Fra svenske graner til mindesmærker og kunst

På en vandretur i 8 marts 2015 i området ved Gylsboda kom vi forbi et stenbrud, der pludselig dukkede frem bag granerne. Vi betragtede det og de fleste knipsede vist et billede eller to og travede videre gennem granerne mens vi sludrede lidt om, hvad den sorte bjergart mon var for noget.

Gylsboda stenbrud

Gylsboda

Nogen gættede på granit og andre på basalt, før turen atter tog os offroad gennem krattet.

Søren Kragh vurderede imidlertid at der var tale om en mafisk bjergart, som er en bjergart, der er dannet fra en magma uden kvarts. Den indeholder primært mørke mineraler. Når denne flydende magma trænger op i sprækker i den omkringliggende faste klippe og størkner, dannes gangbjergarten Diabas. Jo mindre sprækken er, desto hurtigere afkøles magmaen og jo mindre bliver mineralkornene i bjergarten, da de har kort tid til at udvikles.

Hvis magmaen var blevet presset helt op gennem klippen til jordoverfladen, var den blevet til Basalt. Basalt er en bjergart der størkner så hurtigt man ikke kan genkende mineralkornene med det blotte øje.

Omkring 1870’erne opstod et sandt eldorado i og omkring Gylsboda, hvor man startede med at bryde denne ”sorte Granit”,  som diabasen i folkemunde blev kaldt. Hägghult-diabasen, som den kaldes af geologer, er en meget finkornet diabas, der er meget eftertragtet i hele verden. I bruddets velmagtsdage omkring 1890 var 400 arbejdere beskæftiget ved Gylsbodabruddene, hvor diabasen var for området, hvad guld var for Klondyke.

Diabasen fra Gylsboda bruges til alt fra gravstene til kunst og udsmykning af bygningsværker. Diabasen fra området er bl.a. brugt til udsmykning af Empire State Building, US Marine Corps Memorial, og efter sigende havde Hitler afgivet bestilling på diabas til sit sejrsmonument, der var planlagt at skulle pryde Berlin i hans 1000 års rige. Det blev så heldigvis aldrig til noget.

Jeg er først det sidste år begyndt så småt at vandre med kæresten. Lysten har været der i mange år, men det er først er først kommet så småt i gang nu. Vi nyder også at skifte fjernsynet ud en enkelt aften, med udsigten fra teltet eller et shelter til den danske natur, når vi trænger. Jeg har brugt naturen aktivt til masser af dagsture i mange år. Meget af tiden er gået med lystfiskeri, både med flue og spin på kysten og i ny og næ i ferskvand. Jeg håber at jeg/vi får tid og lejlighed til at deltage i nogle af turene her på siden, men er her lige så meget for at hente inspiration og viden.

Vandring i Sverige

Hvis du vil starte med vandring i Sverige, er der masser af steder og naturen er smuk og meget anderledes fra Sydsverige op til Nordsverige. Fra flotte og store skove i syd, til de massive og fantastiske fjelde i nord. Du kan starte din vandring i Sverige, lige på den anden side af broen, hvor du f.eks. finder Skåneleden, Hallandsleden eller Blekingeleden. Længere nordpå finder du f.eks. Höga Kusten og Kungsleden.

Hvornår skal man vandre i Sverige

Du kan tage på vandretur i Sverige hele året, det kræver sådan set blot det korrekte grej. Du kan finde inspiration til din pakkeliste til en vandring i Sverige, så du ved hvad du skal have med på turen. Der findes masser af shelters i Sverige, hvor du kan holde varmen eller finde ly for vind og vejr. Man kan ikke booke shelters i Sverige.

Hvor kan man tage på vandretur i Sverige

I hele Sverige finde du gode forhold til vandreture. Allemandsretten giver dig fri bevægelse og vandring, og du må slå dit telt op de fleste steder. I Sverige hedder vandreruter 'leden' som f.eks. Skåneleden og Kungsleden. Der findes 1000-vis af vandreruter i Sverige, så du løber ikke tør for stier lige forløbig. Den længste vandretur i Sverige er i øvrigt 1500 km. lang og hedder Östgötaleden. Et populært område som Outsite skriver meget om er Raslången, en sø nær Olofström. Her kan vi godt anbefale at du starter med at vandrer i Sverige. 

Korte fakta om Sverige

Sverige er ca. 10 gange større end Danmark. Der bor 10,5 mio. personer, og hovedstaden Stockholm har godt 1 mio. mennesker. Sveriges højeste fjeld hedder Kebnekaise, og vil du besøge fjeldet på en vandretur, kan du f.eks. bruge Kungsleden.