Vi tog på vandretur på Skåneledens Nord til Syd led og gik fra Vittsjö til Vedema. Vi overnatter i shelter og en hytte, vi må benytte gratis. Kuperet terræn og flot og anderledes landskab venter os i dette fantastiske område.
Se videoen fra vandreturen på Skåneleden her
Skåneleden Nord Sydleden
Fakta: Skåneledens Nord til Syd-led er 385 km lang og fordelt over 30 etaper. Du kan ramme Nord til Syd-leden efter blot 18 minutter, når du er kommet over Øressundsbron. Der er masser af muligheder for overnatning langs leden både på B&B og på primitive lejrpladser.
Vi starter i Vittsjö, der er et praktisk startsted. Der går tog og bus hertil, og det er let at parkere bilen. Ydermere ligger Olastorp Shelter ca. 10 km væk, så det er en fin afstand på en fredag, der er den typiske startdag. Man kan dog køre direkte til shelteret, hvis man kommer senere på aftenen. Denne del af Skåneleden ligger på Kyst til Kyst-ledenr. Den leder dog ud til det officielle startsted, der ligger ude i ingenting.
Vittsjö er ikke nogen stor by, og man rammer den første skovsti, nærmest før man kommer ud af byen. Herefter går turen på hyggelige skovveje og grusstier. Langsomt slipper man ugens stress, og sjælen får musik af den rytmiske vandring og naturens lyde. Underlaget skifter konstant fra stier til skovveje og til sidst landevej, og så står vi her: Hårsjö.
Hårsjö er en lille bygd med blot et par huse og nogle køer, der køler sig i skyggen fra nogle træer. Men der er noget specielt ved stedet. Et skilt, der peger i alle retninger, viser os, at her krydser Skåneledens to store leder (ruter, om man vil) hinanden. Den ene starter faktisk her . Kyst til Kyst leden går igennem Hårsjö som et X2000 tog, men Nord til Syd leden starter her. Den er mere som et hyggeligt bumletog med restaurantvogn, liggevogne og det hele. Det skal dog ikke forstås som i ruternes landskaber, de er begge rigtig flotte, men som skiltet, her midt ude i ingenting.
Olastorp Shelter
Vi skal mod køerne, der lige aner os, men slapper så videre af i skyggen. Vi går på en grusvej, der bliver til skovvej i et åbent område i skoven og herefter et stykke med stier. Vi kommer ind i en fold, hvor landskabet tydeligt er præget af det kvæg der græsser her, men det skaber en anderledes stemning. Også sjovt at se græssende kvæg i skoven og ikke på en åben mark. Vi kommer ud på en vej igen og kan nu ane Olastorp shelterplads. Pladsen ligger nede i en gryde og er derfor i ly af vinden. Ikke at der er vind i dag, men til en anden god gang. Her er muldtoilet, brænde, skraldespand og infotavle. Selve shelteret er til 4 personer og har en fin bålplads. Vi får pakket alt grejet ud og aftenhyggen falder på.
Olastorp til Aggarp
Efter en fin og stille nat, pakker vi grejet og tager videre på Skåneleden. Det første stykke er enormt flot gennem skov på en lille sti. Der er åløb og flot lys i skovbunden - god start på lørdagen.
Vi har forskellige vandrekort med på turen. Det giver en mulighed for bedre planlægning, da noget er udateret, noget helt nyt. Nogle kort har seværdigheder, andre kun ruten. Når man lægger dem sammen, får man et helhedsbillede, der er rigtig godt. Vi har f.eks. Skåneledens egne kort, der fungerer rigtig godt og de har hurtig levering (ca. 3-4 dage).
På Skåneledens kort er der seværdigheder og vi undersøger en af dem, der ligger tæt på ruten i Hågnarp. Det er en gammel “tørrekælder”, som man brugte til at tørre halm. Her kan man godt bruge nogle minutter på at beundre håndværket. Især loftet er imponerende, hvor stenene støtter hinanden, men mest af alt ligner noget, der vil give efter om lidt… Nu har det stået i mange år, så det holder nok mange år endnu. Ruten fra Hågnarp til Vedema-området, ser på kortet måske lidt kedeligt ud. Det er mest på skovveje og disse kan være lange og lige. Du skal dog ikke lade dig narre, for turen er faktisk ganske flot alligevel. Ved Möllarp, tager stien pusten fra dig. Ikke fordi den er kuperet, men stien krydser en flot å via broer og spranger. Her er der scenarier, der er taget ud af en turistbrochure for vandring og det bliver ved længe. Man ender på en naturlig “dæmning”, hvor åen gennem 1000-vis af år, har aflagt sand. Her er langt ned på den ene side og igen nogle flotte punkter. Ved Aggarp kommer turens længste stræk på en skovvej og efter den flotte tur på sti, er det ikke noget man ser frem til. Igen overrasker ruten ved faktisk at være helt fin. Man går stadig langs Hörlingaån og skoven er gammel og flot. Ca halvvejs, skal man være opmærksom på en flot og charmerende gammel stenbro. Den er markeret på Skåneleden kort, men ikke på andre. Broen er et besøg værd og et oplagt frokost sted. Ved Aggarps Skola, er det tid til at dreje ind i terrænet igen. Vi er på den sidste ¼ af turen, men også klart den hårdeste del. Anstrengelserne er dog det hele værd! Stien starter med en brat opstigning og vi skal fra ca. 55 m.o.h. til 160 m.o.h. Husk ikke at ræse op for at få det overstået.
Skovens stemning smitter af, og man kommer ind i “vandretrancen”. Stien minder på mange måder om en fjeldtur, men i stedet for klipper, er skoven omkring dig. Stien forsvinder her og der og det giver et praj om, at her ikke går særligt mange mennesker. Vedema-området er let tilgængeligt i det sydlige område, men heroppe nordpå, kommer der ikke mange dagtursgæster. Man skal derfor også finde sit tekniske snilde frem og både bruge stien og markeringerne meget mere end før.
Skoven skifter fra tæt og hyggeligt, til åben og fuld af liv. Vi må holde pause ved et træ, hvor der sidder mange fyrsvampe. Her er toppen af træet på et tidspunkt væltet og svampene der sad her, er nu drejet med stammens vinkel. Det skaber nogle sjove former på fyrsvampene, men det gør dem også svære at få af, da de nu har to holdepunkter. Stien fortsætter i en uendelighed, men igen, husk at nyd det, for pludselig står man ved hytterne og dagens etape er forbi.
Etapen passer meget godt med at man vil være fremme ved hytten ved en 16-17 tiden og det er tidsnok til både lejrslagning og madlavning, så ingen stress. Der er to hytter og nogle bålsteder, samt borde/bænkesæt. Går man 50 skridt sydpå, rammer man en sø, hvor der også er borde osv. Vær opmærksom på at du ikke må telte i området, men de to hytter er store, så her er masser af plads. Du kan og vil møde andre her, men vi har ikke oplevet at det var et problem. Hytten over jorden (ja, den anden er nærmest begravet) har det bedste ildsted. Den anden kaldes populært “røghytten” da det kræver noget at få gang i suget i skorstenen.De er begge to hyggelige, så du skal ikke være ked af det, hvis den ene er optaget.Den lange, lyse aften gør at vi kan sidde ude. Hytten er selvfølgelig mørk, men dog med vindue mod solnedgangen. Det er en god overnatning til forår, efterår og vinter, hvis man gerne vil have udelivet, med en tryghed inde.
Vedema
Om søndagen kan man vandre videre ad Skåneleden til Hässleholm og afslutte der. Men Vedema lokker med masser af stier rundt i området og her er meget kuperet. Vi har derfor lavet en 8-tals rute, der giver mange højdemeter og udsigtspunkter. Du kan selv lave din egen rute, alt efter hvor mange kilometer du ønsker, hvor mange højdemeter osv. Vi følger Skåneleden og får dagens første udsigt. Den blide bakkedal er træbeklædt og man kan fornemme at der sker spændende ting nede i bunden af dalen. Her kan man også ane borde/bænkesæt og et picnicområde.
Man kan gå ned i dalen herfra, men Skåneleden fortsætter lidt endnu, før den går nedad. Vi tænker om der måske er en grund til dette? At man måske vil bevare bakkerne som de er lige her. Vi tager Skåneleden og nedstigningen er faktisk flottere her. Igen meget lig fjeldet, men med træer og buske omkring en. Vi kommer ned til en enormt flot sø. Her er også picnicområde og man kan se at det bliver brugt flittigt af de lokale. De er velholdt og man bliver nødt til at spenderer nogle minutter ved søen.
Vi drejer af Skåneleden, for at komme til næste udsigtspunkt. Det er via blå rute og herfra drejer vi ad en sti. Foran rejser bakken sig i vejret, om man kan fornemme at de 60-70 meter til topper, ikke bliver lette. Faktisk bliver man hurtigt mødt af et tov, man kan benytte til hjælps. I starten er det intet problem, men ret hurtigt, bliver bakken til naturlige trapper og trinene er høje. Man må derfor ty til tovværket, hvis man vil op. Oppe er der et “snydepunkt”. Det ligger liiiige efter toppen og man bliver fristet til at smide rygsækken efter opstigningen, men det skal man ikke. Vi vandre lidt videre, til vi møder et borde/bænkesæt. Her er der en fantastisk udsigt over en stejl bakkedal. Der er hegn, til hvis man skulle træde forkert, for det går nærmest lige ned i dalen. Hvis du går denne vej, så prøv at ram stedet kl. ca. 12. Det er et genialt frokostspot.
Vi er dog ikke sultne endnu og går videre for at ramme blå rute igen. Vi skal først lidt op og ned, for derefter at ramme nedstigningen. Röke å, der har dannet ådalen, kommer lige så stille ind fra venstre. Man kan høre den lidt inden man rammer den og man glæder sig til synet. Vi går længe på blå rute, ved siden af søen og her er meget liv. Specielt de blå sommerfugle (navn ukendt) giver en fantastisk oplevelse. De leger rundt i solens stråler og letter i massevis, når man kommer forbi. Det er også en flot anlagt rute, der læner sig lige op ad åen hele vejen. Det virker ikke til at stien er oversvømmet på andre årstider og der er kun et stykke på ca. 10 meter, hvor der ligger spranger.
En flot træbro er vores næste fang. Her skal vi over på den anden bred, for at tage gul rute mod nord og endnu en bakke op. Den er ikke så høj som før, men man får stadig fremmedlegemer på panden ved opstigning. Ganske bekvemt, er der en bænk på toppen, så man lige kan strække benene i nogle minutter. Der er ingen udsigt, for den har løvet taget. Man kan se, at udsigten er her i månederne uden blade på træerne. Vi går lidt videre, for at se om ikke der skulle dukke et udsigtspunkt op, men det gør der desværre ikke. Vi tager derfor frokosten uden, men det er nu også ok. Efter frokost, er det igen nedstigning, som ender nede ved rute 24. Her fortsætter Skåneleden på den anden side af vejen, men vi går videre på gul rute og hen til mødepunktet i 8-tallsruten. Vi skal over den flotte træbro igen og til venstre op mod søen. Her er også en parkeringsplads, hvor bil nummer to holder parkeret.
Information
Skåneledens hjemmeside: https://www.skaneleden.se/
Ruterne
Vittsjö - Nord-sydleden Olastorp - Vedema Vedema - Hässleholm
Nogle af ruterne har vi benyttet halvdelen af, for at få
A til B ruten og starte i Veberöd og slutte i Svedala.
Overnatning
Olastorp shelter
Vedema hytte Oplevelser Vittsjö: https://en.wikipedia.org/wiki/Vittsj%C3%B6
Vedema: http://www.skanskalandskap.se/strovomraden/vedema
Hässleholm: http://turism.hassleholm.se/se--gora/turist-i-hassleholm.html
Transport
Det er meget let og hurtigt at komme til Vittsjö. Det er også let at komme retur. Vittsjö (startstedet) ligger 1:40 min. fra Øressundsbron.
Tog/bus: Det er let at komme til Vittsjö eller Hässleholm fra København og Malmø. Find din rute her: www.sj.se
Bil: Kør til Vittsjö eller Hässleholm og start din vandretur herfra. Der er gratis parkering i begge byer. Find kørevejledning fra Øresundsbron til Vittsjö her (1:40 minutter): https://goo.gl/maps/5dNYc7cDqPw
Find kørevejledning fra Øresundsbron til Hässleholm her (1:26 minutter): https://goo.gl/maps/rFyUEi9eni92
Info om området besøg: www.visitsweden.dk