Bidstrup Skovene
Bidstrup Skovene består af 6 mindre skove, der tilsammen danner et 1000 ha (altså 10.000.000 m2.) skov. Landskabet er præget af istiden, og du finder derfor kuperet terræn og spændende dale og bakker. Skovene er ejet af Naturstyrelsen, så du må gå, hvor du vil, og når du vil. Skovene ligger syd for Hvalsø, som du kan nå med regionaltog. Skovene nås på blot 20 minutter fra stationen. Der er gode parkeringspladser rundt om i skovene, så dette er også lige til. Ved Avnstrup Centret er der en stor parkeringsplads med toilet og vand.
Læs med her, hvor du kan få en masse inspiration til en vandretur i Bidstrup Skovene med oplevelser og natur.
Vi parkerer bilen ved Heide Overdrev (https://goo.gl/maps/UgBDwu29fvB2), spænder rygsækkene og vandrer derudaf. Jeg har gennem mange år undersøgt skovene og fundet spændende oplevelser. Både kendte og ukendte. Især en tur med en naturvejleder fra Naturstyrelsen inspirerede mig til at opsøge flere oplevelser i skovene.
Dødishul - Avnsø
Vi drejer nordpå i skovbunden og går forbi de nye vådområder, der tidligere var gamle moser. Her har vi på nogle af vores vandreture oplevet den grønne frøs sang. Det har været på nogle af Outsites vandreture på Skjoldungestien. Men i dag skal vi videre op til Avnsø. Den store sø er et dødishul fra istiden. Dødishuller er opstået ved, at store isstykker er blevet begravet af jord og nedfald og med tiden dækket helt til. Isen er siden smeltet. og søen er kommet til syne igen. Ved søen er der skabt et godt friluftsområde med badebro, bålsteder, grill, fiskeri og borde/bænkesæt. Her er også nogle hyggelige stier rundt i området.
Smuldmosen
Vi går sydpå ad små skovveje og skovstier til Smuldmosen. Her blev gravet tørv under 2. verdenskrig, så københavnerne kunne få noget at varme sig med. I mosen kan man opleve to af Nordens tre kødædende planter (se billedet). Soldug og Vibefedt kan man spotte i den rigtige sæson, og de er faktisk lidt spændende. Bare ordet “kødædende” sætter fantasien i gang hos børn og voksne.
Her lever også en ret spændende edderkop (en af Danmarks største). Stor Rovedderkop kan man opleve sidde på lur efter sit bytte. Edderkoppen spiser bl.a. fisk.
Mortenstrup Helligkilde
En oplevelse, som ingen af os har fundet før, er Mortenstrup Kilde. Det er en katolsk helligkilde, hvor syge har søgt hen for dens helbredende virkning. Her var op til 1930 en kildekone, så den er blevet brugt flittigt. I forhold til angivelsen på den lokale folder for skovene er kilden lidt forkert placeret. Men vi er stædige og søger højt og lavt i landskabet. Tilsidst finder vi i fælleskab den lille og meget anonyme kilde, der stille løber ned ad bakken. Vi oplever det som en stor sejr i eftersøgningen, men kilden syner i sig selv ikke af så meget. Historisk set og sværhedsgraden af at finde den gør den dog værd at besøge.
Overnatning i Bidstrup Skovene
Ved Mortenstrup ligger også et lidt utilgængeligt shelter. Der for forholdsvis langt fra nærmeste parkeringsplads, men det er ingen garanti for, at shelteret er ledigt. Det har en flot position i skovkanten med udsigt over Ravnsholte mark og en lille sø. Shelteret har sjæl og personlighed. En klassiker blandt flere af de frivillige hos Outsite.
Læs mere om overnatninger i Nationalpark Skjoldungernes Land her… Der er kort over Nationalparken og beskrivelse af alle lejrpladser, shelterpladser osv.
Frihedskæmpere
Bidstrup Skovene er fyldt med spor efter 2. verdenskrig. Våben-egen er en af dem. Her i lysningen tæt på Hvalsø nedkastede de allierede våben og andet. En nat var det dog ved at gå galt. En nedkastning satte sig fast i den store eg øst for gården. For at få fat på lasten måtte frihedskæmpere fælde egen i nattens mulm og mørke, så tyskerne ikke opdagede dem. På gården blev våbene gemt i et hemmeligt rum. I dag sidder der en mindesplade på egen. Den kan være lidt svær at finde, men gå øst for gården i lysningen.
Hjortesø
Søen og området er et besøg værd. Foruden at være kuperet og smuk, og med rig mulighed for gode udsigtspunkter lever her også glenter.
Helvedeskedlen
Ifølge et tussegammelt sagn skulle der hvert 9. år oftes 99 mænd, 99 kvinder og 99 kvæg i Helvedeskedlen. Det sker dog ikke lige i dag, hvor alt ånder fred og ro. Vi har pakket sammen og gået ca. 400 meter fra shelteret til første destination. Kedlen, der er et jordfaldshul og dødishul - dog uden vand, er en dal med mange træer. Om det er et besøg værd, må du selv afgøre, men her er da flot og børn elsker at lege på dalsiderne.
Vi går lidt tilbage af den vej, vi kom, for nu er det tid til Kongevejen og Valdemar Atterdag.
Kongevejen
Valdemar Atterdag samlede Danmark. Sådan er sagnet. Han levede fra 1320 til 1375 og erobrede bl.a. Skåne, Halland og Bleking. En bedrift, som mange andre har haft æren af - at miste igen.
Kongevejen, eller Valdemarsvej, går gennem Bidstrup Skovene og der er den dag i dag tydelige spor. Den gik oprindeligt fra Roskilde og ned til Valsølille. Et spor, der ikke er så tydeligt, har jeg fundet på en tidligere tur.
Ledvogterhuset
Umarkeret på lokale kort og uden skiltning nogle steder ligger ledvogterhuset tæt på en af Bidstrup Skovenes moser. Ledvogteren havde bl.a. til opgave at hjælpe kongen, hvis han skulle benytte Kongevejen. Han skulle sikre området og skræmme eventuelle tyveknægte væk. En anden opgave var at holde pøblen væk fra vejen. De måtte ikke benytte eller sågar krydse vejen. Gjorde de dette, tilfaldt hest eller gods kongen. Det er sjovt at tænke på, at en så lang vej opdelte området. Man må håbe, at der var overgange, som de lokale måtte benytte.
I dag er der kun lidt spor efter fundamentet, men kongevejen kan man stadig se lige ved siden af huset.
Gyldenløves Høj
Sjællands højeste punkt hedder Gyldenløves Høj og ligger 125,5 m.o.h. Her er ikke den bedste udsigt, men naturen er smuk og kuperet. På højen står en mindesten, der er rejst for fire modstandsfolk, der døde under 2. verdenskrig. Tæt ved højen nedkastede de allierede våben og andet til modstandskampen mod tyskerne.
Skjoldungestien
Stien går fra Roskilde til Hvalsø, og vi krydser den mange steder i Bidstrup Skovene. Du kan læse om mange vandringer på Skjoldungestien på Outsite. Se artikler om Skjoldungestien her...
Valborup nedkastningerne
Ved Valborup kastede de allierede våben og andet ned under 2. verdenskrig. Se historien, og læs om en af gangene, hvor der kunne være endt galt.
Info og links
Vi er ved at være ved vejs ende, men vi kan lige nå et smut ud over Bidstrup Skovenes Bermudatrekant - Særløse Overdrev (se også dagsvandreturen). Nej! Det gik heller ikke som planlagt denne gang, men vi fandt som altid tilbage igen.
Mere info
Hvis du selv vil besøge skovene, er her mere info fra hjemmesider og nogle gode kort:
Nationalpark Skjoldungernes Land