Kongernes Hike – opskriften på en succes

Kender du opskriften på en vandresucces? Hvis ikke, skal du tage med, når Kongernes Hike næste gang inviterer til ’vandring med et strøg af forkælelse’. Det gør de den 12-14. august 2022

Foto Kongernes Hike 21 Hanne Juul. Regn

Kongernes Hike i Nordsjælland 

Kongernes Hike er en 70 km hike i Nordsjælland, der gås over weekend i august. Vi – min kæreste Helle og jeg – købte os i januar 2021 plads blandt de lidt over 100 deltagere. Med alle de glade mennesker og den lækre mad, vi så på billederne fra 2020, kunne det ikke gå helt galt. Tænkte vi…

Foto. Eget billede Hellebæek. Kongernes Hike

Vi blev på ingen måde skuffet. Nærmest tværtimod. At det på førstedagen blev max-regnvejr på de sidste 10 km af de 26 km, kan selvfølgelig hverken bebrejdes brødrene eller den herlige flok af entusiastiske, orangeklædte frivillige. De tog regnen med ophøjet ro og knoklede løs ved grillen med vores aftensmad, med at fylde kaffe på kanden, og ja de var endda tid til at hygge med os deltagere. 

Vejrudsigten for Nordsjælland havde lydt på regn hen over weekenden, så vores orange HH-skaljakker var selvfølgelig med i dagstur-rygsækken. Vi fik en del smil og spørgsmål på den konto, for folk troede ikke mærkeligt, at vi var en del af KH-teamet.

Foto Kongernes Hike 21 Hanne Juul. Bagage

Dagstur-rygsæk, tænker du??? Jeps, sådan en gik vi med, for det er muligt at betale sig fra at slæbe den store med teltet, soveposen, kogegrejet m.m. Vi valgte at tilkøbe den luksus for sølle 125 kr. for os hver. Det var alle pengene værd, og det var vi tydeligvis ikke ene om at synes. Stort set alle valgte at få kørt rygsækkene.

Hardcore-vandrere, der er vant til at gå med mange kilo i rygsækken, vil måske tænke lidt negativt om det.  Måske, men vi hyggede os og fik hverken ondt i kroppen eller blev så trætte, som vi tidligere har oplevet på lignende arrangementer og egne ture. Det handler om at kunne nyde turen og være i nuet i stedet for kun at kunne tænke på at nå frem.

Det der med 'et strøg af forkælelse' mener KH-arrangørerne oprigtigt, for maden var ikke kun frisk tillavet og super lækker, der var også masser af den. Vi kunne tilmed købe kølig øl fra Bryggeriet Skovlyst eller vin. Øllene var ikke kølige. fordi det var koldt, men fordi de blev hentet fra en kølevogn. Sådan. Senere blev der sat lys og chips på bordene. Wauw. Morgenmaden var af den der skønne slags, du kan lugte på afstand: friskstegt bacon i rigelige mængder, dertil røræg, brød, ost, yoghurt mm. Jeg glemmer sikkert noget. Luksus i hvert fald. Det var det også ikke at skulle vaske op efter os, for ved både morgen- og aftenmåltiderne fik vi tallerken og bestik.

Foto. Eget billede . Mad

Frokost? Ja, den er også med i deltagerbetalingen – vi fik maden udleveret ved starten i Helsingør og igen hver morgen. Menuen lød på kogte æg, forskellige grøntsager og spegepølse. Klassikeren på vandreture var der også – du ved, den blå leverpostej fra Faaborg. Med små coronavenlige salt- og peber-poser var der tænkt på det hele. Eller næsten for vi kunne godt have ønsket os et stk. frugt: det kompenserede vi for undervejs, for her i sommeren 2021 var der masser af modne mirabeller og blommer. En flapjack eller et par små barer kunne vi også tage om morgenen. I goodie-baggen, orange naturligvis, var der andre lækkerier plus en foldbar kop fra Wildo. Vores koppe var orange, men andre var ikke lige så heldige at få signatur-farven.

Tilbage til forkælelsen. Vi kunne hver aften tage bad; den første aften i omklædningsrummene på sportspladsen i Esrum, den anden i en lejet toilet- og badevogn på overnatningsstedet nær den kommende Søborg Sø. Vi er vant til at være afsted over en weekend uden at have adgang til et rigtigt bad. På de ture må vi ty til andre måder at ordne det på, og det gjorde vi så også her. Men hvor var det dejligt at kunne komme på rigtige toiletter.

Begge aftener var der tryk på med hygge og spil, den første aften under store åbne tipier i læ for regnen og den anden aften i en lade på den gård, hvor der var underholdning og historiefortælling. På førstedagen havde der været en fortæller under frokostpausen, men det missede vi. I Esrum kunne vi komme på en mindre gåtur til det nærliggende kloster, hvor en guide indviede deltagerne i klosterets historie. Vi fravalgte dette - simpelthen fordi vi hyggede os i godt selskab ved bordet og så også på grund af regnen. Historien bag klostet kan man læse sig til. Det kan man ikke med hyggen. Jeg tror nu, at vi missede noget, forstod jeg på dem, der kom tilbage efter turen.

Foto Kongernes Hike 21 Hanne Juul. Hygge

Kongernes Hike er i sit grund-setup skåret over samme læst som Fjällräven Classic (Sydfyn) med tre etaper, hver med et pitstop cirka halvvejs, en turbog med info om stederne undervejs, to trykte kort, en trashbag / goodiebag og samaritter. Den frisk tillavede mad ses også andre steder.

Foto Kongernes Hike 21 Hanne Juul. Bo og Steen

Etaperne på Kongernes Hike 2021 var på 26, 23 og 21 km. En lille genialitet var, at der var lavet genveje på hver etape. Gpx-filer – altså ruterne vist i et elektronisk kort (app) - lå tilgængeligt på hjemmesiden. Det gjaldt både de regulære etaper og genvejene. Vi havde overvejet at tage en genvej, hvis vi ikke havde gode ben på dagen, men det gjorde vi ikke. Fokus fra d’herrer Bo og Steen, altså arrangørerne, var ikke på, at vi skulle gå den fulde hike. Nix, det var, at vi skulle nyde turen. Så godt. En forkælelsestur for voksne mennesker.

Jeg vil ikke komme ind på selve ruten. Kongernes Hike skal simpelthen prøves. Den er lagt sådan, så man kommer forbi flere af de historiske steder, som må have inspireret til navnet. Den er også lagt, så man kommer til at gå på alle typer underlag (skov, stier, vandkant, asfalt... ) og kommer igennem al den skønne natur, som Nordsjælland byder på. Cadeau for det.

Dommen

Kongernes Hike 2021 var et hit. Pyt med regnen og de våde sokker. Vi blev glade i låget over en absolut fed oplevelse med masser af glade deltagere og arrangører og over den lækre og frisk tillavede mad. Kongernes Hike var i det hele taget et arrangement, der bare virkede. Det var på ingen måde til at se, at det ’bare’ var nummer to i rækken. Vi ses igen til august 22.

Foto Kongernes Hike 21 Hanne Juul. Strandvandring

Billeder: Egne billeder og billeder af fotograf Hanne Juul. Anvendt af Outsite efter aftale med Kongernes Hike. 

Vil du vide mere

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.

Vandring i Danmark

Vandring i Danmark er godt og dejligt og de danske vandreruter bliver bedre og flere. Vandreture i Danmark tager dig gennem fantastiske landskaber, dale og fjorde, til smukke skove og strande. Du kan vandrer på lange vandreruter eller tage weekendvandreture og dagsvandreture. 

Hvor er det godt at tage på vandreture i Danmark?

Det er godt at tage på vandretur i Danmark, og du skal besøge hele landet. Fra vandreture i Jylland over fyn til gode vandremuligheder på Sjælland. Oplev vandring på den jyske heden, Møns Klint eller ved Silkeborgsøerne, hvor du kan spenderer en hel weekend med vandring, eller find de kortere dagsvandreture eller gåture, som f.eks. Syvårssøerne.

De 10 flotteste vandreture i Danmark

Disse 10 vandreruter er de flotteste vandreture i Danmark:

Hvornår er det godt at vandrer i Danmark?

Det er godt at tage på vandreture i Danmark hele året. Om sommeren er Danmark skøn, med rige muligheder for vandring. I ydersæsonerne skal du være opmærksom på vand på ruterne, hvor f.eks. Gudenåstien eller Kyst til kyst kan være oversvømmet visse steder. Søg derfor information om vandreruterne før du begiver dig afsted.

Hvordan kommer man i gang med vandring i Danmark?

Kom i gang med vandreture i Danmark ved, at besøge dine lokale vandreruter. Det kan til at starte med, være en lille lokal rundtur, og så kan du langsomt bevæge dig ud, på større og længere vandreruter i hele Danmark.

Tag med på vandreture i Danmark

Kom med ud på vandreture i Danmark. Vi har guidede vandreture, hvor vi vandrer sammen og tager overnatning i telt eller shelters.