Kanotur og vandretur på Vesterdalselven og Njupeskär

Man kan sejle ca 90 km fra Fulunäs til Malung kun afbrudt af en enkelt overbæring ved Tandø-værket. Generelt er Vesterdalselven letpadlet, men der er nogle strækninger med kraftigt strømmende vand og enkelte deciderede fosser, hvoraf Limedsfossen er klart den største. Men de er ikke noget problem, blot man er lidt rutineret. Jeg er bestemt ikke fospadler eller whitewater fanatiker, men klarede dem uden problemer selvom vandføringen i elven var temmelig ekstrem pga flere dages regn.

Vesterdalselven

Vesterdalselven og Njupeskär

Det blev vores hidtil vådeste kanotur, da det regnede 65 timer i træk !

Vi sluttede turen med en dagstur til Njupeskär vandfaldet, som er Sveriges højeste.

Vi er min søn Johannes på 10 år og jeg selv.

Søndag 8/7 2012: Der er ca 750 km (ca 11 timer kørsel) til Sälen, så det er ikke muligt at komme ud at sejle samme dag som man kører, medmindre man starter køreturen midt om natten. Så vi ville køre til Vansbro som er ca 650 km (ca 9 timers kørsel) og så tage en overnatning der, så havde vi kun de sidste 100 km tilbage. Vi var oppe ved 6-tiden, tage et bad, riste krydderboller, spise morgenmad og læsse det sidste i bilen. Vi var afsted kl 7:45, lidt senere end beregnet, men det gik jo nok, og vi var med færgen Helsingør-Helsingborg kl 8:30 i strålende solskin.

Trafikken gled fint og vi tog det i et stræk til Klevshult Rasta (Smålands Rasta) hvor vi tog en ½ times kaffepause ved 11-tiden. Det begyndte at regne ret kraftigt lige efter og vi var måtte køre lidt mere stille. Vi var ved Tidaholm kl 12:30 og havde glædet os til at spise frokost på ”Det Lilla Bryggeriet”, men det åbnede først senere på dagen, så vi gik over på Kaffestugan som lå lige overfor og Johannes spiste 2 skinkesandwich og jeg en rejemad.

 

IMG 3222

Fremme ved Götakanal/Sjötorp - vi var så heldige at se en båd gennem sluserne

 

Vi var afsted igen kl 13:15, det regnede stadig, dog ikke så voldsomt som til at begynde med. Vi gjorde holdt i Pilipstad ved søen og kanonerne, det dryppede kun en lille smule. Johannes fandt en lille magnet, som viste sig at være en micro geocache.

 

IMG 3223

Pilipstad - Meget smukt beliggende kirke

 

Vi var fremme ved Vansbro kl 17:30 i silende regn. Det havde taget 9 timer som forventet, og havde egentlig ikke føltes som langt, selvom det meste af turen havde været i regn. Vi checkede ind på Vansbro Camping og fik sat teltet i øsregn. Der var mange på pladsen, da det var weekenden med Vansbrosimningen, en af verdens største åbent vand svømmekonkurrencer. Vi spiste aftensmad på Flottaren, Johannes en burger og jeg biksemad. Vi gik tilbage til teltet og fik det indrette færdig. Selvom det regnede var det ret lunt, en 21 grader. Efter et par spil yatzy gik vi i seng, Johannes ved 22-tiden og jeg en times tid senere.


Mandag 9/7 2012: Vågnede ved 7-tiden, det havde regnet hele natten og regnede stadig. Vækkede Johannes kl 7:30, og vi spiste morgenmad og pakkede sammen. Vi var afsted 9:30. Selvom det regnede så var den sidste del af turen flot. Vi var i god tid og stoppede ved Limedsfossen. Den skulle vi padle igennem. Det var ikke til at tage kanoen op nogle steder lige i nærheden og det var heller ikke muligt med tågning. Men den så rimelig ud. Ret lige fos med pæne bølger og skum, men ingen hvirvler eller bagstøm. I højre side så det mest fredeligt ud, så det skulle vi huske at holde os i højre side. Vi var i Sälen kl 11:45, men adressen passede ikke. Den unge dame på adressen var en tidligere samlever til kanoudlejer, men hun viste os rette vej. Det var let at finde når man viste hav man skulle kigge efter og der var faktisk også et skilt som vi havde overset. Kanoen var klar til os, en Madriver plastkano. Det var en ung mand som passede butikken og han vidste ikke ret meget om ruten. Når vi spurgte om overbæringen ved Tandøværket, så var svaret at vi kunne tage højre eller venstre side, hvad vi synes var bedst. Det skulle senere vise sig at man overhovedet ikke kan tage højre side og der er en fin optagning plads og sti på venstre side ! Godt at vi havde forberedt os hjemmefra og taget egne kort med. Det kort vi fik udleveret var ikke til nogen hjælp, der var ingen markeringerne af hverken shelters, andre mulige overnatnings steder eller fosser.

 

IMG 3233

Fremme ved starten på ruten i Fulunäs. Der er god strøm i elven, det har nu regnet i 24 timer.

 

Vi var ved Fulunäs kl 13, og fik læsset kano og udstyr af. Der var godt blæs på vandet. Vi tog frokost i shelteren, rugbrød med makrel i tomat, inden vi læssede kanoen og riggede den til. Vi var afsted kl 14. Den første del gennem Hälla naturreservat var meget flot. Der var skov, klipper med vandfald udover kanten osv, men det regnede så meget at vi ikke kunne tage billeder, kameraet ville blive vådt omgående. Der var en del mindre fosser med både skum, toppe og stående bølger, men det gik fint gennem dem, Vi sejlede 7-8 km i timen blot ved at drive. Efter Hälla blev elven mere rolig og vi ville begynde at kigge efter overnatningsmuligheder efter broen ved Källsätern, men lige inden broen var der et shelter oppe på en skrænt. Selvom det klokken kun var 16, så besluttede vi at stoppe for i dag selvom vi manglede 4-5 km af hvad vi havde planlagt for dagen. Dem kunne vi sagtens indhente i morgen, og der kunne vejret kun være bedre end nu, hvor det silede ned.

 

IMG 3242

Kanoen på land - læg godt mærke til hvor langt oppe kanoen ligger i forhold til vandet

 

Det var brænde ved shelteren og der kunne vi sidde og hygge os ved ilden og kigge ud over elven. Vi var lidt i tvivl om shelteren var privat, da der stod noget bestik, men det kunne også været noget nogen havde efterladt. Der var ingen skilte og vi gik over marken op til nogle huse for at checke, men der var ingen hjemme. Vi tog chancen, tømte kanoen, trak den på land og satte teltet. Vi fik regntøjet af og tændte op, og hyggede os til ved 18-tiden hvor vi lavede mad, hakkebøf med mos. Ved 19-tiden kom der en mand kørende på en stor traktor. Det viste sig så at det faktisk var privat, og shelteren var hans.

 

IMG 3244

Bålhygge i shelteren ved Källsätern

 

Vi undskyldte meget og forklarede at vi have kigget efter skilte, men at vi selvfølgelig meget gerne ville betale for overnatningen og brænde. Han ville kun have 100 SEK, men vi insisterede på 200 SEK, og det var han godt tilfreds med, og han fortalte om den specielle shelter konstruktion som var et gammelt design brugt til overnatninger på sätern under høsten, så folkene kunne overnatte og røgen holde myg og knot væk. Det virkede også, røgen drev op under tagudhænget og ud igen, uden at komme ind i selve shelteren, men lukkede helt af myg og knot. Vi tog et spil yatzy inden vi gik i seng ved 22-tiden. Det var 15-grader.

 

IMG 3247x route 20120709

Fulunäs - Källsätern
Dagens distance: 12 km (total 12 km)
Lejr 1: N61 14.155 E13 12.682


Tirsdag 10/7 2012: Vi vågnede ved 8:30-tiden, det regnede stadig, men ikke så kraftigt. Vi spiste og fik pakket sammen stille og roligt. Elven var steget ca 80 cm i nattens løb.

 

IMG 3250

Kanoen næste morgen - elven var steget ca 80 cm i nattens løb !

 

Vi havde trukket kanoen et stykke op på land, men her til formiddag var elven nået op til kanten af den. Vi var afsted ved 11-tiden, og sejlede til tider over græs og blomster som var 50-100 cm nede i elven, det var oversvømmede enge. Vi prøvede af fiske, men fik omgående grene og skidt på krogen, så det opgav vi hurtigt. Vi havde ikke fået hjul med, så vi skulle stoppe ved Sälen og have et sæt hjul. Da vi nåede Sälen ved 13-tiden, og lagde til ved kanoudlejningen. Vandet stod højt. Det havde nu regnet konstant i 48 timer og der var ingen udsigt til opklaring. Vi snakkede om vi skulle stoppe eller fortsætte, men efter vi havde spist frokost, pølse, knækbrød og noget chokolade, så var vi enige om at fortsætte.

 

IMG 3271

Hormundberget lige fremme med lave skyer - her taget ved Fiskarheden

 

Vi var varme og tørre trods regnen, og nu var det ved at blive en udfordring hvorlænge det mon ville blive ved. Vi fik udleveret hjul og kanoudlejer fortalte at regnen ville stoppe hen under aften og de næste dage skulle byde på mere blandet vejr. Elven var allerede 1½ meter over normalt niveau nu og der var en del problemer flere steder i Midtsverige pga oversvømmelser fortalte han. Der var 2 unge svenskere som skulle starte deres kanotur i dag lidt længere oppe i Gördalen, en 30-40 km længere oppe end hvor vi startede. Vi fortsatte ved 13:30-tiden og omkring kl 15 så stoppede regnen . . . men kun i ca 10 minutter, så begyndte det igen. Ved 16:30-tiden begyndte vi at kigge efter overnatningssted. Ved 17-tiden fik vi øje på et shelter ved Gråheden. Vi ville helst have vildcamperet, men der var tørt brænde ved shelteret, så det fristede jo meget.

 

IMG 3278

Shelteren ved Gråheden hvor vi havde vores 2. overnatning

 

Der var 200 meter fra hvor man kunne lande kanoen og op tilbage til shelteret, så vi ville køre vores udstyr derhen i kanoen, men kanohjulene var flade. Vi lod kanoen ligge og bar tingene ad et par gange. Der var en lille sti op til asfaltvejen, vi måtte ringe i morgen tidlig og få byttet hjulene. Lidt irriterende, føst ingen hjul, så et par flade. Vi fik skiftet fra sandaler til sko, sat teltet og tændt op. Vi spiste Spaghetti Napoli ved 19-tiden. Bålet holdt stort set myg og knot væk, og vi kunne holde det igang selvom det begyndte at regne mere i løbet af aftenen. Vi sluttede dagen med kaffe, kakao, chokalade kiks og et spil yatzy. Johannes i seng ved 22-tiden og jeg en times tid efter.

 

IMG 3279x route 20120710

Källsätern - Gråheden
Dagens distance: 29 km (total 41 km)
Lejr 2: N61 00.541 E13 19.642


Onsdag 11/7 2012: Vi sov til ved 7:30-tiden. Det var tørvejr, regnen var stoppet i løbet af natten hen under morgen. Men da havde det så også regnet ca 65 timer uafbrudt, aldrig oplevet noget lignende. Jeg lavede kaffe og kaldte på Johannes ved 8:30 tiden. Vi spiste morgenmad og ringede til kanoudlejer ang de flade kanohjul. Han ville komme i løbet af en ½ time. Jeg gik op til vejen og han var der til tiden med et par ordentlige kanohjul. Han fortalte at vandet nu var 5 meter fra kanohuset på næsset ved Sälen og hvis der kom mere regn, så ville det vandet nå det. Han havde aldrig oplevet noget lignende. Vi var afsted ved 10:30-tiden, og næsten lige med det samme kom der en fos som vi var helt uforberedt på. Det var ved den lille ø lige efter Gråheden, og normalt er der sikkert ikke nogen fos, men med en vandstand på 1½-2 meter over normalen så var der tryk på. Der var en kæmpe stående bølge som vi undgik, men blev fanget af en hvirvel og snurrede halvt rundt og inden jeg fik rettet op, så var vi igennem. Det begyndte at regne igen. Efter 1½ time stoppede regnen og vi gik i land ca 1 km før broen ved Lima. Der var en lille å på venstre side vi sejlede ind ad. Det var meget underligt fordi strømmen gik den forkerte vej. Vandet løb ikke fra åen ud i elven, men den modsatte vej ! Vi spiste pølse og knækbrød, da en kano og en kajak passerede os – det var første gang vi havde set andre. Vi vinkede og lidt efter sejlede vi videre.

 

IMG 3288x

Limedsfossen - GPS'en målte 15.7 km/h, så der var fart på, men vi tog ikke en dråbe vand ind.
Billedet er taget dagen efter.

 

Vi var lidt spændte på Limedsfossen, den var pænt stor for et par dage siden og nu måtte den være endnu større, men det var lidt beroligende at der var andre på vej igennem og også en kano, så var det ikke helt sindsygt. Kajakken og kanoen var gået i land ved broen i Lima for at spise deres frokost. De indhentede os lige før Limedsfossen, vi sejlede lige så stille helt inde i højre side frem mod fossen som kommer rundt om et hjørne. De sejlede midt ud i elven og vi holdt os tilbage så vi kunne se hvordan de klarede det. Men vi kunne ikke se dem sejle igennem og pludselig var vi ved fossen. Den virkede enorm, der var kæmpe bølger og vi kunne ikke holde kanoen inde i siden, det var blot at følge med strømmen og holde kanoen lige efter bedste evne. Det gik op og ned på bølgerne, Johannes sad forrest og holdt fast, og så kæmpede jeg bagerst. Det gik fint, vi tog ikke en dråbe vand ind og pludselig var vi igennem.

 

IMG 3289x

Sådan stolt og tilfreds ser man ud når man lige har klaret Limedsfossen :-)

 

Vi var helt oppe at køre på adrenalin, det var bare for vildt og kunne ikke lade være med at råbe Juuhuuu – vi klarede det, og grinede – skal vi ikke prøve en gang til ? Jeg checkede GPS’en og vi havde sejlet 15,7 km/h gennem fossen. Efter en km så vi kajakken og kanoen var gået i land og vi sejlede hen til dem. Det var 2 tyske par, de var startet i Sälen og havde den ene bil der og den anden bil her. Kanoen var forøvrigt lukket foroven som en kajak, det så vi først nu. Havde vi set det inden fossen så havde vi måske tænkt os om en ekstra gang. Vi snakkede med dem en 10 minutters tid, de ville køre op og sejle igennem Hälla en af de næste dage, da vi fortalte at vi havde været igennem og fosserne der ikke var så slemme. Vi sejlede videre og det var begyndt at småregne igen. Der var lidt strømninger mellem øerne på det sidste stykke, men ikke noget særligt. Vi var fremme ved Tandö-værket kl 16:30 og optagningen var let at finde på venstre side. På højre side kunne man overhovedet ikke få en kano op, eller gå med den. Vi rystede på hovedet af den besked vi havde fået, på højre eller venstre side, efter hvad vi synes var bedst. Jeg kan ikke forestille mig nogen som vil synes højre side er bedst. Vi satte teltet og gik op til værket ad grusstien og videre ad skovstien langs elven for at se hvor vi skulle sætte kanoen i. Stien var fin og der var fine steder at sætte kanoen i igen. Der blev lukket overskudsvand igennem dæmningen så strømmen var helt vild lige efter dæmningen, så man skulle en 500-600 meter forbi før det var forsvarligt at sætte kanoen i, men under mindre ekstreme vandforhold kunne man sætte kanoen i lige efter dæmningen, og så ville overbæringen kun være på 7-800 meter, men nu kom vi op på en 1½ km.

 

IMG 3305

Johannes hygger sig med at snitte en pind ved bålet

 

Der var flere campsites langs stien i skoven efter dæmningen, men nu havde vi slået lejr så der blev vi. Vi fandt nogenlunde tørt træ og fik lavet bål og spiste boller i karry ude ved bålet. Det blæste let, så ingen myg eller knot. Det var en dejlig aften og tørvejr. Det var ca 15 grader, og da det blev skumring, trak vi ind i teltet og sluttede med et spil yatzy. Vi snakkede om hvor godt det var at vi havde fortsat og ikke givet op i går. Igen Johannes i seng ved 22-tiden og jeg ud igen og kom først i seng ved midnat.

 

IMG 3306x route 20120711

Gråheden – Tandö-værket
Dagens distance: 27 km (total 68 km)
Lejr 3: N60 48.003 E13 25.506


Torsdag 12/7 2012: Det begyndte at regne igen ved 7-tiden. Jeg lavede kaffe og vækkede Johannes vd 8-30-tiden. Vi spiste morgenmad og snakkede om de videre planer. Vi havde kun 20 km tilbage til vores oprindelige slutmål i Malung, så vi havde ikke travlt. Vi var også begge godt trætte af regn efter at have sejlet i 3 dages regn nu. Vi aftalte at strække den til kl 10. Var regnen stoppet kl 10 så var vi videre, ellers så ville vi ringe og høre om vi kunne blive hentet i løbet af dagen, og så køre op til Särna i stedet for. Så ville vi have mere tid til Njupeskär. Regnen blev ved og kl 10 ringede vi. Det var ikke noget problem at hente os om en times tid, og vi pakkede sammen i en fart. Vi blev hentet kl 11:30 og han fortalte at vi var de sidste som havde givet op. De 2 unge mænd som var startet tirsdag i Gördalen var blevet hentet dagen efter i går, da de ikke havde lyst til at fortsætte pga vejret og fosserne. Tilbage i Sälen læssede vi bilen og kørte ned til Limedsfossen for at se den nu og tage billeder. Den var tydelig meget kraftigere end da vi besigtigede den på vejen op. Vi var enige om at havde vi set den sådan inden turen, så havde vi ikke turde, men det havde jo gået fint, og nu havde vi sat en ny standard for hvad vi kunne klare.

 

IMG 3324

Talborren mellem Tandø-værket og Malung

 

Vi spiste frokost, rugbrød med makrel i tomat, ved fossen. Vi kørte videre tilbage ned til den sidste fos, Talborren, som vi ville have passeret i dag. Den var ret lang, kraftigt strømmende vand med små bølger, men slet ikke i en klasse som Limedsfossen. Vi kørte tilbage gennem Sälen og op til Fulunäs. Der tog vi eftermiddagskaffen/kakaoen i shelteret med kage til. Tyskernes bil holdt der, så de var på turen gennem Hälla i dag. Det havde regnede stadig og vi var enige om at vores beslutning havde været rigtig. Vi kørte videre op til Särna hvor vi var ved 17-tiden. Der var mange 4x4 offroad på campingpladsen, vi snakkede med vores ’nabo’. De var alle fra CapNordic fotokonkurrence hvor de var startet i Paris og skulle køre til Nordcap.

 

IMG 3334

Städjan (1131 moh) set fra Särna Camping - det ligner en kegle/vulkan set her fra syd, men er faktisk et aflangt fjeld og ligner mere en ambolt set fra vest eller øst.

 

Regnen var stoppet igen og vi fik lige sat teltet i tørvejr inden der kom en ordentlig byge. Bygen varede en times tid og derefter lavede vi mad, Gullash med mos. Campingpladsen har en meget smuk beliggenhed ved Särnsjön og med udsigt til bjerge i horisonten. Vi gik en tur ned til Särnsjön, som egentlig er en del af Österdalelven, inden vi tog et bad, vandet var ret koldt. Vi sluttede dagen med kaffe, kakao og pandekager. Det var helt vindstille, men ikke mange myg. Det var lidt køligt, ca 10 grader. Vi gik i seng ved 22:30-tiden, og håbede blot at vejret ville holde tørt i morgen til turen til Njupeskjär.


Fredag 13/7 2012: Vågnede ved 8-tiden og lavede kaffe, det 15 grader, overskyet og vindstille. Der var ikke udsigt til mere regn. Vækkede Johannes og vi spiste morgne mad og var afsted ved 10 tiden. Det var let at finde til Mörkret og en flot tur. Vi kunne se sne i ravinerne på fjeldsiderne. Vi var ved Njupeskär ved 11-tiden, det var lidt underligt at se såmange mennesker. Vi havde ikke set nogen på vejen detop, og pludselig var der 100-vis biler på P-pladsen, hvor var de kommet fra ?

 

IMG 3358

På vej til Njupeskär vandfaldet - rigtigt lavfjeldsmiljø

 

Stien var fin, delvist spanget og en meget flot tur. Det var et rigtigt fjeldmiljø. Der var et par km frem til faldet og vi var der ved 11:30 tiden og det var meget imponerende. Sveriges højeste vandfald på 93 meter, hvoraf de 70 er frit fald.

 

IMG 3375

Njupeskär vandfaldet på afstand - Sveriges højeste på 93 meter, heraf de 70 i frit fald

 

Vi gik helt frem til faldet, Johannes kravlede helt frem over klipperne til og blev temmelig våd. Vi spiste frokost ved 12-tiden på afsatsen, rugbrød og makrel i tomat. Johannes var dybt imponeret og udbrød ”Her vil jeg altså godt op igen, kan vi ikke tage herop til vinter ?” – han havde hørt at vandfaldet frøs helt til is, og man kunne klatre op ad det.

 

IMG 3388

Njupeskär vandfaldet - man kan komme helt hen til det, hvis man ikke er bange for at blive godt våd :-)
Bemærk personerne lidt til venstre for midten, en af dem er Johannes . . . og han blev meget våd.

 

Vi gik videre ad Njupeskär stien, som en er lille rundtur, og kom forbi nogle meget gamle fyrretræer, over 500 år gamle, og med en flot udsigt til Nipfjället og Städjan.

 

IMG 3405

Nipfjället (1192 moh) og Städjan (1131 moh) i det fjerne - der er ca 35 km i luftlinie.

 

Vi var tilbage ved indgangen og Naturummet ved 13-tiden. Vi besøgte Naturummet og der var mikroskoper hvor man kunne studere bier, myg osv. Det interesserede Johannes meget, jeg gik rundt og læste om Fulufjället, geologi osv imens. Vi sluttede med kaffe, kakao, kage og en is i serveringen inden vi startede turen tilbage ved 14-tiden. Vi kørte tilbage gennem Särna og tilbage til Fulunäs. Vi stoppede ved Fulunäs og kunne se at elven var noget mere afdæmpet i dag. Vi så solen for første gang, men der var også kommet et par småbyger. Vi fortsatte ned til Limedsfossen, som også var meget mere tam i dag. Efter kaffe og chokoladekiks fortsatte vi til Lersjöfors i et stræk hvor vi spiste burger på et pizzaria ved 18:30-tiden. Derefter fortsatte vi til Filipstad hvor vi camperede kl 20 ved Lersjön.

 

IMG 3430

Johannes fisker i Lersjön ved Filipstad

 

Johannes fiskede i søen mens jeg blot nød udsigten og aftenkaffen. Vi var tilbage ved teltet ved 22-tiden, hvor vi sluttede med et spil yatzy. Han var først i seng ved 23-tiden, og jeg tog et bad inden jeg gik i seng ved midnat. Her var vandet dejligt varmt.

 

IMG 3430x route 20120713

Rundturen til Njupeskär vandfaldet i Fulufjällets Nationalpark.
Hele turen er 4,2 km i alt, og tog os 2 timer i alt - og det incl 40 minutters foto- og frokostpause ved selve vandfaldet.

 

Lørdag 14/7 2012: Vi vågnede ved 8-tiden og det var tørt og spredt sol/skyer. Vi havde ikke mere morgenmad, men stadig en pose pandekagepulver. Vi blev enige om at vi ikke gad køre ud og finde noget morgenmad, men i stedet for spise pandekager med syltetøj og dertil varm kakao til morgenmad. Efter dette måske ikke specilet sunde, men uden tvivl særdeles nærende morgenmåltid gik Johannes ned til søen igen for at fiske mens jeg pakkede. Teltet var helt tørt og det var skønt ikke skulle til at tørre det når vi kom hjem. Vi var afsted ved 11-tiden og satte geocachen tilbage på plads ved kanonerne. Der var allerede kommet en ny. Vi kørte til Götakanal hvor vi spiste en lidt sen frokost, nudler, og igen så vi et skib blive sluset igennem.

 

IMG 3439

En meget idyllisk rasteplads på vejen hjem  -jeg fik ikke noteret navnet, men mener det er Ölmevallasjön.

 

Vi holdt pause igen ved Ölmevallasjön, en af de flotteste rastepladser, og fortsatte til Markaryd/Örkeljunga, hvor vi havde lidt en udfordring med at finde et sted at spise. Vi endte med at måtte spørge og fik anvist Stationen, som var OK. Johannes fik burger med fritter og jeg bøf m. stegte kartofler. Vi fortsatte til færgen i Helsingborg og kom med over kl 20 og var hjemme præcis kl 21. Louise (min ældste datter) og hendes kæreste, Peter ventede på os, de havde passet huset mens vi havde været væk. De havde købt vandmelon, som vi spiste til dessert. De kørte ved 23-tiden, hvor Johannes gik i seng. Jeg fik tømt bilen og sat vasketøj over. Kom først i seng ved 1-tiden, skulle lige overføre og se billederne først.

 

Se flere billeder og i større format på galleriet af samme navn.