pga. mit udstyr skal kunne oplades.


Jeg er åben for alle slags forslag også hvis de afviger lidt fra ovenstående.


Jeg har ok god erfaring med at vandre, har adgang til ordenligt udstyr og er i generel fin form, men dér hvor det for alvor halter, er min viden om den skandinaviske geografi. Jeg har aldrig vandret nord for Skåne i Europa så jeg kender ikke indgående til de forskellige Skandinaviske landes muligheder og traditioner i forhold til nationalparker, shelters og lokale transportmuligheder (når man ikke har bil). F.eks. ved jeg ikke om der i Lapland/Sverige er tradition for, at have lokale 1-dags vandreruter, som de f.eks. har i Skotland, Irland og Spanien.

Min egen første indskydelse var Lofoten, da jeg har været der før og ved der er rigtig fine forhold til 1-dags ture. Dog ville jeg gerne finde nogle områder på fastlandet, gerne i Sverige (ikke mindst fordi budget er en faktor og Sverige trods alt er billigere end Norge).


På forhånd tak!
Sidste redigering: 5 år 9 måneder siden ved Iivari.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
5 år 9 måneder siden #31875 af Fri, Luft og Liv
Overskriften siger "råd til", men det virker ikke som fokus i det du skriver?

Måske helikopter kunne være en mulighed. Der er vist nogen taxa-ruter.
Det er vel oplagt til scouting.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
5 år 9 måneder siden #31877 af Iivari
Helikopter er på ingen måde en mulighed, men tak.

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
5 år 9 måneder siden #31879 af Milho
Man kan komme med ret mange svar, til dine spørgsmål/tanker, så jeg prøver at sammensætte lidt:

Min baggrund er fra DR og hvis jeg var dig, så ville jeg køre/tage flyet op til Lapland til september (oktober er for sent, her kan du risikerer vinter).
Nærmere betegnet Stora Sjöfallet, hvor du finder et skønt sted.
Her er du "hurtig" adgang til to toppe, samt nogle dagsture. Du kan endda nå Sarek og hvis du har telt med (det kan du sagtens med en fast base), så kan du nå lidt ind i Sarek.

Du vil finde overdrevet lokationer
Du vil have gode chancer for Nordlys
Du kan overnatte fra 90 kr. og op. (dette inkl. bad, køkken og strøm til udstyr)

Jeg vil mene at du skal bruge 5 dage på lokationen ekskl. transport der skal oveni.

Ellers er skisportsstederne sydpå en mulighed. Åre osv. Eller Fulufjeldet, der ligger 10 timer væk.


Vh Christian
Følgende bruger(e) sagde tak: Iivari

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

  • Kenn
  • Gæst
  • Gæst
5 år 9 måneder siden #31880 af Kenn
Christians forslag er udmærket, men jeg har også et :)

Kør op til Hemavan, der er masser af gode toppe indenfor nogle timers vandring. Du kan være her en uge eller to mere en oppe nordpå ved Sarek og Abisko (som også kunne være et godt forslag). Hemavan er fint indtil starten af oktober.

I Hemavan kan du overnatte på STF's vandrehjem.

Herfra er der både Kungsleden og andre ruter op i bjergene.

boka.hemavantarnaby.com/en/todo?filter=c%3D12065&sorting=aa

Kort:
www.vindelfjallen.se/wp-content/uploads/2012/05/bvltOOG5.pdf

Video fra min tur i området:

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Mere
5 år 9 måneder siden #31881 af NOB
Et ord Jotunheimen.

Tolv timer fra København i bil eller bus. Her finder du Skandinaviens højeste bjerge koncentreret i et relativt lille område. Du kan bo på hytter og køre rundt mellem dem, du kan også bo i telt ved hytterne, hvis du vil spare en del penge. F.eks. Gjendesheim med adgang til Norges flotteste vandretur på Bessegen. Glitterheim for foden af Glittertind. Spiterstulen for foden af Galdhøpiggen (Nordeuropas højeste bjerg, Glittertind er det næst højeste). Leirvassbu som giver adgang til tre af de flotteste dale, forbundet af det meget specielle fjeld Kyrkja (ligner et kirkespir). Jeg har selv været i området i september flere gange med både flot vejr og møgvejr (også på toppen af Galdhøpiggen), så det er et lotteri. I oktober er risikoen for mere vinteragtige forhold større. Skal du udelukkende være et sted så ville jeg vælge Spiterstulen eller Leirvassbu som base.

God tur.

Hilsen
Niels

”Friluftsliv handler mye om å inspirere til et rikt liv med enkle midler”, Helga Synnevåg Løvoll

Min blog om vandring og friluftsliv
Følgende bruger(e) sagde tak: Iivari

Venligst Log på eller Opret en konto for at deltage i samtalen

Tid til at oprette siden: 0.188 sekunder