Vinterworkshop

Man sidder i sit vinterhi og savner sommerens mange muligheder med vandreture, overnatning i det fri, mad over bål og mange andre aktiviteter. Nogle går i gang med at planlægge ture eller læser om grej. Andre tager måske små endagsture bare lige for at holde formen nogenlunde ved lige. Men hvad mon der sker, hvis man bliver derude? Er det dyrt at komme i gang med vintervandring? Kan man holde varmen eller pis-fryser man hele tiden?

17 danskere tog til Sydsverige for at finde ud, af om sommergrejet kunne optimeres, om soveposen var varm nok, og om fusserne fryser for meget.

Workshoppen

I vinteren 2014 tog René Ljunggren og jeg til samme plads for at slow campe. Stor Lavvu, tunge bålgryder og en fuldstændig proppet bil vidnede om at det ikke var vandring der skulle til. Vi skulle bare være der i vintervejret, lave god bålmad, tale friluftsliv og forsøge at åbne vin uden en proptrækker. Det var meget hyggeligt, og med en Lavvu med ovn at kunne "flygte" ind til var det ingenting at opleve vinterkulden i det sydsvenske. Men hvorfor ikke tænke dette som en mulighed for at teste, om grejet er vinterklar? 

Lige pludselig blev december en måned, der gik med hyggeplanlægning og optimering af sommergrejet, og man havde længslen om at komme ud, som var det tæt på årets fjeldtur. Foruden at skulle dele den fede oplevelse med 16 andre, var det også spændende at se hvad folk havde med af udstyr - og det viste sig at være mere spændende end forventet.
3 forskellige hængekøjer, et Tentsile, en Lavvu og mange forskellige telte. En valgte også at benytte shelter, og en anden sov under tarp. Stort set alle overnatningsmuligheder var repræsenteret, og så gik en af de planlagte workshops "Overnatningsmuligheder om vinteren" lidt i fløjten. Man kunne jo bare kigge rundt og spørge, hvilket var helt perfekt og fedt at se.

optimer sommergrejet til vintergrej  Optimér dit grej til vinterbrug.
Det behøver ikke koste det hvide ud af øjnene at komme i gang med vintervandring eller at overnatte ude om vinteren.
Er du Outsite+ medlem, kan du læse denne artikel med en masse tips og tricks til at holde varmen. Alt fra gratis tricks over 20-30 kr. råd, til de gode løsninger, hvis udelivet om vinteren er noget for dig.

Hold varmen om vinteren

Vi skrev et kompendium om at holde varmen om vinteren og sendte til deltagerne, men det var også oplagt at vise rådene i praksis. Så lørdagens første workshop var gode råd til varme om vinteren. Der kom flere råd op fra deltagerne, så det med at holde kulden ude, virkede overskueligt.

Det flotte vinterlandskab indbød til en lille vandretur, så vi afholdte workshoppen om planlægning af vandretur om vinteren samt vintervandring. At vandre om vinteren i sne er ikke så normalt. Faktisk tager folk mere på ski eller snesko, og ligger der meget mere end 10-15 cm sne, er det da også at foretrække at komme ovenpå sneen i stedet for at gå i den. Men hernede i Sydsverige og Danmark ligger der sjældent mere sne, så her kan vi godt beholde støvlerne på og tage ud. Der er dog nogle ting, man skal være opmærksom på, og så er det godt at have alternative ruter, hvis der skulle ligge for meget sne.

vinterworkshop smaa 101

Herefter stod den på en lille tur ned til en sjov bro der ligger i nærheden. Nogle vågede sig ud på broen og en vinterbadede ufrivilligt (det var måske kun et ben der røg i). Nogle blev i lejren og nørdede udstyr og hyggede sig meget godt med det.
Derefter var der frokoste og bål, men folk havde ikke fået nok vandring så en større gruppe gik endnu en tur, og her blev der samlet "kvas" ind til at starte et bål, hvilket også er lidt anderledes når der ligger sne. Vi skulle have vist forskellige båltyper og deres fordele samt talt om hvordan man tænder bål om vinteren, men det var som om folk ville prøve selv (enten med ildstål eller at kunne starte bålet med det samme) og det er jo også fint - det er jo det man lærer af. René og en lille gruppe havde dog en snak om bål.

Om aftenen begyndte folk på div. kolonariske kunstværker og det tager selvfølgelig tid men det er hyggeligt og man har jo tiden med sig ude i naturen. Senere var der hygge om bålet og i fællesteltet.

En hyggelig tur, der faktisk godt kunne klare en dag eller to mere, hvis man nu havde det til rådighed. Tusind tak til alle der deltog - det var fedt at møde nye mennesker.

Læs også

vintertur i fjeldet

Vinterfjeldtur på Gjendesheim

pakkeliste til vinterfjeldPakkeliste til vintertur  vintervandretur paa skaaneledenVintervandretur på Skåneleden 
Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.