Vandretur på Skåneleden kyst-til-kyst-leden

I sommers gik jeg over tre dage fra Glimåkra til Vittsjö med to overnatninger. Jeg har for år tilbage gået fra Osby til Åsljunga i en påskeferie, en tur med frost om natten. Dengang testede jeg at gå i gummistøvler (Tretorn Sarek), hvilket ikke var nogen stor succes. I år valgte jeg i sidste øjeblik at kun tage sandaler på, synes mine Teva sandaler plejer at yde god komfort - men jeg skulle blive klogere...

Vandretur på Skåneleden

Vandring på Kyst til kystleden

I Skåne findes 1000 kilometer vandrestier. Se selv på skaneleden.se

Pakkeliste

På:

Montane Terra Pack bukser 260g
Hagløfs Løbeanorak 146g
1 uldundertrøje korte ærmer 135g
1 sæt uldtrusser 83g
1 sæt uldsokker 43g
Sandaler 600g
1 bomuldskasket 79g

Ialt på 1346 gram.

Proviant:

2 frysetørret Travellunch 250g
1 pk Wasa Sport 275g
8 dl müesli 300g
Kalkun smelteost 250g
Chokolade Ritter Sport 200g
250 ml frysetørret kaffe 110g
5 stk Ravensberger Müeslibar 105g
1 frugtmix (nødder, rosiner m.v.) 140g

Mad 2½ dag i alt. 1660g (normalt 750 g dagl/ 3000 kcal)

Let brugt stor gasdåse 318g
Bar 1 liter vand ofte
Mad og vand 2978 gram

Med ellers:

Yeti VIB 250 sovepose 631g
Osprey Exos 58 l rygsæk 1140g
Zpacks Hexamid "telt", 1 stang, 9 pløkke 514g
Neoair kort 274g
3 mm liggeunderlag 180 cm 127g

Montane Lite Speed H2o regnjakke 180g
Grå-blå uldhue 29g
1 silketørklæde 6g
1 grå uldsweather 325g

Kortærmet bomuldsskjorte/ rejsetøj 148g
1 skift bomuldsubux 54g
1 sæt H&M uldsokker 43g

Nikon Coolpix 194g
Mobiltelefon 91g
Fallkniven U2 43g
Lexan ske 10g
Orange Mugg 55g
2 x ½ l plasticflasker 34g
Evernew 550 ml pot 63g
Pinguin Surpass brænder 49g
Shampoo m. duft 25g
1 Tandbørste 8g
Toiletpapir 20g
Djungelolie + solstift 45g
1 kort 37g
Kompas 28g
Visakort og JoJo reskassa + sygesikringsbevis 33g
Plaster og 2 lightere 31g
Papir og kuglepen 15g

I alt 4252 (+ 100 grams pakposer måske)

På ryggen max. 7,23 kg.

Mandag d. 8/7 2012. Jeg havde et par dage før købt en Øresundsbillet, der gør man kan køre fra en station i HT-området til hvor som helst i Skåne. Kostede 188 kr ca. Afgang fra Hårlev 10.07, missede en afgang med 2 minutter på Hovedbanen (= kaffe og chokoladecroissanter), og ventede i Hässleholm på bus 543, afg. 13.45 (kaffe-latte...). Vel fremme i Glimåkra var der 2 km ud til friluftsbadet Trollebackerne. Der var ret besøgt. Drejede ind i skoven, og straks gik det opad. Oppe ved shelteret legede nogen børn, og forsøgte at gemme sig, da de så mig. Lydløse var de ikke.

halens naturreservat 

Holdt rast kl. 17 efter 8 km. Efter det passerede jeg Måns Backstuga, fattigt husmandssted, hvor man graver huset ind i en bakke, for at spare på byggematerialer. Grisestalden var en hule under nogen sten. Lidt senere en afstikker til Sissas Stuga. Den blev bevogtet af en aggressiv hingst, som var særdeles nærgående, og ikke ville flytte sig og fulgte efter mig. Hm. Slap videre.

Skulle over Helge Å, faktisk 2 gange, men der var ingen åbenlyse teltmuligheder, så jeg fortsatte til Friluftsfrämjandats område ved Osbysjön. Gået ca. 19 km. Ud på badebroen, vand, finde teltplads, 1 müeslibar. Kiggede mig omkring, sad i shelteret. Mørkt ca. 22.30.

Tirsdag d. 9/7 2012. Gråt. Vågnede 7.30, op 7.45, kaffe, pakke sammen, müesli, tanke vand.

Op på udsigtspunkt. 

Ned til Osby, fare lidt vild, forbi stationen og Brio-museet. Vildt ømme fødder, sandaler dårlig bundform. Lang lige asfaltvej vej gennem byen, så på brugte biler. Gennem Gullarpa mose på den fortidige, nedlagte landevej. Også meget grusvej. Kaffe ved gård. Av fødder. Endte på asfaltvej pga. Hästveda Kraftstations dæmningsnedbrud http://sv.wikipedia.org/wiki/Helge_%C3%A5 . Havde gået ca. 12 km, og blev nu ledt ned om Skeingesjön og langs Vieån. Lidt negativ, var begyndt at glæde mig til næste shelter. Men skøn tur ned mod Skeingesøen. Ny hånddreven færge over Helge Å, den gamle nok spulet væk, da dæmningen brast november 2010. 

Ud på Borg-øen. Her er rester af ydermurene på en borg, der har bevogtet vandtransporten på Hel(i)ge Å, grænseområde mellem Dk og S. Flot sted!! Hvilede på underlag. Telt op, pludselig regn, stress, regn væk. Sov lidt på 3 mm skumunderlaget, rimelig køligt, blæst i teltet. Op 19.45, sms hjemmefra "Skybrud i Sverige!" Ikke lige her. Kaffe, mad af søvand. Se på stenpiber og måge. I teltet lidt før 22. 17 km?  

Onsdag d. 10/7. Vågnede tidligt. Op 6.30, kaffe, pakke, müesli. Gå. Op mod hovedgård, og så mod øst igen. For vild på græsmark og fik sop. Tilbage. Gik meget smukt langs Vieån.

Pludselig kvæg på vandrestien. Skotsk Højlands. Kalve og voksne. Er der en tyr? De pruster. Fik kantet mig forbi, men det var vist kun hunner. 

Idyllisk bondelandskab, træbro over Vieån - men pludselig på asfaltvejen tilbage mod Hästveda igen. Knækbrødsrast. Truende skyer gennem skoven mod Verum, forbi kirken, så brød det løs. Overvejede taxa pga. ømme fødder. Videre i kraftig regn ned til shelter, hvor jeg krøb godt ind, så på regnen, hørte torden, drak kaffe og åd en hel pose trailmix. Det stilnede af, videre. Grene og græs var meget vådt. Gik langs flotte søer på en strækning. 

Enkelte stræk var godt tilvokset, selvsåede træer og højt græs. Pressede på mod Vittsjö, Ubbalt shelteret huskede jeg som flot beliggende. Gennem naturreservat langs Vittsjön, men da jeg nåede shelteret havde 2 børnefamilier okkuperet stedet. Hm. Kan jeg nå bussen allerede i dag? Havde 20 minutter, og der var et stykke vej ind til byen. Var i byen 6 minutter efter bussen skulle gå fra centrum, men så den i rundkørslen. Kom med. Toget gik fra Hässleholm 18.36. Hjemme 21.30. 22 km? P.S. Skiftede våde sokker i bussen. Sandaler kun til korte ture?? (bliver fyldt med grus, grannåle, og man skal fjerne sten, kogler og pinde lidt for tit, skidt.)

Vandring i Sverige

Hvis du vil starte med vandring i Sverige, er der masser af steder og naturen er smuk og meget anderledes fra Sydsverige op til Nordsverige. Fra flotte og store skove i syd, til de massive og fantastiske fjelde i nord. Du kan starte din vandring i Sverige, lige på den anden side af broen, hvor du f.eks. finder Skåneleden, Hallandsleden eller Blekingeleden. Længere nordpå finder du f.eks. Höga Kusten og Kungsleden.

Hvornår skal man vandre i Sverige

Du kan tage på vandretur i Sverige hele året, det kræver sådan set blot det korrekte grej. Du kan finde inspiration til din pakkeliste til en vandring i Sverige, så du ved hvad du skal have med på turen. Der findes masser af shelters i Sverige, hvor du kan holde varmen eller finde ly for vind og vejr. Man kan ikke booke shelters i Sverige.

Hvor kan man tage på vandretur i Sverige

I hele Sverige finde du gode forhold til vandreture. Allemandsretten giver dig fri bevægelse og vandring, og du må slå dit telt op de fleste steder. I Sverige hedder vandreruter 'leden' som f.eks. Skåneleden og Kungsleden. Der findes 1000-vis af vandreruter i Sverige, så du løber ikke tør for stier lige forløbig. Den længste vandretur i Sverige er i øvrigt 1500 km. lang og hedder Östgötaleden. Et populært område som Outsite skriver meget om er Raslången, en sø nær Olofström. Her kan vi godt anbefale at du starter med at vandrer i Sverige. 

Korte fakta om Sverige

Sverige er ca. 10 gange større end Danmark. Der bor 10,5 mio. personer, og hovedstaden Stockholm har godt 1 mio. mennesker. Sveriges højeste fjeld hedder Kebnekaise, og vil du besøge fjeldet på en vandretur, kan du f.eks. bruge Kungsleden.