Vandring i Gribskov
Du kan tage på en vandretur Gribskov, der kan tage få timer, en dag eller en weekend. Gribskov er på hele 5.580 hektar (eller 11.160 fodboldbaner), så der er rigeligt med plads til eventyr. Der er gode skovveje og skovstier, og du kan hurtigt lave egentlige ruter, ja endda rigtig mange ruter. Og er du til en skitur, er der selvfølgelig også en løjpe til dig.
Selv efter utallige vandreture i Gribskov føler jeg, at jeg kun har set en brøkdel. Nogle gange finder man et hyggeligt hjørne, nogle magiske stier eller en skjult sø, som det kan være svært at finde tilbage til igen. For måske har du sluppet kortet og bare lade skoven guide dig. Det er sjovt, synes jeg, men risikoen er, at du måske ikke lige kan lokalisere de fedeste steder.
Andre gange er det meget rart at have et kort med. Calazo laver nogle rigtigt gode vandrekort, synes jeg. Et af kortene dækker Gribskov og Nationalpark Kongernes Nordsjælland:
https://www.friluftsland.dk/udstyr/kort/calazo-nord-koebenhavn-og-np-kongernes-nordsj
Som de fleste af Calazos danske kort koster det her også 129 kr. Det er nemt at planlægge ruter ud fra, og så er det også nemt at have med på vandreturen, for det er lavet i et vejrbestandigt materiale, der kan tåle regn. På kortet er der også lejrpladser og shelterpladser, vandposter og meget mere.
På dagsvandretur i Gribskov
Der er masser af muligheder for dagsvandreture i Gribskov. En rundtur fra en af de mange parkeringspladser, togstationer eller busstop er let at lave.
Turforslag til dagsvandring i Gribskov - Nødebo
Naturstyrelsen har lavet en dejlig rundtur fra Nødebo, hvor der er god mulighed for at parkere. Du kan også tage en bus til Skovskolen og så starte herfra. Husk at lægge mærke til busstoppestedet foran Skovskolen. Det er selvfølgelig et shelter af træ.
Turen er markeret på Calazos kort, men du kan også hente en turfolder fra Naturstyrelsen her: https://naturstyrelsen.dk/media/nst/89748/Gribskov%20N%C3%B8debo_141113_Web.pdf
Du - eller I - starter med at gå fra Skovskolen ned mod Esrum Sø. I kommer hurtigt på en smuk skovsti helt nede ved søbredden. Snart efter møder I “Dronningens Bøge”, der er en fin lejrplads (der sjovt nok mangler på Udinaturen kortet - og derfor ikke er så overrendt) med gode faciliteter som borde/bænke og bålhytte. Men stedet hører også til en af Danmarkshistoriens store begivenheder: Grundlovens tilblivelse.
Kort fortalt går historien på, at Frederik 7. var ude at fiske sammen med Grevinde Danner. kvinden han i 1850 blev ‘gift med på venstre hånd’. Grevinden skulle tisse og ville sejles ind til bredden af Esrum Sø. Det ville kongen ikke, da fiskene bed godt, så han bad grevinden om at smække måsen ud over rælingen.
Det skulle han aldrig have gjort, for hun blev sur og krævede at blive sejlet ind. Hun ville flytte til sin mor, indtil Frederik 7. havde underskrevet grundloven, hvilket han havde lovet folket i 1 år. Grundloven blev underskrevet dagen efter.
Kort efter Dronningens Bøge drejer ruten væk fra søen, men jeg vil anbefale, at I går nordpå, til Fændrikhus, der er en lille hyggelig café: https://www.baadfarten.com/fndrikhus
Bemærk at der er en vandpost ved Graverhus, der ligger kort før cafeen.
Efter en god kop kaffe, måske med kage, kan I finde tilbage til ruten. Så er det tid til at nyde den flotte og varierede skov. I kommer til at gå på både store skovveje og mindre skovstier, der kun kort afbrydes, når I skal krydse landeveje.
Kort før “Pigernes Hul” finder I Smørstenen, der er en stor granitblok, som er båret hertil under sidste istid. Her finder I også Kulsvigerstenen (mindesten), hvor modstandsfolk fra Kulsvigergruppen under 2. verdenskrig modtog nedkastninger af våben. Pigernes Hul kan jeg ikke finde info om, og er måske blot et stednavn. Terrænet er dog kuperet i flere huller, så måske derfor.
Herefter går turen ned til Stjernen. Denne del af Gribskov er en parforceskov, når det er bedst. 8 lige veje fører ind mod midten. Det er her, hvor Christian V drev parforcejagt i slutningen af 1600-tallet, og der er her, hvor I kan finde en mindesten for Søren Kierkegaard, der holdt meget af netop at vandre i Gribskov, hvor han tog til fra København for at opsøge ensomheden og udfordre angsten inde i skoven: https://www.humanisme.dk/logbog/log120.php
Efter Stjernen går turen ad små stier og lidt skovvej tilbage til Skovskolen, og turen er slut.
På wekendvandretur i Gribskov
Med 28 lejrpladser og shelterpladser er en weekendvandretur i Gribskov bestemt muligt. Jeg vil fremhæve de nye små shelters, der bl.a. ligger langs bredden af Esrum Sø. De ligger med en smuk, smuk udsigt og kan heldigvis ikke bookes. Så det er bare at tage chancen og finde et, der er ledigt.
Under “Vil du vide mere” i denne artikel kan I finde kort og det, I vil kunne opleve i skoven. Der er masser af oplevelser, så klik ind og lad jer inspirere.
Turforslag til weekendvandretur i Gribskov
Start ved Kagerup Station. Herfra kan I nå lejrpladserne/shelterpladserne Bakkehus, Bomvej, Hvidekilde, Bolandhus og Multebjerg blot for at nævne nogle. Disse ligger i god vandreafstand, når I ankommer fredag.
Lørdag er mulighedernes dag. I har hele skoven at vandre i, men af gode oplevelser vil jeg nævne Sandskredssøen. I den nordlige ende af søen står I højt oppe med en smuk udsigt. Hvis I er heldige, møder I vildhestene i indhegningen. Gribsø Bakker og Store Gribsø er også et besøg værd. Herfra kan I gå mod Stjernen, men vær opmærksom på Vandmose, der kan være oversvømmet, hvis I er afsted i en regnvåd periode.
Skovskolen lige uden for Nødebo et oplagt frokostmål. Her er der gode muligheder for at sidde ned og få fyldt vanddunkene.
Alt efter kondition og vægt i rygsækken har I utallige overnatningsmuligheder langs Esrum Sø. Ud over de små shelters er der også Dronningens Bøge, Søskoven og Blå Port.
Ved Esrum Sø møder du de ikoniske Caminoskilte med muslingeskallen, som anvendes på den danske pilgrimsrute. Jeg har ofte svært ved at overbevise folk om dette, lige indtil de ser det ikoniske symbol på pælen. Men den er god nok! Caminoen går gennem Danmark - hele to steder endda (den anden ved Hærvejen i Jylland).
Søndagen indbyder igen til fri leg, og I skal endelig bare gå på eventyr i Gribskov. Jeg plejer at lægge en retning, men lader mig gerne friste af mindre stier, så jeg kommer tættere på naturen.
I kan f.eks. spise frokost ved Bolandshus, hvor I igen kan få fyldt drikkedunkene. Vandhanen ligger ved vejen oven for de fine lejrplads.
Turen tilbage til Kagerup Station kan lægges alt efter tid, lyst og kondition. Hvis I er med toget, behøver I ikke at afslutte der, men I kan også stå på ved stationerne ved Maarum Station eller Gribsø. Husk at trykke på stopskiltet ved Gribsø, for ellers drøner toget bare forbi.
Hvis I vil starte jeres tur på Gribsø, skal I vælge lokalbanetoget 960R fra Hillerød mod Tisvildeleje, da det mod Gilleleje ikke stopper ved Gribsø (pr. marts 22)
Vil du vide mere
Naturstyrelsens kort og turforslag kan I finde her: https://naturstyrelsen.dk/publikationer/turfoldere/nordsjaelland/gribskov/
Nationalpark Kongernes Nordsjælland udgav i marts 2022 tre nye turfoldere. I Midt-folderen finder du de forskellige faciliteter i Gribskov, bl.a. sheltere, toiletter, udkigstårne, togstationer og parkeringsmuligheder.
Lokalplanens køreplaner.