Inspiration til dagstur - Møns Klint

Det meste friluftsliv foregår med dagsture i lokalområdet. En tur med det offentlige eller bilen, en rygsæk med en madpakke, drikke og lidt ekstra tøj. Måske har man endda hunden med. Danmark har mange skønne pletter, vi kan besøge, selvom vi mest har et landbrugsland, med små pletter af oprindelig natur. Men det vigtige er jo at komme derud og få den friske luft og motionen. Ellers er man ikke i form til sommerens fjeldtur. Her kommer en videorække med inspiration og tips til dagsture. Det er ikke guides til at besøge, da der er fine kort og foldere til det på stederne, men en inspiration for at se hvad der er derude. Den første er Møns Klint, hvor en af mine yndlingsture er nord for Geocenteret, både langs klinten og inde i skovene bag klinten, så man nemt kan gå 20 km og få lidt højdetræning af benene til sommerens bjerge. 

moensklint

Vandring på Møns Klint

Jeg vil anbefale at komme herned på en hverdag med godt vejr, da weekender og ferie betyder mange mennesker og mange biler. Du kan både parkere ved Geocenteret og et par andre steder i skoven. Men er der mange mennesker, så kan du nærmest kun parkere ved Geocenteret. Geocenteret har dog en fantastisk udstilling om tilblivelsen af Møms Klint og er et besøg værd.

Syd for Geocenteret møder man dog normalt mange mennesker, og der er kun et par km med skov, før man kommer ud i landbrugslandet, og klinten er ikke længere så dramatisk. Nord for Geocenteret er klinten dramatisk, og der er længere distancer, så der er færre vandrere, og på en hverdag kan man være nærmet alene. Det er et fantastisk område i Danmark med udstrakt skov ud til klinten og slet ikke så landbrugsdomineret, som trampestien ved Stevns Klint er det.

På denne tur parkerede vi midt i skoven og gik ned til Geocenteret. Jeg tager altid turen ned af trappen til stranden. I vinter og forår er truslen for nedstyrtninger reel, så jeg vælger at kun være ved stranden i kløfterne, det er alligevel ikke sjovt at vandre på stranden, da det er sten og kun sten. Er du geologisk interesseret, er her dog rige mulligheder for at finde forstenninger af søpindsvin og vættelys. 

Efter at have gået op af de mange mange trin går jeg ud langs klinten nordpå. Længere nordpå er der nemlig igen en trappe, hvor man kan komme ned på stranden igen. Men ellers er det bare at nyde udsigten ud på det azurblå hav. Men ellers er det bare nordpå langs klinten også igennem skoven tilbage til bilen.