Vandretur På Skåneleden SL2

En flot vandretur på Skåneleden i Sydsverige med overnatning på Bed & Breakfast. Vi vandre fra Veberöd, der kun ligger ca. 40 min. fra broen, til Svedale. Skåneleden byder her på en flot vandrerute med mulighed for at lave afstikkere i naturreservater. Vi besøger Trolleberg og Eksholm B&B, men vi starter vandringen på en lidt anderledes måde...

vandretur paa skaaneleden sl2

Se videoen fra Skånelden SL2 herunder

En flot vandretur på Skåneleden i Sydsverige med overnatning på Bed & Breakfast. Vi vandre fra Veberöd, der kun ligger ca. 40 min. fra broen, til Svedale. Skåneleden byder her på en flot vandrerute med mulighed for at lave afstikkere i naturreservater. Vi besøger Trolleberg og Eksholm B&B, men vi starter vandringen på en lidt anderledes måde...

vandretur paa skaaneleden sl2

Se videoen fra Skånelden SL2 herunder

Vandring på Skåneleden

Vores vandring starter på Skåneleden ikke langt fra Broen. Ved et tilfælde, finder vi ud af, at vi kan leje en dræsine til vores planlagte startsted i Veberöd fra Björnstorp. Det bliver vi simpelthen nødt til at undersøge nærmere. Selvom det er meningen at man skal køre retur med dræsinen, så er det muligt at efterlade den i Veberöd.

En dræsine er jo sådan en underlig dims, der dukker op på et billede eller samtale en sjælden gang, men vi har aldrig prøvet en. Det er dog både sjovt og anderledes at starte en vandretur på denne måde, så det kan anbefales. Se mere og find link under “Information”.

Skåneleden
Fra dræsinen går vi de få meter til Skåneledens startsted.

romeleaasen draesine cykel sydsverige

Skåneleden Romeleåsen

Vi skal fra 33 m.o.h. til 175 m.o.h. i en og samme stigning, så turen er kuperet fra start. Vi skal op på Romeleåsen, der overrasker med højeste punkt på 186 m.o.h. Det er ganske pænt for det ellers flade Skåne (og hele Danmark for den sags skyld). Turen op til Romeleklint går først på asfalt og senere grus- og skovstier.
Det er en langsom nedgearing fra hverdagen til turlivets fred, så det virker rigtig godt. Skoven kommer os i møde og nu er der kun få gårde tilbage, før en flot vandresti tager os ud i naturen. Her er gamle og snoet træer og stigningen tager for alvor til.

romeleklint romeleaasen

Vel (pustende) oppe på Romeleklint, finder vi ud af, at her ikke er udsigt. Det er lidt øv, da kort ellers fortæller at her er, men omvendt har vi nu taget den værste stigning på turen. Skåneleden drejer sydpå og er flot anlagt heroppe. Ved Dörröd Fälads Naturreservat går man igen ind på små stier og vandre længe på en flot etape, hvor man igen ind på små stier og vandre længe på en flot etape, hvor man ingen veje møder. Her kan man virkelig nyde naturen og slappe af.

romeleaasen

Stien ender ved en stor rød hytte og her møder man skovvejen igen. Vejen er ret flot og lige før Dörröd, møder man en flot udsigt. Husene dukker langsomt op bag træerne, men de ligger ikke tæt, så Dörröd er en fin by at vandre gennem. Vi rammer rute 102, der er en stor asfaltvej og drejer af Skåneleden. Der er ikke langt til første overnatning på Trollebergs Bed and Breakfast og de har en sti, der føre fra hovedvejen, ind i skoven og direkte til B&B. Trollebergs Bed and Breakfast

Vi bliver mødt af vores vært, der viser os rundt på stedet. Vi går ind i en flot bygning, hvor der er en enormt hyggelig stue, med stor pejs, langbord, tekøkken og en masse flot udsmykning. Her er virkelig skandinavisk stemning.
Der er en havedør og den fører direkte ud til poolen, der er lang nok, til man kan tage en svømmetur. Her ligger også næste bygning, hvor der bor nogle tyskere i dag. I den er der sauna og hems. Vi bliver vist op til vores værelser, der er hyggelige og som man forestiller sig at de skal se ud, med stemningen stedet byder på. Fredrik Peterson, vores vært, fortæller at der er morgenmad i køleskabet, men at man i Sverige kan spise morgenmad hele dagen, så vi er velkommen til at smøre os et stykke franskbrød, hvis vi er sultne efter vandringen.

trolleberg bed and breakfast

Han fortæller begejstret om gæster og hvad man kan opleve i området. Fredrik er i det hele taget interesseret i sine gæster og en rigtig god vært. Vi har handlet lidt ind til aftensmaden, som vi laver i tekøkkenet. Man ligefrem glæder sig til at indtage måltidet i den hyggelige stue, hvor man nærmest kan høre hyggelige samtaler, fra tidligere gæster. Sagt på en anderledes måde, så indbyder stuen til perfekt aftenhygge.Dörröd til Eksholm


Det er næsten svært at forlade stedet igen, men vi overgiver os til sidst. 
Vi kigger lidt på kortet over dagens etape. Vi har forskellige typer kort med, så vi har mest muligt information.

Skåneleden går herfra i en “Slinga” (Slynge eller rundtur) om Häckebergasjön, hvor der også ligger et flot slot. Vi kigger på den nordlige del, der går meget på små stier, men vi vælger den sydlige del, da denne har nogle interessante naturreservater og masser af toppe i landskabet. Vi vandre tilbage til Dörröd og ud til den røde hytte. Her møder vi ejeren, der fortæller at man kan leje hytten, der har plads til 24 personer. Lige ved siden af, ligger der et officielt shelter, som man kan benytte gratis. For at undgå at gå videre tilbage af det stykke af Skåneleden, vi allerede har set, tager vi en tur ud i terrænet. Ved shelteret, tager vi en kompaskurs efter en vendeplads nogle 100 meter herfra. På den måde kan vi skyde genvej tilbage til 
Skåneleden.

Vi rammer vendepladsen og Skåneleden og her er blot en lille sti, så vi skal lige være opmærksom på ikke at gå forbi den. Den er dog ikke svær at finde. Den lille sti krydser en vej og bliver til skovvej på den anden side. Man kan fornemme at området snart bliver fyldt med toppe og det går langsomt opad bakke. Vi møder Billingebäcken, der indbyder til en lille omvej langs det sløvtrindende vand. En lille sti lokker for meget til at gå videre og nogle 100 meter senere går en lille skovvej retur til Skåneleden.

veberoed svedalaVi går nedad mod et sumpområde, der også giver lidt luft fra skoven. Herfra går det opad og nu er vi ved de mange 100 toppe. Løvet dækker selvfølgelig for de fleste, men til alle sider, kan man se bakker skyde op. Vejen fortsætter opad af “bjergstier” (Stier der snor sig som ved bjergkørsel). Ved Margretetorpet er der en fin udsigt og man kan se hele vejen til Stenberget. 

Vi stopper derfor for frokosten og nyder den i skyggen, fra de ellers bagende 30 C. vi har i dag. Heldigvis mærker man ikke meget til det, i den behagelige skovskygge.

pause paa vandretur

Efter frokosten står Skåneleden over i sti igen. Man går på en lille karm, hvor landskabet falder til begge sider. Herefter drejer vi vestpå og skovvejen kommer igen. Selvom vi er på et stykke, der gør det muligt at få lidt fart på vandringen (vi skal trods alt 25 km. i dag), så kan man stadig nyde landskabet og skoven.

Ganske hurtigt kommer vi til Husarahagens naturreservat, som vi har planlagt at tage en tur rundt i. Her er der 300 år gamle træer og man kan se de tykke stammer rundt omkring. Vi tager en rundtur og vender derefter tilbage til Skåneleden. Vi skal ned at ramme afslutningen på “Slingan” (rundturen på Skånelden) og herefter sydpå mod Strurups flygplats. Skåneleden går faktisk lige til døren her, så hvis man vil flyve til Skåneleden, så kan man altså sagtens det. Der ligger endda et shelter et par kilometer herfra og ellers kan man benytte de mange B&B området byder på.


haeckeberga naturrreservat

Vi skal dog ikke ned til lufthavnen og drejer igen vestpå. Eksholm er tæt på nu og man kan enten “snyde” og tage vejen dertil eller vandre langs Skåneleden, der tager en lille krølle ud på markerne for at ende ved Eksholm. Vi tog krøllen, der går forbi nogle gårde og ruten er fin.Eksholm
 Bed & Breakfast

Vi går op af alleen, til gården. På gårdspladsen møder vi værten, der viser os hen til lingen hvor vi skal sove. Herfra er der udsigt over markerne og skoven. På markerne går fårene rundt og i skoven bor der bl.a. rød glente. Værelserne er store og har stort køkken, stue og to soverum. Vi sidder ude og nyder solen og laver sen aftensmad.eksholm bed and breakfast

Vi vågner og laver morgenmad. Solen bager allerede ned fra en skyfri himmel og i dag skal vi vandre fra Eksholm B&B til Svedala, hvor turen slutter. Før vi forlader gården, skal vi lige forbi deres gårdbutik, hvor man f.eks. kan købe fåreskind. Jeg har et derhjemme, men det er kasseret, da det lugter fælt af får. Eksholms fåreskind er dog uden lugt og jeg får forklaret at kvaliteten ligger i måden de bliver behandlet. De koster også en sjat. 1200 SKR. men de er godt nok også flotte.

Eksholm til Svedala


Vi starter vandringen ved at gå til Eksholm sø via Skåneleden. Det er en hjerteformet sø, hvor der også ligger en flot shelterplads. Vi går i den nordlige del af et stort skovområde, men vi snitter kun skoven her. Turen er dog flot på lidt stier og skovveje. Herefter rammer vi et kort stykke gennem byen Holmeja og videre til Yddingesjön. Selvom søen er stor, er der begrænset med udsigt over den og grusvejen tager os forbi en golfbane før vi igen rammer en skov.Bokskogen er rigtig flot og har man tid og lyst, så skal man forlænge ruten her. Der er tonsvis af små stier som man kan følge og skovens træer er ganske interessante og har sjove udformninger. Skåneleden er også flot anlagt, så det er med at nyde den sidste del af turen.

skaaneleden sl2 malmoe

På kortet er Malmös udkant også dukket op og vi er en lille dagsvandring fra storbyen. Det mærker vi dog slet ikke noget til herude i skoven. Her er stille og fredligt, men vi møder dog 4-5 skovgæster på ruten.

Skåneleden drejer sydpå mod Svedala og nordvestpå mod Malmø. Her ved deleren, er der et flot frokostskur som vi holder pause ved. Vi fortsætter derefter på stien og man kan godt mærke at Romeleåsen er sluppet. Her er ikke kuperet og kun ganske få toppe, som stierne går udenom. Stien slår over i skovvej og herefter grusvej.

Vi er tæt på Svedala, men i et sidste forsøg på et nanoeventyr, prøver vi at finde udsigtspunktet Bjäret, der er indtegnet på kortet. Jeg tror dog vi misser stien ind til toppen. Vi skulle nok have gået over et hegn, hvor en stige førte over og ind i en dyrefold. Vi finder kun en lille sti, der blot går ved foden af bakken.

bokskogen

Efter Bjäret kommer asfaltvejen og Skåneleden krydser under E65. Herefter et langt lige stykke ind til centrum og stationen. Her stå den ene bil og vi vender næsen hjemad.

Ruten var ny for både Krister og jeg. Man har en tendens til at søge længere væk, for der er sikkert flottere natur, men konklusionen er, at man blot behøver at køre i 40 minutter for at opleve et rigtig flot stykke af Skåneleden. Romeleåsen og skovene er en flot oplevelse og man kan bruge nogle weekender i området for at lærer det at kende via rundturen om Häckebergasjön. Der er masser af muligheder for at planlægge ruter, da rundturen eller A-B turen er lette at vandre. Foruden de mange muligheder for ekstrature, naturreservater osv.
Overnatning er heller ikke problem, om du er til primitiv eller B&B.


Information


Skåneledens hjemmeside: https://www.skaneleden.se/

Ruterne
Veberöd - Trolleberg
Dörröd - Sturup
Sturup - Eksholm
Eksholm - Torup
Torup - Fru Alstad (Svedala)
Nogle af ruterne har vi benyttet halvdelen af, for at få 
A til B ruten og starte i Veberöd og slutte i Svedala.

Overnatning

Trollebergs Bed & Breakfast: http://www.trolleberg.se/Bed_%26_Breakfast.html 
Eksholm Bed & Breakfast: http://eksholmensgard.se/ 

Oplevelser

Dræssinecykling: http://www.dressincykling.se/
Veberöd: http://veberod.nu/
Häckeberga Slot: http://www.hackebergaslott.se/en/
Svedala: https://www.svedala.se/
Romeleåsen: http://www.romeleasen.se/
Romeleslingan: http://www.romeleslingan.se/

Transport

Det er meget let og hurtigt at komme til denne del af Skåneleden. Det er også let at komme retur og så ligger området kun 40 min. fra Øresundsbron, hvilket gør det perfekt til en weekendvandretur.

Tog/bus: Det er let at komme til Veberöd eller Svedala fra København og Malmø.
Find din rute her: www.sj.se  

Bil: Kør til Veberöd eller Svedala og start din vandretur herfra. Der er gratis parkering i begge byer.
Find kørevejledning fra Øresundsbron til Veberöd her (40 minutter): https://goo.gl/maps/YubRWU3YGR82

Find kørevejledning fra Øresundsbron til Svedala her (26 minutter): https://goo.gl/maps/131Uj5VTA712Info om området

besøg: www.visitsweden.dk 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.

Vandring i Sverige

Hvis du vil starte med vandring i Sverige, er der masser af steder og naturen er smuk og meget anderledes fra Sydsverige op til Nordsverige. Fra flotte og store skove i syd, til de massive og fantastiske fjelde i nord. Du kan starte din vandring i Sverige, lige på den anden side af broen, hvor du f.eks. finder Skåneleden, Hallandsleden eller Blekingeleden. Længere nordpå finder du f.eks. Höga Kusten og Kungsleden.

Hvornår skal man vandre i Sverige

Du kan tage på vandretur i Sverige hele året, det kræver sådan set blot det korrekte grej. Du kan finde inspiration til din pakkeliste til en vandring i Sverige, så du ved hvad du skal have med på turen. Der findes masser af shelters i Sverige, hvor du kan holde varmen eller finde ly for vind og vejr. Man kan ikke booke shelters i Sverige.

Hvor kan man tage på vandretur i Sverige

I hele Sverige finde du gode forhold til vandreture. Allemandsretten giver dig fri bevægelse og vandring, og du må slå dit telt op de fleste steder. I Sverige hedder vandreruter 'leden' som f.eks. Skåneleden og Kungsleden. Der findes 1000-vis af vandreruter i Sverige, så du løber ikke tør for stier lige forløbig. Den længste vandretur i Sverige er i øvrigt 1500 km. lang og hedder Östgötaleden. Et populært område som Outsite skriver meget om er Raslången, en sø nær Olofström. Her kan vi godt anbefale at du starter med at vandrer i Sverige. 

Korte fakta om Sverige

Sverige er ca. 10 gange større end Danmark. Der bor 10,5 mio. personer, og hovedstaden Stockholm har godt 1 mio. mennesker. Sveriges højeste fjeld hedder Kebnekaise, og vil du besøge fjeldet på en vandretur, kan du f.eks. bruge Kungsleden.