Vandretur verden

Fra hverdagen til Kilimanjaros top – 5895 m

Hvorfor tage til Afrika? Jo, for dér i Tanzania midt på den relativt flade savanne rejser Mount Kilimanjaro sin prægtige top mod himlen. Et imponerede syn, der første gang hilser på dig gennem det lille vindue i flyet.

vandring kilimanjaro

Vandring Kilimanjaros

Det kickstarter spændingen i din krop, og pludselig er du meget tæt på dit livs oplevelse. Det er så ubegribeligt svært at forestille sig, hvad der venter dig for enden af den lange flyvetur. Bjergets styrke og magt får du først rigtigt forståelsen af, når du står forbløffet og spændt ved gaten.

Kilimanjaro betager os og med god grund, for som dansker, opvokset med åbne vidder, er Himmelbjerget eller ”Skymountain” det mægtigste, vi kan prale med. De afrikanske bærere er imponerede, indtil du forklarer, at det blot er en 147 meter høj bakke, som gemmer sig bag det storslåede navn – det må til stor morskab gentages og bekræftes et par gange.
Kilimanjaro derimod tager dig for alvor med ud af din komfortzone. Verdens højeste fritstående bjerg tiltrækker hvert år rigtig mange eventyrlystne vandrere, der med sig bærer et håb om at stå på Uhuru Peak. Med sit blide væsen tillader det majestætiske bjerg en bred skare af befolkningen at prøve kræfter med bjergbestigning.

For mig skaber Kilimanjaro rammen om personlig udvikling, styrke og livsberigelse. Du er hengivet til naturen og dens kræfter. Du er der, hvor teknologi er blevet en overflødighed, og luksus får en anden betydning.

Jeg kan sagtens forstå, hvis du har ønsket om, eller allerede har givet dig selv den fedeste udfordring, nemlig at bestige Kilimanjaro og nyde solopgangen fra Afrikas top.
Jeg har selv haft fornøjelsen af at bestige Mt. Kilimanjaro to gange, hvilket har været den bedst tænkelige gave til mig selv. Kilimanjaro er kravlet ind så langt ind under huden på mig, at jeg nu drømmer om at blive rejseleder og videregive denne enestående oplevelse.

Selvom Kilimanjaro er teknisk tilforladeligt, så er de beundringsværdige 5895 højdemeter mere end blot en slentretur i parken søndag eftermiddag. Der er lang vej fra de danske landeveje til den skrå bjergside i Afrika. Ingen har fejet stierne rene, stenene har fået lov at blive liggende, og trærødderne har fundet deres vej tværs over stien. Kilometer efter kilometer går det støt og roligt opad. Topforsøget op mod Uhuru Peak er strabadserende hård; det er her, kroppen virkelig møder grænserne.

Derfor er det ganske fair at forberede sin krop på denne fysiske udfordring, hvor kræfterne nok skal blive sat på prøve for at give sig selv det bedste udgangspunkt for en god oplevelse.
Jeg var inden min første tur selv i tvivl om, hvorvidt jeg fysisk kunne holde til denne udfordring. Et par lettere defekte knæ, som havde sat løbeturene på pause, udgjorde bekymringerne.

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget forberedelse en bestigning af Kilimanjaro kræver. Jeg bestilte min første rejse til Kilimanjaro et halvt år forud, og i min ambition om at nå toppen valgte jeg at indlægge simpel træning i min hverdag.

kilimanjaro

Efter køb af et par gode vandrestøvler og en rygsæk med et godt bæresystem var jeg i tiden op til afrejse hyppigt at finde langs vej og i skov. Bevidst tog jeg nu rygsækken med ud på alle gåture, korte som lange, for at vende hofte, ryg og skuldre til at bære dagtursrygsækken. På de første ture var den pakket med et par tykke ordbøger eller andet godt fra bogreolen, som gav vægt til turen.
Jeg gik til og fra begivenheder, hvor bilen normalt var transportmidlet. Eksempelvis kunne jeg blive sat af på vej hjem fra fødselsdage, familiemiddage og lignende for så at gå de sidste kilometer. Jeg fandt på at køre med en kollega på arbejde og gå de 24 km hjem, når det kunne lade sig gøre. Når jeg besøgte mine forældre var det lige sådan, enten gik jeg ud og blev kørt hjem eller omvendt. En god fantasi, støtte og kreativitet giver altså uendeligt af muligheder for at få flere skridt ind i dagligdagen.

Jeg indlagde træningstimer i krævende terræn, hvor jeg blev udfordret mere fysisk på bevægelse og brug af muskler. Til det drønede jeg op og ned ad trapperne på Odense Sygehus blandt andre ihærdige motionister. Dog skal det overvejes, hvorvidt sygehuset er det rigtige sted at træne; i stedet findes der helt sikkert udendørs trapper til fri afbenyttelse.

For mig blev trapperne på Møns Klint et fremragende bud på et naturligt træningssted, men bare trappen op til lejligheden kan sagtens give godt på trappekontoen. Når du er nået op til hoveddøren, så vend om, og tag turen en gang mere.

Kilimanjaro som mål er inden for rækkevidde for langt de flestes vedkommende, dog skal det gøres med respekt. Rejser du dig fra sofaen, eller er du aktiv med 30.000 skridt om dagen, så har I begge en reel topchance. Forskelligt udgangspunkt er ikke en hindring, udover fysisk form afhænger meget også af udholdenhed og viljestyrke. Vi kommer alle med vores egen intention og ønske om udbytte af turen.

Min drivkraft og motivation for at bestige Kilimanjaro var at sætte hverdagen i perspektiv. Jeg havde brug for forandring, noget vildt og voldsomt som var særdeles anderledes. Det skulle kunne sætte et aftryk, ruske op i mig, og længere væk fra hverdagen kan du næsten heller ikke komme.
Trods et halvt års forberedelse og god fysisk form fløj jeg ikke bare op ad bjerget. Træning forbereder dog både kroppen og sindet til trekket og gør oplevelsen på bjerget endnu mere fuldendt. Den mentale proces før, under og efter er dit personlige arbejde, som du skal tage hånd om.

Jeg har samlet 10 gode råd, som jeg har taget med mig fra mine erfaringer før, under og efter turene. Dem vil jeg gerne give videre i håb om, at du når Afrikas top med lidt større overskud. Jeg ønsker dig en oplevelsesrig og uforglemmelig trekking og overlader dig trygt til Mount Kilimanjaro.

10 gode råd til vandring Kilimanjaro

Gode vandrestøvler
Få valgt de rette vandrestøvler i god tid og husk, at de skal passe til formålet. De skal sidde mange timer på fødderne, så det er vigtigt, at du bliver fortrolig med vandresokker og
-støvler. Lad dem stå forrest på skohylden, og vælg dem til enhver given situation – om du skal ned at handle, gå tur med hunden eller aflevere børn. På den måde får du gået dem rigtig godt til, og dine fødder vil takke dig for det.

Gå 10.000 skridt – ca. 8 km
Det er dine ben, som skal bære dig til toppen, så det bedste du kan gøre er at skabe en god overgang fra dagligdagen til de krævende 60-70 km opad.
Vær opmærksom på, hvor mange skridt du går i din hverdag, og tag udgangspunkt i dit nuværende gennemsnit - målet er 10.000 skridt dagligt.
Alle skridt tæller og behøver ikke nødvendigvis at være fra en sammenhængende tur, men gå så blot rigtig gerne et par længere ture i løbet af ugen. Det vil være helt optimalt også at vandre 2,3 eller flere dage i træk, hvilket træner din udholdenhed.

Gå i kuperet terræn
Med vores højeste punkt, som lige kan snige sig op over de 170 m, må træning til bjergbestigning i Danmark siges at være udfordrende. Du har brug for at tænke kreativt og udnytte alle de bedst egnede områder. Det kan være et smut indenom grusgraven, kælkebakken, volde, eller hvad du har i dit nærområde eller på din sædvanlige gåtur.
Opdag og udnyt naturens forskelligheder – strand, skovveje med ujævnt terræn og skråninger giver dig udfordringer og styrkende træning.

Vælg trappen
Jeg har længe haft en aftale med mig selv om, at det for mig ikke er en mulighed at anvende elevatorer eller rulletrapper for den sags skyld. Det er gratis træning hver gang, du vælger trapperne til. På Kilimanjaro går det op, op, op – det bedste du kan gøre er at forberede dine ben på stigningen blandt andet ved at gå på trapper. Alle trapper tæller, er den umiddelbart for kort, så tag den to eller flere gange.

Lad bilen stå
De enormt dygtige bærere har ikke denne luksus. De har til gengæld trænet hele deres liv ved at bevæge sig fra a til b uden bil. Derfor vil du også blive ganske forbløffet første gang, en bærer hastigt løber uden om dig. Du får heldigvis lov til at gå i et roligt tempo, men overvej alligevel om ikke, at du skal træne ved oftere at lade bilen stå. Bevæg dig fra a til b på gåben eller cykel, og gør din rejsetid til tranSPORT.

Åndedræt og Tempo
Træn dit åndedræt – især hvis du aldrig har givet det opmærksomhed før. På bjerget kan dine lunger nemlig gå hen at blive din bedste ven eller din værste fjende. I takt med, at du bevæger dig op ad, indånder du tyndere og tyndere luft. Det vil være en fordel, hvis du har trænet at kunne kontrollere din vejrtrækning med fokus på rolige, dybe og langsomme åndedrag i hverdagen samt under udfordrende konditionsture med intervaltræning.
Gå langsomt: Afprøv ”pole-pole” tempoet, det er helt sikkert langsommere, end du er vant til.

På med rygsækken
Skift hurtigst muligt din skuldertaske, computertaske eller bæreposerne ud med en rygsæk og selvfølgelig gerne den, som du skal have med på bjerget. I dagligdagen bærer vi utrolig lidt og sjældent på ryggen, eksempelvis i supermarkedet triller dine varer rundt i en kasse med hjul på. Så frem med rygsækken i stedet, så du vænner dig til minimum 5 kg. Dit nye motto er; hvad du ikke kan have i armene, det må i rygsækken.

Drik vand
Udover tempoet på bjerget er dit væskeindtag utroligt essentielt. Hvis du allerede nu drikker de velkendte 2 liter, er du godt på vej. En anbefalet mængde væske på bjerget ligger nemlig på 4-5 liter vand dagligt, om du er tørstig eller ej. Så skab opmærksomhed herpå, og start allerede op hjemmefra med at notere dit daglige væskeindtag. Dette med henblik på at blive bevidst og derfra øge mængden.

Kom ud i al slags vejr
Der er ikke nogen garanti for vejret, selvom din tur højst sandsynligt er planlagt til at være i den bedste periode. Kilimanjaro byder så at sige på al slags vejr, og det kan være barskt.
Derfor kan det være værd at overveje at foretage dine gåture i forskelligt vejr. Kom ud, og mærk hvordan stærk sol, hårdt blæst, kold regn og strid kulde føles mod kinderne og formentlig kræver mere end den sædvanlige vandretur.

Sov ude
Hvordan har du det med at sove udendørs? Det kan være en god idé lige at prøve det af og få lidt erfaring med de tynde teltvægge, inden det bliver din bolig for en periode. Dertil giver teltet dig kun den absolut nødvendige plads, det kan være værd at have afprøvet denne komprimerede boligform. Heldigvis skal du nok få sovet, selvom liggeunderlag og sovepose er nyt, da du vil være naturligt træt efter en lang anstrengende dag.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.