Mere Lapland til os med fjeldfeber

Hvis du hører til blandt dem, der lider af fjeldfeber, er der godt nyt. Nu ’behøver’ du nemlig ikke længere stoppe i Hemavan efter de første 450 km fra Abisko på din vej mod syd. Næ, for her midt i november 2021 får du såmænd 19 ’nye’ mil helt frem til Borgafjäll i syd.

 Skilt

 

Den gode og sikre kvali-vare 

Mens nogen vandrere foretrækker at vandre i sti-løst terræn, hvor de kan nyde roen ved at være alene, glæder andre sig over fordele ved de større leder med fjeldstationer og -hytter, hvor man kan møde andre, samt tydelige markeringer af led-forløbet. Broer er for mange en nødvendighed, mens spånger etableres af hensyn til naturen. Sådan er det også med Lapplandsleden.

’Nu er det dags’

Den nye Lapplandsled tager over i Hemavan, hvor Kungsleden stopper. Der er ikke tale om en ny led-føring, for vel omkring halvdelen af de 190 km er der allerede i form af eksisterende statslige leder. Resten er nye kilometrer, der alt i alt samles til 19 svenske mil. Lapplandsledens konkrete placering er aftalt mellem länsstyrelsen i Västerbotten og de berørte samebyer, hvor der er taget hensyn til ren-driften.

Der er kun fire egentlige overnatningshytter på leden, så det er nødvendigt at tage hele turen i telt. De fire hytter er Arevattnet, Åtnikstugan, Tjåkkelestugan og Slipsikstugan. Länsstyrelsen har omtalt flere forslag til gode teltpladser.

Målning

Billedkilde: Länsstyrelsen i Vesterbotten.

Der er af sikkerhedshensyn bygget to nye rastesheltere, altså mere enkle bygninger med en lille kamin/ovn, hvor vandrere kan søge ly i dårligt vejr.

De forskellige hovedetaper kan ses uddybet hos länsstyrelsen.

  • Hemavan - Atostugan. 42 km over 2-3 dage
  • Atostugan - Gränssjö. 51 km over 3-5 dage
  • Gränssjö - Klimpfjäll (Soldalen). 57 km over 3-5 dage
  • Klimpfjäll (Soldalen) - Borgafjäll. 40 km over 2-3 dage

60 % af Lapplandsleden findes på koldfjeldet, altså fjeldområderne over trægrænsen. Sommerruten er markeret med den kendte orange farve på træer eller stenvarder. Vinterruten er markeret med røde trækryds. Når sommer- og vinterruten følges ad, findes den orange markering på vinterstolperne.

Der er af indlysende grunde kun få indkøbsmuligheder, nemlig ved start i Hemavan og afslutning i Borgafjäll samt to steder undervejs i henholdsvis Joesjö og Klimpfjäll.

Kort
Billedkilde:
Länsstyrelsen i Vesterbotten.

Et stort plus for logoet

Fint er Lapplandsledens logo, hvor stien symbolsk bevæger sig mellem graner og grønne dalgange i bunden (syd), langs vand frem mod de klædte sneklædte toppe i toppen (nord), hvor solen hænger lavt over en smuk, gul aftenhimmel. En sneugle er der også blevet plads til.

Logo

Cadeau for dette logo, der på enkel måde indfanger naturen langs hele Lapplandsleden. Man må næsten håbe, at det kommer som stofmærke til ens rygsæk.

Laplandsleden ruteskitse

Vil du vide mere

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.