Tre fantastiske vandreture i Danmark

Vi har samlet 3 smukke vandreture i Danmark som du ikke skal køre langt efter. Camønoen, Skjoldungestien og Hærvejen. Alle 3 vandreruter er lette at følge og du får fantastiske oplevelser med hjem. Du finder også tips til overnatninger, hvis du ikke er til vandring, men mere til shelter og base camp.

weekend vandretur i danmark på camønoen,  hærvejen, skjoldungestien og øhavstien

Camønoen - Stege, Møns klint og masser af shelters

Vi starter med en vandrerute der ikke er åbnet endnu. Vi kan, som mange andre, bare ikke vente til den 18 juni. Outsite.org er stolte af at stå for to af åbningsruterne, men meget mere om det senere.
Bor du på Sydhavsøerne eller Sydsjælland så er Camønoen tæt på, men alle er selvfølgelig velkommen på Danmarks venligste vandrerute. Du kan vælge at gå hele øen rundt, tage en smuk rundtur eller gå fra A til B.

Vi vil foreslå etapen der går forbi Møns klint. Hvis man er på Møn, så skal man se Møns Klint. Hvis man er i Paris, så skal man også se Eiffeltårnet ikke? 

vandretur paa camoenoen

Vandretur på Camønoen

Dag 1: Med 3 hele dage, kan du starte i Hjertebjerg eller Sønderby og gå nordpå. Følg ruten indtil du når kysten og når du står tæt på Stenkisten/Ålebæk strand har du nogle muligheder: 

1) Følg kysten ad den alternative rute.
2) Gå indlands igen ad den officielle rute.

Følger du kysten, kan du vandre hele vejen til Klintholm Havn eller Råbylille Strand i Hovmark, alt efter hvor du startede.
Går du sydpå kan du enten følge den officielle rute hele vejen eller tage en afstikker ind i Stubberup Have og Lilleskoven.

Begge veje kan f.eks. ende på den primitive lejrplads i Krageskoven, Møns Camping og opleve "Dark Sky" eller den anden primitive lejrplads ved Lille Ørnebjerg.

Overnatning Møns Klint

Se pladsen i Krageskoven her: http://udinaturen.dk/facilitet/Loviseh%C3%B8j-primitiv-overnatningsplads--M%C3%B8ns-Klint-/1202
Besøg Møns Camping her: http://www.campingmoensklint.dk/?site=1
Se pladsen ved Lille Ørnebjerg her: http://udinaturen.dk/facilitet/Lille-%C3%98rnebjerg-lejrplads--M%C3%B8ns-Klint/1140

Se stor artikel om Møns Klint Shelterplads her: https://www.outsite.org/friluftsliv/overnat-i-shelter-i-danmark-og-sverige/486-shelter-paa-moens-klint

Dag 2: I dag skal Møns Klint opleves! Vi vil anbefale at man både går oppe og nede og oplever begge perspektiver. Både skoven og klinten er virkelig smukke, så der er ingen grund til at race derudaf. Man kan som skrevet følge stranden videre eller fortsætte ad Camønoen videre ind i landet. 

Overnatning Mandemarke eller Klintholm Havn

Man kan enten gå efter overnatning på shelterpladsen ved Mandemarke Haver eller gå efter teltpladserne i Klintholm Havn. 

Se shelterpladsen ved Mandemarke: http://udinaturen.dk/facilitet/Mandemarke-Haver-primitiv-overnatningsplads--M%C3%B8n/1196 

Dag 3: Om du har taget stranden eller Camønoruten så skal I opleve Østersøen og enten dreje nordpå ad den alternative rute fra Kobbelhuse til Sønderby eller Hovmarken og tilbage til Hjertebjerg.

3 spændende dage med meget varieret natur og så er ruten ikke helt flad. Møns Klint er selvsagt hård at bestige, men skovene omkring er faktisk ret kuperet.

Se mere i folderen fra Naturstyrelsen: http://naturstyrelsen.dk/media/nst/89755/Moens%20Klint_281113_Web.pdf

Se kort over hele Camønoen her: http://vordingborg.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?appid=0d077029f7e34d6fb3b9348679316680

Skjoldungestien - Vikinger, sagn og overraskende natur

En vandretur på Skjoldungestien er let tilgængelig, både med det offentlige og i bil. Selvom ruten går fra Roskilde til Hvalsø, så er begge steder lette at starte eller slutte i og med rigtig gode forbindelser. Vandreruten er godt planlagt og man går meget i markskel og slipper for alt for meget asfalt.

vandretur paa skjoldungestien

Dag 1: Start for eksempel i Roskilde og gå mod Boserup skov. Herude kan du slå din hængekøje op alle steder eller booke en shelterplads. Der er også en shelterplads til fri afbenyttelse. Turen fra Roskilde station, igennem Roskilde by, er slet ikke så dårlig som man skulle tro. Man kommer igennem den hyggelige gågade og går forbi eller besøger Roskilde Domkirke. Her ligger Danmarks Konger og Dronninger og Domkirken er bestemt et besøg værd.

En tur gennem Roskilde havn og herfra er det blandet indtil man rammer Boserup skov. Det er fredet skov og den er varieret. Der er både store skovveje og små snørklede stier. Du kan også besøge en Stille skov hvor dyrene har første ret. Her er der næsten dådyrs-garanti, især hvis man følger reglerne og er stille.

Overnatning Boserup skov

Book shelterplads i Boserup skov: http://udinaturen.dk/facilitet/Boserup-Skov/1590
Shelterpladsen Bregnebjerg: http://udinaturen.dk/facilitet/Boserup-Skov--Bregnebjerg/1619

Folder over Boserup skov: http://naturstyrelsen.dk/media/nst/89767/Boserup_221113_Web.pdf

Dag 2: Så går turen sydpå mod Bidstrupskovene. Turen går meget på grus og sti og man føler sig meget ude i naturen. Der er ikke meget asfalt og det der er, er stort set når man krydser en landevej. Man går langs Kornerup Å og kommer til Gl. Lejre hvor man kan besøge museet eller spise frokost på en primitiv plads eller bindingsværkhytten ved museet.

Videre går det opad mod Røgerup skov og Ledreborg. Det er en smuk rute indtil man rammer golfbanen og det hele bliver noget lige. Det kan betale sig at gå igennem haven på Ledreborg, men vær opmærksom på at man skal betale (det er vidst 20 kr.) for at se haven. Ledreborg og tilhørende skov er privatejet.

Turen videre sydpå er sjov og varieret. Man går i åbne landskaber og skov og plantager. Istidslandskabet er tydeligt i hele Lejre kommune og det er anderledes og atypisk dansk natur.

overnatning paa skjoldungestien

Overnatning Bidstrupskovene

Når man kommer til Bidstrup skovene vælter der overnatningsmuligheder ud. Man kan som altid bare slå hængekøjen op et smukt sted, men her er også mange shelterpladser og teltpladser. Der er ikke fri overnatning i skoven, hvilket er et stor fejl fra Naturstyrelsens side.

Vi kan anbefale at man besøger Torben og savværket og spinderiet. Shelteret i Særløse Overdrev i skoven er meget anderledes. Toiletbesøget foregår via rappelling og mere siger vi ikke...

Ring og anmeld din ankomst til Torben her: http://udinaturen.dk/facilitet/S%C3%A6rl%C3%B8se-Overdrev/5577
Se mange flere overnatningsmuligheder på www.udinaturen.dk 

Folder om Bidstrup skovene: http://naturstyrelsen.dk/media/nst/89766/Bidstrup_111213_Web.pdf

skjoldungestien vandrerute fra roskilde til hvalsoe

Dag 3: Tag Skjoldungestien mod Hvalsø og nyd resten af turen. I kommer forbi Avnsø, der er en af Danmarks reneste søer. Farven er okker, men søen er helt ren. Man kan fodre fisk hernede, så har I lidt brød tilbage, så gå ud på badebroen og kast lidt i og se hvad der sker. Avnsø er et dødishul. 

Har man stadig kilometer i benene, så kan man besøge Gyldenløveshøj, der er Sjællands højeste punkt. Der er dog ikke meget udsigt heroppe fra, men opstigningen får da fremmedlegemer frem på panden.

Tilbage i Hvalsø, er det let at springe på toget tilbage til Roskilde. Turen fra Hvalsø til Roskilde er mere bekvemt hvis man er bilejer, da parkering i Roskilde er et helvede. I Hvalsø er det let at finde gratis parkering.

Folder om Skjoldungestien: http://www.lejre.dk/media/431166/Folder-Skjoldungestien.pdf

Er du nybegynder i vandring?

Kom med på begyndervandretur på Skjoldungestien: https://www.outsite.org/ture-kurser/149-vandretur-pa-skjoldungestien

Hærvejen - skov, markveje og plantager

En tur fra Viborg til Engesvang. Hærvejen har masser af skove med fri overnatning, så dette er intet problem. Det der halter lidt er vand, så planlæg hjemmefra og stem dørklokker hvis de kniber.

vandretur paa haervejen

Dag 1: Fra Viborg station går turen ud af byen hurtigt og man når en plantage kort tid efter. Vær opmærksom på at Hærvejen er omlagt på det første stykke.
Man bevæger sig langsomt ud i naturen og ruten er efterhånden lagt ganske fornuftigt. Der dukker mange flotte steder op og belønningen er helt klart når man kommer syd for Herningvej.

Overnatning Viborg eller Hald sø

I Viborg Hedeplantage er der fri overnatning, så hvis man ankommer lidt sent, så kan man have første lejr her. Ellers gå mod Hald lejrpladsen i Lille Traneskov. Her er også en shelterplads, der ikke er med på Udinaturen kortet. Vi vil dog anbefale lejrpladsen ved Inderø, Hald sø. Det er en spændende lejrplads med bålsted og mange muligheder for teltning og hængekøjer.

Ankommer man tidligt og vil man have luksus-overnatning, så kan man benytte sig af Karup Hotels transfer og blive hentet på Hærvejen og bragt tilbage næste dag - fornemt og billigt!

Viborg Plantage: http://udinaturen.dk/facilitet/Viborg-Plantage/4341
Lejrplads Lille Traneskov: http://udinaturen.dk/facilitet/Hald---Lille-Traneskov/1387
Inderø, Hald sø: http://udinaturen.dk/facilitet/Inder%C3%B8-Hald-S%C3%B8/15660

Dag 2: Der er så mange oplevelser, så hvor skal vi starte? For at nævne nogle, så kan man ikke komme udenom Dollerup Bakker. Her er kuperet og smukt og det skal opleves! Købmanden i Skelhøje er bestemt et besøg værd og husk at købe en lille flaske Hærvejssnaps.

haervejen fra viborg til engesvang

Overnatning med fri teltning eller i shelter

I Havredal, Stendal og Ulvedal Plantager er der fri teltning, men her er også flot rute ad Hærvejen. Man går på siden af en bakke dal og den "uendelig" rute måtte gerne blive ved, men gør det desværre ikke. Hvis ikke man overnatter her, så vær forberedt på en meget lang tur langs marker, der bare skal overstås. Hvis man tager en overnatning, så gå af en alternativ rute ned til Kompedal Plantage. I Kompedal er der også fri overnatning (de er heldige, de Jyder!) men vi vil anbefale at overnatte på Christianshøj shelter. Her er der brænde, muldtoilet, bord/bænke, bålsted og et charmerende shelter.

Se mere om Christianshøj her: http://udinaturen.dk/facilitet/Christiansh%C3%B8j/9203
Havredal plantage: http://udinaturen.dk/facilitet/Havredal-Plantage/6262
Stendal plantage: http://udinaturen.dk/facilitet/Stendal-Plantage/2263
Ulvedal plantage: http://udinaturen.dk/facilitet/Ulvedal-Plantage/6263
Kompedal plantage: http://udinaturen.dk/facilitet/Kompedal/8714

Dag 3: De sidste 12 km. til Engesvang er stort set i skov om man kan alternativt gå hele vejen rundt om Bølling sø. Her blev Tollundmanden fundet og turen er smuk. Man kan også besøge bryggeriet tæt ved stationen og afslutte turen her. Her kan man overnatte og fortsætte videre ad Hærvejen eller slutte turen og returnere til Viborg. Hvis man vil overnatte, så vil vi anbefale Moselundgaard B&B.

Hærvejen har en genial hjemmeside samt app. Hærvejen.dk har alt du skal bruge til din planlægning med kort og oversigt over hoteller, B&B og Herberger samt primitive overnatningspladser.

Besøg hjemmesiden her: http://kort.haervej.dk/index.php/da

Se anmeldelse af Hærvejsappen her: https://www.outsite.org/apps/456-haervejen-app

Se mange andre artikler om vandreture i Danmark her: https://www.outsite.org/vandreture/vandring-i-danmark

Har du en favorit-vandrerute i Danmark?

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.