fbpx

Vrads - Danmarks vilde baghave

Man kan jo diskutere, om vi har vildmarker i Danmark. Selvom Vrads ikke er en helt ægte vildmark, kan man godt få følelsen engang imellem. Her i artiklen finder du tips til de bedste oplevelser og de lokale shelterpladser.

vrads naturoplevelser i danmark

Gode naturoplevelser i Danmark - Vrads

Vrads er en lille hedelandsby, som ligger på heden midt i Danmarks største skov. Hovedparten af skoven er privatejet, og der er derfor ikke etableret mange publikumsfaciliteter i området. Til gengæld er skovene store og dybe, og der er en fantastisk natur i området. De flotteste bidder af Hærvejen krydser igennem Vrads, ligesom Naturstien og den nationale cykelrute 4 går igennem. Når man står i Vrads og kigger mod vest, kigger man ud over de flade nåletræsplantager og Vestjylland. Kigger man mod øst, er det bløde bakker og ferskvandssøer i Søhøjlandet. Det hele kan opleves på mange af de spektakulære istidsbakker, som giver minder om en tid for 9.600 år siden, da Vestjylland blev jævnet fladt af smeltevand.

Gludsted shelter

Ansø bjerg

Ansø Bjerg (også kaldet Blæsbjerg) ligger i Skærbæk Plantage og er perlen i et af Danmarks smukkeste naturområder. Hele området består af smukke hedestykker, åben skov og vilde bakker. I området er der et rigt dyreliv med kronvildt, dådyr, ynglende traner, havørne, natravne, tornskader og masser andre karakterfugle. På toppen af Ansø Bjerg kan man se udover den nu tilgroede Ansø. I dag er området en stor mose. Med en kikkert kan være heldig at se traner i mosen.
Kom kun i skoven mellem kl. 6.00 og solnedgang. Parkér ikke på skovvejene, og gå kun på veje og stier. Skoven er i privat eje, og ejerne holder fast i reglerne for færdsel i private skove.

ansoe enge

Velling Kalv

Velling Kalv i Vellingskovene er klassiske Søhøjland: Flotte bøgetræer og store bakker. Skoven har i 30 år været udlagt som naturskov, hvilket betyder, at den får lov at passe sig selv. Derfor finder man mange store, væltede træer. Der findes mange ynglefugle i området, og man hører næsten altid spætter tromme et eller andet sted. På toppen af Velling Kalv er der en enestående udsigt over Salten Ådal. Her ser man næsten altid ravne lege i vinden. Man kan besøge Lystrupminde Naturskole på vejen. Her er der en stor savværkslade, hvor man kan spise madpakken i tørvejr. I vandfaldet er der altid vandstær, og i møllesøen er der ofte isfugl.

Kronhjorte i Gludsted Plantage

Vil man se kronhjorte i større tal, skal man enten til Hjøllund eller Gludsted plantager. Her findes en af landets største kronhjortebestande. Man ser ofte småflokke på mellem 5 og 20 dyr rundt i skoven, og er man heldig, kan man se flokke på flere hundrede dyr. Kronhjortene går i brunst i september og oktober måned. Her kan man tidligt morgen og sen aften høre hjortene brøle i skoven. Det er en unik oplevelse. Gludsted Plantage er statens - her må du altid færdes. Hjøllund Plantage er privatejet, her gælder reglerne for privat skov.

Vrads sande vinter

Vrads Sande og Bøgelund Banke

Vrads Sande er et stort hedeområde, som passer godt med en vandretur rundt om Vrads. Heden er en rest fra Blichers tid, inden Dalgas opdyrkede heden efter 1864 under mottoet “Hvad udad tabes, skal indad vindes”. Hededrift og fårehold var for fattigt - der skulle dyrkes skov! På Vrads Sande se man ofte hugorme sole sig på lyngen, og kommer man helt ned på knæ, kan man finde Danmarks eneste fugleedderkop: Mariehøne-edderkoppen, som knapt bliver en centimeter. Den er flot rød med sorte prikker på kroppen. Øst for Vrads Sande finder man Bøgelund Banke, endnu et af egnens mange smukke udsigtspunkter.

Vrads sande sommer

Vrads Købmandshandel

Får man behov for at se andre mennesker med rygsæk, få sig en is og en kaffetår, proviantere og høre landbysladder, er Vrads Købmandshandel stedet. Her finder man altid en veloplagt købmand, som gerne giver tips til at finde vej på ruten. På første sal er et lille galleri med lokale kunstnere, som udstiller på skift.

Shelterpladserne på egnen

Vrads Station

Ved Vrads Station findes tre store shelters, som er godt udstyret med brænde, bænkesæt og lokum. Lokum og vand lukkes i vinterhalvåret, ofte både efterårsferie og påskeferie.
Pladsen ligger ved Vrads Station, som er en veteranbane med en hyggelig sommercafé. Ca. 10 minutters gang fra pladsen finder man Snabe Igelsø, som er en skøn badesø midt i skoven. Shelterpladsen ligger på Naturstien (også kendt som Bryrupbanestien).

Vrads Station shelter

Shelter ved Trotylsøen

Telpladsen ved Trotylsøen i Gludsted Plantage har i 2020 fået opført tre shelters. Pladsen er uden vand og med primitivt lokum. Pladsen ligger ca. 5 km fra nærmeste parkering. Gludsted Plantage er Danmarks største skov, og det mærker man virkelig, når man er derude. Den er stor og stadig relativt øde. Skoven er en hedeplantage og rummer store bestande af kronvildt. Trotylsøen har sit navn, antageligt fordi man i sin tid etablerede vandhullet med sprængstof. Tæt på pladsen findes et udsigtstårn på stjernen, som er 6 veje, som mødes midt i skoven. Stedet har været brugt til jagt, hvor klappere har drevet dyr ind mod midten af stjernen, hvor datidens elite kun skyde vildtet uden besvær.

Trotylsoeen

Shelter ved Torup Sø

Shelterpladsen ved Torup Sø er tilgængelig fra Hærvejen, og den ligger altså ikke direkte ved søen men i en stor lysning ca. 10 minutter fra søen. Der er et enkelt shelter på pladsen. Der er som regel gode muligheder for at samle brænde i skovbunden. Vandposten er blevet sløjfet, så man skal selv tage vand med. Der er frit fiskeri fra broen i Torup Sø, så længe man har statens fisketegn. En aftentur på Kongsø Hede er en fin oplevelse i uforstyrret natur.

Shelter ved Vrads Sande

Shelterpladsen ved Vrads Sande er den nyeste af pladserne. Her findes et enkelt shelter med das, vandpost og brændeskjul. Pladsen ligger på Hærvejen med udsigt over et lille stykke hede. Pladsen ligger umiddelbart nord for Vrads Sande Meditationscenter.

Vrads sande shelter

Læs mere om shelteret her...

Shelter ved Vrads By

Det sidste shelter findes 100 meter syd for byskiltet i Vrads på Torupvej. Pladsen ligger på cykelhærvejen. For at komme ind til pladsen skal man åbne leddet i fårehegnet. Der er primitivt das, og vand kan hentes ved kirken ca. 100 meter fra pladsen.

vrads by shelter

PÅ KORTET

Kort over Vrads


1: Ansø Bjerg
2: Velling Kalv
3: Naturskolen Lystrupminde
4: Vrads Sande
5: Bøgelund Banke
6: Vrads Købmandshandel
7: Vrads Station Shelterplads
8: Torup Sø shelterplads
9: Vrads Sande shelterplads
10: Vrads By shelterplads
11: Gludsted Plantage shelterplads
Rød rute = Hærvejen
Blå rute: Cykelhærvejen
Gul rute: Søndervig-ruten og Bryrupbanestien
Pink rute: Den skæve bane

Redaktør
Lars er kendt for at vinde "Alene i Vildmarken" og er desuden aktiv redaktør på Outsite. Han er instruktør i Team-Nord der tilbyder Danmarks bedste outdoorkurser!

Læs også