Vandretur på Gendarmstien del 1

Gendarmstien er en af de smukkeste vandrestier, vi har været på. Vi gik der i april 2020 i en Corona-præget tid. Det er med rette, at stien har opnået status som europæisk kvalitetsvandrevej.

Udkig 1

Forberedelse til Gendarmstien

Helle og jeg begyndte at snakke om Gendarmstien tilbage i 2018, men andre turplaner skulle afvikles først. Da turforberedelserne så småt skulle i gang i efteråret 2019, rekvirerede vi et kort fra Sønderborg Turistkontor og tjekkede selvfølgelig turen ud på nettet. Der havde tidligere været en opslagslignende folder, men den var udsolgt og erstattet af det tilsendte kort og en i øvrigt fremragende hjemmeside. Vi blev også inspireret af flere turomtaler på Outsite, bl.a. en fra 2011 og en guidet tur, der skulle finde sted ugen efter vores tur.

Da 2020 ville være 100-året for genforeningen, var det vores forventning, at vi undervejs ville løbe ind i aktiviteter eller udstillinger om det. Vi havde især sat næsen op efter at skulle spise os igennem et fuldblods sønderjysk kaffebord, men ingen af delene lykkedes på grund af Corona-pandemien. Til gengæld fik vi en naturoplevelse af dimensioner og en kærestetur med fokus på nærvær.

Hygge i Iller

Transport

Vi havde valgt at starte turen i Kruså og afslutte i Sønderborg. Stien starter officielt i Padborg og ender i Skovby 84 km senere. Trods denne afkortning, med diverse afstikkere til indkøbssteder og uden detours til fjerntliggende teltpladser ville vi få en tur på 65 km fordelt over 5 dage midt i april. Det var fint for os at slutte i Sønderborg, for vi ville gerne efter turen se på byen, Dybbøl, Gråsten m.v.

Vi kørte til Sønderborg, hvor vi parkerede på en af byens mange gratis p-pladser. Sydtrafiks buslinie 110 går på hverdage hver time i retning mod Kruså og hver anden time i weekender. Vi havde 45 min til busafgang, så de 10 minutter, som det tog os at finde busstationen, efterlod os med god tid til frokosten. Turen til Kruså kostede kun 37 kr. med Rejsekortet. En nem og billig løsning.

Turens set-up og etaper

Vi ynder at tage på kombiture, hvor vi udnytter de forskellige overnatningsmuligheder undervejs. Det er skønt at sove primitivt i skoven med dens dyr som nærmeste naboer (og dem var der mange af især i Kollund Skov) og med et hyggebål at varme sig ved (godt her for vi var tæt på frysepunktet), men det er altså også skønt efter et par dage både at kunne tage et godt bad og nyde en kølig øl.

At etaperne har en tilpas længde, så man ikke smadrer sig selv, er helt naturligt. Hjemlige dagsture uden rygsæk er bare noget helt andet end at gå med alt på ryggen. På denne tur gik vi med henholdsvis 12-13 og 16-17 kg eksklusive vand.

Gendarmstien rummer gode muligheder for netop sådan en kombi-løsning. Det gjorde, at vi kunne strikke en god og harmonisk tur sammen med etaper af netop nogenlunde ens længde. Samtidig var det SÅ godt at gå der nærmest i vandkanten eller nogle steder ovenfor med fede udsigter. Turen gjorde, at vi kom helt ned i gear; dejligt efter 5 uger med Corona-travlhed på vores respektive arbejdspladser.

Udkig 2

Vores etaper og overnatningssteder var disse:
1. dag: Kruså-Kollund Skov. 5 km. Primitiv overnatningsplads med bål. Vand 5-700 m væk
2. dag: Kollund-Lærkelund. 16 km. Lærkelund Camping. DK-Camp
3. dag: Lærkelund Camping-Iller Strand. 13 km. B&B Hytten
4. dag: Iller Strand-Spejderpladsen Skelde Kobbel. 14 km. Bålplads og vand på pladsen
5. dag: Spejderpladsen Skelde Kobbel-Sønderborg C. 17 km

Skilt Strand

Kan jeg selv planlægge en tur på Gendarmstien?

Ork ja! Det er ikke svært at forberede dig på en vandretur ved Flensborg Fjord og slet ikke, hvis du vil gå med telt og kan tage af sted uden for ferier og lange weekender. Men også for dig, der vil tage turen og bo på B&B’s, er det nemt.

Gendarmstiens hjemmeside er en af de bedst understøttende og mest indholdsrige sider, jeg har stiftet bekendtskab i Danmark. Det gælder i planlægningsfasen, hvor man er søgende efter f.eks. overnatningsmuligheder og busstoppesteder, og det gælder undervejs, hvor den fungerer upåklageligt. Siden loader hurtigt og rummer alt det, de fleste har brug for. Ja, og mere til, for der er masser af bonus-info, som man kan hygge sig med undervejs.
Selv om der er mange overnatningspladser over de 84 km, kan de være optaget, når man kommer. Så er det godt med en Plan B og C, for på denne strandkantstur er der - af gode grunde - kun alternative overnatningssteder inde i landet eller længere fremme/tilbage.

I den forbindelse kan det være en god idé at installere den private app ’brug min baghave’. Oplysningerne findes også på den tilhørende hjemmeside. Her kan man finde flere privatpersoner, der tilbyder primært vandrere og cyklister at overnatte i deres have. Det er både smart og ønsket, at man som mulig havegæst kontakter ejeren inden besøget. Er pladsen optaget, behøver man jo ikke at gå skridtene forgæves. Et forhåndsopkald kan måske også resultere i en kop kaffe og en hyggesnak. Husk også at tjekke Udinaturen.dk, hvor en lang række overnatningsmuligheder kan ses.

Udinaturen Primi overnatning

På Facebook omtaltes i juli 2020 udfordringer med at finde plads på flere af teltpladserne, når flere grupper har valgt at skulle overnatte samme sted. Det er ikke så mærkeligt, for ifølge officielle tal har langt flere gået på stien i år. 43.000 personer er der målt i løbet af 6½ måned, mens der i hele 2019 måltes 62.000 på ruten. Optællingerne foretages i Sandager og i slutbyen Skovby. Der forventedes op mod 100.000 i alt i 2020.
Der må virkelig have været mange på stien i de tre måneder efter vores tur, for vi oplevede os selv som et par ’Paller-alene-i-verden’. Ud over lokale hundeluftere mødte vi nemlig kun en enkelt kvinde, der gik i samme retning som os. Hun sov på B&B’s. På overnatningspladsen i Skelde Kobbelskov var der tre andre, men ellers var der tomt. Det samme var tilfældet på Lærkelund Camping. Ikke mærkeligt at campingfatter glædede sig over vores besøg.

Hvis du er typen, der ikke før har prøvet at planlægge en flerdages tur eller blot vil overlade den slags til andre, er der flere muligheder. Det kan f.eks. være arrangerede ture hos Outsite, hvor en lokal turguide kender genvejene. Alternativt tilbyder flere operatører ture med B&B-overnatning og bagagekørsel.

Under alle omstændigheder er Gendarmstien SÅ godt skiltet, at du skal gøre dig umage for at gå forkert, selv hvis du går alene.

Skilt x 2

Vand og toiletter?

Det er jo det altid tilbagevendende spørgsmål, når man skal planlægge en tur. Hvor langt er der mellem stederne, og er de overhovedet åbne?
På både hjemmesiden (se under service) og det fysiske 2018-kort kan du se nogle af de offentlige toiletter og vandhaner, der findes. Der er en hel del og faktisk også flere end de viste, og på en campingplads vil man helt sikkert ikke få nej til at tappe vand. De offentlige toiletter er ikke nødvendigvis åbne, når du skal afsted. Selv om de seneste vintre har været milde, er både vandhaner og toiletter oftest lukket i hele den planlagte vinterlukningsperiode. Mangler man vand, kan man, som Gendarmstien skriver på sin hjemmeside, banke på hos beboerne langs stien. På vores tur var de fleste toiletter åbne, selv om enkelte fortsat var lukket med henvisning til Corona.

Skal du og andre sammen på tur?

Vi havde tidligere snakket med 5-7 gode vandrevenner om at gå turen sammen. Flertallet af os sover i telte, så vi havde dét i tankerne, da vi passerede de forskellige steder. Ville der være plads? Svaret er nok et nølende Tjaae.

De færreste primitive overnatningssteder er store nok til at kunne rumme flere end fem telte, og ved flere sheltere er der enten ikke meget plads ved siden af, eller også er teltning slet ikke tilladt. Så med baggrund i de mange vandrere i sommeren 2020 vil jeg nok kun vove mig ud i en gruppetur, hvis jeg har allieret mig med en stedkendt, der ”kan sproget” og kender smutvejene til alternative overnatningsmuligheder.

Kystnaer vandring

Mere Info

Gendarmstien –

. YouTube-baggrundsvideo fra DKSyd. Juni 2020

Se med næste lørdag, hvor del 2 udkommer

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.

Vandring i Danmark

Vandring i Danmark er godt og dejligt og de danske vandreruter bliver bedre og flere. Vandreture i Danmark tager dig gennem fantastiske landskaber, dale og fjorde, til smukke skove og strande. Du kan vandrer på lange vandreruter eller tage weekendvandreture og dagsvandreture. 

Hvor er det godt at tage på vandreture i Danmark?

Det er godt at tage på vandretur i Danmark, og du skal besøge hele landet. Fra vandreture i Jylland over fyn til gode vandremuligheder på Sjælland. Oplev vandring på den jyske heden, Møns Klint eller ved Silkeborgsøerne, hvor du kan spenderer en hel weekend med vandring, eller find de kortere dagsvandreture eller gåture, som f.eks. Syvårssøerne.

De 10 flotteste vandreture i Danmark

Disse 10 vandreruter er de flotteste vandreture i Danmark:

Hvornår er det godt at vandrer i Danmark?

Det er godt at tage på vandreture i Danmark hele året. Om sommeren er Danmark skøn, med rige muligheder for vandring. I ydersæsonerne skal du være opmærksom på vand på ruterne, hvor f.eks. Gudenåstien eller Kyst til kyst kan være oversvømmet visse steder. Søg derfor information om vandreruterne før du begiver dig afsted.

Hvordan kommer man i gang med vandring i Danmark?

Kom i gang med vandreture i Danmark ved, at besøge dine lokale vandreruter. Det kan til at starte med, være en lille lokal rundtur, og så kan du langsomt bevæge dig ud, på større og længere vandreruter i hele Danmark.

Tag med på vandreture i Danmark

Kom med ud på vandreture i Danmark. Vi har guidede vandreture, hvor vi vandrer sammen og tager overnatning i telt eller shelters.