Vandretur i Bidstrup Skovene

Kun 45 min fra København ligger Bidstrup Skovene, der byder på oplevelser lige så længe, du gider. Vi tog på vandretur med en enkelt overnatning og oplevede kødædende planter, istiden, en fiskespisende edderkop, spøgelser, en hellig kilde, frihedskæmpere, Sjællands højeste punkt, shelters og selvfølgelig naturen og skovene.

vandretur i bidstrup skovene

Bidstrup Skovene

Bidstrup Skovene består af 6 mindre skove, der tilsammen danner et 1000 ha (altså 10.000.000 m2.) skov. Landskabet er præget af istiden, og du finder derfor kuperet terræn og spændende dale og bakker. Skovene er ejet af Naturstyrelsen, så du må gå, hvor du vil, og når du vil. Skovene ligger syd for Hvalsø, som du kan nå med regionaltog. Skovene nås på blot 20 minutter fra stationen. Der er gode parkeringspladser rundt om i skovene, så dette er også lige til. Ved Avnstrup Centret er der en stor parkeringsplads med toilet og vand.

Læs med her, hvor du kan få en masse inspiration til en vandretur i Bidstrup Skovene med oplevelser og natur.

Vi parkerer bilen ved Heide Overdrev (https://goo.gl/maps/UgBDwu29fvB2), spænder rygsækkene og vandrer derudaf. Jeg har gennem mange år undersøgt skovene og fundet spændende oplevelser. Både kendte og ukendte. Især en tur med en naturvejleder fra Naturstyrelsen inspirerede mig til at opsøge flere oplevelser i skovene.

avnsoe doedishul i bidstrup skovene

Dødishul - Avnsø

Vi drejer nordpå i skovbunden og går forbi de nye vådområder, der tidligere var gamle moser. Her har vi på nogle af vores vandreture oplevet den grønne frøs sang. Det har været på nogle af Outsites vandreture på Skjoldungestien. Men i dag skal vi videre op til Avnsø. Den store sø er et dødishul fra istiden. Dødishuller er opstået ved, at store isstykker er blevet begravet af jord og nedfald og med tiden dækket helt til. Isen er siden smeltet. og søen er kommet til syne igen. Ved søen er der skabt et godt friluftsområde med badebro, bålsteder, grill, fiskeri og borde/bænkesæt. Her er også nogle hyggelige stier rundt i området.

koedaedende planter i danmark

Smuldmosen

Vi går sydpå ad små skovveje og skovstier til Smuldmosen. Her blev gravet tørv under 2. verdenskrig, så københavnerne kunne få noget at varme sig med. I mosen kan man opleve to af Nordens tre kødædende planter (se billedet). Soldug og Vibefedt kan man spotte i den rigtige sæson, og de er faktisk lidt spændende. Bare ordet “kødædende” sætter fantasien i gang hos børn og voksne.

smuldmosen

Her lever også en ret spændende edderkop (en af Danmarks største). Stor Rovedderkop kan man opleve sidde på lur efter sit bytte. Edderkoppen spiser bl.a. fisk.

Mortenstrup Helligkilde

En oplevelse, som ingen af os har fundet før, er Mortenstrup Kilde. Det er en katolsk helligkilde, hvor syge har søgt hen for dens helbredende virkning. Her var op til 1930 en kildekone, så den er blevet brugt flittigt. I forhold til angivelsen på den lokale folder for skovene er kilden lidt forkert placeret. Men vi er stædige og søger højt og lavt i landskabet. Tilsidst finder vi i fælleskab den lille og meget anonyme kilde, der stille løber ned ad bakken. Vi oplever det som en stor sejr i eftersøgningen, men kilden syner i sig selv ikke af så meget. Historisk set og sværhedsgraden af at finde den gør den dog værd at besøge.

Overnatning i Bidstrup Skovene

Ved Mortenstrup ligger også et lidt utilgængeligt shelter. Der for forholdsvis langt fra nærmeste parkeringsplads, men det er ingen garanti for, at shelteret er ledigt. Det har en flot position i skovkanten med udsigt over Ravnsholte mark og en lille sø. Shelteret har sjæl og personlighed. En klassiker blandt flere af de frivillige hos Outsite.

Læs mere om overnatninger i Nationalpark Skjoldungernes Land her… Der er kort over Nationalparken og beskrivelse af alle lejrpladser, shelterpladser osv.

shelter i bidstrupskovene

Frihedskæmpere

Bidstrup Skovene er fyldt med spor efter 2. verdenskrig. Våben-egen er en af dem. Her i lysningen tæt på Hvalsø nedkastede de allierede våben og andet. En nat var det dog ved at gå galt. En nedkastning satte sig fast i den store eg øst for gården. For at få fat på lasten måtte frihedskæmpere fælde egen i nattens mulm og mørke, så tyskerne ikke opdagede dem. På gården blev våbene gemt i et hemmeligt rum. I dag sidder der en mindesplade på egen. Den kan være lidt svær at finde, men gå øst for gården i lysningen. 

Hjortesø

Søen og området er et besøg værd. Foruden at være kuperet og smuk, og med rig mulighed for gode udsigtspunkter lever her også glenter.

Helvedeskedlen

Ifølge et tussegammelt sagn skulle der hvert 9. år oftes 99 mænd, 99 kvinder og 99 kvæg i Helvedeskedlen. Det sker dog ikke lige i dag, hvor alt ånder fred og ro. Vi har pakket sammen og gået ca. 400 meter fra shelteret til første destination. Kedlen, der er et jordfaldshul og dødishul - dog uden vand, er en dal med mange træer. Om det er et besøg værd, må du selv afgøre, men her er da flot og børn elsker at lege på dalsiderne.

Vi går lidt tilbage af den vej, vi kom, for nu er det tid til Kongevejen og Valdemar Atterdag.

vandring i bidstrup skovene

Kongevejen

Valdemar Atterdag samlede Danmark. Sådan er sagnet. Han levede fra 1320 til 1375 og erobrede bl.a. Skåne, Halland og Bleking. En bedrift, som mange andre har haft æren af - at miste igen.
Kongevejen, eller Valdemarsvej, går gennem Bidstrup Skovene og der er den dag i dag tydelige spor. Den gik oprindeligt fra Roskilde og ned til Valsølille. Et spor, der ikke er så tydeligt, har jeg fundet på en tidligere tur.

Ledvogterhuset

Umarkeret på lokale kort og uden skiltning nogle steder ligger ledvogterhuset tæt på en af Bidstrup Skovenes moser. Ledvogteren havde bl.a. til opgave at hjælpe kongen, hvis han skulle benytte Kongevejen. Han skulle sikre området og skræmme eventuelle tyveknægte væk. En anden opgave var at holde pøblen væk fra vejen. De måtte ikke benytte eller sågar krydse vejen. Gjorde de dette, tilfaldt hest eller gods kongen. Det er sjovt at tænke på, at en så lang vej opdelte området. Man må håbe, at der var overgange, som de lokale måtte benytte.
I dag er der kun lidt spor efter fundamentet, men kongevejen kan man stadig se lige ved siden af huset.

Gyldenløves Høj

Sjællands højeste punkt hedder Gyldenløves Høj og ligger 125,5 m.o.h. Her er ikke den bedste udsigt, men naturen er smuk og kuperet. På højen står en mindesten, der er rejst for fire modstandsfolk, der døde under 2. verdenskrig. Tæt ved højen nedkastede de allierede våben og andet til modstandskampen mod tyskerne.

traepael skjuldungestien

Skjoldungestien

Stien går fra Roskilde til Hvalsø, og vi krydser den mange steder i Bidstrup Skovene. Du kan læse om mange vandringer på Skjoldungestien på Outsite. Se artikler om Skjoldungestien her...

Valborup nedkastningerne

Ved Valborup kastede de allierede våben og andet ned under 2. verdenskrig. Se historien, og læs om en af gangene, hvor der kunne være endt galt.

Info og links

Vi er ved at være ved vejs ende, men vi kan lige nå et smut ud over Bidstrup Skovenes Bermudatrekant - Særløse Overdrev (se også dagsvandreturen). Nej! Det gik heller ikke som planlagt denne gang, men vi fandt som altid tilbage igen.

Mere info

Hvis du selv vil besøge skovene, er her mere info fra hjemmesider og nogle gode kort:

Kort over Bidstrup Skovene

Nationalpark Skjoldungernes Land

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.

Vandring i Danmark

Vandring i Danmark er godt og dejligt og de danske vandreruter bliver bedre og flere. Vandreture i Danmark tager dig gennem fantastiske landskaber, dale og fjorde, til smukke skove og strande. Du kan vandrer på lange vandreruter eller tage weekendvandreture og dagsvandreture. 

Hvor er det godt at tage på vandreture i Danmark?

Det er godt at tage på vandretur i Danmark, og du skal besøge hele landet. Fra vandreture i Jylland over fyn til gode vandremuligheder på Sjælland. Oplev vandring på den jyske heden, Møns Klint eller ved Silkeborgsøerne, hvor du kan spenderer en hel weekend med vandring, eller find de kortere dagsvandreture eller gåture, som f.eks. Syvårssøerne.

De 10 flotteste vandreture i Danmark

Disse 10 vandreruter er de flotteste vandreture i Danmark:

Hvornår er det godt at vandrer i Danmark?

Det er godt at tage på vandreture i Danmark hele året. Om sommeren er Danmark skøn, med rige muligheder for vandring. I ydersæsonerne skal du være opmærksom på vand på ruterne, hvor f.eks. Gudenåstien eller Kyst til kyst kan være oversvømmet visse steder. Søg derfor information om vandreruterne før du begiver dig afsted.

Hvordan kommer man i gang med vandring i Danmark?

Kom i gang med vandreture i Danmark ved, at besøge dine lokale vandreruter. Det kan til at starte med, være en lille lokal rundtur, og så kan du langsomt bevæge dig ud, på større og længere vandreruter i hele Danmark.

Tag med på vandreture i Danmark

Kom med ud på vandreture i Danmark. Vi har guidede vandreture, hvor vi vandrer sammen og tager overnatning i telt eller shelters.