Vandretur på Øhavsstien

Øhavsstien ligger i min baghave, så jeg tager ikke sjældent på vandretur her. Området er efter danske forhold virkelig kuperet, og der er mange fænomenale udsigtssteder over Det sydfynske Øhav

vandretur paa oehavstien

Vandretur på Øhavsstien

Om man er til en dagstur med en lille let oppakning, eller om man er til en flerdages-tur, er Øhavsstien rustet til den variation, som man kan tænke sig af sådan en tur, om end man skal lede lidt efter nogen af overnatningsmulighederne.

Men med lidt planlægning, så går det endda. Også med børn. Min beskrivelse bliver med udgangspunkt i det sidste, da jeg sjældent kan få lov til at snige mig afsted på eventyr uden, og fordi jeg elsker at opleve naturen i børnehøjde.  

Jeg går, når jeg har børnene med, oftest fra parkeringspladsen ved Dronningeudsigten op til Trebjerg, et sted der tigger om at man finder Trangiaen frem og laver pandekager i den mest fantastiske udsigt.

Min trofaste følesvend på toppen af Trebjerg. I baggrunden Helnæs Bugt.

Deroppefra kan man se Helnæs, Bøjden og store dele af resten af det Sydfynske Øhav. På de bedste dage kan man også se havørne der indtager himlen eller den legesyge familie af ravne (de kan blive op til 90 år) der holder til i en lille plantage ikke langt derfra.

panoramabillede over oehavstien 

Panoramafoto for lige at vise udsigten

Trente Mølle og shelter

Når man nu har spist sig til lidt energi, så er der kun et par km igennem skøn skov til Trentevej, hvor man, hvis man har børn med, kan stikke til venstre af den til Trente Mølle og finde en af de gode shelters (bookenshelter.dk) og overnatte. Særligt det ene, der ligger godt i ly i skoven er skønt. Omgivet af lærketræer og blandet skov, dæmper den alle lyde og giver følelsen af at være udenfor tid og sted. Og alligevel så er der kun et par hundred meter til toiletter og en vandpost ved Trente Mølle.

trente moelle shelter

Vores yndlingsshelter i Tente Mølles skov

Her plejer vi, børnene og jeg at finde Skt. Olavs kilde. Vandet pibler op af jorden og man kan drikke direkte af den. Den er så fin, og vandet smager skønt. Helt koldt og klart.

Kys frøen

Man kan følge skiltene til projektet ”Kys Frøen” og leje udstyr til f.eks. at gå på insektjagt (fangstnet, bog om sommerfugle og insekter, forstørrelsesglas og beholder) eller man kan købe et lille kit til at lave (flere) pandekager ved foden af Møllebakken (pande, æg, mel, mælk, smør mm).

Man kan også bare gå en tur rundt om søerne og kravle i rebet der ligger på bakken ved den store sø.

Der er masser af eventyr her, og skallerne springer i søen (man må gerne fiske her) og ofte er fiskehejren på besøg, eller dyr fra skoven.

svampe kys froen projekt

I sensommeren og efteråret er her et vrimmel af svampe, som man kan spise, - hvis man ved hvad man gør.

Svanninge Bjerge

Herfra springer jeg hele vejen til Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge, for distancen mellem Trente og Svanninge Bakker har været lidt for stor til min yngstes formåen, så denne del tilbagelægger vi oftest i bil, eller via små dagsture.

Men Svanninge Bakker og Bjerge er også et fantastiske sted, der ikke uden grund kaldes De Fynske Alper. Her kan man virkeligt fornemme de enorme kræfter fra sidste istid, hvor isfronten har brugt stedet som børnehavebørn bruger en sandkasse. Der er foldninger, åse og rygninger, der er dale og dødishuller. Kort fortalt så er Svanninge Bakker området på Assenssiden af Odensevej, som skærer området midt igennem, og Svanninge Bjerge er området på Svendborgsiden. Her kan man virkeligt få brugt lårmuskler og alle sanserne. I sommerperioden er området ved Bakkerne stillestående og varmt, og man kan sagtens bare sidde og drømme sig væk på en varm skråning med græshoppernes sang, fluernes summen og udsigt over store dele af Faaborg Fjord. Her plejer mine børn at lege på skråningerne og plukke vilde hindbær, brombær og nu og da et skovjordbær som de trækker på strå. Her er masser af klatretræer og bakker man kan rulle ned af. Bare man husker at respektere dyrene der græsser området ned. I områdets nordlige del, Komtessens Plantage, er der fri teltning, og omend jeg ikke har fundet så mange perfekte steder til et telt, så er stedet ideelt til en hængekøje.

svanninge bjerge

Svanninge Bakker

På den anden side, Bjergene er der en kæmpestor naturlegeplads, som børnene kan bruge hele dage på. Bag den ligger der kilometer efter kilometer af stier der snor sig i granskove, løvskove, rundt søer og op omkring bakker. Steder indbyder til eventyr og har man de gode lårmuskler med, så kan man bestige Lerbjerg, Fyns 4. højeste sted, selv med en barnevogn på slæb, og herfra nyde udsigten som strækker sig langt. Det med barnevognen er i øvrigt gældende for hele området, som er plejet efter alle kunstens regler, så her er altid fremkommeligt hvad enten man er en familie på tur, let gangbesværet med mod på højdemeter eller man er vandrer med tung rygsæk.

I tåget vejr omdannes hele området til et stort magisk elverrige med rovfugleskrigen og med mosekonebryg. Det er næsten endnu mere magisk.

Der er faktisk ikke rigtig nogen undskyldning for at holde sig væk fra området, så selv om dagen i dag er kold og våd, så vil jeg nu pakke yngsten på snart 8 i lidt varm tøj og tage i Svanninge Bjerge med en flok legekammerater på slæb, så vi læses ved, ikke!