Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Vandring i Danmark

Kun 30 min. Fra København, ligger Bidstrup Skovene, der giver oplevelser, så længe du gider. Vi tog en vandretur, med en enkelt overnatning og oplevede kødædende planter, istiden, en fiskespisende edderkop, spøgelser, en hellig kilde, frihedskæmpere, Sjællands højeste punkt, shelters og selvfølgelig naturen og skovene.

vandretur i bidstrup skovene

Bidstrup Skovene

Bidstrup Skovene består af 6 mindre skove, der tilsammen danner et 1000 ha (altså 10.000.000 m2.) skov. Landskabet er præget af istiden og du finder derfor kuperet terræn og spændende dale og bakker. Skovene er ejet af Naturstyrelsen, så du må gå hvor du vil, når du vil. Skovene ligger syd for Hvalsø, hvor der går regionaltog til og man kan gå til skovene på blot 20 minutter. Der er gode parkeringspladser rund om skovene, så dette er også lige til. Ved Avnstrup Centret er der en stor parkeringsplads med toilet og vand.

Læs med her, hvor du kan få en masse inspiration til en vandretur i Bidstrup Skovene med oplevelser og natur.

Vi parkerer bilen ved Heide Overdrev (https://goo.gl/maps/UgBDwu29fvB2), spænder rygsækkene og vandrer derudaf. Jeg har gennem mange år undersøgt skovene og fundet spændende oplevelser. Både kendte og ukendte. Især en tur med en Naturvejleder fra Naturastyrelsen, inspirerede til oplevelser i skoven.

Grævlingen

Jeg lægger ud, med et hemmeligt sted, hvor grævlingen bor. Der er i dag lagt et ridespor tæt ved, men grævlingens bor stadig helt ude i sporet terræn. Området er fedt at gå i. Lidt kuperet, lidt væltede træer, der bliver liggende for insekternes skyld og en lysning her og der. Vi går på en skråning indtil grævlingens hule kommer frem. Man kan se, at det er en grævling der bor her, fordi der er rent ved hulens indgang. Havde det f.eks. været ræven, så havde der ligget skrald.

Grævlingen er meget sky og natdyr, så hvis du bare kommer travende som os, så skal du være ualmindelig heldig. Jeg har kun en gang set en grævling (hold op den er stor, jeg troede de var meget mindre) og det var et heldigt 5 sekunders møde. Hvis du vil opleve grævlingen, er det bedste skud faktisk at gå efter grævlingens unger. Hvis du tager herud en nat i slut maj, lægger dig ned og er forholdsvis stille til solens første stråler, så kan du opleve ungerne der leger, før de skal i seng. Det er dog ikke derfor vi er her, så vi vandrer videre.

avnsoe doedishul i bidstrup skovene

Dødishul - Avnsø

Vi drejer nordpå i skovbunden og går forbi de nye Vådområder, der er genskabelse af gamle moser. Her har vi oplevet den grønne frøs sang, på nogle af vores vandreture på Skjoldungestien for Outsite. Men vi skal videre op til Avnsø. Den store sø, er et dødishul fra istiden. Dødishuller er opstået ved, at store isstykke er blevet begravet af jord og nedfald og med tiden dækket til. Isen er smeltet og søen er kommet til syne igen. Ved søen er der skabt en godt friluftsområde med badebro, bålsteder, grill, fiskeri og borde/bænkesæt. Her er også nogle hyggelige stier rundt i området.

koedaedende planter i danmark

Smuldmosen

Vi går sydpå ad små skovveje og skovstier til Smuldmosen. Her blev gravet tørv under 2. Verdens krig, så Københavnerne kunne få noget at varme sig med.
I mosen kan man, hvis man går herud (og det bør man virkelig) opleve 2 af Nordens 3 kødædende planter (se billedet). Soldug og Vibefedt kan man spotte i den rigtige sæson og de er faktisk lidt spændende. Bare ordet “kødædende” sætter fantasien i gang hos børn og voksne.

smuldmosen

Her lever også en ret spændende edderkop (en af Danmarks største). Stor Rovedderkop kan man opleve sidde på lur efter sit bytte. Edderkoppen spiser bl.a. fisk(!).

Mortenstrup Helligkilde

En oplevelse, som ingen af os har fundet før, er Mortenstrup kilden. Det er en katolsk helligkilde, hvor syge har søgt hen, for dens helbredende virkning. Her var op til 1930 en Kildekone, så den er blevet brugt flittigt. I forhold til angivelsen, på den lokale folder for skovene, er kilden lidt forkert placeret. Men vi er stædige og søger højt og lavt i landskabet. Tilsidst finder vi i fælleskab den lille og meget anonyme kilde, der stille løber ned ad bakken. En stor sejr i eftersøgningen, men kilden i sig selv, er måske ikke så meget. Historisk set og sværhedsgraden af at finde den, gør den dog værd at besøge.

Overnatning i Bidstrup Skovene

Ved Mortenstrup, ligger også et lidt utilgængeligt shelter. Der for forholdsvis langt fra nærmeste parkeringsplads, men det er ingen garanti for, at shelteret er ledigt. Det har en flot position i skovkanten med udsigt over Ravnsholte mark og en lille sø. Shelteret har sjæl og personlighed.

Læs mere om overnatninger i Nationalpark Skjoldungernes Land her… Der er kort over Nationalparken og beskrivelse af alle lejrpladser, shelterpladser osv.

shelter i bidstrupskovene

Frihedskæmpere

Bidstrup Skovene er fyldt med spor efter 2. verdenskrig. Våben-egen er en af dem. Her, i lysningen tæt på Hvalsø, blev der kastet våben og andet ned, af de allierede. En nat var det dog ved at gå galt. En nedkastning satte sig fast i den store eg øst for gården. For at få fat på lasten, måtte frihedskæmpere fælde egen i nattens mulm og mørke, så tyskerne ikke opdagede dem. På gården blev våbene gemt i et hemmeligt rum. I dag sidder der en mindesplade på egen. Den kan være lidt svær at finde, men gå øst for gården i lysningen. 

Hjortesø

Søen og området er et besøg værd. Foruden at være kuperet og smukt, og med rig mulighed for gode udsigtspunkter, lever her også glenter.

Helvedskedlen

Sagnet siger, at hvert 9 år, skulle 99 mænd, 99 kvinder og 99 kvæg ofres i Helvedeskedlen. Det er dog ikke lige i dag, hvor alt ånder fred og ro. Vi har pakket sammen og gået ca. 400 meter fra shelteret til første destination. Kedlen, der er et jordfaldshul og dødishul - dog uden vand, er en dal med mange træer. Om det er et besøg værd, må du bestemme, men her er da flot og børn elsker at lege på dalsiderne.

Vi går lidt tilbage af den vej vi kom af, for nu er det tid til Kongevejen og Valdemar Atterdag.

vandring i bidstrup skovene

Kongevejen

Valdemar Atterdag, samlede Danmark igen. Han levede fra 1320 til 1375 og erobrede bl.a. Skåne, Halland og Bleking. En bedrift, som mange andre har haft æren af - at miste igen.
Kongevejen, eller Valdemarsvej, går gennem Bidstrup Skovene og der er den dag i dag, tydelige spor (se forsiden af dette magasin). Den gik oprindeligt fra Roskilde og ned til Valsølille. Et spor, der ikke er så tydeligt, har jeg fundet på en tidligere tur.

Ledvogterhuset

Umarkeret på lokale kort og uden skiltning nogle steder, ligger ledvogterhuset, tæt på en af Bidstrup Skovenes moser. Ledvogteren havde bl.a. til opgave, at hjælpe kongen, hvis han skulle benytte Kongevejen. Han skulle sikre området og skræmme tyveknægte væk. En anden opgave, var at holde pøblen væk fra vejen. De måtte ikke benytte eller sågar krydse vejen. Gjorde de dette, tilfaldt hest eller gods kongen. Det er sjovt at tænke på, at en så lang vej, opdelte området. Man må håbe, at der var overgange, som de lokale måtte benytte.
I dag, er der kun lidt spor efter fundamentet, men kongevejen, kan man stadig se, lige ved siden af huset.

Gyldenløves Høj

Sjællands højeste punkt, hedder Gyldenløves Høj og ligger 125,5 m.o.h. Her er ikke den bedste udsigt, men naturen er smuk og kuperet. På højen står en mindesten, der er rejst for fire modstandsfolk, der døde under 2. Verdenskrig. Tæt ved højen, nedkastede de Allierede våben og andet til modstandskampen mod tysken.

traepael skjuldungestien

Skjoldungestien

Stien går fra Roskilde til Hvalsø, og vi krydser den mange steder i Bidstrup Skovene. Du kan læse om mange vandringer på Skjoldungestien på Outsite. Se artikler om Skjoldungestien her...

Valborup nedkastningerne

Ved Valborup, kastede allierede våben og andet ned, under 2. verdenskrig. Se historien og en af gangene, hvor de kunne have endt galt.

Info og links

Vi er ved at være ved vejs ende, men vi kan lige nå et smut ud over Bidstrup Skovenes Bermuda Trekant - Særløse Overdrev (se også dagsvandreturen). Nej! Det gik heller ikke som planlagt denne gang, men vi fandt, som altid, tilbage igen. Mere info Hvis du selv vil besøge skovene, er her mere info fra hjemmesider og nogle gode kort:

Kort over Bidstrup Skovene

Nationalpark Skjoldungernes Land

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Log-på for at kommentere

Vandreture og friluftskurser

 
Kom med på vandretur eller friluftskursus
Planlægning af tur kursus

Kort & Kompaskursus

kr 1000 00
TILMELD VENTELISTE!
Målestoksforhold
Naturkompas
Praktiske øvelser
Fredagscafé

Fredagscafé - Brænderworkshop

kr 60 00
Prøv forskelliget kogegrej
Hvilken skal du vælge?
Hvad er bedst til årstiderne?
Hygge, æbleskiver og gløgg
Vandring på west highland way med guide

West Highland Way

kr 2800 00
Unik natur
Vandring i højlandet
Aftenhygge på Inn's
Oplev stemninge på West Highland Way
Vandretur i island på laugavegur med turleder og guide

Vandring i Island

kr 2800 00
Laugavegur med turleder
Vandring mellem vulkaner
Fantastisk natur
Afslutning i varme kilder
Jetboil gasbrænder
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
Friluftsland
Aclima
Pro-Outdoor
Nordisk Outdoor
B-Wild outdoorbutik
Teva vandresandaler
Eventyrsport
MSR Outdoorudstyr
SpejderGEAR
YETI soveposer og jakker
Friliv outdoorbutik
Sea To Summit frysetørret mad
Leave No Trace
EXPED liggeunderlag og rygsæk
Slagelse Camping og Outdoor Center

Follow Us