Jeg havde længe haft lyst til en solotur, hvor jeg selv kunne bestemme hvor og hvor langt jeg ville gå. Turen på Ås til Ås leden forgik over en lille uge sidst i august 2017. På denne tur havde jeg valgt at tage mit telt med samt vandrestave.
Video fra turen:
Udsigten fra Natthall
Denne tur startede godt to timer efter, at jeg havde startede bilen op hjemmefra, jeg parkerede bilen ved Tingvalla, som er et danse og spisested, som ligge godt 1 km fra Åstorp, her håbede jeg så at bilen så stadig ville stå der når jeg vendte tilbage. Efter at den værste regnbyge var over, drog jeg afsted, puha 18 kg med vand sagde vægten, jeg havde 14 dage inden testet min nye rygsæk (osprey exos 58 large) på Stevns Klint trampesti men kun med 9 kg og nu var det dobbelt vægt, men de 4.5 kg var også mad, jeg kunne godt mærke at denne rygsæk ikke er beregnet til en vægt over 12 – 13 kg . Efter at have gået omkring 9 km, i noget som mest minde om en Dansk skov, kom jeg til den første shelter, Håleback som ligger ved en lille skovsø, her ville jeg spise min madpakke, men hov den lå jo hjemme i køleskabet, så i stedet blev min frokost til en riddersport skyllet ned med kaffe, efter en halv time, og klokken var nu blevet 13.30, besluttede jeg mig for at tage næste etape med, for hvad skulle jeg lave resten af dagen, og benene var gode så jeg fik fyldt vandflaskerne op og tog så afsted.
Shelter ved Håleback
Efter et par kilometer kommer man ud på et åbent stykke og selvfølgelig skulle det begynde at regne, lige netop nu og regnen blev kun værre, så jeg gjorde ophold bag en lade, til det værste var overstået.
Da jeg igen nåede noget skov, begyndte det også at blive noget mere barket og jeg blev glad for at jeg havde taget vandrestave med, for bruge dem når det går op er virkelig en fordel, for man kommer utroligt nemt op. På fast sti eller vej brugte jeg dem ikke.
Mødet med det første virkelige bakket
Efter 11 km og samlet ca 20 km nåede jeg frem til mit overnatningssted som var Krika skog, her var meget stille og da jeg var den eneste ved shelteren kunne jeg rigtig brede mig, det er en meget gammel shelter men utroligt rart, og så er der både toilet og vand lige ved siden af, jeg sov ikke i shelteren da jeg havde mit telt med.
Krika skog shelteren
Søndag gik turen videre mod Klåverød og Sønderåens nationalpark, dette var også de to smukkeste, men også mest kuperet etaper på i alt 20 km, turens første del går igennem en skøn birkeskov af smalle snoede tier, hvor man nogle steder går tæt på stejle skranter.
Efter 7 - 8 km bevæger man sig ind i endnu et skov og natur område/reservat, hvor man kan tage en af de mange forskellige ruter til udsigtspunkter og andre natur oplevelser, jeg valgte dog at følge skåneleden igennem området for at ende ved shelterpladsen, dog skulle jeg lige have en lille frokostpause her.
Ca. 1km fra Klåverød begyndte det at regne, for så at blive kraftig, heldigvis nåede jeg shelteren inden himmel og hav stod i et, og tidsmæssig passede det med en kaffepause, det skulle dog lige gå en 1 time får at det stoppede og jeg kunne fortsætte.
Klåverød shelteren
Det sidste stykke af etapen fra Klåverød til Sønderåens nationalpark, foregik i små regnbyger, og da det tidligere var kommet en kraftig byge blev det noget af en smattet og våd tur, så godt at man havde vandrestøvler på.
Sidst på eftermiddagen nåede jeg frem til Skäralid, her er der både resturanger og campingplads, jeg fandt dog en bålplads hvor jeg kunne lave aftensmad og sætte mit telt op for at overnatte her.
Mandag var jeg også tidlig oppe og solen skindene så der blev tørret lidt tøj mm, dagen stod på 2 lange etaper (2 x 11 km)så kl 09.00 var det afsted første stop var efter at have kæmpet mig op af en meget stejl og stenet sti.
Det viste sig at strabadsere var det hele vær, for sikken en udsigt, så her måtte jeg da lige tage et, velfortjent hvil.
Udsigten fra Hjortsprånget
Fra Skäralid til Røstånga er der 7 km, der nåede jeg til omkring middagstid, i Røstånga er der mulighed for at handle ind, jeg nøjes dog med at købe en is, da jeg ikke lige manglede noget, efter jeg havde spist is og frokost gik jeg videre, skåneleden fortsætter igennem byen og efter et par km er man tilbage i et naturområde.
Mod Røstånga
Da jeg nåede Jallabjar, som er en shelterplads, og var den shelter, som jeg syntes var den bedste på hele turen, desværre skulle jeg ikke overnatte, så det blev til en pause, hvor jeg lige fik støvlerne af og drak mig en kop kaffe. Hvis man skal blive her, eller har brug for vand kan det pumpes op fra en gammel brønd dog skriver de at vandes skal koges først.
På turen til S Hultarp kommer man igennem mange skønne områder, både af små stier og grusveje, samt igennem dyrefolde.
Et andet af etape 6 højdepunkter er at komme igennem Natthall, her den store flækkede sten.
Og den snoet å, her måtte jeg da også lige tage en pause og nyde den overdådige udsigt, fra et klippefremspring.
Fremme ved S Hultarp opdagede jeg at selv om der var vist på kortet at der er vand, så var ingen og at næste forsyning var 4 km væk, nu havde jeg jo bestemt mig for at overnatte her, så jeg droppede rygsækken og tog vandflaskerne under armen og en venlig nabo 4- 500 meter derfra lod mig heldigvis fylde mine flasker.
Jeg var ved S Hultarp alene så jeg overnattede i shelteren og fik tørret noget mere tøj samt fik lige organiseret mit grej, derfor rodet ☺
Tirsdag blev det til sidste etape på 14 km og efter 4 km kunne jeg få frisk vandforsyning, jeg benyttede mig af et lille besøg inde i kirken, som var åben, de havde sørme også lige en stikkontakt så jeg blev da nødt til lige at lade et par batterier op.
Fremme ved Maglebjar blev der reklameret med en overnatning jeg ikke kunne modstå, i form af bad og blød seng samt mulighed for at få tørret tøj da alt var vådt, hvis ikke at regn så af sved.
Onsdag blev til hjemrejsedag, efter at havde haft en god natte søvn, i en dejlig blød seng og havde fået spist og pakket sammen, havde jeg kun en lille gåtur på 5 km ind til Høør hvor jeg så tog toget tilbage til Åstorp.
Fra Åstorp station til parkeringspladsen hvor min bil stod, havde jeg så kun 1.4 km at gå, så omkring middag var jeg tilbage til udgangspunktet ved Tingvalla.
Ved Tingvalla kunne jeg så nyde mit sidste måltid, inden at det gik hjemad til Sydsjælland.
Blå band laver nogle super gode måltider