Mere Lapland til os med fjeldfeber

Hvis du hører til blandt dem, der lider af fjeldfeber, er der godt nyt. Nu ’behøver’ du nemlig ikke længere stoppe i Hemavan efter de første 450 km fra Abisko på din vej mod syd. Næ, for her midt i november 2021 får du såmænd 19 ’nye’ mil helt frem til Borgafjäll i syd.

 Skilt

 

Den gode og sikre kvali-vare 

Mens nogen vandrere foretrækker at vandre i sti-løst terræn, hvor de kan nyde roen ved at være alene, glæder andre sig over fordele ved de større leder med fjeldstationer og -hytter, hvor man kan møde andre, samt tydelige markeringer af led-forløbet. Broer er for mange en nødvendighed, mens spånger etableres af hensyn til naturen. Sådan er det også med Lapplandsleden.

’Nu er det dags’

Den nye Lapplandsled tager over i Hemavan, hvor Kungsleden stopper. Der er ikke tale om en ny led-føring, for vel omkring halvdelen af de 190 km er der allerede i form af eksisterende statslige leder. Resten er nye kilometrer, der alt i alt samles til 19 svenske mil. Lapplandsledens konkrete placering er aftalt mellem länsstyrelsen i Västerbotten og de berørte samebyer, hvor der er taget hensyn til ren-driften.

Der er kun fire egentlige overnatningshytter på leden, så det er nødvendigt at tage hele turen i telt. De fire hytter er Arevattnet, Åtnikstugan, Tjåkkelestugan og Slipsikstugan. Länsstyrelsen har omtalt flere forslag til gode teltpladser.

Målning

Billedkilde: Länsstyrelsen i Vesterbotten.

Der er af sikkerhedshensyn bygget to nye rastesheltere, altså mere enkle bygninger med en lille kamin/ovn, hvor vandrere kan søge ly i dårligt vejr.

De forskellige hovedetaper kan ses uddybet hos länsstyrelsen.

  • Hemavan - Atostugan. 42 km over 2-3 dage
  • Atostugan - Gränssjö. 51 km over 3-5 dage
  • Gränssjö - Klimpfjäll (Soldalen). 57 km over 3-5 dage
  • Klimpfjäll (Soldalen) - Borgafjäll. 40 km over 2-3 dage

60 % af Lapplandsleden findes på koldfjeldet, altså fjeldområderne over trægrænsen. Sommerruten er markeret med den kendte orange farve på træer eller stenvarder. Vinterruten er markeret med røde trækryds. Når sommer- og vinterruten følges ad, findes den orange markering på vinterstolperne.

Der er af indlysende grunde kun få indkøbsmuligheder, nemlig ved start i Hemavan og afslutning i Borgafjäll samt to steder undervejs i henholdsvis Joesjö og Klimpfjäll.

Kort
Billedkilde:
Länsstyrelsen i Vesterbotten.

Et stort plus for logoet

Fint er Lapplandsledens logo, hvor stien symbolsk bevæger sig mellem graner og grønne dalgange i bunden (syd), langs vand frem mod de klædte sneklædte toppe i toppen (nord), hvor solen hænger lavt over en smuk, gul aftenhimmel. En sneugle er der også blevet plads til.

Logo

Cadeau for dette logo, der på enkel måde indfanger naturen langs hele Lapplandsleden. Man må næsten håbe, at det kommer som stofmærke til ens rygsæk.

Laplandsleden ruteskitse

Vil du vide mere

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.

Vandring i Sverige

Hvis du vil starte med vandring i Sverige, er der masser af steder og naturen er smuk og meget anderledes fra Sydsverige op til Nordsverige. Fra flotte og store skove i syd, til de massive og fantastiske fjelde i nord. Du kan starte din vandring i Sverige, lige på den anden side af broen, hvor du f.eks. finder Skåneleden, Hallandsleden eller Blekingeleden. Længere nordpå finder du f.eks. Höga Kusten og Kungsleden.

Hvornår skal man vandre i Sverige

Du kan tage på vandretur i Sverige hele året, det kræver sådan set blot det korrekte grej. Du kan finde inspiration til din pakkeliste til en vandring i Sverige, så du ved hvad du skal have med på turen. Der findes masser af shelters i Sverige, hvor du kan holde varmen eller finde ly for vind og vejr. Man kan ikke booke shelters i Sverige.

Hvor kan man tage på vandretur i Sverige

I hele Sverige finde du gode forhold til vandreture. Allemandsretten giver dig fri bevægelse og vandring, og du må slå dit telt op de fleste steder. I Sverige hedder vandreruter 'leden' som f.eks. Skåneleden og Kungsleden. Der findes 1000-vis af vandreruter i Sverige, så du løber ikke tør for stier lige forløbig. Den længste vandretur i Sverige er i øvrigt 1500 km. lang og hedder Östgötaleden. Et populært område som Outsite skriver meget om er Raslången, en sø nær Olofström. Her kan vi godt anbefale at du starter med at vandrer i Sverige. 

Korte fakta om Sverige

Sverige er ca. 10 gange større end Danmark. Der bor 10,5 mio. personer, og hovedstaden Stockholm har godt 1 mio. mennesker. Sveriges højeste fjeld hedder Kebnekaise, og vil du besøge fjeldet på en vandretur, kan du f.eks. bruge Kungsleden.