Vandretur verden

Isle of Arran, Skotland - Øen rundt

Arran er en mini-udgave af naturen i resten af Skotland! Øen har både bjerge, sandstrand, klippekyst, skov og åbne vidder. Og selvfølgelig whisky-distilleri, bryggeri og diverse andre lokale fødevareproducenter. Restauranterne og ”bylivet” er koncentreret i Brodick på østkysten.

vandretur på isle of arran

Rundt på øen

Øen er perfekt til en 3-4 dages tur, alt efter om man f.eks. også vil vandre lidt i bjergene.
Som resten af Skotland, så er der ikke cykelstier/baner uden for byerne, og der er ikke rigtig nogen biveje på øen. Så man må køre sammen med resten af trafikken på vejene. Generelt er det dog ikke noget problem. Skotterne kører meget hensynsfuldt og holder altid god afstand ved overhalinger. Har aldrig oplevet problemer. MEN bruger cykelhjelm og evt. refleksvest.

Ruten

Jeg fulgte hovedsageligt hovedvej A841 som går hele øen rundt og mange steder tæt ved kysten.

Dag 1: Brodick – Seal Shore (ca 20 km)
Dag 2: Seal Shore – Lochranza (ca 50 km)
Dag 3: Lochranza – Brodick (ca. 25 km)
Dag 4: Tilbage til fastlandet

Turen

Jeg var i Edinburgh i august til festivalen og ville tage nogle dage uden for byen.
Arran er nem at komme til med tog fra Edinburgh, via Glasgow og færgen fra Ardrossan til Brodick.

Dag 1

Jeg ankom til Brodick fredag eftermiddag og kørte syd på med en plan om at at trille stille og roligt til Seal Shore Campsite mellem Kildonan og Kilmory og slå teltet op med havudsigt og så sidde og nyde udsigten og forhåbentlig få en hyggelig snak med naboteltene.

Der er en kort, stejl stigning på vej ud af Brodick, men ellers er der mere tale om rullende bakker hele vejen, bortset fra lige syd for Lamlash, hvor der kommer endnu en stigning. Vejen følger kysten det meste af vejen, så man har løbende udsigt til the Forth of Clyde, farvandet mellem Arran og det skotske fastland.

Lamlash er et godt sted at holde en pause og sidde med en snack ved havnen, hvor man kan se over til Holy Isle, øen som ligger i bugten lige frem for.

På Seal Shore camping ligger teltpladserne helt ned til vandet, og campingvognene bagved! Så man kan se frem til solnedgang over havet, mens man sidder ved sit lille telt, og hvis man ikke har problemer med at sove for bølgerne, så bliver det ikke meget bedre!

Dag 2

Vejen vestpå ud af Seal Shore er en klatretur! Det er en 300 meter stigning på 10-12 %, men så er der jo god grund til at stoppe ved det fantastiske vue man får, når man kommer op.

Arran er oversåret med varder og oldstidsminder. Efter knap 10 km komme man til landsbyen Lagg. Langs med elven, går der en kort trampesti ud til klinten, hvor der ligger en varde på kanten.
Ved Blackwaterfoot er der en super kyst-vandretur til King’s Caves, en serie af huler opstået ved havets udhuling af sandstenskysten. Man kan gå en runde på 9 km eller en gå tur/retur ca. 5 km. Stien går først over golfbanen, man forcerer et par kvæghegn og så følger stien eller klipperne og sten stranden frem til hulerne, med lidt klatren-over-sten under vejs.

Tilbage på cyklen og videre af A841 og næste stop er et absolut must-see: Stencirklerne ved Machrie Moor, ”Machrie Moor Standing Stones”. Fra hovedvejen er der godt 4 km af markveje ind til området midt i en dal, hvor man står omgivet af stencirkler fra Stenalderen, dateret op til 4500 gamle.

Kommer man i august, så er en ubeskriveligt smuk farvepalet af grå og rød sten, græsserne og den lille lyng og de blå bjerge i baggrunden!

Tilbage af samme markvej, og ud på hovedvejen igen, går det nord på vestkysten af øen, med udsigt til halvøen Kintyre. Et par kilometer efter stencirklerne ligger der meget passende Machrie Tea Room med nogle skønne scones og sandwiches, og man kan holde øje med golfspillerne på banen ved siden af imens.

Vejen følger nu vandet helt tæt op til Lochranza.

På dette stykke kan man sagtens finde nogle steder at slå teltet op til wild camping, men er man i det selskabssyge hjørne, så er vandrehjemmet YHA Lochranza rigtig hyggeligt. Lochranza er en landsby, og der er dog ikke rigtig nogen spisesteder, men med egen slotsruin på en ø i bugten samt øens eneste whisky-distilleri !

Dag 3:
Lige ud af Lochranza går A841 op igennem passet. Det er en 4-5 km lang jævn stigning, men så er der også en hvinende nedkørsel på den anden side !

Jeg stod af undervejs, tog vandrestøvlerne på og gik ad en vandresti op et stykke op af fjeldsiden langs et vandløb til et vandfald omgivet af stejle fjeldsider og med kastevindene hylende om ørene.

Tilbage på vejen fortsætter nedkørslen rundt om Goatfell bjergområdet og ned til kysten, som man følger resten af vejen til Brodick.

Timingen kunne ikke være bedre! På vej ind i byen startede et skybrud af dimensioner. Jeg havde planlagt at telte i Glen Rosa, og yderteltet op i en fart og alle tingene kastet ind under, så jeg i det mindste var i tørvejr og lagde mig til en lille lur og ventede på at skybruddet skulle stoppe.

Så er det jo lidt krise, når man ikke har provianteret og sulten melder sig ud på aftenen. Dilemmaet er, om man skal trække i alt regntøjet og cykle de par kilometer ned til købmanden i Brodick eller blive i teltet og overhøre sin knurrende mave! Enden blev, at jeg møvede mig i regntøjet og ud af teltet, hvor det stadig stod ned i stænger. Åen, som løber langs med camping pladsen var svulmet op til mange gange den størrelse den havde haft, 3 timer tidligere, da jeg var ankommet.

Tilbage med provianten kunne jeg nu få nyt brændstof på kroppen, men hele teltet var fyldt med vådt overtrækstøj, som efter al sandsynlighed stadig ville være lige så vådt morgenen efter !

Dag 4:
Om morgenen stod jeg heldigvis op til tørt vejr og efter en times tid var teltet nogenlunde tørt og blev pakket sammen.

Kørte en kort tur ned til stranden ved Brodick og fandt et sted at bade og få tørret lidt tøj i vinden, inden jeg tog færgen tilbage til Ardrossan og toget tilbage til Edinburgh. 

Næste gang jeg kommer til Arran

... og vejret er til det -, skal jeg have en toptur til Goatfell

...eller køre tværs over øen fra Brodick til vestkysten, til Lochranza. Derfra færgen til Kintyre, tværs over halvøen og tage færgen til Islay !

  • Hvordan kommer man til Arran
  • Færge fra Adrossan på fastlandet, lige syd for Glasgow, til Brodick. Der går tog fra Glasgow til Adrossan, som passer med færgens sejlplan. Det er ikke nødvendigt at booke plads til cyklen på toget, men prøv at undgå myldretiden, da det er en pendlerrute for folk, som bor syd for Glasgow.
    Færge fra Claonaig på halvøen Kintyre til Lochranza.


Anbefalet overnatning

  • Wild camping
  • Vandrehjemmet i Lochranza (syha.org.dk)
  • Glen Rosa Campsite (arrancamping.co.uk)
  • Seal Shore Camping (Campingarran.com)