Dagsvandretur på Skjoldungestien

Skjoldungestien går fra Roskilde til Hvalsø gennem Lejres kuperede terræn. Vi vælger en en alternativ rute forbi den sjove træk-tømmerflåde og slutter i Lejre. Det giver os 18 km på denne dagsvandretur, hvor vi stadig oplever Roskilde Havn, Boserup Skov og ser de store Kattinge Sø og Svogerslev Sø, går langs Kornerup Å og passerer Lejre Museum.

dagsvandretur på skjoldungestien

Hele december måned havde jeg ikke været ude. Altså lige bortset fra Outsites julefrokost i et shelter. Men ikke sådan rigtig ude. Jeg havde ikke planlagt juleferie mellem jul og nytår, så årets sidste måned så ud til at blive vandreløs.

Den 22. december fik jeg dog en julegave fra mit arbejde, der sendte mig på en uges juleferie. Fedt!

Efter alt juleræset rev og flåede naturen så igen. Jeg måtte bare ud. Heldigvis mindede Lotte mig om det, da hun sendte nogle generelle spørgsmål om udstyr til mug. Der er mange, der skriver til mig hver uge om råd og anbefalinger, og det er altid hyggeligt. Så får man nørdet en masse og forhåbentligt gjort en anden glad (samt inspireret til at komme ud i naturen).

start paa vandretur

Lotte havde det som mig, så vi besluttede at vandrer Skjoldungestien fredagen inden nytår.
Den er dog lang, så hele etapen kunne vi ikke nå, og der er alligevel for kort fra Roskilde til Lejre. For langt fra Roskilde til Hvalsø.

Disse etaper fordi der går tog. Det gør Skjoldungestien ret let at komme til og fra. Det tager ca. 20 min. fra København H, så står man på vandreruten (den starter og slutter på tog stationer).

Vi kunne slutte midt ude i ingenting, men jeg havde måske en løsning.

Jeg har et par gange besøgt en træk-tømmerflåde, og jeg overvejede, om man kunne forlænge turen ved at gå forbi den. Jeg målte turen op på Google Earth, og den endte på 18 km fra Roskilde Havn til Lejre Station. Det passede fint til en dagstur.

solopgang roskilde havn

Vi mødtes kl. 8 på havnen ved kiosken. Her havde en ventet i lang tid, da han havde taget fejl af rejseplanerne. Han var kommet frem allerede kl. 7. Det var bestemt ikke varmt, men solen var på vej op, og alt tydede på en smuk december dag.

Vi gik derudaf, og ganske hurtigt kommer man væk fra byen og ud på stier. Ruten er godt anlagt herfra og ud til Boserup Skov og er ganske hyggelig. I Boserup går det først lidt op og ned, så flader ruten ud. Jeg besluttede at lade stierne føre os og ikke kigge så meget på markeringerne af Skjoldungestien. Jeg har et "indre kompas", der sjældent snyder, så jeg kunne om ikke andet retningen. Jeg kunne jo også tage pejling efter solen denne dag.

Vi kom ned til en lille sti, og den så sjov ud. Ganske kort tid efter viste det sig, at det var et ridespor, og selv om det gik i den rigtige retning, valgte vi at gå tilbage og fortsætte sydpå.
Lige efter kom der dog en anden lille sti, der ikke er på kortet og den valgte vi. Ganske hyggelig på trods af at den går langs en landevej (der ikke er særligt trafikkeret).

vandretur i boserupskov

Vi ramte ruten igen og drejede sydpå. Vi skal lige ad lidt grusvej og så dreje væk fra stien for at gå stik vest. Herinde på de små grusveje finder man altid sjove gårde, og det minder lidt om Sydsverige. Her er det svært at forestille sig, hvordan de kan komme ud om vinteren, men okay, de har nok en traktor eller to til at hjælpe i nødens stund.

traepael skjuldungestien

Vi kommer lidt højt i terrænet og har udsigt over Store Kattinge Sø til højre og Svogerslev Sø til venstre. Vi skal ad en lille landevej, men på trods af størrelsen kommer der nogle biler. Vi kommer op til Kattinge og drejer sydpå. Vi skal ramme en grusvej, der går ind til en gård. Herfra er der en sjov rute gennem en dyrefoldd og man kommer op på toppen af en høj bakke med flot udsigt over Svorgerslev Sø.

udsigt over svorgerslev soe

Man kan desværre ikke gå direkte på åen og træktømmerflåden, da der er hegn der deler bakken på midten. Vi går derfor ned igen og går over en trappe for at komme ind i en ny dyrefold. Her er der græssende får, men de stikker af, da vi kommer ind i folden.
Vi går over endnu en trappe og er nu ved træktømmerflåden.

traek toemmerflaade skjoldungestien

Det er af en eller anden grund sjovt - også for voksne. Man får sådan en barnlig tilgang til anderledes transportmidler, og derfor fremkalder tømmerflåden smil og jokes. Det er derfor rigtig sjovt at besøge den og et anderledes afbræk i vandreturen.

Vi holder frokostpause på den anden side (ja det er jo ikke kilometer vi hiver os over Kornerup Å, mere 5-7 meter). Da jeg begynder at hive kogegrej og frysetørret mad op, er det sjovt at høre forskellen på en dagsvandrer og langtidsvandrere. Førstnævnte har en rugbrødsmad med. Den anden gruppe har alt udstyret til en overlevelsestur.

Jeg er dog under mistanke, for nogen har hørt, at jeg altid har noget sjovt og overraskende med. Det slår jeg dog hen, for denne gang har jeg bare mad med. Hvad skulle man ellers have med her tæt på nytår?

nytaar friluftsliv

Arrrr okay. Jeg har selvfølgelig lidt bobler og kopper med til alle. Kransekagen bliver en delt müslibar, og andet folk hiver op til lejligheden. Vi skåler i boblerne, der er overraskende friske og ikke tøre. Perfekt til en vandretur (hvis man har sådan et jetsetliv, når man er på tur).

Friske og høje på bobler vandrer vi videre af Skjoldungestien. Vi går nu langs Kornerup A hele vejen til Lejre. Området kan være sumpet, men der er fint natur, og man oplever altid noget sjovt her. Der er nogle gode udsigtspunkter og sjove folde, man skal i gennem. Den eneste asfalt, man går på, er et kort stykke ved Svogerslev.

mudret vandrestoevler

Herefter nærmer vi os Holbækmotorvejen. Selvom man kan høre "bum bum", hver gang en bil kører ud på broen, er det ikke vildt forstyrrende at gå her. Her er også rigt dyre- og fugleliv, så naturen er åbenbart heller ikke forstyrret. En fiskehejre har taget plads i et træ, tæt på broen. Der flyver, da den opdager os. Tak for det fuglefjæs, der går en motorvej lige over os, og så er vi fredelige vandrere årsagen til, at du flyver...

kornerup å

Skjoldungestien går officielt på Ravnshøjvej (under motorvejen), men man kan gå ind i folden og langs åen. Helt nede i bunden, hvor Skjoldungestien krydser Kornerup Å, er der en "låge" så man kan komme op på broen. Denne vej er klart bedre end asfalt-vejen.

Efter broen kommer et spændende område, hvor man går på toppen af en "ås". På venstre side har man Kornerup Å dalen og på den anden siden Gl. Lejre Ådal. Begge kan have andre navne, der er mig ubekendt.
Lige efter kommer Lejre Museum med skibssætninger, gravhøje og selve museet.
Gl. Lejre er en charmerende landsby med en masse stråtækt bondegårde. Her er også et B&B, hvis man vil overnatte sådan.

skål for vandring

Vi skal ikke meget længere. Vi når frem til Lejre Station, hvor turen ender denne gang.

Vi siger farvel og takker for denne tur. En smuk sidste vandretur i 2016 er ovre, og nu står nytåret for døren.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.

Vandring i Danmark

Vandring i Danmark er godt og dejligt og de danske vandreruter bliver bedre og flere. Vandreture i Danmark tager dig gennem fantastiske landskaber, dale og fjorde, til smukke skove og strande. Du kan vandrer på lange vandreruter eller tage weekendvandreture og dagsvandreture. 

Hvor er det godt at tage på vandreture i Danmark?

Det er godt at tage på vandretur i Danmark, og du skal besøge hele landet. Fra vandreture i Jylland over fyn til gode vandremuligheder på Sjælland. Oplev vandring på den jyske heden, Møns Klint eller ved Silkeborgsøerne, hvor du kan spenderer en hel weekend med vandring, eller find de kortere dagsvandreture eller gåture, som f.eks. Syvårssøerne.

De 10 flotteste vandreture i Danmark

Disse 10 vandreruter er de flotteste vandreture i Danmark:

Hvornår er det godt at vandrer i Danmark?

Det er godt at tage på vandreture i Danmark hele året. Om sommeren er Danmark skøn, med rige muligheder for vandring. I ydersæsonerne skal du være opmærksom på vand på ruterne, hvor f.eks. Gudenåstien eller Kyst til kyst kan være oversvømmet visse steder. Søg derfor information om vandreruterne før du begiver dig afsted.

Hvordan kommer man i gang med vandring i Danmark?

Kom i gang med vandreture i Danmark ved, at besøge dine lokale vandreruter. Det kan til at starte med, være en lille lokal rundtur, og så kan du langsomt bevæge dig ud, på større og længere vandreruter i hele Danmark.

Tag med på vandreture i Danmark

Kom med ud på vandreture i Danmark. Vi har guidede vandreture, hvor vi vandrer sammen og tager overnatning i telt eller shelters.