Vandretur på Nordfalster

Området omkring Hesnæs er præget af skove, enge, marker, strande, fortidsminder, - og lyden af Østersøen er aldrig langt væk. Himlen er så blå, som den kun kan blive en solskins dag, når efteråret viser sig på sin smukkeste måde. Lyset reflekteres af Østersøen som i dag er rimelig rolig, da vinden kun er jævn fra nord øst. Solen bedrager nu, man skal faktisk være godt klædt på - det er kun 5 grader - og føles koldere i skovens skygger. 

Vvandretur på Nordfalster. Billede Hubertus45

Ruiner, stendysser og gravhøje

Jeg starter min vandring ved parkeringspladsen helt nede ved vandet, ca. 1,5 km fra fortidsmindeskoven Halsskov Vænge. Følger asfaltvejen op mod Vænget, der på denne årstid oftest er helt mennesketom. Skoven omkring fortidsminderne er enkeltstående kæmpe bøge, og man forbavses og undres over, at en så lille skov, på kun 29 hektar, rummer 6 dysser og 72 gravhøje. Stier går rundt i området og der er flere gode steder, hvor man kan hvile sig og tænke lidt over, hvordan det omkringliggende landskab mon har set ud - der er intet, der tyder på, at det har set anderledes ud. At tænke sig at landskabet overalt var fyldt med gravhøje – en vild tanke. Skovene der strækker sig nord/syd var i sin tid et godt værn mod Venderne, en nordtysk stamme der ofte drog på plyndrings togt til det sydlige Danmark
Cirka 2 kilometer fra Vænget ligger Bønnet slotsruin i Slot havegårds have. Med lidt god fantasi kan man godt forestille sig en borgplads med en dyb     voldgrav. Der er nu kun lidt ruiner tilbage. Slottet blev opført i begyndelsen af 1500 tallet. Der er to afmærkede vandreruter der udgår fra slotsruinen, en på 3 kilometer og en på 6,5 kilometer. Begge er     anbefalelsesværdige, da de fører rundt i landskabets forskelligheder.

Efterårets mange farver
Vandrer videre ad skovvejen nordpå, forbi Pomlenakke traktørsted. Her er skovvejen blevet afløst af asfaltvej, der snor sig mellem skoven, og støder efter en god times tid til fiskerlejet Hesnæs. Her er ikke meget liv en kold dag, men man kan få lidt at forfriske sig på i den lokale Brugs, der desværre nu er lukket. Vejen går lige forbi stranden og vinden står lige     ind, så huen bliver trykket længere ned over ørerne. Vender om og går tilbage, men denne gang følges stien der går på kanten af skrænterne. Skrænterne varierer i højde, men er ofte 20 - 30 meter høje. 
Skoven er utrolig flot i alle efterårets farver, og skovbunden er allerede dækket af gyldent løvfald. Havet har ædt af skrænterne gennem tiderne, og     mange af de gamle træer er drattet ned på stranden, hvor de ligger og stritter med grenene og ligner noget overjordisk. Stien snor sig ind og ud mellem træer og spredte buske og er hurtigt drejet væk fra asfaltvejen. Her er mange fugle, der svæver i opdriften over skrænten og andre småfugle, der har travlt inde i skoven. Det har egernet også, de samler ind til vinterforråd - kloge dyr. Stien stiger og falder og det er med at se sig for. Både fordi der er mange rødder, der stritter op de mærkeligste steder, men så sandelig også fordi man hurtigt kan få sig en flyvetur, hvis man træder ud over skrænten!

Halsbrækkende terræn og lejrpladser
Efter nogen tid dukker traktørstedet op, det er nu lukket om vinteren. Forbi det, går stien nu helt ud på skrænten og er vel en halv meter bred. Da der ingen træer er lige her, er udsigten over vandet meget flot. Der er nok en 30 - 40 meter ned til stranden, og man ser tydeligt skrænten, da den buer ind og ud. Der er visse steder på denne strækning, man skal holde tungen lige i munden og det er ikke en god idé at gå her, hvis stien er våd af regn eller der ligger is.
 
Der er adskillige vandløb der løber mod stranden inde fra landet. De har     gennem tiderne skåret dybe kløfter på deres vej, og mange af dem er 15 - 19 meter dybe. Flere steder må man gå en lille omvej, for at finde et passende sted at komme over. Længere fremme er der flere faste bål steder og ved et af dem er der bygget en flot shelter til cirka 8 - 10 personer.
På den sidste strækning går stien lidt ind i skoven, på grund af et tæt     buskads og efter en lang lige strækning når jeg tilbage til bilen.
     
Fakta
     
Med bil kører man fra Nykøbing Falster eller Stubbekøbing til Bregninge og følger skiltene til Halsskov Vænge eller fortsætter helt ned til vandet

Offentlig trafikforbindelse :

Fra Halsskov Vænge fører en markvej til Bregninge gadekær ( 800 meter). Herfra går der bus (rute 37) til Stubbekøbing, Nykøbing Falster og Hesnæs

Billedet taget af: Hubertus45

Vandring i Danmark

Vandring i Danmark er godt og dejligt og de danske vandreruter bliver bedre og flere. Vandreture i Danmark tager dig gennem fantastiske landskaber, dale og fjorde, til smukke skove og strande. Du kan vandrer på lange vandreruter eller tage weekendvandreture og dagsvandreture. 

Hvor er det godt at tage på vandreture i Danmark?

Det er godt at tage på vandretur i Danmark, og du skal besøge hele landet. Fra vandreture i Jylland over fyn til gode vandremuligheder på Sjælland. Oplev vandring på den jyske heden, Møns Klint eller ved Silkeborgsøerne, hvor du kan spenderer en hel weekend med vandring, eller find de kortere dagsvandreture eller gåture, som f.eks. Syvårssøerne.

De 10 flotteste vandreture i Danmark

Disse 10 vandreruter er de flotteste vandreture i Danmark:

Hvornår er det godt at vandrer i Danmark?

Det er godt at tage på vandreture i Danmark hele året. Om sommeren er Danmark skøn, med rige muligheder for vandring. I ydersæsonerne skal du være opmærksom på vand på ruterne, hvor f.eks. Gudenåstien eller Kyst til kyst kan være oversvømmet visse steder. Søg derfor information om vandreruterne før du begiver dig afsted.

Hvordan kommer man i gang med vandring i Danmark?

Kom i gang med vandreture i Danmark ved, at besøge dine lokale vandreruter. Det kan til at starte med, være en lille lokal rundtur, og så kan du langsomt bevæge dig ud, på større og længere vandreruter i hele Danmark.

Tag med på vandreture i Danmark

Kom med ud på vandreture i Danmark. Vi har guidede vandreture, hvor vi vandrer sammen og tager overnatning i telt eller shelters.