Kyst til Kyst stien

Behøver din vandretur altid at være perfekt? Vi tog Kyst til Kyst stien på en årstid, hvor alle fraråder det, fordi vandreruten går langs åer - og i åer (når der er højvande).

kyst til kyst stien

Kyst til kyst

1 dag fra Blåvandshuk til Tarp

Vi går det første stykke langs kysten på stranden. Der er en strid vestenvind, som der nu skal på de kanter. Det er en flad strækning, der er strandklitter, og så er det bunkers med hestehoveder og haler på (noget kunst).

Vi drejer af stranden og går ind i Blåvand. Stien er markeret rigtig fint med stolper med gule toppe. Det er svært at gå forkert, lige indtil man når Bindeballestien, Hærvejen og andre, så er der meget langt mellem markeringerne, så her skal du huske at følge med på kortet.

Vi går forbi Oksbøl øvelsesterræn i granskov, og her begynder det så småt at blive mørkt. Turen gennem skoven til lejrpladsen er ikke særligt velbesøgt, så vi kommer lidt i tvivl om retningen. Der ligger store træer væltet ud over stien, så det ser ikke ud som om, der går særligt mange.

Kender du det trekantede skilt med en gul lampe med en oplysningstavle på, hvor teksten siger “Ved blink er vejen oversvømmet”. Vi er 30 min. væk fra lejrpladsen, og behøver jeg at nævne, at pæren blinkede? Vi må bare fortsætte gennem den ret store vandpyt med ca. 10 cm vand x 15 meter.

Vi har tændt pandelamperne, og det begynder (som lovet) at regne, da vi når lejrpladsen, lige udenfor Tarp. Det blæser også op til den første storm med forventet 32 m/s. i vindstød, men vi er heldigvis i læ (dette havde vi undersøgt hjemmefra).

vandring paa kyst til kyst stien

Lejrpladsen er uden shelters, men med bålplads, borde/bænkesæt og muldtoilet. Ved et hus 200-300 meter fra lejrpladsen er der mulighed for vand. Der er ca. plads til 10 telte (der er god plads), men vi får ikke nydt så meget andet, da det nu høvler ned. Vi hygger i teltet og falder derefter i søvn.

2 dag fra Tarp til Karlsgårds sø shelterplads

Vi vågner i tørvejr, får tørret teltet af og pakker lejren ned. Vi spiser morgenmad, mens vi vandrer, og ret hurtigt kommer vi til Tarp og Varde Ådal.

Ådalen er et stort sletteområde. Vi kan godt se at der er meget vand og afvandingsgrøfter langs stien, der går helt ude i det flade område. Vi tænker ikke så meget over mængden af de store vandpytter, for det har jo lige regnet. De bliver dog større og større, og vi finder en vandpyt, med fisk i… på vejen. Tag den. En vandpyt med fisk. 10 meter lange vandpytter bliver til 50 meter vandpytter, der bliver til 100 meter vandpytter.

eventyr på kyst til kyst stien

⅔ af vejen mod Janderup indser vi, at vi nu ikke kan se tør vej mere. Vi kan kun se vand. Ruten, vi skulle have gået, var totalt oversvømmet med ret meget vand. Vi står i en stor sø. Vi går en omvej, hen til en markeringspæl, hvor vi kan se en evt. ny vej ud, af området. Men her er der også vand.

Vi tænker og tænker. Prøver at finde en ny vej rundt, kaster rygsække over grøfter, der liiige er for brede til bare at tage springet med rygsæk på. Vi opdager, at vi står mellem to åer. Vi kan se en bro 20 meter fremme, men vi kan ikke komme hen til broen…

Vi må tilbage igen. Vejret begynder at ligne skybrud, og vi beslutter os for, at vi må tage den første omvej - med bare tæer de ca. 30 meter. Vi er i februar, så et “vad” er ikke så sjovt (dog er vandet koldere i fjeldet om sommeren).

Vi får tørret vores fødder, får sko på igen og griner lidt af situationen over en skøn kop kaffe. Vi er lidt naive og tænker, at fra nu af må der være tør vej.

Det var der ikke…

Vi møder igen en 100 meter vandpyt, som åen, der er løbet over sine breder, har skabt. Vi gider dog ikke tage skoene af. Vi kommer til Janderup ved brugsen, går ind og køber noget lækkert til humøret og møder så Brugsuddeleren, der fortæller, at forholdene på ruten er meget normale, når der er vestenvind og fuldmåne.

vand paa kyst til kyst stien

Vejen fra Janderup til lige før Varde er tør. Vi skal dog tilbage i ådalen, og vejen herfra er oversvømmet med ca. 80 cm. vand. Selv den alternative rute var oversvømmet. Så vi går ind gennem industriområdet op til Varde Station, hvor vi beslutter os for at tage en taxa det resterende stykke ud til shelterpladsen.

Vi skulle gå 30 km i dag. Klokken er ved at være mange, så taxaen er en kærkommen lejlighed.

Vi kommer ud til Karlsgård Sø shelterplads, der er rigtig fin med et shelter, vand og toilet. Vandet var dog vinterlukket. Vi slår teltet op og nyder en pose chips og 6 Nordik øl, alt i mens vi ser Ronald Barbaren - det er friluftsliv!

3 dag fra Karlsgård Sø shelterplads til Houborg kro

Ruten starter dejligt. Det går derudaf. Der er spranger, hvor der er vand, og her er super flot. Vi krydser en vej, hvor et skilt varsler sådan “Stien kan være lettere ufremkommelig”

Det kunne vi godt forstå, for der manglede 50 meter bro. Der var 0,5 meter vand ud gennem et moseområde… Det blev så til en omvej på 3,5 km i regnvejr.

Da vi kommer tilbage på ruten, begynder det at sne, og stierne bliver meget meget glatte. Endelig ser vi campingpladsen, der ligger tæt på kroen. Det betyder en kæmpe wienersnitsel og fadøl. Det er en god gulerod at gå efter i disse forhold.

paa kro

Vi booker os ind på kroen, sjaskvåde, gennemblødte, får vores værelse, hvor alt vores tøj bliver hængt til tørre… føj en stank.

Vi fik et godt måltid mad, en tår til tørsten og faldt derefter i søvn.

4 dag fra Houborg kro til Vingsted

Vi får et stort måltid morgenmad på kroen og en kande kaffe, mens vi venter på flextrafik, der skulle køre os til Bindeballe købmand. Houborg Kro er bestemt et besøg værd. Dejligt sted med god stemning og venligt personale.

Vi ser os rundt i købmanden, der er en gammel købmand med museum.

pael paa kyst til kyst stien og haervejen

Stien herfra går langs Bindeballestien på det gamle jernbanespor. Let gået og hurtige kilometer på den godt markerede rute. Der skiltes dog ikke med Kyst til kyst - stien, men med Bindeballestien. Fin hyggelig rute, smuk natur, men det hele er næsten asfalteret.

Vi nyder dagen uden alt for meget vand og vandpytter og kommer til Vingsted Konferencecenter, hvor vi slår lejr for natten ved shelterpladsen. Vi får tændt op i bålet og hygger om aftenen.

5 dag fra Vingsted til Vejle

Etapen i dag er kort med kun ca. 9 km ind til bilen. Turen går gennem den smukke Vejle Ådal, men dog langs landevejen, som man nu og da kommer tæt på.

Vi når bilen og skal nu retur til Blåvandshuk for at hente den anden bil.

vejle aadal

Det er imponerende at køre hele den vej, man lige har gået. Man får et sjovt overblik over, hvor langt det egentlig er. Selvom vi kører 110-130 km/t tager det alligevel 1,5 time.

Kyst til Kyst Stien er helt klart anbefalelsesværdig, men gå den på lidt flere dage og ikke om vinteren. Der er flere teltpladser og shelterpladser undervejs, så det er intet problem at finde overnatningssteder.

Vil du vide mere:
www.kyst-kyststien.dk 
Detaljeret kort over alle 140 km kyst til kyst sti