Hele december måned havde jeg ikke været ude. Altså lige bortset fra Outsites julefrokost i et shelter. Men ikke sådan rigtig ude. Jeg havde ikke planlagt juleferie mellem jul og nytår, så årets sidste måned så ud til at blive vandreløs.
Den 22. december fik jeg dog en julegave fra mit arbejde, der sendte mig på en uges juleferie. Fedt!
Efter alt juleræset rev og flåede naturen så igen. Jeg måtte bare ud. Heldigvis mindede Lotte mig om det, da hun sendte nogle generelle spørgsmål om udstyr til mug. Der er mange, der skriver til mig hver uge om råd og anbefalinger, og det er altid hyggeligt. Så får man nørdet en masse og forhåbentligt gjort en anden glad (samt inspireret til at komme ud i naturen).
Lotte havde det som mig, så vi besluttede at vandrer Skjoldungestien fredagen inden nytår.
Den er dog lang, så hele etapen kunne vi ikke nå, og der er alligevel for kort fra Roskilde til Lejre. For langt fra Roskilde til Hvalsø.
Disse etaper fordi der går tog. Det gør Skjoldungestien ret let at komme til og fra. Det tager ca. 20 min. fra København H, så står man på vandreruten (den starter og slutter på tog stationer).
Vi kunne slutte midt ude i ingenting, men jeg havde måske en løsning.
Jeg har et par gange besøgt en træk-tømmerflåde, og jeg overvejede, om man kunne forlænge turen ved at gå forbi den. Jeg målte turen op på Google Earth, og den endte på 18 km fra Roskilde Havn til Lejre Station. Det passede fint til en dagstur.
Vi mødtes kl. 8 på havnen ved kiosken. Her havde en ventet i lang tid, da han havde taget fejl af rejseplanerne. Han var kommet frem allerede kl. 7. Det var bestemt ikke varmt, men solen var på vej op, og alt tydede på en smuk december dag.
Vi gik derudaf, og ganske hurtigt kommer man væk fra byen og ud på stier. Ruten er godt anlagt herfra og ud til Boserup Skov og er ganske hyggelig. I Boserup går det først lidt op og ned, så flader ruten ud. Jeg besluttede at lade stierne føre os og ikke kigge så meget på markeringerne af Skjoldungestien. Jeg har et "indre kompas", der sjældent snyder, så jeg kunne om ikke andet retningen. Jeg kunne jo også tage pejling efter solen denne dag.
Vi kom ned til en lille sti, og den så sjov ud. Ganske kort tid efter viste det sig, at det var et ridespor, og selv om det gik i den rigtige retning, valgte vi at gå tilbage og fortsætte sydpå.
Lige efter kom der dog en anden lille sti, der ikke er på kortet og den valgte vi. Ganske hyggelig på trods af at den går langs en landevej (der ikke er særligt trafikkeret).
Vi ramte ruten igen og drejede sydpå. Vi skal lige ad lidt grusvej og så dreje væk fra stien for at gå stik vest. Herinde på de små grusveje finder man altid sjove gårde, og det minder lidt om Sydsverige. Her er det svært at forestille sig, hvordan de kan komme ud om vinteren, men okay, de har nok en traktor eller to til at hjælpe i nødens stund.
Vi kommer lidt højt i terrænet og har udsigt over Store Kattinge Sø til højre og Svogerslev Sø til venstre. Vi skal ad en lille landevej, men på trods af størrelsen kommer der nogle biler. Vi kommer op til Kattinge og drejer sydpå. Vi skal ramme en grusvej, der går ind til en gård. Herfra er der en sjov rute gennem en dyrefoldd og man kommer op på toppen af en høj bakke med flot udsigt over Svorgerslev Sø.
Man kan desværre ikke gå direkte på åen og træktømmerflåden, da der er hegn der deler bakken på midten. Vi går derfor ned igen og går over en trappe for at komme ind i en ny dyrefold. Her er der græssende får, men de stikker af, da vi kommer ind i folden.
Vi går over endnu en trappe og er nu ved træktømmerflåden.
Det er af en eller anden grund sjovt - også for voksne. Man får sådan en barnlig tilgang til anderledes transportmidler, og derfor fremkalder tømmerflåden smil og jokes. Det er derfor rigtig sjovt at besøge den og et anderledes afbræk i vandreturen.
Vi holder frokostpause på den anden side (ja det er jo ikke kilometer vi hiver os over Kornerup Å, mere 5-7 meter). Da jeg begynder at hive kogegrej og frysetørret mad op, er det sjovt at høre forskellen på en dagsvandrer og langtidsvandrere. Førstnævnte har en rugbrødsmad med. Den anden gruppe har alt udstyret til en overlevelsestur.
Jeg er dog under mistanke, for nogen har hørt, at jeg altid har noget sjovt og overraskende med. Det slår jeg dog hen, for denne gang har jeg bare mad med. Hvad skulle man ellers have med her tæt på nytår?
Arrrr okay. Jeg har selvfølgelig lidt bobler og kopper med til alle. Kransekagen bliver en delt müslibar, og andet folk hiver op til lejligheden. Vi skåler i boblerne, der er overraskende friske og ikke tøre. Perfekt til en vandretur (hvis man har sådan et jetsetliv, når man er på tur).
Friske og høje på bobler vandrer vi videre af Skjoldungestien. Vi går nu langs Kornerup A hele vejen til Lejre. Området kan være sumpet, men der er fint natur, og man oplever altid noget sjovt her. Der er nogle gode udsigtspunkter og sjove folde, man skal i gennem. Den eneste asfalt, man går på, er et kort stykke ved Svogerslev.
Herefter nærmer vi os Holbækmotorvejen. Selvom man kan høre "bum bum", hver gang en bil kører ud på broen, er det ikke vildt forstyrrende at gå her. Her er også rigt dyre- og fugleliv, så naturen er åbenbart heller ikke forstyrret. En fiskehejre har taget plads i et træ, tæt på broen. Der flyver, da den opdager os. Tak for det fuglefjæs, der går en motorvej lige over os, og så er vi fredelige vandrere årsagen til, at du flyver...
Skjoldungestien går officielt på Ravnshøjvej (under motorvejen), men man kan gå ind i folden og langs åen. Helt nede i bunden, hvor Skjoldungestien krydser Kornerup Å, er der en "låge" så man kan komme op på broen. Denne vej er klart bedre end asfalt-vejen.
Efter broen kommer et spændende område, hvor man går på toppen af en "ås". På venstre side har man Kornerup Å dalen og på den anden siden Gl. Lejre Ådal. Begge kan have andre navne, der er mig ubekendt.
Lige efter kommer Lejre Museum med skibssætninger, gravhøje og selve museet.
Gl. Lejre er en charmerende landsby med en masse stråtækt bondegårde. Her er også et B&B, hvis man vil overnatte sådan.
Vi skal ikke meget længere. Vi når frem til Lejre Station, hvor turen ender denne gang.
Vi siger farvel og takker for denne tur. En smuk sidste vandretur i 2016 er ovre, og nu står nytåret for døren.