Rygsæk eller pulk med på vintervandreturen?

Vinterfjeld med pulk

Kan man holde vægten på sækken nede, går man hurtigere med rygsæk. En nogenlunde let rygsæk er også lettere at manøvrere rundt med i vanskeligt terræn. Men så hører fordelene vel også op?

Det går langsommere fremad med pulk på slæb! Det er lidt lastbils-agtig og man skal tage store sving og passe på ved skråkøring på fjeldsider, således at pulken ikke vælter. Men når man først har vænnet sig til dette, må man erkende at skuldre og knæ ikke belastes så meget. Og man behøver ikke at være minimalist, men kan f.ex. tillade sig at medbringe det tykke, behagelige liggeunderlag, som både er blødt og isolerer mod sneen.

Når pulken skal trækkes op ad bakke er det en stor fordel med feller under skiene. Er det MEGET stejlt kan man evt. både op og ned tage skiene af, spænde dem på pulken og klare sig til fods. Snedybden er som regel ikke stor på stejle steder! Vil man hellere bruge snesko istedet for feller er dette også en mulighed.

Det er let at finde dagens fornødenheder øverst i pulken. 

Placerer man mad og drikke og dagens fornødenheder i en let tilgængelig pose øverst på pulken, har man frokosten let indenfor rækkevidde og kan endda bruge pulken som sofa under pausen. Dermed bliver valget af pausested mindre besværligt.

En rigtig lastepulk fra Fjellpulken eller Acapulca er dyr: over 5.000 kr. Men Fjellpulken har på sin hjemmeside en liste over udlejningsteder www.fjellpulken.no
Dette gælder også barnepulke. Men det er helt klart proff. pulke!

Jeg bruger selv den billige løsning: Paris Pulk, som lettest og billigst kan købes hjem fra www.Globetrotter.de

(Den står til 298,- nu, Herhjemme kan man købe pulken hos Friluftsland for 599,-, Red.)

Den er faktisk så billig, at man er nødt til at købe 2 stk. for at komme over minimums beløbet!! Så har man en reserve eller kan evt. sælge den til en anden. Paris pulken er meget solid og udmærket, men selvfølgelig ikke så god som proff.pulkene, MEN man får meget pulk for pengene. Dårligst er den faktisk der, hvor der er kørt løjper. Så hælder den lidt i det ene spor.

Paris pulken er meget enkel: en stor kraftig bobslæde. Men den er solid- og med presenning, snøre og træktøj absolut funktionel.

Den skal så tilrigges enten med tovtræk - brugbart i nogenlunde fladt terræn, eller med med skagler som de "rigtige" pulke. Hele træktøjet kan købes fra f.ex. Fjellpulken inkl. seletøj mv. og popnittes på Pariser pulken. Dette vil koste godt over 1.000 kr. Men man kan da også forholdvis let lave det selv for nogle hundrede kr. af en stål bøjle og aluminiumsrør - især hvis man har en gammel hofterem liggende som trækbælte.

Vi har den regel, at de lette personlige sager som f.ex. varmt tøj og lign. ligger i personlige rygsække. Den som trækker pulken spænder sin egen rygsæk ovenpå pulken. Dermed gå man meget frit og godt.

Ved lastning af pulk gælder om at lægge det tungeste nederst og bagerst for at få lavt tyngdepunkt og for næsen let, således at den "flyder" let på sneen.

Jeg tager snart på vintertur selv - sikkert med pulk for at aflaste de gamle knæ, selvom bagagen måske ikke bliver enorm tung.

Paris pulken har et fint glid også i løs sne. Den er let at trække - også for mindre personer. I løjpesporene får den let slagside, men klarer sig.